5

ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΙΤΣΑ // LA PIZZA FATTA IN CASA, RICETTA VELOCE


ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΙΤΣΑ

Τι πιο απλο και ευκολο  απο το να φτιαξετε μια νοστιμη πιτσα με ιταλικη ζυμη! 
Η συνταγη αυτη μπορει να μην ειναι η αυθεντικη (την οποια μπορειτε να δειτε εδω) αλλα ειναι πραγματικα απλουστατη και σουπερ γρηγορη : απο την στιγμη που θα ξεκινησετε για να φτιαξετε το ζυμαρι, μεχρι να σερβιρετε την λαχταριστη πιτσα στο τραπεζι δεν χρειαζεται παραπανω απο μια ωρα, μετρημενη με το ρολοϊ! 
Ο Δ. δεν ηταν ποτε φαν της πιτσας, μεχρι που αποφασισα να δοκιμασω αυτην την συνταγη! Πραγματικα ξετρελλαθηκε, την αγαπησε απο την πρωτη ... μπουκια! Τωρα πλεον την φτιαχνω πολυ συχνα και ειναι η ευκολη λυση οταν δεν εχω ετοιμο φαγητο, αφου τα υλικα για να την φτιαξω υπαρχουν παντα στο σπιτι μας ...

Δοση : 1 οικογενειακη πιτσα
Βαθμος δυσκολιας : πολυ ευκολη
Υλικα
για την ζυμη : 2 φλυτζανια του τσαγιου αλευρι,
                           2 πρεζες αλατι,  
                           1-2 κουταλιες σουπας ελαιολαδο,
                           8 gr μαγια μπυρας νωπη ή 2,5 gr ξηρη (1 κοφτό κ.γ.), 
                           περιπου 1 φλυτζανι του τσαγιου χλιαρο νερο (εξαρταται και απο το αλευρι).
για την γρηγορη σαλτσα ντοματας : 1 φλυτζανι ντοματα στον τριφτη (ή σπιτικη σαλτσα πασσατα ντοματας),
                                                                  2 κ.σ. ελαιολαδο παρθενο εξτρα, 
                                                                  1/3 κ.γ. σκορδο γρανουλε ή μια μικρη σκελιδα σκορδο λιωμενη, 
                                                                  2-3 φυλλα βασλικου,
                                                                  1 κ.γ. ριγανη, 
                                                                  1/2 κ.γ. αλατι
Προετοιμασια :
Την ποσοτητα για την μαγια την υπολογιζω με το ματι, βαζω το 1/3 απο εναν κυβο νωπης μαγιας (25 gr), δηλαδη γυρω στα 8 gr. Η αντιστοιχια σε ξηρη μαγια, ειναι 2,5 gr.
Οσον αφορα το αλευρι, καλο ειναι να βρειτε καποιο μιγμα που ειναι ειδικο για πιτσα ή ενα αλευρι Π. Μπορειτε βεβαια να χρησιμοποιησετε και το απλο αλευρι για ολες τις χρησεις, παλι μια χαρα πιτσα θα γινει! 
Διαλυστε την μαγια στο χλιαρο νερο.
Στην επιφανεια εργασιας φτιαξτε ενα βουναλακι με το αλευρι; ανοιξτε μια λακκουβιτσα στο κεντρο, και ριξτε μεσα την διαλυμενη μαγια, το λαδι και πασπαλιστε περιμετρικα με το αλατι. Ξεκινηστε να αναμιγνυετε τα υγρα με τα στερεα μεσα στην λακκουβιτσα μεχρι να παρετε μια ελαστικη ζυμη (αν χρειαστει συμπληρωστε αλευρι ή νερο, παντα σε πολυ μικρες ποσοτητες). Δουλεψτε την ζυμη επανω στην επιφανεια εργασιας για 5-6 λεπτα, μαζεψτε την σε μπαλα, βαλτε την μεσα σε ενα ευρυχωρο μπωλ, σκεπαστε με διαφανη μεμβρανη και αφηστε την να ξεκουραστει σε χλιαρο μερος (το καλοκαιρι την αφηνετε σε θερμοκρασια περιβαλλοντος, το χειμωνα ομως θα την βαλετε μεσα στον φουρνο με το λαμπακι αναμμενο) μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (περιπου μιση ωριτσα).
