0

ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ♦♦ FOCACCIA AI POMODORINI


ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

Η φοκατσα μου αρεσει υπρβολικα, σε ολες τις παραλλαγες της!  Ετσι, μετα την φοκατσα με αρωματικα βοτανα, σας παρουσιαζω την φοκατσα με τα ντοματινια. Μπορειτε να την απολαυσετε ολες τις ωρες της ημερας, σαν κολατσο για τα παιδια, σαν σνακ για να συνοδευσει το ποτο σας ή για να κοψετε την πεινα σας! Βεβαια, καλυτερα να την καταναλωσετε μεσα στην ιδια μερα, γιατι οπως και να εχει, την επομενη μερα εξακολουθει να ειναι νοστιμη, αλλα η ζυμη χανει την υφη που εχει οταν ειναι φρεσκια....
Για την παρασκευη της συγκεκρμενης φοκατσα, χρησιμοποιησα εναν εναλλακτικο τροπο παρασκευης ζυμης ψωμιου, με το "πόλις". Για τα πλεονεκτηματα του "πόλις" μπορειτε να ενημερωθειτε στο σχετικο post, κλικαροντας στον συνδεσμο.

Υλικα : 500 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                  300 ml νερο,
                  20 gr μαγια μπυρας νωπη,
                  1/2 κουταλακι ζαχαρη,
                  1 κουταλακι αλατι,                     
                   παρθενο ελαιολαδο,                    
                   500 gr ντοματινια,
                   ριγανη,
                   χοντρο αλατι.
Παρασκευη :  
 Ετοιμαστε πρωτα το προζυμι "πόλις" : διαλυστε 5gr μαγιας και την ζαχαρη, σε 150ml νερο, προσθεστε 150gr αλευρι και ανακατεψτε. Θα παρετε εναν παχυρρευστο χυλο. Σκεπαστε το προζυμι και αφηστε το σε χλιαρο μερος για μια ωριτσα. 
Μεσα σε ενα ευρυχωρο σκευος, καντε ενα βουναλακι με το αλευρι, σχηματιστε μια λακκουβα στο κεντρο του και ριξτε μεσα την υπολοιπη μαγια, διαλυμενη στο υπολοιπο νερο, το λαδι και το προζυμι. Αρχιστε να ζυμωνετε και προσθεστε το αλατι, καθως δεν πρεπει να ερθει σε αμεση επαφη με την μαγια. Συνεχιστε να ζυμωνετε, χτυπωντας την ζυμη, για 10 λεπτα, ή δουλεψτε τη ζυμη στο μιξερ με τον ειδικο γαντζο. Αν η ζυμη ειναι κολλωδης, προσθεστε ελαχιστο αλευρι. Σκεπαστε την με ενα πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο, για μια ωριτσα περιπου. 
Παρτε ενα ταψι φουρνου και αλειψτε το με αφθονο ελαιολαδο. Απλωστε το ζυμαρι στο ταψι, με τα χερια σας, χωρις να το δουλεψετε προηγουμενως. Οταν δουλευετε το ζυμαρι, "ξυπναει" η γλουτενη, γινεται ελαστικο και θα σας δυσκολεψει να το απλωσετε. Βυθιστε τις ακρες των δαχτυλων σας στο ζυμαρι, ωστε να σχηματισετε πολλες μικρες λακκουβιτσες, που ειναι χαρακτηριστικες στη φοκατσα. Περιχυστε την επιφανεια της φοκατσα με ελαιολαδο, ετσι ωστε να γεμισουν οι λακκουβιτσες. Βαλτε το ταψι σε χλιαρο μερος για μιση ωριτσα. 
Στο εν τω μεταξυ ετοιμαστε τα ντοματινια : πλυντε τα και κοψτε τα στα δυο. Ζουληξτε τα για να βγουν οι σποροι, και αφηστε τα να στραγγισουν απο τα υγρα τους. Τοποθετειστε τα ντοματινια στην επιφανεια της φοκατσα, πιεζοντας τα λιγο επανω στο ζυμαρι. Περιχυστε με λιγο λαδακι και πασπαλιστε με τριμμενη ριγανη και χοντρο αλατι. Αφηστε την να σταθει για μιση ωριτσα ακομη. 
Προθερμανετε τον φουρνο, στους 220°C. Ψηστε τη φοκατσα για μιση ωριτσα, μεχρι να ροδισει. Μην την αφησετε να παραψηθει, γιατι δεν θα γινει αφρατη και τα ντοματινια θα ξεραθουν.

 

FOCACCIA AI POMODORINI 

Ingredienti : 500 gr di farina 00,
                               300 ml di acqua,
                               20gr di lievito di birra,
                               1/2 cucchiaino di zucchero,
                               1 cucchiaino di sale fino,                     
                               olio di oliva extravergine,
                               500 gr di pomodorini ciliegie,
                               origano qb.,
                              sale grosso qb.
Preparazione
 Preparate il poolish : sciogliete 5 gr di lievito e lo zucchero a 150 ml d' acqua tipida, aggiungete 150 gr di farina, ed impastate. Coprite l'impasto con un panno e lasciatelo in luogo tiepido, a lievitare, per un'oretta. 
Mettete la farina a fontana entro una bacinella, aggiungete il restante lievito, diluito nella restante acqua, il poolish e 3 cucchiai di olio di oliva. Cominicate ad impastare e aggiungete anche il sale, che non si deve mettersi a contatto direttamente con il lievito. Impastate battendo per 10 minuti, o mettete l'impasto nella planetaria. Se risuta colloso, aggiungete un pochino di farina. Coprite l'impasto con un panno e lasciatelo in luogo tiepido, fino a raddoppiare di volume. 
Spenellate abbondantemente d'olio una leccarda da forno e stendete l'impasto con le mani, fino a raggiungere lo spessore di 1 cm scarso, evitando di lavorarlo. Se lo lavorate, il glutine si "sveglia", l'impasto diventa elastico e sarà poi difficile a stenderlo. Affondate i polpastrelli nell'impasto per formare le carraterisrtiche fosette. Oliate bene la superficie, in modo che l'olio riempi le fossette dell'impasto. Coprite la focaccia con un panno e lasciatela a lievitare, in luogo tiepido, per mezz'oretta. 
Nel frattempo, preparate i pomodorini : lavateli e tagliateli a meta. Schiaccateli per eliminare i semini e lasciateli scolare dai liquidi in eccesso. Distribuite i pomodorini sulla superficie dell'impasto, passateli con un filo d'olio, e cospargete di origano escciato trittato e di sale grosso. Lasciate la focaccia a lievitare per mezz'oretta ancora. 
Accendete il forno a 220°C. Infornate e cuocete per ca mezz'ora, fino a dorare la superficie. Attenzione a non lasciarla dorare torppo, perche risulterà dura e i pomodorini si bruciano!           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.