ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΤΣΑΪ ΜΑΤΣΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΚΑΡΔΑΜΩΜΟ
Για το ιαπωνικό τσάϊ μάτσα, έχουμε μλήσει αναλυτικά εδω.
Στην Ιαπωνία, το καταπράσινο παγωτό με τσάϊ μάτσα είναι πολύ δημοφιλές, μάλιστα σε μαγαζιά με ασιατικά προϊόντα, θα βρείτε έτοιμο μίγμα για να το παρασκευάσετε στο σπίτι. Ομολογώ οτι δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ!
Το παγωτό που σας παρουσιάζω σήμερα, απλά είναι εμπνευσμένο απο το γιαπωνεζάκι ... ξαδελφάκι του! Το έφτιαξα με την κλασσική συνταγή για την κίτρινη βάση παγωτού και το αρωμάτισα με καρδάμωμο. Αν και το χρώμα του δεν είναι όσο πράσινο θα ήθελα (αιτία και το τσάϊ μάτσα που κατάφερα να βρω εδώ, το οποίο δεν έχει πάρα πολύ έντονο πράσινο χρώμα...) ή γεύση και η υφή του ενθουσίασαν! Και για να το κάνω ακόμη πιο λαχταριστό, πρόσθεσα κομματάκια λευκής σοκολάτας!
Δόση : 800ml
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 400 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
2 κρόκους απο μεγάλα αυγά,
100 gr ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο ραφιναρισμένη (λευκή),
25 gr δεξτρόζη,
1 κ. καφέ καρδάμωμο αλεσμένο,
½ λουβί βανίλιας,
6 gr τσάϊ μάτσα,
250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
20 gr λευκή κουβερτούρα.
Προετοιμασία :
Βάλτε το γάλα μαζί με το λουβί της βανίλιας σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, σβύστε το μάτι και αφήστε το να σταθεί ενα μισάωρο. Ξαναανάψτε το μάτι, προσθέστε την δεξτρόζη και το τσάϊ μάτσα και αναμείξτε να διαλυθούν.
Χτυπήστε τους κρόκους με την ζάχαρη, μέχρι να πάρετε μια ανοιχτόχρωμη αφράτη κρέμα. Προσθέστε το ζεστό γάλα, αφήνοντας το να ρέει σαν κλωστή, και ταυτόχρονα χτυπώντας το μίγμα. Μεταφέρετε το μίγμα στο κατσαρολάκι και ανακατεύοντας συνεχώς για να μη βράσει και να μην σβωλιάσει, περιμένετε μέχρι να φτάσει στους 85°C. Κατεβάστε το μίγμα απο την φωτιά, προσθέστε το καρδάμωμο και αναμείξτε. Κατεβάστε την θερμοκρασία του μίγματος γρήγορα, βουτώντας το κατσαρολάκι σε ενα σκεύος με κρύο νερό και παγάκια. Συνεχίστε να αναμιγνύετε, ώστε να κρυώσει ομοιόμορφα.
Περάστε την κρέμα απο σουρωτήρι, ώστε να απομακρύνετε τα υπολείμματα της βανίλιας και βάλτε την σε ενα σκεύος με καπάκι. Τοποθετήστε την στο ψυγείο, στο πιο ψυχρό σημείο, και αφήστε την να "ωριμάσει" για τουλάχιστον 6 ώρες.
Με ενα κοφτερό μαχαίρι θρυμματίστε την λευκή κουβερτούρα.
Χυπήστε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Αναμείξτε την με την κρέμα. Ρίξτε το μίγμα στην παγωτομηχανή. Οταν το μίγμα αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση και λίγο πρίν το βγάλετε απο την παγωτομηχανή, προσθέστε και την τριμμένη σοκολάτα. Καθώς τόσο τα σποράκια της βανίλιας, όσο και το τσάϊ μάτσα έχουν την τάση να καθιζάνουν, σιγουρευτείτε οτι το μίγμα του παγωτού έχει αναμειχθεί σωστά και υπάρχει ομοιόμορφη διασπορά τους.
Μεταφέρετε το παγωτό στο σκεύος όπου θα το φυλάξετε και καλύψτε την επιφάνεια του με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε το παγωτό στην κατάψυξη και αφήστε το να σταθεί για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρετε.
