9

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ // CONFETTURA DI MORE DI ROVO


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ

Υπέροχη γλυκόξινη μαρμελάδα βατόμουρο με καταπληκτικό ρουμπινί χρώμα!
Φέτος το καλοκαίρι μετακινηθήκαμε ελάχιστα, αλλά απο πέρισυ ακόμη είχα στο νού μου να πάω κάποια στιγμή στο βουνό να μαζέψω βατόμουρα. Οπερ και εγένετο, και η μικρή εκδρομούλα μας στον μάλλον κοντινό μας Χολομώντα, με αντάμειψε με μισό κιλό περίπου ζουμερά άγρια βατόμουρα. Μια μικρή ποσότητα πήγε κατ' ευθέιαν στο λικέρ που ετοιμάζω απο την άνοιξη και για το οποίο θα μιλήσουμε αναλυτικά γύρω στα Χριστούγεννα (!!) και τα υπόλοιπα έγιναν χωρίς δεύτερη σκέψη μαρμελάδα. 
Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι μαρμελάδες απο φρούτα του δάσους (μύρτιλλα, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα, σμέουρα) τα οποία στη Ελλάδα είναι δυσεύρετα ή τα βλέπεις στα σουπερ-μάρκετ σε μικρούτσικα σκαφάκια με αστρονομική τιμή, που είναι φυσικά απαγορευτική για να ξεκινήσεις να φτιάξεις μαρμελάδα. Εχω προσπαθήσει επανειλημμένα να καλλιεργήσω τόσο μύρτιλλα, όσο και φραγκοστάφυλα στον κήπο μου, αλλά το γεγονός οτι είμαστε πάρα πολύ κοντά στην θάλασσα δεν βοηθάει καθολου! Εδώ μόνο σταφύλια και ελιές ευδοκιμούν! Βατομουριές έχουμε και στα μέρη μας, αλλά κάμμια σχέση με τα βατόμουρα του βουνού, που με την υγρασία του δάσους γίνονται πολύ πιο ζουμερά και ευμεγέθη.

Δόση : 500 gr
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 500 gr βατόμουρα,
                 300 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                 χυμό απο μισό λεμόνι.
Προετοιμασία :
Διαλέξετε ώριμα βατόμουρα. Πλύντε τα προσεκτικά, ώστε να μην τα συνθλίψετε, και στεγνώστε τα σε απορροφητικό χαρτί. Βάλτε τα βατόμουρα σε ενα σκεύος εναλλάξ με την ζάχαρη και αφήστε τα να σταθούν για ενα δίωρο σε θερμοκρασία δωματίου. 
Μεταγγίστε τα μαζί με το ζουμάκι που θα βγάλουν σε μια κατσαρόλα βάλτε την στην φωτιά. Μόλις πάει να βράσει, κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και αφήστε την να κρυώσει. Μεταγγίστε πάλι σε ενα σκεύος, γυάλινο κατά προτίμηση, σκεπάστε με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και αφήστε να σταθούν 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Μεταφέρετε το μίγμα στην κατσαρόλα, προσθέστε τον χυμό λεμονιού και βάλτε την στη φωτιά. Αφήστε την μαρμελάδα να βράσει μέχρι να δέσει (δεν θέλει πολύ ώρα). Οσο είναι ακόμη καυτή, γεμίστε αποστειρωμένα βαζάκια. Κλείστε τα καπάκια τους, αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρούνται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για αρκετούς μήνες.


CONFETTURA DI MORE DI ROVO

Adoro i frutti di bosco, ma sfortunatamente non posso trovarli facilmente in Grecia! Ah, quando invidiavo i mercati italiani, dove ribes, lamponi, mirtilli e more facevano bella figura nelle loro vaschette! Qui, in grandi supermercati, a volte si trova dei ribes o more coltivate in vaschette cartacee piccoline, provenienti dall' Ollanda, in prezzi assurdi però. Ed in tempi di crisi, non si cede facilmente alla tentazione di comprare alcuni per prearare la marmellata! Ho cercato di colivate ribes e mirtilli nel mio giardino, ma la vicinanza al mare non aiuta alla loro crescita. Qui solo viti e ulivi trovano il terreno adatto per crescere senza cure particolari....
Avevo in mente però di andare a raccogliere le more di rovo alla montagna, già dall' anno scorso, aspettavo solo la stagione adatta. Così abbiamo organizzato una piccola escursione al non tanto lontano Monte Holomòntas che tra l' altro (... l' "altro" era la visita di rigore ad una taverna locale, per assagiare i suoi famosi spiedini di carne ... ) abbiamo raccolto anche una buona quantità di more di rovo. Certo il rovo cresche anche nella nostra zona, ma le more di montagna, cresciute in un ambiente con più umidità, risultano belle succose e certo più grosse.
Una piccola quantità di more è andata subito ad arricchire il mio rumptof, del quale parleremo il periodo natalizio, mentre con il resto, e senza pernsarci due volte, ho preparato una golosa marmellata. 

Dosi : 500 gr
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di more di rovo,
                              300 gr di zucchero semolato,
                              succo da mezzo limone.
Preparazione :
Scegliete delle more belle mature. Lavatele attentamente e asciugatele delicatemente con carta assorbente. Ponete in un recipiente, preferibilmente di vetro, alternando con li zucchero e lasciate riposare a temperatura ambiente per un paio d' ore. 
Trasferite le more e il loro sughetto in una pentola e portate sul fuoco. Travasate in un recipiente e coprite con un pezzo di carta forno. Lasciate riposare per 12 ore a temperatura ambiente. 
Trasferite nella pentola, aggiungete il succo di limone e portate sul fuoco. Lasciate cuocere a fuoco moderato fino a raggiungere la consistenza desiderata (ci vuole poco tempo!). Riempite subito dei barattoli precedentemente sterilizzati, chiudete i coperchei, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Si conserva in luogo fresco e buio per parecchi mesi.



9 σχόλια:

  1. Στην μοναδική μονοήμερη εκδρομή στο Νυμφαίο Φλωρίνης που αξιώθηκα φέτος να επισκεφθώ μετά από ότι πολλά χρόνια,παρατήρησα και άκουσα την γαλήνη της ορεινής φύσης.Την μοναδική ομορφιά του βουνού με τα άγρια φρούτα να ξεπετάγονται παράλληλα με τον στενό ορειβίσιο δρόμο.Θάμνοι με βαριά κλαδιά από την πληθώρα των ώριμων καρπών.Απίθανα χρώματα και μοναδική γεύση.Όλων των ειδών,τα φρούτα του δάσους,παρουσιάστηκαν στα έκπληκτα μάτια μου,σε μία εξαιρετική έκθεση τέχνης που μόνο η φύση ξέρει να οργανώνει.Δεν μάζεψα φρούτα για να φτιάξω την υπέροχα αρωματικό μαρμελάδα σου Μαρίνα μου!Κρίμα ...Πόσο το μετανιώνω!Πρέπει να έγινε υπέροχη,ακριβώς επειδή οι καρποί είχαν την αυτούσια ακατέργαστη γεύσης της ορεινής γης!Καλοφάγωτη λοιπόν!
    Καλό Σαββατοκύριακο!Μ´αρέσειου έχει όψη φθινοπωρινή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο πολυ αγαπαω το βουνο Φωτεινη μου, νομιζω οτι η θαλασσα δεν θα μου ελειπε καθολου! (μην το ακουσει αυτο ο Δ.!!!). Για το Νυμφαιο τι να πω, πραγματικη κατοικια Νυμφων, υπεροχο μερος και ακομη πιο υπεροχα αξιοποιημενο! Μακαρι να βολεψει καμμια φορα να μεινω σε καποιο αρχονικο - ξενωνα για μερικες ημερες, κατα προτιμηση τον χειμωνα...
      Α... εγω τους ξεσηκωσα ολους για το βουνο για να παω να μαζεψω τα βατομουρα! Γινανε ολα τα χατηρια, και κατσικακι στην γαστρα φαγαμε, και τις μπυρες μας ηπιαμε, αλλα το πιο σημαντικο : μαζεψαμε βατομουρα!!! Αλλα δεν ηταν και τοσα πολλα, αν πηγαιναμε τωρα, σιγουρα θα ειχαμε καλυτερη συγκομιδη! Λες???
      Δροσισε ωραια μετα την χτεσινη νεροποντη, ειναι πολυ ευχαριστα πλεον και την ημερα, την νυχτα αρχισαμε και κλεινουμε τα παραθυρα...
      Πολλα φιλια!
      Καλο μηνα!

      Διαγραφή
    2. Αααα ορειβίσια και εσύ!!!ΕΊμαστε μάλλον αξιοθέατο για τα γούστα μας!!Όλοι προτιμούν την θάλασσα,στιγμές στιγμές φοβάμαι να δηλώσω την προτίμηση μου!Και εγώ έχω την ίδια επιθυμία με σένα...χειμώνα ή τέλη φθινοπώρου με το κρύο να έχει σφίξει για τα καλά στο πανέμορφο ορεινό χωριό και ολιγοήμερη διαμονή σε κάποιο αρχοντικό!!Υπάρχει τίποτε καλύτερο????

      Διαγραφή
    3. Αν αυτο το ορεινο χωριο ηταν και στους Δολομιτες ας μην ξαναεβλεπα θαλασσα στη ζωη μου!!!!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετική και σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση και όχι με πολλή ζάχαρη. Καλοφάγωτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω!
      Οταν φτιαχνω μαρμελλαδες για αμεση καταναλωση προτιμω να μην βαζω πολλη ζαχαρη. Το κακο ειναι οτι δεν μπορουν να αποθηκευτουν ετσι για πολυ καιρο, ιδιως αν κανει ζεστη, μουχλιαζουν πολυ ευκολα.

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφη! Γεια στα χέρια σου!
    Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυ ωραια την εφτιαξα και την δοκιμασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.