30

ΧΟΙΡΙΝΟ ΝΟΥΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΙΝΟ // GIRELLO DI SUINO, STUFATO DELLE FESTE


ΧΟΙΡΙΝΟ ΝΟΥΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΙΝΟ

Τα υλικα της εποχης αλλα και οι γιορτες, μας φερνουν γλυκοξινες γευσεις στο τραπεζι. Ετσι ενα ωραιο κομματι νουα απο χοιρινο, παντρευεται με κυδωνια και αποξηραμενα φρουτα και μετατρεπεται σε ενα νοστιμο πιατο, που μπορει να παρουσιαστει μονο του, ή να συνοδευτει απο ενα σπυρωτο πιλαφακι αλλα και μια νοστιμη πολεντα.

Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 600 gr χοιρινο νουα,
                1 μεγαλο κρεμμυδι,
                1 σκελιδα σκορδο,
                2 μεγαλα κυδωνια, 
                1 μετρια πατατα,
                1/2 φλυτζανι κρανμπερυ,
                20 αποξηραμενα δαμασκηνα,
                20 αποξηραμενα βερικοκα,
                1/2 φλυτζανι τσαγιου πετιμεζι απο ροδι,
                5 κουταλιες της σουπας παρθενο ελαιολαδο,
                2 κουταλιες της σουπας βουτυρο,
                2 κουταλιες ντοματοπελτε,
                2 δαφνοφυλλα,
                5 κεδροκουκουτσα,
                1/2 ξυλακι κανελα,
                1 κουταλακι του γλυκου παπρικα γλυκεια,
                1/2 κουταλακι του γλυκου κυμινο,
                φρεσκοτριμμενο πιπερι,
                αλατι.
Προετοιμασια : 
Σε μια κατσαρολα, βαλτε το βουτυρο και 3 κουταλιες απο το λαδι και σωταρετε τα κομματια του κρεατος. Προσθεστε τα δαφνοφυλλα, τα κεδροκοκουτσα και 2 ποτηρια νερο και βραστε το κρεας μεχρι να μαλακωσει (20 λεπτα στην χυτρα ταχυτητας, περιπου 40 λεπτα σε κοινη κατσαρολα). Αφαιρεστε τα μπαχαρικα και κρατηστε το κρεας με τον ζωμο του στην ακρη. 
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και το σκορδο. Καθαριστε τα κυδωνια και κοψτε τα σε τεταρτα. Καθαριστε την πατατα και κοψτε την σε κυβους. 
Βαλτε στην κατσαρολα το υπολοιπο λαδι και βαλτε την στη φωτια. Προσθεστε το κρεμμυδι και το σκορδο και σωταρετε, χωρις να το αφησετε να παρει χρωμα. Προσθεστε τα κομματια του κρεατος και σωταρετε. Προσθεστε την πατατα και τα κυδωνια και σωταρετε 2-3 λεπτα. Σβυστε με το πετιμεζι του ροδιου. Προσθεστε τον ζωμο του κρεατος, και ολα τα υπολοιπα υλικα. Αν χρειαζεται, προσθεστε και λιγο ζεστο νερο, για να συμπληρωσετε σε υγρα. Αφηστε το φαϊ να βρασει σε μετρια φωτια για 10-15 λεπτα, μεχρι να μαλακωσουν τα κυδωνια, αλλα προσοχη να μην λιωσουν. Κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να σταθει για 20 λεπτα. 
Σερβιρετε το ζεστο.


