ΤΌΡΤΑ ΜΑΡΓΚΕΡΊΤΑ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΕΪΚ
Η torta margherita είναι ένα από τα πιο κλασσικά κέικ της ιταλικής ζαχαροπλαστικής και φυσικά, η συνταγή δεν θα μπορούσε να λείπει από το laboratorio!
Είναι ένα παραδοσιακό γιορτινό γλυκό από τις αγροτικές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ιταλίας και η ιστορία της συνταγής χάνεται μέσα στον χρόνο. Παλαιότερα υπήρχε το έθιμο οι οικογένειες να ανταλλάσσουν το συγκεκριμένο γλυκό, όταν συναντιόντουσαν μεταξύ τους σε αρραβώνες ή γιορτές.
Δεν είναι απολύτως σαφές από που πήρε το όνομα του, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται στα χαρακτηριστικά του : το έντονο κίτρινο χρώμα, την επικάλυψη με ζάχαρη άχνη και το γεγονός ότι συνήθως το έφτιαχναν σε ταψί, ώστε όταν έκοβαν ακτινωτά τα κομμάτια, το καθένα έμοιαζε με πέταλο από το άνθος μιας μαργαρίτας!
Η συνταγή περιέχει λίγα υλικά : βασικά αυγά, αλεύρι και ζάχαρη, ενώ συνήθως αρωματίζεται με λεμόνι, το οποίο σπάει και την μυρωδιά των αυγών. Η υφή του μοιάζει με αφράτο παντεσπάνι, είναι όμως πιο υγρό, εξ΄αιτίας την προσθήκης του βουτύρου. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και ως βάση για να φτιάξετε μία τούρτα. Στην παραδοσιακή συνταγή δεν συμπεριλαμβάνεται το baking powder, που θα δείτε ίσως σε κάποιες παραλλαγές της, γι' αυτό και είναι σημαντικό να παρασκευαστεί με προσοχή, ακολουθώντας όλα τα βήματα της συνταγής, ώστε να έχετε ένα ωραίο, αφράτο κέικ. Τα αυγά πρέπει να είναι φρέσκα και σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ το αλεύρι ή το άμυλο πρέπει να κοσκινιστεί, ώστε να μην σχηματίσει σβόλους.
Η συνταγή περιλαμβάνεται και στο θρυλικά βιβλίο μαγειρικής του
Pellegrino Artusi “La scienza in cucina e l’arte del mangiar bene”, με 3 μόνο υλικά : αυγά, ζάχαρη και fecola (άμυλο
πατάτας), είναι δηλαδή και gluten free! Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, με ή χωρίς βούτυρο, με λάδι, με άμυλο ή αλεύρι, με ή χωρίς baking powder, αρωματισμένη με λεμόνι ή άλλο υλικό.
Απολαύστε την με το πρωινό ή στο κολατσιό σας, οι ιταλοί συνηθίζουν να βουτάνε το κομμάτι τους σε καφέ με γάλα (caffelatte).
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 6 αυγά,
200 gr ζάχαρη άχνη,
200 gr corn flour,
100 gr βούτυρο λιωμένο,
2 αλάτι,
το ξύσμα από την φλούδα ενός ακέρωτου λεμονιού.
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία :
Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπήστε τα ασπράδια με την μισή ζάχαρη, σε σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπήστε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μία αφράτη κρέμα. Προσθέστε το corn flour και το αλάτι και αναμείξτε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέστε την μαρέγκα σε 3 δόσεις, αναμιγνύοντας με μία μαρίζ και με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Προσθέστε τέλος και το ξύσμα λεμονιού.
Ρίξτε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα 24-26 εκ. και ισιώστε την επιφάνεια.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 , στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας για να ελέγξετε το ψήσιμο.
Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
Πριν το σερβίρετε πασπαλίστε με άφθονη ζάχαρη άχνη.
Καλή σας όρεξη!
TORTA MARGHERITA
La torta margherita è considerata una preparazione di base della pasticceria italiana, siccome è un dolce antico che appartiene alla tradizione contadina del nord e centro Italia. E una tradizionale torta delle feste, e presso molte famiglie c'era il rito dello scambio della torta margherita
che avveniva in particolari occasioni d'incontro: visite di cortesia,
fidanzamenti, feste sociali.
Deve probabilmente il suo nome alla forma di margherita che assume
quando viene tagliata a spicchi. Il colore giallo intenso dell' impasto e la generosa spolverata di zucchero a velo simulano proprio i colori di una margherita e ogni fetta del dolce rappresenta un
petalo del fiore.
La torta margherita è formata da un impasto molto semplice a base di uova, farina e zucchero, profumato con la scorza del limone, per smorzare il gusto delle uova. Si può dire che rassomiglia molto al Pan di Spagna, ma con una tessitura più umida per la
presenza del burro, ottima da utilizzare anche come base per torte di compleanno, farcite e
decorate a festa. La ricetta originale non prevede l' utilizzo di lieviti, quindi si deve rispettare i passagi della ricetta, per ottenere il risultato perfetto. Le uova devono essere fresche e a temperatura ambiente, e l' amido deve essere settacciato.
La ricetta per la torta margherita non poteva mancare dal libro di Pellegrino Artusi “La scienza in cucina e l’arte del mangiar bene”, registrata come pasta margherita, con soli 3 ingredienti : uova, zucchero e fecola, quindi una ricetta gluten free!
Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 6 uova,
200 gr zucchero a velo,
200 gr amido (maizena o fecola di patate),
100 gr burro fuso,
2 gr sale,
la scorza grattugiata di 1 limone non trattato.
per la finitura : zucchero a velo qb.
Preparazione :
Separate gli albumi dai tuorli.
Montate glia albumi con metà dello zucchero, a neve ferma.
Separatamente montate i tuorli con il resto dello zucchero, fino ad ottenere una massa chiara e spumosa. Aggiungete poi il sale e l' amido, precedentemete settacciato, e mescolate con la frusta fino ad avere un composto omogeneo e privo di grumi.
Incorporate la merigna a 3 riprese, mescolando delicatemente con una spatola, con movimenti dal basso verso l' alto, facendo attenzione a non sontare il composto. Aggiungete anche la zeste di limone.
Imburrate una tortiera o stampo da 24-26 cm di diametro. Versate il composto e livellate.
Fate cuocere in forno già caldo a 180°C, modalità statico, per 40 minuti ca. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate rafferddare.
Sformate la torta entro un vassoio da portata.
Servite con una bella spolverata di zucchero a velo.
Buon appetito!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.