0

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΦΑΚΕΣ BELUGA ΚΑΙ ΓΑΜΠΑΡΗ // INSALATA DI LENTICCHIE BELUGA E GAMBERETTI


ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΦΑΚΕΣ BELUGA ΚΑΙ ΓΑΜΠΑΡΗ

Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα τις μαύρες φακές μπελούγκα. Για όσους δεν τις γνωρίζουν, είναι μικρόσπερμες φακές, μαύρου χρώματος όταν είναι άβραστες (όταν βράσουν το χρώμα μετατρέπεται σε καστανό σκούρο) και εξ' αιτίας της όψης τους τις λένε "το χαβιάρι της φακής", εξ'ου και το beluga. Εκτός από εξαιρετικά νόστιμες, έχουν και υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες; μάλιστα μόλις μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες μαύρες φακές περιέχουν περίπου 12 γρ. πρωτεΐνης και 9 γρ. φυτικών ινών, δηλαδή ένα δυνατό συνδυασμό που μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους και με ενέργεια για πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες τροφές. Επίσης χωνεύονται πιο εύκολα από τις κλασσικές φακές.
Εξ' αιτίας της μορφής και του χρώματος τους, προσφέρονται για την δημιουργία γκουρμέ πιάτων. Μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα. Δεν χρειάζονται μούλιασμα. Χρησιμοποιήστε τες για να φτιάξετε σαλάτες αλλά και γαρνιτούρες. Συνδυάζονται με θαλασσινά, κρέατα αλλά και λαχανικά. Μπορούν επίσης να γίνουν σούπα ή πουρές. 
Η συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα, δημιουργήθηκε από την έμπνευση της στιγμής, ψάχνοντας να ετοιμάσω μία σαλάτα για να παρουσιάσω στους καλεσμένους μου, σε ένα γεύμα με θαλασσινά. Το πιάτο, απλό και εύκολο στην βάση του, έκλεψε τις εντυπώσεις, τόσο με την εμφάνιση, όσο και με την γεύση του! 
 
Δόση : για 4-6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη 
Υλικά : 250 gr μαύρες φακές beluga,
                1 φύλλο δάφνης, 
                αλάτι,
                500 gr γάμπαρη,
                5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
                1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι,
                1 σκελίδα σκόρδο,
                1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών cajun*,
                1/3 κ.γ. πιπέρι μαύρο καπνιστό.
για το σερβίρισμα : σχοινόπρασο,
                                    50 ml κρέμα βαλσαμικού ξυδιού.  
Προετοιμασία :
Κατ' αρχήν ξεπλύνετε πολύ καλά τις φακές. Βάλτε τες έπειτα σε ένα κατσαρολάκι με αρκετό νερό, μαζί με 1 φύλλο δάφνης, και αφήστε τες να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το αλάτι στο τέλος. Μπορείτε να τις αφήσετε να κρυώσουν μέσα στο νερό που τις βράσατε; δεν θα διαλυθούν, θα διατηρήσουν το χρώμα τους και θα απορροφήσουν καλύτερα το αλάτι. Στραγγίστε τες καλά πριν τις χρησιμοποιήσετε.
Πλύνετε την γάμπαρη και στραγγίστε την. Σοτάρετε την σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να αλλάξει χρώμα (2-3 λεπτά). Αφήστε την να κρυώσει και αφαιρέστε τα κελύφη.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε 2 κουταλιές λάδι ακόμη και σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί. Προσθέστε το σκόρδο, το μείγμα μπαχαρικών cajun και το καπνιστό πιπέρι. Σοτάρετε 1-2 λεπτά, προσθέστε την γάμπαρη, αναμείξτε και αλατίστε. Κατεβάστε το τηγάνι από την φωτιά.
Βάλτε την φακή σε ένα μπολ, προσθέστε την γάμπαρη με το λαδάκι της και αναμείξτε. Περιχύσετε με την κρέμα βαλσαμικού ξυδιού και αφήστε να σταθεί μισή ωρίτσα, να αναμειχθούν τα αρώματα.
Γαρνίρετε με φρέσκο σχοινόπρασο και σερβίρετε αμέσως! 
Καλή σας όρεξη! 
 