GIRELLO DI SUINO, STUFATO DELLE FESTE

Tanto gli ingredienti della stagione chè le feste, portano alla tavola sapori agrodolci. Un bel pezzo di girello di maiale, si abbina con le mele cotogne e la frutta secca e diventa un piato saporitissimo. Può fare le veci di un secondo ma abbinato con riso pilaf o polenta può diventare un sfizioso piatto unico.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 600 gr di girello di maiale,
                            1 grossa cipolla,
                            1 spicchio d'aglio,
                            2 grosse mele cotogne,
                            1 patata media,
                            1/2 tazza di cranberry essiccati,
                            20 susine essiccate,
                            20 albicocche essiccate,
                            1/2 tazza di melassa di melograno,
                            5 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            2 cucchiai di triplo-concentrato di pomodoro,
                            2 cucchiai colmi di burro,
                            2 foglie di alloro,
                            5 bacche di ginepro,
                            1/2 stecca di cannella,
                            1 cucchiaino di paprica dolce,
                            1/2 cucchiaino di cumino macinato,
                            pepe macinato,
                            sale.
Preparazione : 
In una casseruola, mettete il burro con 3 cucchiai di olio di oliva e fate rosolare i pezzi di carne. Aggiungete 2 bicchieri di acqua, le foglie di alloro e le bacche di ginepro e fate cuocere la carne fino a diventare tenera (20 minuti in pentola a pressione e ca 40 minuti a pentola normale). Eliminate le spezie e tenete la carne ed il suo brodo da parte. 
Tritate la cipolla e l'aglio. Mondate le mele cotogne, eliminate il torsolo e la buccia e tagliatele a spicchi. Sbucciate la patata e tagliatela a cubetti piuttosto grossi. 
Versate nella casseruola l'olio restante e ponete sul fuoco. Fate appena rosolare la cipolla insieme all'aglio. Aggiungete i pezzi di carne e fate rosolare. Aggiungete la patata e le mele cotogne e saltate per 2-3 minuti. Sfumate con la melassa di melograno. Aggiungete i brodo della carne e tutti gli ingredienti restanti. Se è necessario, aggiungete anche un po' di acqua calda, per completare il liquido di cottura. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 10-15 minuti, fino ad intenerire i pezzi della mela cotogna. Attenzione a non stracuocere! Ritirate dal fuoco e lasciate ripoare per una ventina di minuti, per insaporirsi. 
Servitelo caldo.

                  

30 σχόλια:

  1. un piatto saporito adatto alla stagione, buona giornata Marina, un abbraccio !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιορτινό και πεντανόστιμο το πιάτο σου! Τα φρούτα ταιριάζουν απίστευτα με το νουά! Δεν θα έλεγα όχι σε μια μερίδα!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματι ταιριζουν πολυ!
      Ελα να σε φιλεψω Αναστασια μου!
      Καλο Σαββατοκυριακο!

      Διαγραφή
  3. Questi piatti misti dolci e spezie io impazzisco ma sono la sola...fare solo per me Marina vengo a casa tua ciaoooooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Idem cara Edvige! Ma questa volta volevo coccolare me stessa e làho preparato per me! Ne mangiavo per 3 giorni in fila, ma me l'ho goduto! Vieni cara a farmi compagnia!
      Buona fine settimana!

      Διαγραφή
  4. Θαυμάσιο φαγητό Μαρίνα μου, με εκπληκτικά αρώματα να το συνοδεύουν και εμφάνιση με εκρηκτικά όμορφα χρώματα που σαγηνεύουν και τον πιο αδιάφορο!Πόσο επιτυχημένος συνταιριασμός της υπόξινης γεύσης του κυδωνιού κι της γλυκειάς επίγευσης του δαμάσκηνου και της κανέλας!
    Αγαπώ ιδιαίτερα το ανατολίτικο ύφος των φαγητών αυτών και αν αγαπούσε η οικογένειά μου το μισό από ότι αγαπώ αυτά τα φαγητά,θα τα έκανα πολύ συχνά!!!Περιμένω κάτι γιορτές και επετείους για να δικαιολογήσω την παρουσία τους στο οικογενειακό τραπέζι!!!
    Πώς ήταν η επάνοδος στην καθημερινότητα μετά τις γιορτές???Συνήλθες από την κούραση των γιορτινών ετοιμασιών???
    Με το τελευταίο διήμερο του εορταστικού δεκαπενθήμερου να είναι στο κατώφλι μας και να προσπαθούμε να μπούμε σε ρυθμούς καθημερινότητας .σου εύχομαι να περάσεις ένα πιο ξεκούραστο Σαββατοκύριακο!!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω το ιδιο κανω Φωτεινη μου! Με την δικαιολογια των γιορτων τους πασσαρω και ενα γλυκοξινο, που συνηθως ισα που δοκιμαζουν, αλλα εγω πραγματικα το απολαμβανω. Οταν ειδαν τα κυδωνια και τα αποξηραμενα φρουτα στραβομουτσουνιασαν. Ο μεγαλος το δοκιμασε σαν την γνωστη τηλεπαρουσιαστρια που τρωει ενα ψιχουλο και λεει μμμμ...... τι ωραιο, ο μικρος διαλεξε ολα τα κομματια του κρεατος και αφησε στην ακρη τα φρουτα... Εγω παντως το απολαυσα!
      Νομιζω οτι δεν απομακρυνθηκα και πολυ απο την καθημερινοτητα μου, αφου οι διακοπες ηταν ελαχιστες φετος. Απο την δευτερη ημερα του χρονου δουλεψα ολη την μερα, με πολλαπλασια προβληματα λογω της αποδιοργανωσης λογω γιορτων... Οι γιορτινες ετοιμασιες εγιναν οπως συνηθως, με την γνωστη τρεχαλα, αλλα φετος περιοριστηκα σε λιγα πραγματα, καθως δεν ημασταν και πολλα ατομα. Αυτο το σαββατοκυριακο προγραμματιζω να ειναι χαλαρο, αλλα δεν λεω και μεγαλες κουβεντες!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχοοοοο! Γιορτινό και πεντανόστιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενα πιάτο πραγματικά γιορτινό με υπέροχους συνδυασμούς υλικών, που δεν θα αφήσουν κανέναν αδιάφορο!
    Φιλιά Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρίνα μου, εξαιρετικό πιάτο, υπέροχη γεύση που λατρεύω, πολλή νοστιμιά και εξαιρετική εμφάνιση. Έφτιαξα κι εγώ κάτι ανάλογο αλλά με αρνί, το κρέας που υπάρχει εδώ άφθονο.
    Το δικό σου πιάτο είναι πιο πλούσιο και πιο εορταστικό.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρεπει να ταιριαζει και με το αρνι Ελενη μου, στην ανατολη τους συνηθιζουν αυτους τους συνδυασμους... Εδω μονο το Πασχα βρσικεις αρνι ή κατσικι σε αφθονια...
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  8. Πολύ γιορτινό πιάτο και πεντανόστιμο.
    Τα αποξηραμένα φρούτα ταιριάζουν πολύ και χαρακτηρίζουν τις γιορτινές μέρες.
    Κι εγώ φέτος έβαλα βερίκοκα, σύκα και δαμάσκηνα στο χοιρινό κι έγινε μούρλια.

