ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
Μπήκαμε πλέον και στον Αύγουστο, τελευταίο μήνα διακοπών για πολλούς, αφου μόλις μπεί ο Σεπτέμβριος αρχίζουμε συνήθως και ... συμμαζευόμαστε!
Το καλοκαίρι θέλει φαγάκια γρήγορα, με περιορισμένη χρήση του φούρνου και βέβαια εμεταλλευόμενοι τα νόστιμα φρέσκα λαχανικάς της εποχής. Στο σημερινό μας πιάτο πρωταγωνιστές είναι η ντομάτα, τα κολοκυθάκια και η μελιτζάνα. Ολα αυτά μπερδεύονται με τα ζυμαρικά της επιλογής μας - λινγκουίνε στην προκειμένη περίπτωση - και το αποτέλεσμα είναι μια νόστιμη μακαρονάδα!
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικα : 500 gr λινγκουίνε,
2 μέτριες μελιτζάνες,
3 μικρά τρυφερά κολοκυθάκια,
600 gr ντομάτες ώριμες,
1 σκελίδα σκόρδο,
4 μεγάλα φύλλα βασιλικού,
7 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο,
πάπρικα καπνιστή,
αλάτι.
για το σερβίρισμα : τριμμένη παρμεζάνα.
Προετοιμασία :
Ξεκινάμε απο τα λαχανικά. Καθαρίστε τις μελιτζάνες και κόψτε τες σε κυβάκια. Βάλτε τες μέσα σε ενα μέγαλο σουρωτήρι, πασπαλίστε τες με αλατάκι και αφήστε τες για μια ωρίτσα να στραγγίσουν απο τα υγρά τους. Καντε το ίδιο και με τα κολοκυθάκια. Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος ξεπλύνετε τα κολοκυθάκια και στεγνώστε τα σε απορροφητικό χαρτί. Βάλτε τα 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ενα τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι προσθέστε τα κολοκυθάκια και σωτάρετε τα, φροντίζοντας να μην τηγανιστούν πολύ αλλά να μείνουν τραγανά. Ξεπλύντε και στραγγίστε καλά με τα χέρια τις μελιτζάνες και τηγανίστε τες επίσης με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν.
Διαλέξτε νόστιμες, ώριμες ντομάτες. Εϊναι πολύ σημαντικό να είναι καλής ποιότητας οι ντομάτες που θα χρησιμοποιήσετε για να δώσουν νοστιμιά στο φαγητό. Αν ημασταν στην Ιταλία θα σας συνιστούσα τις ποικιλίες San Marzano και pachino, που είναι ιδιαίτερα νόστιμες! Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς τα τελευταία χρόνια οι πραγματικά νόστιμες ντομάτες σπανίζουν. Βουτήξτε τις ντομάτες σε βραστό νερό για λίγα λεπτά, μετα αμέσως σε κρύο και αφαιρέστε την φλούδα τους. Καλό είναι να αφαιρέσετε και τους σπόρους τους. Πολτοποιήστε τες στο μούλτι. Σε ενα ευρύχωρο τηγάνι βάλτε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρετε ελαφρά το ψιλοκομμένο σκόδρο. Προσθέστε τις πολτοποιημένες ντομάτες, την πάπρικα και τα φύλλα του βασιλικού και αφήστε την σάλτσα να σιγοβράσει για 12-15 λεπτά.
Στο εν τω μεταξύ, βάλτε τα λινγκουίνε να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό, αυστηρά αλ ντέντε. Μόλις είναι έτοιμα, ρίξτε μια κουτάλα απο τον ζωμό του στην σάλτσα, στραγγιστε τα και μεταφέρετε τα στο τηγάνι με την σάλτσα. Προσθέστε περίπου τα μισά απο τα τηγανητά κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, αναμείξτε καλά και αφήστε τα να σταθούν ενα τεταρτάκι.
Σερβίρετε την μακαρονάδα ζεστή, γαρνιρισμένη με τα υπόλοιπα τηγανητά λαχανικά και άφθονη τριμμένη παρμεζάνα.
LINGUINE VERSIONE ESTIVA
Primo giorno di agosto, ultimo mese di vacanze e spensieratezza estiva. Anche se questa è la seconda estate che di spensieratezza ne sa poco, causa la maledetta crisi che chissà per quanto tempo ci travaglia ancora...
La stagione calda esige piatti veloci e freschi, lontano da fornelli e ore infinite tra le pentole. L' abbondanza di verdure della stagione invita per preparare piatti freschi e golosi.
Protagonisti della nostra ricetta sono i pomodori, le zucchine e le melanzane che si imbrogliano alla pasta di nostra scelta (qui linguine) per preparare un piatto facile e saporito.
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di linguine,
2 melanzane medie,
3 zucchine piuttosto piccole e teneri,
600 gr di pomodori maturi,
1 spicchio d' aglio,
4-5 foglie di basilico grosse,
7 cucchiai di olio extravergine di oliva,
paprica affumicata,
sale.
per cospargere : parmigiano grattugiato.
Preparazione :
Si comincia dagli ortagi. Spuntate e lavate le melanzane e tagliatele a cubetti. Ponetele in un colapasta, cospargete di sale, ponete sopra un peso e lasciate colare l' acqua di vegetazione per un' oretta. Allo stesso modo preparate anche le zucchine. Trascorso il tempo necessario, sciacquate per eliminare il sale e lasciate scolare. Asciugate le zucchine con carta assorbente. In una padella versate 2 cucchiai d' olio e portate sul fuoco. Una volta riscaldato, aggiungete le zucchine e fate soffrigere fino a cominciare a prendere colore, ma lasciatele un po' croccanti. Strizzate le melanzane e friggetele con soli 2 cucchiai d' olio.
