0

ΡΕΙΚΙ ΨΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ ♦♦ PALAMITA COTTA NEL SALE GROSSO


Τι κανεις οταν εχεις μια ενδιαφερουσα ψαρια?
Τα μικρα τα κανεις πλακι, και το μεγαλο ψητο στο αλατι! ( το καλαμαρι το κρατησαμε για δολωμα και τα πολυ μικρα τα εφαγε τελικα η γατα!)

I pesci freschi sono sempre molto saporiti, in qualsiasi modo che cue vengono cucinati ... Questa volta ho rinuciato al solito pesce alla griglia e ho preparato i piu piccoli cotti al forno con patatine, sugo e verdure (plakì in greco, la ricetta la troverete qui : http://illaboratoriodimmskg.blogspot.com/2011/02/pesce-al-forno-plaki.html ), e per la più grande ho provato ( con grande successo!) di cuocerla nel sale.


ΡΕΙΚΙ ΨΗΤΟ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ

Υλικα : ενα μεγαλο ψαρι (εδω ειχαμε το ρεικι που ηταν περιπου ενα κιλο) , 
                αλατι χοντρο, περιπου ενα κιλο, 
                2 ασπραδια αυγου χτυπημενα, 
                λιγα μυρωδικα: απο κανα-δυο κλωναρακια δεντρολιβανο και μαιντανο 
Εκτελεση : 
Σε ενα μεγαλο μπωλ, βαζουμε το αλατι, τα ασπραδια χτυπημενα ελαφρα και προσθετουμε λιγο νερο, ωστε να παρουμε μια παστα. Στρωνουμε με την παστα αλατιου μια στρωση περιπου 1cm  σε ενα ταψι, απο πανω βαζουμε το ψαρι καθαρισμενο απο τα εντοσθια (απο τα λεπια, εαν εχει, δεν ειναι απαραιτητο να καθαριστει), με τα μυρωδικα στην κοιλια του, και το χτιζουμε με την υπολοιπη παστα αλατιου. Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 220°C για μια ωριτσα, μεχρι να αρχιζει να ροδιζει το αλατι. Στη φωτογραφια βλεπετε και τις πατατουλες τριγυρω, οι οποιες ειναι απλα πλυμενες και ψηθηκαν σαν να ηταν στα καρβουνα. Για να βγαλουμε το ψαρι, σπανουμε την κρουστα του αλατιου, που εχει πετρωσει, με ενα αιχμηρο αντικειμενο ( μαχαιρι, κατσαβιδι), χτυπωντας το στη βαση του και αφαιρειται ολο το πανω μερος σαν ενα καπακι. Η πετσα του ψαριου μενει κολλημενη στην κρουστα του αλατιου, και το ψαρι ειναι νοστιμοτατο, ζουμερο και αλμυρο οσο ακριβως πρεπει ( απορροφα το αλατι με οσμωση...) 


PALAMITA COTTA NEL SALE GROSSO

Ingredienti : un presce grosso di ca 1 kilo (qui abbiamo qesta bella palamita), 
                            un rametto di rosmarino e uno di prezzemolo, 
                            2 albumi di uova sbattuti, 
                            ca 1 kilo di sale grosso.
Preparazione : 
Lavate il pesce e pulitelo dalle interiora. Non è necessario pulirlo dalle scaglie (la palamita non ne ha), perchè la pelle si attacca sul sale e alla fine resta solo la carne pura. Mettete il rosmarino e il prezzemolo nel ventre del pesce. In una grande ciotola mettete il sale, gli albumi leggermente sbattuti e aggiungete un po' di acqua, per ottenere una pasta solida. Stendete un strato della pasta su una teglia (magari foderata di carta da forno), mettete sopra il pesce, e copritelo con il resto della pasta di sale, seguendo la forma del pesce. Cuocete in forno preriscaldato ai 220°C per ca un oretta, o fino che la superficie del sale diventi dorata. Sfornate, lasciate raffredare per alcuni minuti. Con un coltello o con un cacciavite e un martello, battete alla base del sale impietrito, per levare una sorta di coperchio e raggiungere al pesce.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.