ΠΑΓΩΤΟ ΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ - ΤΟ ΣΤΡΟΥΜΦΟΠΑΓΩΤΟ!
Και η αυγουστιάτικη εβδομάδα παγωτού του laboratorio, θα κλείσει με ενα παγωτό - έκπληξη, ειδικά αφιερωμένο στα πιτσιρίκια!
Λίγο πριν ξεκινήσω τις συνταγές με τα παγωτά και εντελώς συμπτωματικά, ενας φίλος αναγνώστης του blog, μου έστειλε mail όπου με ρωτούσε αν ήξερα να του πω πως φτιάχνεται το παγωτο τσιχλόφουσκα. Εδω θα ομολογήσω οτι δεν είμαι λάτρης των παγωτών - τουλάχιστον δεν ήμουν μέχρι φέτος το καλοκαίρι! - και δεν το είχα καν ακουστά. Αμέσως απευθύνθηκα στα νεώτερα μέλη της οικογένειας, τα οποία αποδείχτηκαν αρκούντως ενημερωμένα, και έτσι πληροφορήθηκα οτι πρόκειται για ενα νόστιμο παγωτό με γαλάζιο ή ρόζ χρώμα, που κυκλοφορεί και με το όνομα παγωτό Μπαμπαλού (απο την γνωστή τσιχλόφουσκα). Καθώς το mail του φίλου μου κίνησε την περιέργεια, έψαξα στο διαδύκτιο και βρήκα - ελάχιστες για να πω την αλήθεια - συνταγές για chewing gum ice cream. Στην Ιταλια κυκλοφορεί ενα γαλάζιο παγωτό, που το ονομάζουν gelato al puffo, δηλαδή στρουμοφπαγωτό, αλλα δεν νομίζω να είναι αρωματισμένο με τσιχλόφουσκα. Πρότεινα λοιπόν κάποιες απο τις συνταγές που μου φάνηκαν πιο αξιόπιστες στον φίλο αναγνώστη (εδω και εδω), αλλά στο εν τω μεταξύ μου γεννήθηκε η περιέργεια να το δοκιμάσω κι εγω!
Είχα τις επιφυλάξεις μου, αλλα το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό! Μου προέκυψε ίσως το πιο υπέροχα κρεμώδες παγωτό (σίγουρα εξ' αιτιας της παρουσίας της τσιχλόφουσκας) με φανταστική γεύση και σίγουρα εντυπωσιακή εμφάνιση! Προτίμησα να το χρωματίσω με χρώμα ζαχαροπλαστικής και όχι με κάποιο λικέρ, ώστε να είναι και πιο κατάλληλο για τα παδιά.
Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε ανεπιφύλακτα! Αν έχετε πιτσιρίκια, είμαι σίγουρη οτι θα ξετρελλαθούν!
Δόση : 750 ml περίπου
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 400 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
25 gr αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη,
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
3 κρόκους αυγών,
100 gr ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο ραφιναρισμένη (λευκή),
25 gr δεξτρόζη,
70 gr τσιχλόφουσκες bubbaloo (10 κομμάτια),
μπλέ χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Προετοιμασία :
Πριν ξεκινήσω με την συνταγή πρέπει να σας προειδοποιήσω να μην χρησιμοποιήσετε τα "καλά" σας κατσαρόλια, καθώς η τσίχλα κολλάει και είναι μετά πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί. Αν υπήρχε ενα κατσαρολάκι μιας χρήσης θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο σε αυτήν την περίπτωση! Οπως και να έχει πάντως, καθαρίστε το κατσαρολάκι όσο είναι ζεστό, ώστε να μην προλάβουν να ξεραθούν της υπολείμματα της τσίχλας.
