ΛΙΚΕΡ ΛΟΥΙΖΑ
Ενα μαλλον ασυνηθιστο λικερ, με υπεροχο σμαραγδενιο χρωμα και φρεσκο λεμονατο αρωμα.
Υλικα : 500 ml καθαρη αλκοολη ποτοποιϊας 95°,
φρεσκα φυλλα λουιζας,
1 Lt μεταλλικο νερο,
750 gr κρυσταλλικη ζαχαρη.
Παρασκευη :
Πλυντε τα φυλλα της λουιζας προσεκτικα και σκουπιστε τα απαλα.
Βαλτε το αλκοολ σε ενα βαζο με αεροστεγες κλεισιμο. Ριξτε μεσα τοσα φυλλα λουιζας, ωστε να καλυπτονται πληρως απο το αλκοολ. Κλειστε το καπακι και αφηστε το σε μερος δροσερο και σκοτεινο. Ανακινειστε το 2-3 φορες μεχρι την επομενη ημερα.
Την επομενη, αφαιρεστε τα φυλλα, που στο εν τω μεταξυ θα εχουν ξεθωριασει και θα γινουν ευθρυπτα. Προσθεστε φρεσκα φυλλα και επαναλαβετε την διαδικασια.
Την τριτη ημερα, φιλτραρετε το αλκοολ, πρωτα με ενα σουρωτηρι και επειτα με χαρτινα φιλτρα, για καφε.
Ετοιμαστε το σιροπι : βαλτε το νερο και την ζαχαρη σε ενα κατσαρολακι. βαλτε το στη φωτια, ανακατευοντας, μεχρι να διαλυθει η ζαχαρη. Αφηστε το να βρασει για 5 λεπτα, κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να κρυωσει τελειως.
Ξαναβαλτε το αλκοολ στο βαζο, προσθεστε το σιροπι, καπακωστε και ανακινηστε καλα.
Αφηστε το λικερ να ωριμασει, για ενα μηνα, σε μερος δροσερο και σκοτεινο.
Πλυντε τα φυλλα της λουιζας προσεκτικα και σκουπιστε τα απαλα.
Βαλτε το αλκοολ σε ενα βαζο με αεροστεγες κλεισιμο. Ριξτε μεσα τοσα φυλλα λουιζας, ωστε να καλυπτονται πληρως απο το αλκοολ. Κλειστε το καπακι και αφηστε το σε μερος δροσερο και σκοτεινο. Ανακινειστε το 2-3 φορες μεχρι την επομενη ημερα.
Την επομενη, αφαιρεστε τα φυλλα, που στο εν τω μεταξυ θα εχουν ξεθωριασει και θα γινουν ευθρυπτα. Προσθεστε φρεσκα φυλλα και επαναλαβετε την διαδικασια.
Την τριτη ημερα, φιλτραρετε το αλκοολ, πρωτα με ενα σουρωτηρι και επειτα με χαρτινα φιλτρα, για καφε.
Ετοιμαστε το σιροπι : βαλτε το νερο και την ζαχαρη σε ενα κατσαρολακι. βαλτε το στη φωτια, ανακατευοντας, μεχρι να διαλυθει η ζαχαρη. Αφηστε το να βρασει για 5 λεπτα, κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να κρυωσει τελειως.
Ξαναβαλτε το αλκοολ στο βαζο, προσθεστε το σιροπι, καπακωστε και ανακινηστε καλα.
Αφηστε το λικερ να ωριμασει, για ενα μηνα, σε μερος δροσερο και σκοτεινο.
LIQUORE ALL' ERBA LUIGIA
Un liquore al colore smeraldino e sapore fresco e limonato.
Ingredienti : 500 ml di alcool puro a 95° commestibile,
foglie fresche di erba luigia (erba cedrina),
1 Lt di acqua minerale naturale senza gas,
750 gr di zucchero semolato.
Preparazione :
Lavatele delicatemente le foglie della erba luigia e asciugatele con un panno.
Versate l'alcool in un baratolo di vetro a chiusura ermetica. Aggiungete tante foglie da poter essere coperte completamente dall'alcool. Tappate e posizionate in luogo fresco e buio. Agitate per 2-3 volte fino al giorno successivo.
Il giorno dopo, eliminate le foglie di erba luigia, che nel frattempo sono schiarite e diventate franabili. Aggiungete delle foglie fresche e ripetete il processo.
Il terzo giorno, filtrate l'alcool aromatizatto e tinto di un bel colore verde smeraldo, prima con un colino, e dopo con filtri di carta, per il caffè.
Preparate lo sciroppo : Versate l'acqua in una pentola e aggiungete lo zucchero. Portatelo ad ebbollizione, mescolando fino a fa sciolgiere lo zucchero completamente. Lasciate cuocere per 5 minuti, ritirate dal fuoco e lasciatelo raffreddare completamente.
Versate l'alcool nel barattolo, aggiungete lo sciroppo, tappate e agitate energicamente. Lasciate stagionare per un mese, in luogo fresco e buio.
Lavatele delicatemente le foglie della erba luigia e asciugatele con un panno.
Versate l'alcool in un baratolo di vetro a chiusura ermetica. Aggiungete tante foglie da poter essere coperte completamente dall'alcool. Tappate e posizionate in luogo fresco e buio. Agitate per 2-3 volte fino al giorno successivo.
Il giorno dopo, eliminate le foglie di erba luigia, che nel frattempo sono schiarite e diventate franabili. Aggiungete delle foglie fresche e ripetete il processo.
Il terzo giorno, filtrate l'alcool aromatizatto e tinto di un bel colore verde smeraldo, prima con un colino, e dopo con filtri di carta, per il caffè.
Preparate lo sciroppo : Versate l'acqua in una pentola e aggiungete lo zucchero. Portatelo ad ebbollizione, mescolando fino a fa sciolgiere lo zucchero completamente. Lasciate cuocere per 5 minuti, ritirate dal fuoco e lasciatelo raffreddare completamente.
Versate l'alcool nel barattolo, aggiungete lo sciroppo, tappate e agitate energicamente. Lasciate stagionare per un mese, in luogo fresco e buio.
ποσα φυλλα λουιζας ???δωστε μας ενα μετρο σας παρακαλω.ευχαριστω πολυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤοσα οσα να μεινουν σκεπασμενα με την αλκοολη, τα υπολογισα με το ματι, δεν νομιζω οτι ειχε νοημα να τα μετρησω ή να τα ζυγισω.
Διαγραφή