4

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΦΛΟΥΔΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ Η' ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ** SCORZA DI LIMONE O ARANCIA ESSICCATA

 
ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΦΛΟΥΔΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ Η' ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Προσπαθω να χρησιμοποιω στην κουζινα μου, οσο το δυνατον φυσικα υλικα. Ετσι και για τα αρωματα στα γλυκα, χρησιμοποιω μπαχαρικα, αρωματισμενη ζαχαρη που την φτιαχνω εγω, σπιτικα λικερ, και ξυσμα απο ακερωτα λεμονια ή πορτοκαλια. Επειδη δεν ειναι παντα δυνατον να εχω στην διαθεση μου ομως ακερωτα εσπεριδοειδη, οταν βρισκω και τα χρησιμοποιω για τον χυμο τους, ειτε τριβω την φλουδα τους και την καταψυχω, ειτε την αποξηραινω. Η διαδικασια ειναι η ιδια, ειτε προκειται για λεμονια, ειτε για πορτοκαλια. Διαλεξτε τα επεριδοειδη οταν ειναι στην εποχη τους, γιατι σιγουρα ειναι λιγοτερο ταλαιπωρημενα ως αναφορα την παραμονη τους σε ψυγεια. Αν δε εχετε την τυχη να εχετε δικα σας δεντρα, και φρουτα, τοσο το καλυτερο! Με εναν ψιλοφλουδο καθαριστη, αφαιρεστε την φλουδα, προσεχοντας να μην αφαιρεσετε και το λευκο μερος, που ειναι πικρο. Τοποθετηστε τις φλουδες σε ενα ταψι και αφητε τες να στεγνωσουν σε σκιερο μερος (ο ηλιος οξειδωνει τα αιθερια ελαια!)  για 4 εως 5 ημερες, αναλογα με την εποχη και την υγρασια της ατμοσφαιρας. Προσοχη, πρεπει να στεγνωσουν εντελως πριν τις αποθηκευσετε, γιατι αλλιως θα μουχλιασουν. Επειτα βαλτε τις φλουδες στο μπλεντερ και τις τριψτε τες οσο πιο ψιλα γινεται. Βαλτε την σκονη σε γυαλινο βαζακι, με καπακι που κλεινει αεροστεγως. Διατηρουνται για πολλους μηνες σε σκοτεινο και δροσερο μερος.

 
SCORZA DI LIMONE O ARANCIA ESSICCATA 

Cerco sempre di utilizzare ingredienti naturali nella mia cucina. Così, per aromatizzate i miei dolci, uso spezie, zucchero aromatizzato fatto a casa, liquori fatti a casa e scorza grattugiata da limoni e arance non trattate. Siccome non è sempre possibile trovare degli agrumi non trattati, quando ne ho a disposizione e li utilizzo per il loro succo, tengo da parte anche la loro buccia grattugiata, la quale la metto nel freezer o la faccio essicare. Il processo è lo stesso, sia si tratta di arance chè di limoni. Scegliete gli agrumi quando sono di stagione, perchè certo saranno rimasti a breve tempo nei frigoriferi e avaranno più potenti oli essenziali. Se siete fortunati di avere i propri alberi di agrumi a casa, allora non buttate mai la scorza dei loro frutti! Lavate bene gli agrumi e asciugateli. Asportate la scorza, evitando però di asportare anche la parte bianca che è amarognola. Metteteli in un vassoio e lasciateli asciugare in posto buio (non al sole che ossidera gli oli essenziali!) per 4-5 giorni, dipende dalla stagione e dalla umidità dell'atmosfera. Attenzione, devono essere completamente essiccati, altrimeni ammufferano subito... Ponetele nel tritatutto e tritatele finemente. Conservate la polvere in barattoli di vetro a chiusura ermetica. Pùo essere conservata a lungo, in luogo buio e fresco.

4 σχόλια:

  1. Ωωω θα μου άρεσε να έχω αποξηραμένη φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού...θα φτιάξω όταν γίνουν τα πορτοκάλια και τα λεμόνια....
    Ωραία ιδέα!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω οτι ειναι ωραια ιδεα για να μην χρησιμοποιεις τεχνητα αρωματα...
      Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  2. Οικονομία αλλα ταυτόχρονα όσο το δυνατόν φυσικά παρασκευάσματα. Μπράβο σου!
    Έχω μια απορία ωστόσο, αναφέρεις "αρωματισμενη ζαχαρη που την φτιαχνω εγω" πως ακριβώς το κάνεις?
    Φιλικά Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ναι αυτη ειναι η φιλοσοφια μου... ☺
      Μπορεις να δεις για την αρωματισμενη ζαχαρη εδω : http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2011/03/zucchero-aromatizzato.html
      Ευχαριστω! Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά όλα τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημισιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...