6

ΠΑΓΩΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ // GELATO GUSTO ARANCIA


ΠΑΓΩΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Το παγωτό πορτοκάλι, είναι γεύση μάλλον ασυνήθιστη στην Ελλάδα. Στην Ιταλία είναι σίγουρα πιο δημοφιλές και αποτελεί μια απο τις πιο παλιές γεύσεις παγωτού, ίσως έχοντας επιρροές απο την αραβική κουζίνα.
Για να το φτιάξετε διαλέξτε ωραία ζουμερά και γλυκά πορτοκάλια (θα βρείτε εύκολα ακομη και το καλοκαίρι) και επιπλέον ακέρωτα, γιατι θα μας χρειαστεί και το ξύσμα της φλούδας τους. Καθώς για την παρασκευή του χρησιμοποιούμε τον χυμό του πορτοκαλιού, που περιέχει αρκετό νερό, και στην συγκεκριμένη συνταγή με την λευκή βάση δεν περιέχονται αυγά, το παγωτό δεν γίνεται ιδιαίτερα κρεμώδες. Παρ' ολα αυτά, με το σωστό χειρισμό των υλικών η υφή του είναι άριστη! Η δε γεύση του, είναι υπέροχα δροσιστική.
Το σέρβιρα με κομματάκια ζαχαρωμένης φλούδας πορτοκαλιου, αλλα του πάει πολυ και το σιρόπι σοκολάτας.

Δόση : περίπου 1 Lt
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 3 ζουμερά πορτοκάλια, ακέρωτα,
                400 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
                50 gr αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη,
                100 gr ζαχαρη απο ζαχαροκάλαμο ραφιναρισμένη (λευκή),
                25 gr δεξτρόζη,
                30 ml λικέρ πορτοκάλι,
                το ξύσμα απο την φλούδα ενός πορτοκαλιου,
                200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά.
Προετοιμασία :
Βάλτε τα πορτοκάλια στο ψυγείο, ώστε να είναι κρύα όταν θα τα χρησιμοποιήσετε. Στύψτε τα όταν φτάσει η στιγμή να χρησιμοποιήσετε τον χυμό τους.
Βάλτε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε την ζάχαρη, την δεξτρόζη και το αποβουτυρωμένο γάλα. Αναμείξτε να διαλυθούν και αφήστε το μίγμα να φτάσει στούς 80°C. 
Κατεβάστε το απο την φωτιά, προσθέστε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τοποθετήστε το σε ενα σκεύος με κρύο νερό και παγάκια, ώστε να κατεβεί η θερμοκρασία του γρήγορα. Μόλις το μίγμα κρυώσει, προσθέστε το λικέρ και τον χυμό απο τα πορτοκάλια. Προσοχή! Οταν φτιάχνουμε παγωτό με όξινα φρούτα (λεμόνι, πορτοκάλι, μάνγκο κα.) όταν τα προσθέτουμε ως χυμό ή ως πολτό, το γάλα πρέπει να είναι εντελώς κρύο, αλλιώς θα γίνει καθίζηση των πρωτεϊνών του και θα "κόψει". 
Βάλτε το μίγμα σε ενα σκεύος με καπάκι και βάλτε το στο ψυγείο, στο πιο ψυχρό σημείο. Αφήστε το να ωριμάσει για 4-5 ώρες.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή και αναμείξτε την με το μίγμα του γάλακτος. Ρίξτε το μίγμα στην παγωτομηχανή και αφήστε το να δουλευτεί μέχρι να αποκήσει την επιθυμητή υφή. 
Μεταφέρετε το παγωτό στο σκεύος στο οποίο θα το φυλάξετε και καλύψτε την επιφάνεια του με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε το στην κατάψυξη και αφήστε το για τουλάχιστον 3 ώρες πρίν το σερβίρετε.

