0

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ // MELOMAKARONA


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

Προτιμησα να κανω μια συνταγη με ζυμη εμπλουτισμενη με σιμιγδαλι, γιατι οι γευστικες μου μνημες λενε οτι τα μελονακαρονα πρεπει να ειναι μαλακα, τριφτα και να κρατανε μεσα το σιροπι. Μελομακαρονα σκληρα σαν μπισκοτα, οπως εχω δοκιμασει απο πολλες νοικοκυρες, απλα δεν ειναι του γουστου μου ... 
Εκανα αρκετες δοκιμες μεχρι να φτασω στο αποτελεσμα που ηθελα, και νομιζω οτι τα εχω καταφερει πολυ καλα!
Δοκιμαστε την συνταγη του laboratorio και γραψτε μου τις εντυπωσεις σας! 

Υλικα
για τη ζυμη : 1 kg περιπου φαρινα* (αλευρι που φουσκωνει μονο του),
                         1 φλ. σιμιγδαλι ψιλο,
                         2 φλ. λαδι (σπορελαιο ή εξαιρετικο παρθενο ελαιολαδο),
                         1 φλ. ζαχαρη κρυσταλλικη, 
                         1 φλ. φυσικο χυμο πορτοκαλιου, 
                         το ξυσμα απο τη φλουδα ενος μεγαλου πορτοκαλιου,
                         1 ποτηρακι κονιακ (εγω χρησιμοποιησα nocino, δηλαδη λικερ καρυδακι, αφου παλι θα χρησιμοποιησουμε καρυδια για το γαρνιρισμα),
                         1 κ.σ. σοδα φαγητου,
                         2 κ.γ. κανελα τριμμενη, 
                         1/2 κ.γ. μοσχοκαρφια τριμμενα.
*αν χρησιμοποιησετε απλο αλευρι, θα προσθεσετε και 2 κουτ. του γλυκου γεματα baking powder.
για το σιροπι : 2 φλ. ζαχαρη κρυσταλλικη,
                            2 φλ. μελι,
                            2 φλ. νερο,
                            1 ξυλακι κανελα,
                   απο 1 λεμονι ακερωτο τον χυμο και τη φλουδα του
για το σερβιρισμα : καρυδια τριμμενα.
Εκτελεση : 
Χτυπαμε στο μιξερ το λαδι με την ζαχαρη πολυ καλα, μεχρι το μιγμα να γαλακτωματοποιηθει. 
Προσθετουμε σιγα σιγα ολα τα μυρωδικα, την σοδα διαλυμενη στον χυμο πορτοκαλιου , το κονιακ και τελος το σιμιγδαλι και το αλευρι κοσκινισμενο (και το baking αν δεν χρησιμοποιησουμε φαρινα). Η ζυμη μας πρεπει να ειναι αρκετα σφιχτη (οχι παρα πολυ ομως, για να μπορεσουμε να τα σιροπιασουμε με επιτυχια) και να μην κολλαει στα δαχτυλα. 
Παιρνουμε κομματακια στο μεγεθος ενος καρυδιου και πλαθουμε τα μελομακαρονα. Με ενα πηρουνι η εναν μικρο τριφτη, κανουμε τα χαρακτηριστικα σχεδια (σχαρα) στην επιφανεια. Προσοχη, μην κανετε τα μελομακαρονα πολυ μεγαλα, γιατι κατα το ψησιμο, σχεδον διπλασιαζονται σε ογκο. 
Ψηνουμε στους 180°C για 25-30 λεπτα. Προσοχη στο ψησιμο, γιατι τα μελομακαρονα καιγονται ευκολα! 
Τα βγαζουμε απο τον φουρνο και τα αφηνουμε να κρυωσουν.
Ετοιμαζουμε το σιροπι, βραζοντας ολα τα υλικα μαζι για 5-10 λεπτα. 
Σιροπιαζουμε τα μελομακαρονα, βουτωντας τα, λιγα καθε φορα, στο καυτο σιροπι για 2-3 λεπτα. Τελος, πασπαλιζουμε με το τριμμενο καρυδι.
Διατηρουνται σε θερμοκρασια δωματιου για αρκετες ημερες.


MELOMAKARONA

Gran parte dei dolci tradizionali per Natale in Grecia, sono allo sciroppo. I melomakàrona, sono biscotti inzuppati di un sciroppo al miele. Per la loro prearazione viene utilizzato l'olio anzi che il burro, siccome si deve mangiare di magro fino alla comunione durante la messa di Natale.
Una interpretazione più moderna della ricetta classica, li vuole ricoperti di cioccolato amaro.

Ingredienti
per l' impasto: 1 kg ca di farina autolievitante,
                             1 tazza  di semolino fine,
                             2 tazze di olio (ho usato olio e.v.o., ma si può usare anche olio di semi di girasole),
                             1 tazza di zucchero,
                             1 tazza di succo d' arancia,
                             la scorza grattugiata di un'arancia grossa non trattata,
                             1 biccherino di nocino,
                             1 cucchiaio di bicarbonato,
                             2 cucchiaini di lievito chimico in polvere,
                             2 cuchciaini di cannella in polvere,
                             1/2 cucchiaino di chiodi di garofano in polvere.
Se non disponete la farina autolievitante, utilizzate farina 00 e aggiungete 2 cucciaini di lievito chimico.
per lo sciroppo: 2 tazze di zucchero,
                               2 tazze di miele millefiori,
                               2 tazze di acqua,
                               1 stecca di cannella,
                         da 1 limone non trattato il succo e la buccia.
per la finitura : noci trittate non troppo finemente.
Preparazione :
Sbattete bene l'olio con lo zucchero nella planetaria, fino ad emulsionare. 
Aggiungete gradatamente i liquidi e gli aromi. Aggiungete il  semolino e la farina settaciata insieme al lievito. Mescolate bene fino ad ottenere un impasto non appiccicoso e abbastanza sodo (aggiungete un po'di farina se occore) ma non troppo per poter assorbire bene lo sciroppo. 
Formate i melomakàrona prelevando piccole quantità dall'impasto, alla grandezza di una noce, alla quale darete forma ovale e apiattita; attenzione a non farli troppo grossi, perchè durante la cottura si raddoppiano di volume. Con una forchetta formate i caratteristici disegni a gratella sulla superficie.
Cuocete in forno preriscaldato ai 180°C, modalità statico, per 25-30 minuti fino a dorare; attenzione perchè si bruciano facilmente! Sfornate e lasciate raffredare.
Preparate lo sciroppo, mettendo tutti gli ingredienti in un pentolino; portate sul fuoco e lasciate bollire per 5-10 minuti. Togliete la stecca della cannella e la buccia del limone e tuffate i biscotti, nello sciroppo ancora bollente, pochi alla volta, lasciandoli per un paio di minuti. Disponete su una teglia e lasciate che i biscotti assorbino bene lo sciroppo. Cospargete di noci trittate.
Si conservano a temperatura ambiente per un paio di settimane.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.