Βάλτε το γάλα μαζί με το γάλα σκόνη σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά, προσθέστε τις τσίχλες κομμένες σε μικρά κομματάκια. Αναμείξτε πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν όσο είναι αυτό δυνατόν (θα μείνουν κάποια υπολείμματα). Στο εν των μεταξύ, χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Ενσωματώστε και την δεξτρόζη. Περάστε το ζεστό γάλα απο ενα σουρωτήρι, για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα της τσίχλας, και ρίξτε το στο μίγμα των κρόκων, αφήνοντας το να ρέει σαν κλωστή και χτυπώντας ταυτόχρονα το μίγμα με το σύρμα. Μεταφέρετε το μίγμα στο κατσαρολάκι και αναμιγνύοντας συνεχώς, αφήστε το να φτάσει στους 85°C. Κατεβάστε το απο την φωτιά και ρίξτε γρήγορα την θερμοκρασία του, βάζοντας το σε ενα σκεύος με κρύο νερό και παγάκια.
Βάλτε την κρέμα σε ενα σκεύος με καπάκι και τοποθετήστε την στο ψυγείο, στο πιο ψυχρό σημείο. Αφήστε την να ωριμάσει για 6 ώρες.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Αναμείξτε την με την κρύα κρέμα. Χρωματίστε με το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Βαλτε σε λειτουργία την παγωτομηχανή και μετά απο μερικά λεπτά ρίξτε μέσα το μίγμα. Αφήστε το να δουλευτεί, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση (40 λεπτά περίπου).
Μεταφέρετε το παγωτό στο σκεύος στο οποίο θα το φυλάξετε και σκεπάστε την επιφάνεια του με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε το στον καταψύκτη και αφήστε το να σταθεί για τουλάχιστον 3 ώρες πρίν το σερβίρετε.
μπλέ χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Προετοιμασία :
Πριν ξεκινήσω με την συνταγή πρέπει να σας προειδοποιήσω να μην χρησιμοποιήσετε τα "καλά" σας κατσαρόλια, καθώς η τσίχλα κολλάει και είναι μετά πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί. Αν υπήρχε ενα κατσαρολάκι μιας χρήσης θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο σε αυτήν την περίπτωση! Οπως και να έχει πάντως, καθαρίστε το κατσαρολάκι όσο είναι ζεστό, ώστε να μην προλάβουν να ξεραθούν της υπολείμματα της τσίχλας.
Βάλτε το γάλα μαζί με το γάλα σκόνη σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά, προσθέστε τις τσίχλες κομμένες σε μικρά κομματάκια. Αναμείξτε πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν όσο είναι αυτό δυνατόν (θα μείνουν κάποια υπολείμματα). Στο εν των μεταξύ, χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Ενσωματώστε και την δεξτρόζη. Περάστε το ζεστό γάλα απο ενα σουρωτήρι, για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα της τσίχλας, και ρίξτε το στο μίγμα των κρόκων, αφήνοντας το να ρέει σαν κλωστή και χτυπώντας ταυτόχρονα το μίγμα με το σύρμα. Μεταφέρετε το μίγμα στο κατσαρολάκι και αναμιγνύοντας συνεχώς, αφήστε το να φτάσει στους 85°C. Κατεβάστε το απο την φωτιά και ρίξτε γρήγορα την θερμοκρασία του, βάζοντας το σε ενα σκεύος με κρύο νερό και παγάκια.
Βάλτε την κρέμα σε ενα σκεύος με καπάκι και τοποθετήστε την στο ψυγείο, στο πιο ψυχρό σημείο. Αφήστε την να ωριμάσει για 6 ώρες.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Αναμείξτε την με την κρύα κρέμα. Χρωματίστε με το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Βαλτε σε λειτουργία την παγωτομηχανή και μετά απο μερικά λεπτά ρίξτε μέσα το μίγμα. Αφήστε το να δουλευτεί, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση (40 λεπτά περίπου).
Μεταφέρετε το παγωτό στο σκεύος στο οποίο θα το φυλάξετε και σκεπάστε την επιφάνεια του με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε το στον καταψύκτη και αφήστε το να σταθεί για τουλάχιστον 3 ώρες πρίν το σερβίρετε.
GELATO BUBBALOO - IL GELATO AL PUFFO!
Ultima ricetta della settimana dedicata al gelato del mese agosto, con una buona sopresa per i bimbi! Gelato al puffo al gusto di bubblegum!
