ΤΟΡΤΑ ΚΑΠΡΕΖΕ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Η Torta Caprese ειναι παραδοσιακο ιταλικο γλυκο, με καταγωγη απο το ειδυλλιακο νησακι Capri -εξ'ου και το ονομα- που βρισκεται απεναντι απο την χιλιοτραγουδισμενη Ναπολη.
Αν και εχω κανει πολλες φορες αυτη την συνταγη, καθως ειναι η διαχρονικα αγαπημενη της οικογενειας, παντα με εκπλησσει η φανταστικη της γευση και το γεγονος οτι παρασκευαζω στην ουσια ενα κεϊκ χωρις να χρησιμοποιησω καθολου αλευρι!
Υλικα : 250 gr βουτυρο φρεσκο σε θερμοκρασια δωματιου*,
250 gr κουβερτουρα,
300 gr αμυγδαλοψυχα ασπρισμενη**,
200 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
5 μεγαλα αυγα,
ζαχαρη αχνη.
250 gr κουβερτουρα,
300 gr αμυγδαλοψυχα ασπρισμενη**,
200 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
5 μεγαλα αυγα,
ζαχαρη αχνη.
Προετοιμασια :
Σε μπαιν-μαρι λιωστε την κουβερτουρα. Αφηστε την να χλιαρισει.
Χτυπηστε το βουτυρο με τη μιση ζαχαρη και τους κροκους των αυγων, μεχρι να φουσκωσουν. Προσθεστε την λιωμενη κουβερτουρα και ανακατεψτε καλα. Προσθεστε την αμυγδαλοψυχα, αφου την τριψετε πολυ ψιλα, σαν αλευρι.
Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων με την υπολοιπη ζαχαρη, σε σφιχτη μαρεγκα. Προσθεστε την στο μιγμα της σοκολατας λιγο - λιγο, ανακατευοντας απαλα με μια σπατουλα σιλικονης η ξυλινη, με κινησεις απο κατω προς τα πανω.
Στρωστε μια φορμα (24 - 26 cm) με χαρτι φουρνου και βουτυρωστε την.
Ψηστε την caprese σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C , για μια ωριτσα.
Αφηστε την να κρυωσει.
Ξεφορμαρετε και πασπαλιστε την με ζαχαρη αχνη.
Σε μπαιν-μαρι λιωστε την κουβερτουρα. Αφηστε την να χλιαρισει.
Χτυπηστε το βουτυρο με τη μιση ζαχαρη και τους κροκους των αυγων, μεχρι να φουσκωσουν. Προσθεστε την λιωμενη κουβερτουρα και ανακατεψτε καλα. Προσθεστε την αμυγδαλοψυχα, αφου την τριψετε πολυ ψιλα, σαν αλευρι.
Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων με την υπολοιπη ζαχαρη, σε σφιχτη μαρεγκα. Προσθεστε την στο μιγμα της σοκολατας λιγο - λιγο, ανακατευοντας απαλα με μια σπατουλα σιλικονης η ξυλινη, με κινησεις απο κατω προς τα πανω.
Στρωστε μια φορμα (24 - 26 cm) με χαρτι φουρνου και βουτυρωστε την.
Ψηστε την caprese σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C , για μια ωριτσα.
Αφηστε την να κρυωσει.
Ξεφορμαρετε και πασπαλιστε την με ζαχαρη αχνη.
* Σας συμβουλευω να μην χρησιμοποιησετε μαργαρινες και τεχνητα βουτυρα, το αρωμα απο το φρεσκο βουτυρο δεν συγκρινεται!
** Αν δεν μπορειτε να βρειτε καθαρισμενη αμυγδαλοψυχα :
Ξεφλουδιστε τα αμυγδαλα βουτωντας τα σε καυτο νερο για λιγα λεπτα. Απλωστε τα σε ενα ταψακι και αφηστε τα να στεγωσουν για λιγα λεπτα στον φουρνο στους 200°C . Αφηστε τα να κρυωσουν πριν τα χρησιμοποιησετε.
*** Απριλιος 2016 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες.
TORTA CAPRESE
*** Απριλιος 2016 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες.
TORTA CAPRESE
La torta caprese al cioccolato è il nostro dolce preferito.
La ricetta è stata tratta da qui.
La ricetta è stata tratta da qui.
Ingredienti : 250 gr burro a temperatura ambiente,
250 gr cioccolato fondente,
300 gr farina di mandorle,
200 gr zucchero semolato,
5 uova grosse,
zucchero a velo.
250 gr cioccolato fondente,
300 gr farina di mandorle,
200 gr zucchero semolato,
5 uova grosse,
zucchero a velo.
Preparazione :
Fate fondere il cioccolato e lasciate intiepidire.
Sbattete il burro con metà dello zucchero fino a prendere una crema. Aggiungete i tuorli delle uova ed il cioccolato fuso. Aggiungete la farina di mandorle e amalgamate.
Montate gli albumi con lo zucchero rimasto a neve ferma. Incorporate al composto cioccolatoso mescolando delicatemente e con movimenti dal basso verso l' alto.
Fodretate una tortiera (24-26 cm) con carta antiaderente.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C per un' oretta.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Sformate entro un vassoio da portata e spolverate con lo zucchero a velo.
* aprile 2016 : aggiornamento del post con nuove foto
Fate fondere il cioccolato e lasciate intiepidire.
Sbattete il burro con metà dello zucchero fino a prendere una crema. Aggiungete i tuorli delle uova ed il cioccolato fuso. Aggiungete la farina di mandorle e amalgamate.
Montate gli albumi con lo zucchero rimasto a neve ferma. Incorporate al composto cioccolatoso mescolando delicatemente e con movimenti dal basso verso l' alto.
Fodretate una tortiera (24-26 cm) con carta antiaderente.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C per un' oretta.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Sformate entro un vassoio da portata e spolverate con lo zucchero a velo.
* aprile 2016 : aggiornamento del post con nuove foto
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.