Οταν η ζυμη φουσκωσει και χωρις να την δουλεψετε καθολου (για να μην "ξυπνησετε" την γλουτενη και γινει η ζυμη πολυ ελαστικη, πραγμα που θα μας εμποδισει να την απλωσουμε), ανοιξτε την με τα χερια σε ενα στρογγυλο φυλλο, σπρωχνοντας και απλωνοντας το ζυμαρι απο το κεντρο προς την περιφερεια, ετσι ωστε να γινει πιο λεπτο στο κεντρο και πιο παχυ στην ακρη (με αυτον τον τροπο οταν ψηθει θα σχηματισει μια ωραια κορα, που θα συγκρατησει και την γεμιση της πιτσας). 
Η συγκεκριμενη δοση ζυμης βγαζει μια μεγαλη πιτσα για ταψι φουρνου ή δυο μικροτερες, στο μεγεθος την μεσαιας πιτσας της ελληνικης πιτσαριας.
Αν δεν σας αρεσει η λεπτη, τραγανη ζυμη και την προτιματε πιο αφρατη, σκεπαστε την απλωμενη ζυμη με μια πετσετα και τοποθετηστε την σε χλιαρο μερος, να φουσκωσει για 15-20 λεπτα ακομη.
Η βαση της ζυμης ειναι το πρωτο σημαντικο μερος της πιτσας, το δευτερο ειναι η σαλτσα ντοματας. Ιδανικο ειναι να φτιαξετε μια σαλτσα με φρεσκια, νοστιμη ντοματα, σκορδο, ελαιολαδο, βασιλικο και λιγη ριγανη, την οποια θα αφησετε να βρασει σε χαμηλη φωτια για 1 ωρα περιπου, μεχρι να συμπυκνωθει. Οπως ειπαμε ομως, αυτη ειναι μια γρηγορη συνταγη για πιτσα, οποτε θελουμε και μια γρηγορη σαλτσα. Το καλοκαιρι που φτιαχνω πλεον την σαλτσα ντοματας της χρονιας, φτιαχνω και σαλτσα για πιτσα (την συνταγη μπορειτε να την δειτε εδω) την οποια κονσερβοποιω σε βαζακια της μιας δοσης και την εχω ετοιμη ανα πασα στιγμη. 
Μια πολυ ευκολη και γρηγορη σαλτσα, η λυση της στιγμης, μπορειτε να την φτιαξετε με 1 φλυτζανι ντοματα στον τριφτη (ή ακομα καλυτερα αν εχετε φτιαξει την δικια σας σαλτσα πασσατα ντοματας σε κονσερβα), με οσο το δυνατον λιγοτερο ζουμι, 2 κ.σ. ελαιολαδο, 1 κ.γ. ριγανη, 2-3 φυλλα βασιλικου (φρεσκα ή αποξηραμενα), 1/3 κ.γ. σκορδο γρανουλε και 1/2 κ.γ. αλατι. Την σαλτσα αυτη δεν την βραζω, ανακατευω ολα τα υλικα και αφηνω να ξεκουραστει 20 λεπτα (μεχρι να φουσκωσει η ζυμη).
Αφου ετοιμασετε τις βασεις για την πιτσα, απο εδω και περα μπορειτε να χρησιμοποιησετε οποιοδηποτε υλικο θελετε για να φτιαξετε τη πιτσα σας. Προσωπικα, δεν συμπαθω τα πολλα αλλαντικα, τα τυρια με εντονη γευση και γενικα τα πολλα διαφορετικα υλικα στην ιδια πιτσα. Η ιδανικη για εμενα ειναι η απλη απλουστατη πιτσα μαργκεριτα με σαλτσα ντοματας και μοτσαρελα! Σημαντικο ειναι να χρησιμοποιησετε φρεσκα και ποιοτικα υλικα; αυτο βεβαια ειναι ενας κανονας που ισχυει παντα, αφου με λιγα, απλα υλικα, θα επιτυχουμε ενα γευστικα εξαισιο αποτελεσμα! 