GELATO AL THE MATCHA E CIOCCOLATO BIANCO, AROMATIZZATO AL CARDAMOMO
Il gelato al tè macha è abbastanza popolare in Giappone! Nei negozi che vendono alimentari orientali, si puo trovare la mistura per prepararlo a casa. Ammetto che non l' ho mai assaggiato! E stato lo spunto però per preparare il mio gelato al tè matcha. Ho utilizzato la base gialla per gelato, ho aggiunto il tè matcha e ho aromatizzato con cardamomo macinato. Anche se il suo colore non è venuto verde brillante (anche perchè il matcha trovato in Grecia non aveva pure quel colore verde vivace che vedo nelle foto), il suo sapore ha scatenato l' entusiasmo tra i miei assagiatori! Per un tocco di golosita in più ho aggiunto delle scaglie di cioccolato bianco.
Dosi : 800ml
Difficoltà : media
Ingredienti : 400 ml di latte fresco intero,
2 tuorli da uova grandi,
100 gr di zucchero di canna raffinato (bianco),
25 gr di destrosio,
1 cucchiaino del caffè cardamomo macinato,
1/2 bacca di vaniglia,
20 gr di cioccolato bianco in scaglie.
Preparazione :
Ponete il latte con la bacca di vaniglia in un pentolino e portate sul fuoco. Appena scaldato, ritirate dal fuoco e lasciate riposare per mezz' oretta. Riportate sul fuoco, aggiungete il destrosio ed il tè matcha e mescolate bene.
Nel frattempo, sbattete i tuorli con lo zucchero, fino a prendere una crema spumosa e chiara. Versate a filo il latte caldo, mescolando continuatamente. Travasate nel pentolino e portate a 85°C, mescolando sempre. Ritirate dal fuoco, aggiungete il cardamomo e mescolate. Abbattete la temperatura della crema, ponendola in un recipiente contenente acqua fredda e cubetti di ghiaccio. Mescolate per fare rafreddare uniformemente.
Fate passate la crema da un colino, per eliminare i residui della bacca di vaniglia. Trasferite in un recipiente munito di coperchio e ponete nel frigo, sul punto più freddo. Lasciate maturare per almeno 6 ore.
Con un coltello affilato tritate il cioccolato.
Sbattete la panna con le fruste, fino ad ottenere una consistenza semi-liquida. Mescolate con la crema fredda. Azionate la gelatiera e versateci il composto. Verso la fine della mantecatura aggiungete anche il cioccolato tritato. Siccome i semini di vaniglia, ma anche il tè matcha, tendono a precipitare, assicuratevi che il tutto e stato mescolato bene e sono dispersi uniformemente.
Trasferite il gelato nel suo contenitore e coprite la superficie con un pezzo di carta antiaderente. Ponete nel frezzer e lasciate riposare almeno 3 ore prima di servire.
Preparazione :
Ponete il latte con la bacca di vaniglia in un pentolino e portate sul fuoco. Appena scaldato, ritirate dal fuoco e lasciate riposare per mezz' oretta. Riportate sul fuoco, aggiungete il destrosio ed il tè matcha e mescolate bene.
Nel frattempo, sbattete i tuorli con lo zucchero, fino a prendere una crema spumosa e chiara. Versate a filo il latte caldo, mescolando continuatamente. Travasate nel pentolino e portate a 85°C, mescolando sempre. Ritirate dal fuoco, aggiungete il cardamomo e mescolate. Abbattete la temperatura della crema, ponendola in un recipiente contenente acqua fredda e cubetti di ghiaccio. Mescolate per fare rafreddare uniformemente.
Fate passate la crema da un colino, per eliminare i residui della bacca di vaniglia. Trasferite in un recipiente munito di coperchio e ponete nel frigo, sul punto più freddo. Lasciate maturare per almeno 6 ore.
Con un coltello affilato tritate il cioccolato.
Sbattete la panna con le fruste, fino ad ottenere una consistenza semi-liquida. Mescolate con la crema fredda. Azionate la gelatiera e versateci il composto. Verso la fine della mantecatura aggiungete anche il cioccolato tritato. Siccome i semini di vaniglia, ma anche il tè matcha, tendono a precipitare, assicuratevi che il tutto e stato mescolato bene e sono dispersi uniformemente.
Trasferite il gelato nel suo contenitore e coprite la superficie con un pezzo di carta antiaderente. Ponete nel frezzer e lasciate riposare almeno 3 ore prima di servire.
μμμ πολύ ωραίο φαίνεται αν κρίνω από τα υλικά του και ας μην είναι πολύ πράσινο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αρωμα του καρδαμωμου αποδειχτηκε τελικα μια ευχαριστη εκπληξη!
ΔιαγραφήΔιαβάζω αυτό, διαβάζω και το προηγούμενο παγωτό σου Μαρίνα και δεν ξέρω τι να επιλέξω :-))
ΑπάντησηΔιαγραφή:)))))) φτιαξε ενα σημερα και ενα αυριο Πηνελοπη μου!!
Διαγραφή