ΣΤΡΙΦΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ (ΓΛΥΚΕΙΑ)
Αγαπημενη συνταγη της πολιτισσας γιαγιας Ανδρομαχης! Την εφτιαχνε αρκετα συχνα το φθινοπωρο που εβγαιναν οι πορτοκαλι κολοκυθες, τι οποιες μαλιστα τις ελεγε με το τουρκικο τους ονομα : μπάλ καμπάκια!
Υλικα : 6 φυλλα πιτας χωριατικα (μια συσκευασια 450-500gr )
βουτυρο και λαδι για τα φυλλα (περιπου 1 1/2 φλυτζανι)
4 φλυτζανια πορτοκαλι κολοκυθα τριμμενη στον χοντρο τριφτη,
2 φλυτζανια ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο, ακατεργαστη
1 φλυτζανι σταφιδες μαυρες
1 καρυδοψυχα τριμμενη, και 1/3 φλ. για το σερβιρισμα
1 κουταλια κανελα τριμμενη
για το σιροπι : 1 φλυτζανι γεματο ζαχαρη
1 1/2 φλυτζανι νερο
1 φλουδα απο λεμονι
1 ξυλακι κανελα.
Παρασκευη :
Την κολοκυθα η γιαγια απλως την ετριβε στον τριφτη και την χρησιμοποιουσε ως εχει. Καποιοι την βραζουν με λιγο νερακι μεχρι να γινει σαν πολτος. Προσοχη ομως δεν πρεπει να εχει πολλα υγρα! Μπορειτε αφου την τριψετε στον χοντρο τριφτη να την αφησετε κανα δυωρο να στραγγισει απο τα υγρα της; την στιβετε με τα χερια σας και μετα την χρησιμοποιειτε.
Αναμειξτε ολα τα υλικα της γεμισης.
Η γιαγια Ανδρομαχη εκανε αυτην την πιτα στριφτη, αλλα μπορει να γινει και χωρις να τυλιξεις τη γεμιση στα φυλλα (3 φυλλα πανω, 3 φυλλα κατω), η να κανετε ατομικα πιτακια, παλι στριφτα.
Κοψτε τα φυλλα στη μεση. Στην πιο φαρδια ακρη βαλτε μια σειρα γεμιση, περιπου 2cm, και τυλιξτε.
Σε ενα βουτυρωμενο ταψι, κατα προτιμηση στρογγυλο, τοποθετηστε τα ρολα σε σπειρα, ξεκινωντας απο το κεντρο του ταψιου.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 190°C για 40-50 λεπτα, μεχρι να ροδισει η επιφανεια της πιτας.
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμστε το σιροπι : σε ενα κατσαρολακι βαλτε ολα τα υλικα και αφηστεε να βρασει για 3-5 λεπτα. Αφηστε το να χλιαρινει. Σιροπιαστε την πιτα αμεσως μολις τη βγαλετε απο τον φουρνο, και πασπαλιστε με το υπολοιπο τριμμενο καρυδι.
Αφηνουμε την να σταθει για μια ωριτσα πριν την απολαυσετε!
Μπορειτε και να μην σιροπιασετε την πιτα, ειναι εξ' ισου νοστιμη, αλλα εδω ειπαμε, μιλαμε για την συνταγη της γιαγιας!
TORTA DI PASTA FILO ALLA ZUCCA (DOLCE), A CHIOCCOLA
Una delle ricette preferite della mia nonna Andromaca, nata ad Istanbul, cosa che, almeno ai suoi tempi, garantiva il buon gusto e la destrezza in cucina...