Με κυκλικες κινησεις, απλωστε την σαλτσα επανω στην βαση της ζυμης. Απο επανω βαλτε το τυρι σε κομματακια. Προτιμω παντα την πραγματικη μοτσαρελα, που δεν εχει βαρια γευση; συνηθως αγοραζω την μοτσαρελα για μαγειρικη που περιεχει λιγοτερο νερο, αν χρησιμοποιησετε την μοτσαρελα στο σακκουλακι, μην παραλειψετε να την αφησετε πρωτα να στραγγισει πολυ καλα. Αλλα υλικα που χρησιμοποιω ειναι : ροδελες απο ξερο ασπρο κρεμμυδι, ενιοτε φετουλες φρεσκα μανιταρια ή και φρεσκια πρασινη πιπερια, λεπτες φετες φρεσκιας ντοματας ή ντοματινια (στραγγισμενα απο τα πολλα υγρα) και ισως μερικες φετες σαλαμι Μιλανο (για τον Δ., που τα παντα τα θελει να συνοδευονται απο κρεας...).
Μολις ετοιμαστουν οι πιτσες θα περασουμε αμεσως μετα στο ψησιμο. Επειδη ειναι μαλλον δυσκολο να εχετε φουρνο με ξυλα για να ψησετε την πιτσα σας, προθερμανετε καλα τον φουρνο στην υψηλοτερη θερμοκρασια. Ψηστε την πιτσα για 10 λεπτα στους 300°C η 13 λεπτα στους 270°C, αναλογα με τον φουρνο σας...
Σημειωση Νο1 :
για να πετυχετε την τραγανη βαση στην πιτσα, αλλα τα υλικα να παραμεινουν τρυφερα, οπως στις ιταλικες πιτσες, δοκιμαστε την προταση ψησιματος απο τις αδελφες Σίμιλι : στρωστε τη ζυμη και απλωστε στην επιφανεια της την σαλτσα. Ψηστε την βαση σε καλα προθερμασμενο φουρνο στους 250°C, στον αερα και στην μεσαια θεση για 8 λεπτα (στους 270°C μειώστε τον χρόνο στα 6 λεπτά). Βγαλτε την βαση απο τον φουρνο και βαλτε επανω τα υπολοιπα υλικα. Ψηστε για ακομη 8 λεπτα περιπου, αυτη τη φορα στην ψηλη θεση. Αν εχετε αλλαντικα κομμενα σε πολυ λεπτες φετες, οπως πχ. προσουτο, θα τα προσθεσετε στη πιτσα αφου βγει απο τον φουρνο, γιατι αλλιως θα σκληρυνουν ή θα καουν!
Σημειωση Νο2 :
ενα μικρο τρυκ για το ψησιμο της πιτσας, ειναι να τοποθετησετε το ταψι μεσα στο οποιο θα την ψησετε απο την αρχη μεσα στον φουρνο, ωστε να προθερμανθει μαζι του, και επειτα να μεταφερετε την πιτσα επανω στο ηδη καυτο ταψι. Επειδη σιγουρα δεν θα εχετε στο σπιτι το ξυλινο φτυαρι που εχουν στου φουρνους, μπορειτε να στρωσετε την ζυμη σε αντικολλητικο χαρτι και να την μεταφερετε μαζι με το χαρτι επανω στο ταψι (μην φοβαστε, δεν καιγεται το χαρτι!). 
Σημειωση Νο3 :
για το ψησιμο μπορειτε να χρησιμοποιησετε βεβαια και την θερμαινομενη πετρα. Εδω ομως πρεπει να σημειωσω οτι η πετρα ειναι ιδιαιτερα ενεργοβορα, αφου πρεπει να προθερμανθει μεσα στον φουρνο πολυ καλα και για τουλαχιστον 40 λεπτα, οποτε δεν αξιζει τον κοπο αν εχετε να ψησετε μονον μια ή δυο πιτσες ...
Εννοειται οτι η πιτσα σερβιρεται ζεστη, μολις βγει απο τον φουρνο! 