Parecchie settimane fa e poco prima di cominciare i post di gelati nel laboratorio, ho trovato nella mia casella una mail, inviata un amico del blog che chiedeva il mio aiuto per preparare il gelato gusto Bubaloo per il suo figliolo, che ne andava matto. Siccome non sono una big fan dei gelati - almeno non lo stavo fino quest' estate che non ho smesso a prepararli! - non avevo la minima idea di che cosa parlava. Sono rincorsa ai più giovani della famiglia, i quali mi hanno informato che si tratta di un gelato buonissimo, appunto al gusto di bubblegum, di colore celeste o rosa. Ho cercato un po' per l' intenet e sono riuscita a trovare qualche ricettina di chewing gum ice cream. Ho suggerito quelle che mi sono apparse più affidabili (qui e qui) al mi amico, ma nel frattempo mi sono incuriosita tanto su questo gelato e ho deciso di prepararlo, a modo mio però. Lo so che esiste il gelato al puffo in Italia, ma siccome non l' ho mai assagiato non so di che gusto è esattamente, anche se non credo che sia aromatizzato al bubblegum.
L' esperimento è stato riuscito pienamente ed il riusltato è stato un gelato stupendo, saporitissimo e morbidissimo (credo anche a causa della presenza del bubblegum nella sua struttura). Ho preferito di colorarlo con colori alimentari, anzi che con qualche liquore blu, per renderlo adatto per i bambini di ogni età.
Dosi : 750 ml ca.
Difficoltà : media
Ingredienti : 400 ml di latte fresco intero,
25 gr di latte scremato in polvere,
200 ml di panna fresca,
3 tuorli,
100 gr di zucchero di canna raffinato (bianco),
25 gr di destrosio,
70 gr di bubblegum bubbaloo (10 pezzi),colore alimentare blu.
Preparazione :
Prima di cominciare a descrivere la ricetta, devo avvertire che il bubblegum si attacca tantissimo al recipiente di cottura e risulta abbastanza difficile a pulirlo. Se ci fosse una casseruola usa e getta sarebbe una bella idea in questo caso... Siccome però non ce l' hanno ancora inventato, cercate almeno di pulirlo prima che si raffredda, perchè indurisce e non si stacca per niente!
Ponete il latte fresco insieme a quello in polvere in una casseruola piccola e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete i bubblegum tagliati a pezzetti. Mescolate fino a sciogliersi quasi completamente (qualche residuo pur ci resta...). Nel frattempo, sbattete i tuorli con lo zucchero fino a prendere una crema spumosa. Incorporate anche il destrosio. Passate il latte caldo da un colino, per eliminare i residui del bubblegum, e versatelo a filo sui tuorli, sbattendo con le fruste. Travasate il composto nella casseruola e portate sul fuoco. Sempre mescolando, scaldate fino ai 85°C. Ritirate la casseruola dal fuoco e abbattette la temperatura della crema subito, ponendolo in un recipiente contenente acqua fredda e cubetti di ghiaccio.
Trasferite la crema rafreddata in un contenitore a coperchio e ponete nel frigo, sul punto più freddo. Lasciate maturare per 6 ore.
Sbattete la panna fino ad ottenere una consistenza semi-liquida. Mescolate con la crema fredda. Colorate con il colore alimentare.
Azionate la gelatiera e qualche minuto dopo versateci il composto. Lasciate mantecare fino a raggiungere la consistenza desiderata (40 minuti ca.).
Trasferite il gelato nel suo contenitore e coprite la sua superficie con un pezzo di carta antiaderente. Ponete nel freezer e lasciate starci per 3 ore almeno, prima di servire.
Και ειχα παντα την απορία πως στο καλο προκυπτει αυτη η γευση τσιχλοφουσκας..Δεν μπορουσα ποτε να φανταστω οτι εχει μεσα κανονικες τσιχλοφουσκες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομιζω οτι αυτη ειναι η ... σπιτικη εκδοχη του παγωτου τσιχλοφουσκα. Σιγουρα στα εργαστηρια δεν θα καθονται να παιδευονται με τις μπαμπαλου, υπαρχει ετοιμη εσσανς τσιχλοφουσκας, οπως δυστυχως υπαρχει ετοιμο αρωμα για το οτιδηποτε φαγωσιμο....