    Καλή χρονιά Μαρίνα με όλα τα καλά.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ειναι Μαριον μου! Κι εγω αυτες τις γευσεις τις εχω συνδυασει υποσυνειδητα με τις γιορτες!
      Καλη Χρονια και σε σενα και μια καλυτερη χρονια για ολους!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  9. Υποκλείνομαι!!!
    Εξαιρετική όπως πάντα η συνταγή σου!
    Λατρεύω τις γλυκόξινες γεύσεις και όλα τα υλικά που χρησιμοποιείς είναι καταπληκτικά!
    Μπράβο, μπράβο , μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λατρεύω αυτό το πάντρεμα υλικών! Υπέροχα μελωμένη σαλτσούλα, μου επιτρέπεις μια βουτιά? Καλή χρονιά και από εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελευθερα Εφη μου! Να φανταστεις οτι παρ'ολο που δεν μου αρεσουν οι βουτιες με το ψωμι γενικα, εδω του εδωσα και καταλαβε, σκουπισα και το πιατο! Με εβλεπε ο καλος μου και σταυροκοπιοταν!

      Διαγραφή
  11. ma è un piatto stupendo, bellissimo nei colori e questi accoppiamenti che io adoro, sono davvero unici, frutta e spezie, una bontà...un abbraccio e buona befana

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!
    Υπέροχο το φαγητό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μαρια μου!
      Καλη Χρονια και σε σενα και οτι επιθυμεις!

      Διαγραφή
  13. Eύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, ευτυχία. Να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και να μας φέρει αυτό που μας αξίζει!
    Και φυσικά πολλές, πολλές υπέροχες δημιουργίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω προτιμαω να λεω καλυτερη χρονια, αν ειναι καλυτερη απο την προηγουμενη, εγω ειμαι παντως καλυμμενη!
      Και σε σενα ευχομαι παντα επιτυχιες!

      Διαγραφή
  14. Μαρίνα μου καλησπέρα!! Έγραψες με το φρουτοφαγητό σου! Τα κράνμπερις θα τα δοκιμάσω σε κάποιο φαγητό. Αντικαθιστούν ίσως τη σταφίδα, αν μπορεί αν συσχετιστεί καθόλου η γεύση τους. Πάντως εγώ δεν θα το συνόδευα με τίποτα από αυτά που προτείνεις το συγκεκριμένο πιάτο. Σκέτο να νιώθω τις διαφορετικές γεύσεις είναι ότι καλύτερο!!!

    Μπράβο για την όμορφη ιδέα!

    Φιλιά πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'αυτην την περιπτωση ηταν καλυτερα απο τις σταφιδες γιατι ηταν λιγοτερο γλυκα και ταιριαζαν γενικα με το γλυκοξινο υφος του πιατου! Το σωστο θα ηταν να παρουσιαστει σαν δευτερο πιατο σε ενα μενου, αλλα γενικα στην Ελλαδα προτιμαμε τα πιατα με συνδυασμους γι'αυτο και η προταση για το ρυζι. Πιστευω ομως οτι η πολεντα θα του ταιριαζε καλυτερα, την επομενη φορα θα προνοησω να φτιαξω πολεντα!
      Ευχαριστω Χρυσαυγη μου και πολλα φιλια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.