0

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ♦♦ KOTOPITTA (TORTA AL POLLO)



Η ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Υλικα : 1 μετριο κοτοπουλο (1,5 kg περιπου),
                2 καροτα,
                1 κρεμμυδι,  
                μερικους κοκκους πιπερι μαυρο,        
                200 gr συκωτακια κοτοπουλου, 
                1 νεροκρεμμυδο Ζακυνθου ή 4 μεγαλα κιτρινα κρεμμυδια,
                2 κοφτες κουταλιες της σουπας μιγμα μπαχαρικων για κοτοπουλο,
                3 μοτσαρελλες,
                1 φλυτζανι του τσαγιου τριμμενη παρμεζανα,
                2 κουταλακια του γλυκου τριμμενο δεντρολιβανο,  
                φρεσκοτριμμενο πιπερι,
                αλατι,
                6 χωριατικα φυλλα για πιτα (περιπου 500 gr), 
                ελαιολαδο, 
                1 κουταλια βουτυρο, 
                1 αυγο,
                3 κουταλιες της σουπας σουσαμι.            
Παρασκευη : 
Καθαριστε και πλυντε το κοτοπουλο. Βαλτε το σε μια κατσαρολα, μαζι με ενα καροτο και ενα κρεμμυδι, χοντροκομμενα, λιγους κοκκους πιπερι και λιγο νερακι. Βαλτε το να βρασει, για μιση ωριτσα περιπου. Οταν ειναι ετοιμο, στραγγιστε το και αφηστε το να κρυωσει. Οταν κρυωσει, ξεκκοκαλιστε το και ψιλοκοψτε το κρεας του. 
Ψιλοκοψτε τα συκωτακια (μονο συκωτακια, οχι καρδιες και στομαχια). 
Τριψτε το καροτο στον τριφτη και κοψτε το κρεμμυδι (ή τα κρεμμυδια) σε λεπτες φετουλες. 
Βαλτε 6 κουταλιες ελαιολαδο και το βουτυρο σε ενα τηγανι και ροδιστε τα κρεμμυδια με το καροτο. Μολις αρχισουν να παιρνουν χρωμα, προσθεστε τα συκωτακια και τα αρωματικα και αφηστε τα να σωταρισουν μεχρι να πιουν το ζουμακι τους. Προσθεστε το κρεας του κοτοπουλου, 3-4 κουταλιες απο τον ζωμο του, αλατιστε γενναια, πιπερωστε, και αφηστε το να σιγοβρασει, μεχρι σχεδον να εξαφανιστει το ζουμακι του. Κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να κρυωσει. 
Στραγγιστε τις μοσατελλες και κοψτε τες σε κυβακια. Προσθεστε τα τυρια στην γεμιση και ανακατεψτε. 
Λαδωστε ενα ταψι φουρνου και στρωστε το πρωτο φυλλο. Λαδωστε το και συνεχιστε με τα υπολοιπα 2 φυλλα. Ριξτε την γεμιση επανω στα φυλλα και απλωστε την ομοιομορφα. Σκεπαστε με τα υπολοιπα 3 φυλλα, παντα λαδωνοντας τα. Κοψτε τις ακρες των φυλλων που προεξεχουν απο το ταψι, και γυριστε τα κομματια προς το επανω φυλλο, ωστε να κλεισετε την γεμιση και να σχηματισετε την ακρη της πιτας. Αλειψτε τις ακρες με λιγο νερο ή λιγο λαδι, ωστε να κολλησουν. Με ενα κοφτερο μαχαιρι, κοψτε την πιτα σε τετραγωνα κομματια, περιπου 8x8 εκ. Χτυπηστε το αυγο με λιγο νερο, και αλειψτε ολο στη επιφανεια της πιτας. πασπαλιστε με το σουσαμι. 
Ψηστε την πιτα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 40 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει η επιφανεια της.


KOTΌPITA : LA TORTA AL POLLO

Saprotissimo fingerfood di pasta fillo, una variazione della ricetta classica, di mia ispirazione!

Ingredienti : 1 pollo medio (1,5 kg ca),                          
                             2 carote,
                             1 cipolla,
                             qualche grano di pepe nero,
                             1 cipolla d'acqua da Zante o 4 cipolle bianche, piuttosto grosse,
                             200 gr di fegatini di pollo, 
                             2 cucchiai scarsi di miscella di spezie per pollo,
                             3 mozzarelle,
                             1 tazza di parmigiano grattugiato,
                             2 cucchiaini di rosmarino tritato,
                             pepe nero macinato,
                             sale qb.,                                   
                             6 sfoglie di pasta filo rustica (ca 500 gr),
                             1 cucchiaio di burro,
                             olio di oliva,
                             1 uovo,
                             3 cucchiai di semi di sesamo,    
                             sale e pepe.
Preparazione :
Pulite il pollo e ponetelo in una pentola, insieme ad una cipolla ed una carota, tagliate grossolanemente, qualche grano di pepe, e un po' di acqua. Cuocetelo per ca 30 minuti, e poi lasciatelo raffredare. Quando sarà raffreddato, dissosate il pollo, e tagliate la carne a piccoli pezzetti. 
Tritate la carota e tagliate la cipolla (o le cipolle) a fettine sottili .
Tagliate i fegatini (solo fegatini, non ci ho messo i cuori) a piccoli pezzetti. 
Versate 6 cucchiai di olio di oliva ed il burro in una padella, e fate rosolare la cipolle insieme alla carota. Appena cominciano a prendere colore, aggiungete i fegatini e gli aromi e lasciateli soffrigete per 5 minuti ca. Aggiungete la carne di pollo e qualche cucchiaio dal brodo della cottura del pollo, salate abbondantemente, pepate e lasciate cuocere per qualche minuto, fino a ridurre al minimo il suo liquido. Ritirate la padella dal fuoco e lasciatela raffredare. 
Tagliate le mozzarelle a dadini. Aggiungete i formaggi alla farcitura e mescolate. 
Vesrate un filo d'olio su una teglia e spenellatelo su tutta la superficie. Stendete una sfoglia, spenellatela d' olio e ripetete con le altre 2 foglie. Versate la farcitura e livellatela. Coprite con le restanti 3 sfoglie, sempre spenellandole di olio. Tagliate il bordi delle sfoglie che fuoriescono dalla teglia e rigirate verso il centro per formare i bordi. Spenellate con un po' di acqua o olio, per farli aderire. Con un coltello affilato, tagliate la pita a quadretti di ca 8x8 cm. Sbattete l'uovo con un po'di acqua e spenellatelo su tutta la superficie della pìta. Cospargete con i semi di sesamo. 
Infornate in forno preriscaldato ai 180°C e cuocete la pita per ca 40 minuti, fino a dorare.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.