2

ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΑΙ ΧΑΛΒΑ // TORTA AI PISTACCHI E HALVA


ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΑΙ ΧΑΛΒΑ

Αυτο ειναι το κεϊκ που εφτιαξα για τα φετινα μου γενεθλια.
Το πειραμα πετυχε και το αποτελεσμα ειναι ενα πολυ νοστιμο κεϊκ με ιδιαιτερη γευση.

Υλικα : 250 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                200 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
                120 gr βουτυρο,
                4 αυγα,
                200 gr γιαουρτι προβειο,
                3 κουταλακια του γλυκου baking powder,
                100 gr ψιχα απο κελυφωτο φυστικι (Αιγινης) τριμμενη,
                150 gr χαλβας βανιλια-κακαο,
                120 gr κουβερτουρα.
Παρασκευη : 
Χτυπηστε τα αυγα με την ζαχαρη, μεχρι να ασπρισουν και να φουσκωσουν. Προσθεστε 100 gr απο το βουτυρο, αφου το λιωσετε, και το γιαουρτι και συνεχιστε το χτυπημα. Προσθεστε την φυστικοψιχα, τριμμενη πολυ ψιλα, και τελος σταδιακα το αλευρι, κοσκινισμενο με το baking. Αναμειξτε μεχρι να παρετε ενα ομοιογενες μιγμα. 
Κοψτε τον χαλβα σε μικρα κομματακια. 
Βουτυρωστε και αλευρωστε μια στρογγυλη φορμα. Βαλτε μεσα το μισο απο το μιγμα, ισιωστε την επιφανεια, και απο επανω ριξτε τα 3/4 απο τα κομματακια του χαλβα. Καλυψτε με το υπολοιπο μιγμα και ισιωστε την επιφανεια. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, για μια ωριτσα. 
Βγαλτε το κεϊκ απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει πριν το ξεφορμαρετε. Βαλτε το κεϊκ σε εναν δισκο σερβιρισματος. 
Ετοιμαστε το γλασο σοκολατας : κοψτε την κουβερτουρα σε ψιλα κομματακια και βαλτε την σε μπαιν-μαρι. Μολις λιωσει, προσθεστε το υπολοιπο βουτυρο και ανακατεψτε να ομογενοποιηθει. Καλυψτε το κεϊκ με το γλασο και στολιστε με τα υπολοιπα κομματακια χαλβα.

 
TORTA AI PISTACCHI E HALVA

Questa è la torta che ho preparato per il mio compleanno. 
La halvà è un dolce tradizionale che lo incotriamo nei Balcani e anche in tanti paesi orientali, fino a Pakistan. Viene preparato con la tahina e sciroppo di zucchero o miele o ancora melassa di carrube.  

Ingredienti : 250 gr di farina 00,
                            200 gr di zucchero semolato,
                            120 gr di burro,
                            4 uova,
                            200 gr di yogurt greco tradizionale (da latte di pecora),
                            3 cucchiaini di lievito per dolci in polvere,
                            100 gr di pistacchi trittati,
                            150 gr halvà di tahina al gusto di vaniglia-cacao,
                            120 gr di cioccolato fondente.
Preparazione :  
Sbattete le uova con lo zucchero, fino a diventare un crema spumosa. Aggiungete 100 gr di burro fuso e lo yogurt, continuando a sbattere. Aggiungete i pistacchi, triati molto finemente, ed infine, poca alla volta, la farina, settacciata con il lievito. Amalgamate fino a prendere un composto omogeneo. 
Tagliuzzate la halvà in scaglie. Imburrate ed infarinate un stampo rotondo. Versateci metà del composto, livellate e coprite con 3/4 di scaglie della halvà. Versate il resto del composto e livellate. 
Cuocete in forno preriscaldato ai 180°C, per un oretta. Sfornate e lasciate raffreddare, prima di toglierla dallo stampo. Ponete la torta su un piatto da portata. 
Tritate il cioccolato e fatelo sciogliere in bagnomaria. Aggiungete il resto del burro, a pezzettini e amalgamate. Ricoprite la torta con la glassa di cioccolato. Decorate con le scaglie della halvà.

2 σχόλια:

  1. Καλώς σε βρήκα Μαρίνα! Πολύ όμορφο το blog σου κι ακόμα ωραιότερες οι συνταγές σου! Σ'εβαλα και στη λίστα αγαπημένων blog του foodaki.gr!

    Eleanna - foodaki.gr (in Greek), foodaki.eu (in English)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.