ΔιαγραφήAYTO KI AN EINAI!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιο παιδικό δεν γινεται!!
Ναι, ειναι το παγωτό που ταιριαζει για κλείσιμο σε μια εβδομαδα παγωτού.
Εκτός από νόστιμο, είναι και πολύ ενδιαφέρον σαν παγωτό τελικά..
Φιλιά πολλά Μαρίνα!
Δεν το περιμενα κι εγω Χρυσαυγη μου, αλλα αυτο το παγωτο μας ενθουσιασε!
ΔιαγραφήΑααααα, απίθανο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαγωτό τσιχλόφουσκα έχω δοκιμάσει μόνο μια φορά, στην Ουρανούπολη, στην Χαλκιδική, από έναν πλανόδιο πωλητή.
Είχε κι αυτό μπλε χρώμα και έντονη την γεύση της τσιχλόφουσκας. Είχαμε ξετρελαθεί, μεγάλοι και πιτσιρίκια τότε!
Φιλιά Μαρινάκι, καλώς σε ξαναβρίσκω!
Καλως την Ελενιτσα μας!
ΔιαγραφήΕλπιζω να περασες πολυ ομορφα στις διακοπες σου!
Εγω αυτο το παγωτο δεν το ηξερα και αμφιβαλλω αν θα αποφασιαζα ποτε να το δοκιμασω αν θα το εβλεπα σε καποιο παγωτατζιδικο. Ειναι ομως πραγματικα παρα πολυ καλο και σιγουρα αν ημουν πιτσιρικι θα ξετρελλαινομουν!
Πολλα φιλακια!
Carissima Marina, non amo il gelato, ma il tuo mi ha fatto davvero venire voglia di mangiarne una pallina! Mette allegria!
ΑπάντησηΔιαγραφήFinalmente sono tornata anche nella blogsfera!
A rileggerci presto ♥
Benritornata cara!
ΔιαγραφήInfatti questo gelato mette allegria, neanche io amo particolarmente i gelati, anche se quest' estate la mia gelatiera ha lavorato anche per gli anni che si riposava bella tranquilla al suo cantuccio!
Baci!
ΧΑΧΑΧΑΧΑ πολύ πρωτότυπο και η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν τρώω τις τσιχλόφουσκες δεν μπορώ να φανταστώ τη γεύση του... θυμάμαι τη τσιχλόφουσκα από τα μικράτα μου μόνον!!! Εντυπωσιακό το χρώμα του Μαρίνα μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Κι εγω δεν εχω παρτιδες με τις τσιχλοφουσκες Κικη μου αλλα με την παγωτομανια που με επιασε φετος τις ξαναθυμηθηκα και αυτες!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα,
φιλακια!
kalhspera ua eiuela na rvthso ean exeis syntagh gia gelato tiramisoy giati ψαχνω πολυ καιρο τωρα και εαν γινεται να την ανεβασησ και μπραβο για το υπεροχο site που εχεισ φτιαξει
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα!
ΔιαγραφήΥπαρχει στο blog συνταγη για σεμιφρεντο τιραμισου, δηλαδη ενα παγωμενο γλυκισμα με τα υλικα του τιραμισου, μπορεις να την δεις εδω : http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2013/06/tiramisu-semifreddo.html
Ένα μόνο πράγμα θα πω.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Καταπληκτικό"...!!
Πολύ καλύτερο και από τις 2 συνταγές που πρότεινες...
Μαρίνα είσαι καταπληκτική..!!
Ευχαριστω Σταυρο, ειχες γινει η αιτια για να φτιαξω αυτο το πολυ ωραιο παγωτο...
ΔιαγραφήΠολυ ωραια συνταγη!! Που μπορω να βρω δεξτροζη και γαλα σε σκονη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεξτροζη μπορεις να βρεις στο φαρμακειο, ισως και σε καταστηματα με πρωτες υλες ζαχαροπλαστικης. Το γαλα σε σκονη το βρηκα σε μεγαλο σουπερ μαρκετ.
Διαγραφή