* Μάρτιος 2019 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες




LA PIZZA FATTA IN CASA, RICETTA VELOCE

In Grecia, raramente si mangia una pizza veramente buona. Solo in qualche ristorante italiano, gestito da italiani e fornito di forno a legna. Lo sbaglio fondamentale, secondo me, sta nell' impasto che di solito risulta spesso e molto grasso, inzuppato d'olio. Per quanto riguarda poi il condimento, raramente usano la mozzarella, ma altri tipi di formaggi fondenti, che danno un sapore e spesso un odore pesante.
Nostalgica della buona pizza italiana, la soluzione era di cercare di preparala a casa, anche se la mancanza del forno adatto, limita sempre il risultato finale.
Questa ricetta è super veloce e ci vuole solo un' oretta per portare la pizza a tavola! Il risultato è decente, e per me è la soluzione per un pasto veloce, siccome gli ingredienti per la pizza non mancano mai a casa mia! 

Dosi : per 2 persone
Diffioltà : facile
Ingredienti
per l'impasto : 2 tazze di farina per pizza,
                            2 pizzichi di sale,
                            1-2 cucchiai di olio extravergine di oliva, 
                            8 gr di lievito di birra fresco o 2,5 gr di leivito secco,
                            ca. 1 tazza di acqua tiepida.
per il sugo di pomodoro veloce : 1 tazza di passata di pomodoro
                                                            2-3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                                                            1/3 cucchiaino di aglio granulato o 1 piccolo spicchio pestato,
                                                            qualche foglia di basilico, 
                                                            1/2 cucchiaino di origano,  
                                                            1/2 cucchiaino di sale.
Preparazione :
La quantità del lievito la calcolo ad occhio, utilizzo 1/3 dal cubetto di lievito fresco (da 25 gr), cioè ca. 8 gr. L' equivalente in lievito istantaneo è 2,5 gr. 
Stemperate il lievito nell'acqua tiepida; lasciate riposare per 5 minuti.
Con la farina fate la fontanella su una spianatoia; fate la fossetta e versate dentro il lievitino e l'olio, mentre il sale cospargetelo fuori. Impastate, lavorate l'impasto per una decina di minuti, e pirlate. Coprite a campana e lasciatelo riposare per mezz'oretta, in luogo tiepido.
Stendete l'impasto preferibilmente con le mani. Non lavorarlo, perche si "sveglierà" il glutine e diventa elastico e difficile a tirarlo. Stendetelo premendo e tirando dal centro verso i bordi, in modo che nel centro diventi piu sottile mentre i bordi veranno più spessi, per formare il cornicione durante la cottura, che trattenerà anche il condimento. Le dosi sono per una pizza normale.
Se vi piace la pizza sottile e croccante, proseguite subito con il condimento. Se invece vi piace la pizza alta e soffice, coprite l'impasto con un panno e lasciatelo lievitare per mezz'oretta ancora.
Il secondo ingrendiente fondamentale per la buona riuscita della pizza è il sugo di pomodoro. Certo un buon sugo viene preparato con i pomodori freschi, con aggiungta di poco olio e armi, e viene lasciato cuocere fino a pippiare. Questa però è una ricetta per la pizza veloce, e altrettanto velocemente deve essere preparato anche il sugo. Ormai, insieme al sugo di pomodoro che preparo d' estate, faccio anche una buona quantità di sugo per la pizza (ricetta qui), in barattoli monodose, per averlo sempra a portata.
Potete però preparare anche un sughetto sciuè sciuè con : 1 tazza di passata di pomodoro, 1/2 cucchiaino di origano, 2-3 cucchiai di olio extravergine di oliva, 1/2 cucchiaino di sale, 1/3 cucchiaino di aglio granulato. Mescolate tutti gli ingredienti e lasciate riposare per 20 minuti (giusto il tempo necessario per la lievitazione dell' impasto).
Per il condimento, potete utilizzare una infinita varietà di ingredienti, secondo ai vostri gusti. A me piace la pizza margherita, preparata con il fiordilatte. L' essenziale è di scegliere sempre ingredienti freschi e di buona qualità. In Grecia, di solito esagerano con il condimento, siccome mettono quasi sempre troppi ingredienti, in grandi quantità e di qualità scadente.
Io di solito per il condimento ci metto rondelle sottili di cipolla, dei funghi freschi, il peperone tagliato a listarelle,  fettine di pomodoro o pomdorini, sempre lasciati a agocciolare il troppo liquido. A volte metto anche qualche fetta di salame Milano che piace tanto a D., anche se io la preferisco senza! 
Disponete il sugo a cucchiaiate sulla base della pizza. Continuo con mozzarella, preferibilmente da cucina, tagliate sottilmente e le verdure. I salumi di solito vengono aggiunti dopo la cottura della pizza. Siccome è piuttosto difficile trovare un forno a legna, preriscaldate bene il forno alla temperatura più alta. Infornate e cuocete la pizza per 10 minuti a 300°C o 13 minuti a 270°C.
Se preferite la base croccante e la farcitura tenera e succosa, allora provate la proposta delle sorelle Simili : stendete l'impasto sulla teglia e disponete la salsa al pomodoro. Infornate in forno preriscaldato e fate cuocere per 8 minuti a 250°C, modalità ventilato (a 270°C riducete la cottura a 6 minuti). Estraette la pizza e disponete velocemente il condimento. Infornate di nuovo e cuocete per ancora 8 minuti ca., sul posto più alto den forno.
Si intende che la pizza viene servita ben calda!