E essenziale di utilizzare dei pomodori saporiti per preparare la salsa. Ottimi i famosi pachino e San Marzano - in Grecia risulta sempre più difficile trovare dei pomodori saporiti, credo che prima di tutto la causa è il seme utilizzato, siccome anche quelli coltivati negli orticelli privati risultano insipidi! Sbollentate i pomodori per qualche minuto e poi immergete in acqua fredda per sbucciarle facilmente. Meglio eliminare anche i semi e poi certo passarli dal passaverdure. Versate nella padella i restanti 3 cucchiai d' olio e fatte imbiondire l' aglio tritato. Aggiungete i pomodori, la paprica e le foglie di basilico e lasciate cuocere su fuoco moderato per 12-15 minuti.
Nel frattempo, fate lessare le linguine al dente, in abbondante acqua salata. Stemperate la salsa di pomodoro con un mestolo di brodo di cottura della pasta. Scolate la pasta e versatela nella padella con la salsa. Aggiungete metà di zucchine e melanzane fritte, mescolate e lasciate riposare per un quarto d' ora, per insaporire.
Servite le linguine calde, guarnite con le restanti zucchine e melanzane fritte e cosparse di abbondante parmigiano grattugiato.
Ισως είναι η αγαπημένη μακαρονάδα μου!Στην προσπάθεια μου να μυήσω τον γυιό μου ,πριν χρόνια στα λαχανικά που δεν συμπαθούσε,την έκανα και από τότε έγινε και η δική του αγαπημένη.Πολλές φορές βάζω και πράσινες πιπεριές και σβήνουν τα λαχανικά με λίγο κρασί.Φυσικά η παρμεζάνα ή ένα καλό ξηρό ανθότυρο είναι επιβεβλημένα για την απογείωση της γεύσης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Μαρίνα μου!
Φωτεινη μου, ξεκινησα με σκοπο να φτιαξω μια παστα αλλα Νορμα, αλλα ανακαλυψα οτι δεν ειχα τον σωστο τυπο ζυμαρικων για να προχωρησω και στις επιβεβλημενες ... αναμνηστικες φωτογραφιες. Αφου τα αρχικα μου σχεδια χαλασαν, σκεφτηκα να προσθεσω και τα 2-3 κολοκυθακια που ειχαν ξεμεινει στο ψυγειο. Ετσι προεκυψε αυτο το πιατο, το οποιο τελικα μας αρεσε πολυ. Το τριμμενο τυρακι ειναι οντως απαραιτητο και συμφωνω οτι η τριμμενη ξηρη μυτζηθρα του παει πολυ, ισως περισσοτερο και απο την παρμεζανα!
ΔιαγραφήΚαθυστερημενα η απαντηση μου σημερα, αλλα τις πρωτες μερες του μηνα γινεται παντα ενας μικρος χαμος στο μαγαζι...
Υπέροχο και ελαφρύ πιάτο Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ προσωπικά δεν μπορώ να του αντισταθώ.
Τώρα όσο ακόμα είναι ο καιρός αυτών των λαχανικών πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους, και η μακαρονάδα είναι μια αξιολογότατη επιλογή!
Καλό σου μήνα!!
Καλό υπόλοιπο διακοπών!
Καλο μηνα Χρυσαυγη μου!
ΔιαγραφήΚι εγω αγαπω τα καλοκαιρινα λαχανικα! Οι αντρες λιγο στραβομουτσουνιαζουν οταν δεν βλεπουν κρεας, αλλα σιγουρα με τον καιρο συνηθισαν να τα εκτιμανε και αυτοι.
Διακοπες δεν προβλεπονται ουτε φετος, μονο λιγες μερες αναπαυλας την εβδομαδα του δεκαπενταυγουστου!
Πολλα φιλια!
Πεθαίνω για μακαρονάδες με λαχανικά και σας χαρίζω όλες όσες έχουν κρέας! Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο μηνα Κικη μου!
ΔιαγραφήΚι εγω δεν το εχω πολυ με το κρεας, αλλα το τυρακι το θελω οπωσδηποτε!
Καλημέρα και καλό μήνα Μαρινάκι!!Απίστευτη η γευστικη σου πρόταση μέσα στο μακρύ καυτό καλοκαιράκι!!σ'ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγούλα σου..καταπληκτική και η παρουσίαση!!φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω και καλο μηνα!
ΔιαγραφήΚαλοκαιρινή, νόστιμη, λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι άλλο θέλουμε μέσα στο καλοκαίρι??
Καλό μήνα Μαρίνα μου, φιλιά!
Και γρηγορη για να μην κανουμε σαουνα στην κουζινα!
ΔιαγραφήΚαλο μηνα Ελενα μου!
Λαχταριστή η μακαρονάδα σου Μαρίνα μου, καλοκαιρινή, πεντανόστιμη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ευχαριστω Κικη μου, καλο μηνα!
Διαγραφήκαλημέρα σας καλό Σαββατοκύριακο
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά σας
Παύλος ο καλός ο μαθητής.......
Η απόλυτη καλοκαιρινή μακαρονάδα. Τη λατρεύω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά