0

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ // LA MIA CONFETTURA DI FRUTTA MISTA


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

Αυτη ειναι η αγαπημενη μου μαρμελαδα, που την φτιαχνω με φρουτα, που τωρα ειναι η εποχη τους, μελι και αμυγδαλα.
Εκτος ομως απο πολυ νοστιμη, αυτη η μαρμελαδα ειναι και ωφελιμη για το εντερο, καθως περιεχει φρουτα, που παραδοσιακα βοηθουν στην δυσκοιλιοτητα, εννοειται με ηπιο τροπο... Επισης το μελι απο ανθη καστανιας, που δυστυχως ειναι μαλλον αγνωστο στην Ελλαδα και σιγουρα δυσευρετο, εχει αντιβακτηριακη δραση στο εντερο και στο ουροποιητικο.

Υλικα : 3 μεγαλα κοκκινα μηλα,
                3 αχλαδια,
                4 ροδακινα (γιαρμαδες),
                5 συκα φρεσκα,  
                3 ακτινιδια,
                10 ξερα δαμασκηνα,
        απο 2 λεμονια, τον χυμο και την φλουδα,
                500gr καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
                4 κουταλιες της σουπας μελι καστανιας, 
                1/2 φλυτζανι τσαγιου σταφιδα ξανθη,
                1/2 φλυτζανι τσαγιου ξεφλουδισμενα αμυγδαλα.
Παρασκευη : 
Πλυντε τις σταφιδες. 
Πλυντε και καθαριστε τα φρουτα. Κοψτε τα σε μικρα κομματακια. 
Βαλτε τα σε ενα ευρυχωρο σκευος, προσθεστε την φλουδα των λεμονιων (μονο το κιτρινο μερος) κομμενη σε μαλλον μεγαλα κομματια, ραντιστε τα με τον χυμο του λεμονιου και καλυψτε τα με την ζαχαρη. Αφηστε τα να σταθουν για 3 ωρες τουλαχιστον, ωστε να βγαλουν ολα τα υγρα τους. 
Αφαιρεστε την φλουδα των λεμονιων, μεταγγιστε το μιγμα σε μια κατσαρολα και βαλτε την στην φωτια. Αφηστε να σιγοβρασει για 40 λεπτα περιπου. Αν σχηματιστει αφρος, αφαιρεστε τον με την ειδικη κουταλα. 
Προσθεστε το μελι, τις σταφιδες και τα αμυγδαλα. Αφηστε την μαρμελαδα να βρασει για ακομη 5-10 λεπτα, μεχρι να δεσει. 
Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια και οσο ακομη η μαρμελαδα ειναι καυτη, μποιραστε την σε βαζακια που εχετε προηγουμενως αποστειρωσει. Γεμιστε τα μεχρι 1 εκ απο το χειλος και βιδωστε τα καπακια. Αναποδογυριστε τα και αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα, επανω σε μια σχαρα ή σε μια ξυλινη επιφανεια. 
Τα κονσερβοποιημενα βαζακια διατηρουνται για πολλους μηνες, κατα προτιμηση σε μερος δροσερο και σκοτεινο. Οταν ανοιχτουν τα βαζακια, διατηρουνται στο ψυγειο.


LA MIA CONFETTURA DI FRUTTA MISTA

Questa è la mia confettura preferita, preparata da diversi frutti che sono proprio di stagione, miele, zucchero di canna e mandorle.
Oltre che buona fa bene anche all' intestino, siccome contiene frutta che tradizionalmente, agiscono contro la stitichezza, in modo moderato però... Anche il miele di castagne agisce come antibatterico dell'intestino.

Ingredienti : 3 mele rosse,
                            3 pere,
                            4 pesche,
                            5 fichi,  
                            3 kiwi,
                            10 prugne secche,
                       da 2 limoni non trattati, il succo e la buccia,
                            500 gr di zucchero di canna demerara,
                            4 cucchiai di miele di castagne, 
                            1/2 tazza di uvetta sultanina,
                            1/2 tazza di mandorle pelate.
Preparazione : 
Lavate l'uvetta. 
Lavate e mondate la frutta. Pelate le mele e le pere ed eliminate il torsolo. Eliminate i noccioli dalle pere. Sbucciate i kiwi. Tagliate tutta la frutta in piccoli pezzettini. Ponetel il tutto in una terrina, aggiungete la scorza dei limoni (solo la parte gialla), tagliati a pezzi piuttosto grossi, irrorateli con il succo del limone e copriteli con lo zucchero. Lasciateli riposare per almeno 3 ore, cosi da espellere tutta la loro acqua. 
Eliminate la scorza dei limoni, travasate in una pentola e portate ad ebollizione. Lasciate cuocere a fuoco basso per ca 40 minuti. Eliminate l'eventuale schiumetta con una schiumarola. Aggiungete il miele, le mandorle e l' uvetta. Cuocete per ancora 5-10 minuti, fino a far addensare la confettura. Fate la prova piattino.
Ritirate dal fuoco ed invasate, ancora scottente, in barrattoli precedentemente sterilizzati. Riempite fino ad 1 cm dall'orlo e avvitate i coprechi. Capovolgete i barattoli e lasciateli raffreddare capovolti, su una gratella o superficie di legno. 
I barattoli si conservano per parecchi mesi a temperatura ambiente. Una volta aperti, si conservano nel frigo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.