 
GELATO GUSTO ARANCIA

Un gusto di gelato raro e pressochè sconosciuto in Grecia ....
Per prepararlo, scegliete delle arance belle succose (le troverete facilmente anche durante l' estate...) e certo bio, perchè verrà utilizzata anche la loro scorza. Siccome per prepararlo viene utlizzata la base per gelati bianca, che è senza uova, non riuslta troppo cremoso. Con un coretta elaborazione degli ingredienti però nessuno capirà la differenza! Il suo guso poi, è
particolarmente rinfrescante!

Dosi : 1 Lt ca
Difficoltà : media
Υλικά : 3 arance bio belle succose,
                400 ml di latte fresco intero,
                50 gr di latte magro un polvere,
                100 gr di zucchero di canna raffinato (bianco),
                25 gr di destrosio,
                30 ml di liquore all' arancia
                la scorza grattugiata da 1 arancia
                200 ml di panna fresca.
Preparazione :
Ponete le arance nel frigo. Spremetele solo al momento di utilizzare il succo.
Versate il latte in una pentola e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete lo zucchero, il destrosio e il latte in polvere. Mescolate fino a sciogliersi il tutto e portate sui 80°C. Ritirate dal fuoco e aggiungete la scorza grattugiata. Abbattete la temperatura del composto, ponendo la pentola in un recipiente contenente acuqa fredda e cubetti di ghiaccio. Appena raffreddato, aggiungete il liquore ed il succo delle arance, passato da un colino. 
Attenzione! Quando si prepara il gelato alla frutta acida (arancie, limoni etc.) il succo o la polpa devono essere aggiunte al composto del latte quando sarà ben raffreddato. Altrimenti le proteine del latte si coagulano e precipitano guastando la struttura del gelato.
Trasferite il composto in un recipiente munito di coperchio e ponete sul punto più freddo del frigo. Lasciate maturare per 4-5 ore.
Sbattete con le fruste la panna, fino ad ottenere una consistenza semi - liquida. Mescolate con la crema. Azionate la gelatiera e versateci il composto. Lasciate lavorare fino ad ottenere la consistenza desiderata.
Trasferite il gelato nel suo contenitore e coprite la sua superficie con un pezzo di carta antiaderente. Ponete nel frezzer e lasciatelo riposare per almeno 3 ore prima di servire.


6 σχόλια:

  1. Φανταστική γεύση θα έχει Μαρίνα μου! Δεν έχω ξαναδεί παγωτό με γεύση πορτοκάλι πράγματι!
    Η δεξτρόζη τι ρόλο παίζει; Την βρίσκουμε εύκολα κάπου;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφη προσωπικα μου αρεσε παρα πολυ! Εχει πολυ δροσερη γευση!
      Με την δεξτροζη, ή αλλιως κρυσταλλικη γλυκοζη, αντικαθιστουμε ενα μερος της ζαχαρης της συνταγης, καθως εχει αντιπαγωτικες ιδιοτητες και βοηθαει στο να μην κρυσταλλωνει το παγωτο. Ιδιως σε παγωτα που φτιαχνονται με την λευκη βαση, χωρις αυγα δηλαδη, ή περιεχουν χυμους φρουτων που εχουν πολυ νερο στη δομη τους, ειναι απαραιτητη. Κυκλοφορει σε μορφη σκονης και μπορεις να την βρεις στο φαρμακειο (6,5 € το κιλο). Μπορεις να την αντικαταστησεις με μελι ή σιροπι γλυκοζης.
      Φιλακια!!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρίνα! Δεν είχα ιδέα για τίποτα απο αυτά! Θα το έχω υπόψη! Καλό ξημέρωμα! :)

      Διαγραφή
    3. Εφη μου, μπορεις να βρεις περισσοτερες πληροφοριες για τις βασικες συνταγες και τα υλικα του κλασσικου παγωτου στην γενικη αναρτηση για τα παγωτα (εδω : http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2013/07/il-gelato.html ).
      Καλο ξημερωμα!

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω ξανακούσει γεύση πορτοκάλι. Θα του ταίριαζαν και σταγόνες σοκολάτες υποθέτω.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρα και η σοκολατα θα του πηγαινε πολυ! Παντως και σκετο ειναι παρα πολυ καλο, ομολογω οτι δεν το περιμενα...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.