* Marzo 2019 : aggiornamento del post con nuove foto



5 σχόλια:

  1. καλημέρα, παρακολουθώ τις συνταγές σου εδώ και καιρό, επειδή ήμουν και φοιτήτρια στην Ιταλία μερικές με συγκινούν επίσης. Τώρα τα Χριστούγεννα θα δοκιμάσω οπωσδήποτε τα μελομακάρονά σου και τους κουραμπιέδες. Θα σου πω εντυπώσεις. Οσον αφορά την πίτσα όταν λες 2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι εννοείς (σύμφωνα με το αρχείο μετρήσεων) 280 γραμ.? και νερό 140? έκανα το ζυμάρι (το περιμένω να φουσκώσει) και κολλούσε αρκετά, πρόσθεσα λίγο ακόμη, πάλι κολλούσε αλλά ελαφρώς και φοβήθηκα να προσθέσω άλλο. Πως πρέπει να είναι η υφή του ζυμαριού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω! Η συνταγη για τα μελομακαρονα ειναι η κλασσικη, αλλα αυτη για τους κουραμπιεδες ειναι ιδιαιτερα πετυχημενη, τουλαχιστον αυτο εισεπραξα απ'οσους τους δοκιμασαν!
      Τωρα για το ζυμαρι της πιτσας. Δεν εχει και πολλη σημασια η απολυτη ακριβεια στις δοσεις. Το καθε φλυτζανι αλυερι ειναι γυρω στα 130 γρ, αρα δυο φλυτζανια 260 γρ. και περιπου 140 γρ νερο (40-45% το βαρος του αλευριου). Σημασια εχει ομως και η απορροφητικοτητα του αλευριου γι' αυτο εγω λιωνω πρωτα την μαγια στην μιση ποσοτητα περιπου και το υπολοιπο το προθετω σταδιακα μεχρι να παρω την επιθυμητη συσταση. Το ζυμαρι σιγουρα δεν πρεπει να κολλαει πολυ στα χερια αλλα και να μην ειναι πολυ σφιχτο. Δες την φωτογραφια στην συνταγη για την ζυμη με το φυσικο προζυμι για να παρεις μια ιδεα : http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2013/03/impasto-per-la-pizza-al-lievito-madre.html
      Ελπιζω να βοηθησα, στην διαθεση σου για οποιαδηποτε διευκρινηση!

      Διαγραφή
  2. Είμαι fan της pizza! Φτιάχνω συνέχεια αλλά ακόμα δεν εχω καταπιαστεί με την παρασκευή του ζυμαριού! Μ αρέσει πολύ η συνταγή σου και ο τρόπος που την περιγράφεις. Μου φαίνεται εύκολη σαν διαδικασία και θα προσπαθήσω σήμερα κιόλας να τη φτιάξω! Ελπίζω να βγει σε γεύση ίδια με την ξεχωριστή pizza που συνήθως παραγγέλνω από εδώ https://www.everest.gr/pites/pizza/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτην την συνταγη φτιαχνεται πολυ γρηγορα ενα ζυμαρι για πιτσα, το οποιο ειναι οτι πιο κοντινο σε αυτο της αυθεντικης ναπολετανικης (υπαρχει σχετικη αναρτηση στο laboratorio εδω : https://illaboratoriodimmskg.blogspot.com/2018/01/la-pizza-napoletana.html). Ετοιμη πιτσα εχω να αγορασω πανω απο 15 χρονια, ιδιως αυτες που φτιαχνουν στην Ελλαδα δεν μπορουμε να τις φαμε! Δεν το συζητω βεβαια και για τα υλικα που βαζουν επανω, καμμια σχεση με τα λιγα, διαλεγμενα που θα βαλουμε εμεις στο σπιτι ... Δοκιμασε την και ελπιζω να σου αρεσει! Καλες γιορτες!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.