KEFTICAS DE POUERO
ΠΡΑΣΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι σεφαραδίτες εβραίοι, εκδιώχθηκαν την τελευταία δεκαετία του 15ο αι. από την Ιβηρική Χερσόνησο (Ισπανία και Πορτογαλία), όπου κατοικούσαν, και διασκορπίστηκαν λίγο πολύ σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Η ονομασία σεφαραδίτες προέρχεται από την λέξη Sefarad, που αναφερόταν στην εβραϊκή βίβλο ως τοποθεσία της Ιβηρικής Χερσονήσου και κατέληξε να δηλώνει στα εβραϊκα την Ισπανία. Η κοινότητα των σεφαραδίτων της Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα πολυπληθής και ακμαία, αλλά έφτασε οριακά στον ολοκληρωτικό αφανισμό την περίοδο του Ολοκαυτώματος, όταν οι Ναζί απέλασαν και εξολόθρευσαν πάνω από το 90% των εβραίων κατοίκων της πόλης.
Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα, προέρχεται από την μαγειρική παράδοση των σεφαραδίτων της Θεσσαλονίκης. Τους πρασοκεφτέδες αυτούς τους έφτιαχναν συνήθως με κιμά, αλλά κατά την περίοδο της νηστείας του Πέσαχ (το εβραϊκο Πάσχα, που σχετίζεται με την έξοδο των εβραίων από την Αίγυπτο) αντικαθιστούσαν το κρέας με τυρί ή τους έφτιαχναν σκέτους και τους σέρβιραν τηγανισμένους, χωρίς το ζουμάκι τους. Ακόμη μια μικρή λεπτομέρεια, είναι ότι στην παραδοσιακή συνταγή έβαζαν αλεσμένο ματσά (άζυμο ψωμί), αντί για την πιο σύγχρονη τριμμένη φρυγανιά. Το μυστικό επιτυχίας της συνταγής, είναι να στραγγίσει πολύ καλά το πράσο από τα υγρά του (οι παλιές νοικοκυρές το άφηναν να ξεκουραστεί, δηλαδή να στραγγίσει, όλο το βράδυ).
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 kg πράσα,
750 gr κιμά μοσχαρίσιο,
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη,
2 αυγά,
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
αλάτι,
1 φουντίτσα μαϊντανό ψιλοκομμένο,
τον χυμό απο 1 λεμόνι.
για το τηγάνισμα : ελαιόλαδο.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε και πλύνετε τα πράσα, κόψτε τα σε κομμάτια και βράστε τα σε αρκετό νεράκι, μέχρι να μαλακώσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν, στύψτε τα πολύ καλά, και περάστε τα από το multi, να γίνουν πουρές.
Αναμείξτε όλα τα υλικά και πλάστε το μείγμα σαν μπιφτεκάκια.
Τηγανίστε τα σε καυτό ελαιόλαδο.
Στρώστε τα κεφτεδάκια μέσα σε μία κατσαρόλα. Προσθέστε λίγο νερό (περίπου 1 ποτήρι), αν θέλετε έναν κύβο λαχανικών ή νοστιμιά, και τον χυμό από το λεμόνι. Αφήστε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για περίπου ένα δεκάλεπτο.
Σερβίρετε τα ζεστά.
Καλή σας όρεξη!
POLPETTE DI PORRO
RICETTA DALLA CUCINA EBRAICA SEFARDITA DI SALONICCO
Gli ebrei sefarditi, sono una divisione etnica ebraica originaria delle comunità tradizionalmente stabilite nella penisola iberica. Espulsi dal loro luogo di origine alla fine del XV secolo, sono sparsi per quasi tutti i paesi mediterranei. Il nome sefarditi significa "spagnolo" o "ispanico", derivato da Sefarad, una posizione biblica. La grande comunità degli ebrei sefarditi di Salonicco, è stata pessochè completamente eliminata durante l' olocausto, quando più del 90% degli residenti ebrei della città è stato deportato e spedito agli orrendi campi del concentramento ...
La ricetta che vi presento oggi viene dalla tradizione culinaria dei sefarditi di Salonicco e si chiama kefticas de pouero, cioè polpette di porro. La ricetta originale viene preparata con il macinato di carne, ma c'è anche la variante senza, preparata durante il Pesach (cioè la Pasqua ebraica), periodo di astinenza dal carne, sostituito spesso dal formaggio o semplicemente omesso; queste polpette pasquali, venivano semplicemente fritte e non preparate all'umido. Un piccolo dettaglio, nella ricetta tradizionale utilizzavano il matzah, cioè il pane azimo, macinato, oggi sostiutito dal pangrattato. Il segreto della buona riuscita delle polpette, è di fare scolare benissimo il porro lessato, le massaie di solito lo lasciavano riposare per tutta la notte.
Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 kg porri,
750 gr carne di manzo macinata,
2 cucchiai pangrattato,
2 uova,
pepe nero macinato al momento,
sale qb.,
1 ciuffo di prezzemolo tritato,
il succo da 1 limone.
per friggere : olio di oliva (io : olio di sansa).
Preparazione :
Mondate e lavate i porri, tagliate a pezzi piuttosto grandi. Lessate in abbondante acqua fino ad ammorbidire. Lasciate raffreddare strizzate benissimo e frullate nel cutter.
Mescolate con la carne macinata, il pangrattato, le uova, il prezzemolo sale e pepe. Formate delle polpettine e fatele friggere in olio ben caldo.
Disponete le polpettine entro una casseruola. Aggiungete 1 bicchiere di acqua calda, se vi piace 1 dado vegetale ed il succo del limone. Fate cuocere su fuoco dolce per una decina di minuti.
Servite le kefticas de pouero caldi.
Buon appetito!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.