4

ΓΑΛΕΟΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ♦♦ CANESCA AL PORRO IN PADELLA


ΓΑΛΕΟΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΠΡΑΣΟ

Ο γαλεος (Galeorhinus galeus) μοιαζει πολυ με τον καρχαρια, αν και ανηκει σε διαφορετικη οικογενεια. Ειναι απο τα ειδη που βρισκονται υπο απειλη λογω υπεραλιειας, ετσι η αλιεια του παρακολουθειται. Το δερμα του, που ειναι πολυ σκληρο και τραχυ, χρησιμοποιειται σαν γυαλοχαρτο για τη λειανση πολυ σκληρων υλικων. Στην αγορα, θα τον βρειτε σε φετες, ετοιμο, γδαρμενο. Το κρεας του ειναι ασπροροδινο και σφιχτο. Στην Ιταλια δεν το πολυχρησιμοποιουν στην κουζινα, καθως το κρεας του θεωρειται κατωτερης ποιοτητας. Στην Ισπανια τον μαριναρουν και μετα τον τηγανιζουν; η παραδοσιακη συνταγη λεγεται cazón.

Υλικα
για 4 ατομα : 4 φετες γαλεο,
                         1 μικρο κιτρινο κρεμμυδι,
                         1 κρεμμυδακι φρεσκο,
                         1/2 φλυτζανι του τσαγιου πρασο ψιλοκομμενο,
                         1/2 κοκκινη πιπερια,
                         1 καυτερο πιπερακι,
                         1 κουταλια της σουπας μουσταρδα,
                         1/2 φλυτζανι του τσαγιου λευκο κρασι,
                         1 κουταλια της σουπας γεματη corn flour,
                         2 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
                         λευκο πιπερι τριμμενο,
                         αλατι.
Επι το εργον : 
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και το κρεμμυδακι. Καθαριστε την πιπερια και κοψτε την σε λεπτες λωριδες. 
Σε ενα βαθυ τηγανι, βαλτε το λαδι και σωταρετε τα κρεμμυδια, το πρασο και το πιπερακι (λιγο τσακισμενο για να βγαλει τα αρωματα του) μεχρι να μαραθουν, αλλα προσοχη να μην παρουν χρωμα. Σβυστε με το κρασι. Μολις εξατμιστει το αλκοολ, προσθεστε 1 ποτηρι ζεστο νερο, την μουσταρδα, την πιπερια, και το λευκο πιπερι. Αφηστε το να σιγοβρασει για 5 λεπτα και προσθεστε το ψαρι. Αλατιστε και αφηστε το να σιγοβρασει για 10-12 λεπτα. Γυριζετε τις φετες του ψαριου, για να μαγιερευτουν και απο τις δυο μεριες. Αν χρειαστει, προσθεστε λιγο ζεστο νερακι. 
Λιγο πριν το κατεβασετε απο την φωτια, βαλτε σε ενα μπωλακι 2 κουταλιες κρυο νερο και διαλυστε το corn flour. Προσθεστε το στο φαγητο, και μολις αρχισει να βραζει, σβυστε την φωτια. Αφηστε το να σταθει 5-10 λεπτα και σεβιρετε. 
Ειναι ενας ωραιοτατος μεζες για το ουζακι σας. Μην διστασετε να κανετε μακροβουτια με φρεσκο ψωμακι στο νοστιμοτατο ζουμακι του!
                                

CANESCA AL PORRO IN PADELLA

La canesca o cagnesca (Galeorhinus galeus), è un pesce che rassomiglia allo squalo, anche se appartiene ad una diversa famiglia. La sua carne e soda e di colore bianco-rosato. In Spagna con la canesca preparano  un piatto tradizionale detto cazón. In Grecia poi, viene preparato di solito fritto, accompagnato di una salsa all'aglio, ma anche in umido, come la ricetta che presento qui. 

Ingredienti
per 4 persone : 4 fette di canesca,
                             1 scalogno,
                             1 cipollotto,
                             1/2 tazza di porro tritato,
                             1/2 peperone dolce,
                             1 peperoncino piccante,
                             1 cucchiaio di senape,
                             1/2 tazza di vino bianco secco,
                             1 cucchiaio colmo di maizena,
                             2 cucchiai di olio di oliva,
                             pepe bianco macinato,
                             sale.
Preparazione : 
Mondate e tritate la cipolla ed il cipollotto. Mondate il peperone e tagliatelo a listarelle. 
In una padella a bordi alti, mettete l'olio e fate appena rosolare la cipolla, il cipolloto, il porro ed il peperoncino, un po' schiacciato. Sfumate con il vino. Aggiungete 1 bicchiere di acqua calda, il peperone, il senape e qualche pizzico di pepe bianco macinato. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 5 minuti e aggiungete anche le fete del pesce. Salate e lasciate cuocere, sempre a fuoco moderato, per 10-12 minuti. Girate le fette del pesce ogni tanto, per farle cuocere bene. Aggiungete un po' di acqua calda, se necessario. 
Stemperate la maizena con 2-3 cucchiai di acqua dal rubinetto e aggiungetela al sugo. Lasciate bollire per un paio di minuti e spegnete il fuoco. Lasciatelo stare per 5-10 minuti e servite. 
E ottimo come antipasto, accompagnato di un biccherino di uzo. Non esitate di lasciate "tuffare" qualche pezzetino di pane fresco nel suo saporitissimo sughetto...

4 σχόλια:

  1. Ωραία και διαφορετική πρόταση μαγειρέματος!!
    Καλό απόγευμα Μαρίνα!

    ΥΓ Αν θέλεις αφαίρεσε την λετική επαλήθευση, κάτι έχει αλλάξει και δεινοπαθώ κάθε φορά να καταλάβω ποιες λέξεις πρέπει να πληκτρολογήσω για την λεκτική επαλήθευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου ΕΛΕΝΑ! Δυστυχως, οταν αφαιρεσα την λεκτικη επαληθευση, αρχισα να κατακλυζομαι απο spam μηνυματα, ακομη και στο κυριλλικο αλφαβητο, και αναγκαστηκα να την επαναφερω... Το ξερω οτι ειναι λιγο σπαστικο, κι εγω το αντιμετωπιζω οταν αφηνω σχολια σε αλλα blog, αλλα μαλλον τελικα ειναι αναγκαιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλομαγειρεμένο και τόσο όμορφο! Αυτές οι zoom φωτογραφίες σου είναι ρεαλιστικότατες!
    Πολύ το ζήλεψα και από αισθητικής άποψης!
    Εύγε σου!

    Καλό Σ/Κ, καλή ξεκούραση, εύχομαι.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ'ευχαριστω καλη μου! Καλο Σ/Κ και σε σενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.