Ingredienti : 6 sfoglie di pasta filo rustica (450-500 gr)
burro e olio per spenellare le foglie (ca 1 1/2 tazza)
4 tazze di polpa di zucca
2 tazze di zucchero di canna
1 tazza non colma di uvetta nera
1 tazza di noci tritate finemente e 1/3 di tazza in più
1 cucchiaio di cannella in polvere
per lo sciroppo : 1 tazza colma di zucchero
1 1/2 tazza di acqua
da 1 limone, la scorza
1 stecca di cannella
Preparazione :
La polpa della zucca potete cuocerla in un pochino d' acqua, o ancora meglio, potete tritare la zucca finemente, lasciarla scolare per un oretta, strizzarla bene e poi utilizzarla senza cuocerla. In un recipiente, mischiate tutti gli ingredienti della farcitura. Tagliate le sfoglie della pasta filo a metà, e spenellate con l'olio (potete usare solo olio, ma anche aggiungere del burro fuso, per insaporire). Sul lato più lungo mettete una striscia di farcitura, di ca 2 cm, arrotolate e disponete a chiocciola entro una teglia rotonda spenellata d'olio, cominciando dal centro. Continuate allo stesso modo con il resto degli ingredienti. Infornate in forno già caldo ai 190°C e lasciate cuorere per 40-50 minuti, finchè si dori la superficie.
Nel frattempo preparate lo sciroppo : in una casseruola mettete tutti gli ingredienti, e lasciate bollire per qualche minuto. Lasciatelo raffredare. Sciroppate la "pìtta" appena sfornata. Lasciatela assorbire lo sciroppo per ca 15 minuti. Cospargete con il resto delle noci tritate.
La polpa della zucca potete cuocerla in un pochino d' acqua, o ancora meglio, potete tritare la zucca finemente, lasciarla scolare per un oretta, strizzarla bene e poi utilizzarla senza cuocerla. In un recipiente, mischiate tutti gli ingredienti della farcitura. Tagliate le sfoglie della pasta filo a metà, e spenellate con l'olio (potete usare solo olio, ma anche aggiungere del burro fuso, per insaporire). Sul lato più lungo mettete una striscia di farcitura, di ca 2 cm, arrotolate e disponete a chiocciola entro una teglia rotonda spenellata d'olio, cominciando dal centro. Continuate allo stesso modo con il resto degli ingredienti. Infornate in forno già caldo ai 190°C e lasciate cuorere per 40-50 minuti, finchè si dori la superficie.
Nel frattempo preparate lo sciroppo : in una casseruola mettete tutti gli ingredienti, e lasciate bollire per qualche minuto. Lasciatelo raffredare. Sciroppate la "pìtta" appena sfornata. Lasciatela assorbire lo sciroppo per ca 15 minuti. Cospargete con il resto delle noci tritate.
I dolci sciroppati, sono una tradizione in Grecia, e non è da meravigliarsi per questo, data la grande influenza della cucina turca su quella greca, causa di 400 anni di dominio turco nella zona.
Se non vi piacciono poi i dolci sciroppati (anche se poi in questa ricetta non è abbondante, perchè anch'io non amo tanto i dolci sciroppati) potete goderla lo stesso, ommettendolo!
Se non vi piacciono poi i dolci sciroppati (anche se poi in questa ricetta non è abbondante, perchè anch'io non amo tanto i dolci sciroppati) potete goderla lo stesso, ommettendolo!
Μμμμ... ωραία φαίνεται. Την κολοκύθα τη στίβεις για να φύγει το νερό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις δικιο για την παρατηρηση, αυτη ειναι μια απο τις πρωτες αναρτησεις και ειναι λιγο ελλειπης... Το κολοκυθι το βαζει σε ενα τρυπητο και το αφηνεις να στραγγισει τα υγρα του για κανα δυωρο. Μπορεις επισης να το βαλεις σε ενα κατσαρολακι και να το αφησεις σε πολυ χαμηλη φωτια, ανακατευοντας το συνεχως για να μην κολλησει; θα γινει σαν παχυρρευστη κρεμα και θα το σιγοβρασεις μεχρι να εξατμιστει οσο το δυνατον περισσοτερο νερο και να αρχισει να στεγνωνει, αλλα ειναι επικινδυνο γιατι πιτσιλαει και μπορει να σε καψει...
ΑπάντησηΔιαγραφή