* Το μείγμα μπαχαρικών cajun περιέχει πάπρικα (γλυκιά ή και καπνιστή), σκόρδο, κρεμμύδι, κύμινο, σουμάκ, πιπέρι (μαύρο και λευκό) ρίγανη, θυμάρι, και νιφάδες καυτερής πιπεριάς (pull biber).
 


INSALATA DI LENTICCHIE BELUGA E GAMBERETTI

Lenticchie beluga! Le ho scoperte poco tempo fa e le ho adorato!
Legumi di piccola pezzatura, di forma lenticolare appiatita e di colore nero, sono luccicanti, appunto come il caviale Beluga, da cui prendono il nome. Facili da cucinare, gustose e versatili, sono anche ricche di proteine e fibre.
Sono tra i legumi a più veloce cottura (20 minuti ca.) e non necessitano di ammolo preventivo. 
Hanno un gusto e una consistenza uniche e la capacità di rimanere intere nella cottura. Loro sapore dolce aromatico sa di terra e loro aroma ricorda la noce. Sono deliziose nelle insalate, ottime come contorno, anche in abbinamento al pesce, e vengono utilizzate per la preparazione di sfiziosi antipasti e gustose zuppe. La loro consistenza le rende ottime per i piatti con le verdure e spezie. In alternativa, si possono usare per salse da spalmare o per fare una purea adatta agli intingoli e per addensare i piatti caldi.
La ricetta che vi presento è stata creata dall' ispirazione del momento, con gli ingredienti che avevo a disposizione, cercando di preparare un' insalata per una cena a base di pesce. La insalata di lenticchie beluga e gamberetti, piatto semplice e facile da preparare, è piaciuto tantissimo ai miei ospiti, tanto per il suo aspetto scenografico, quanto per il suo gusto!

Dosi : per 4-6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 250 gr lenticchie nere beluga,
                            1 foglia di allro, 
                            sale qb.,
                            500 gr gamberetti,
                            5 cucchiai olio e.v.o.,
                            1 cipolla gialla piccola,
                            1 spicchio d'aglio,
                            1 cucchiaino mistura di spezie cajun,
                            1/3 cucchiaino pepe nero affumicato macinato.
per la finitura : erba cipollina,
                              50 ml crema di aceto balsamico.  
Preparazione : 
Dopo aver lavato accuratamente le lenticchie, metterle sul fuoco in acqua fredda. Portare ad ebollizione e proseguire la cottura a fuoco lento per circa 20 minuti. Salare verso fine cottura. Una volta cotte e levate dal fuoco, possono essere lasciate nella pentola con la loro acqua finchè si saranno raffreddate, risulteranno compatte, manterranno il colore nero e risulteranno più saporite in quanto continueranno ad assorbire il sale aggiunto poco prima.
Lavate i gamberetti e scolate bene. 
In una padella versate 3 cucchiai di olio e saltate i gamberetti per 2-3 minuti. Lasciate raffreddare ed eliminate i gusci.
Tritate finemente la cipolla e l' aglio.
Portate di nuovo la padella sul fuoco, aggiungete l' olio restante e fate saltare la cipolla fino ad appassire. Aggiungete l' aglio e saltate per un paio di minuti, facendo attenzione a non lasciarlo bruciare. Aggiungete il cajun, il pepe affumicato e i gamberi sgusciati. Saltate tutto per un paio di minuti, ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire.
Mettete le lenticchie entro una ciotola da portata. Aggiungete i gamberetti saltati con il loro fondo di cottura e mescolate. Irrorate con la crema di balsamico. 
Lasciate riposare per mezz' oretta.
Cospargete con erba cipollina e servite!
Buon appettito!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.