0

ΚΕΙΚ 4/4 ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ ♦♦ TORTA QUATTRO QUARTI AL MIELE E NOCI


ΚΕΙΚ 4/4 ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

Το κεϊκ quatre quarts, ή τεσσερα τεταρτα, οπως καταλαβατε εχει γαλλικη καταγωγη, και συγκεκριμενα μας ερχεται απο την Βρετανη. Ειναι μια απλη, απλουστατη συνταγη, που παντα πετυχαινει! Το ονομα του προρεχεται απο το γεγονος, οτι για την παρασκευη του, χρησιμοποιουμε τεσσερα υλικα, απο 1/4 του κιλου (250gr) το καθενα, ετσι ωστε στο τελος εχουμε ενα κεϊκ που ζυγιζει 1 Kgr. Στα αγγλικα θα το συναντησετε και ως pound cake (pound = 250gr). Το βουτυρο που χρησιμοποιουμε ειναι αλατισμενο, και αυτο δινει μια χαρακτηριστικη γευση. Αν δεν σας αρεσει, μπορειτε να χρησιμοποιησετε το συνηθισμενο βουτυρο.
Εδω σας παρουσιαζω το 4/4 σε μια δικη μου παραλλαγη με μελι καστανιας, που εχει ιδιαιτερο αρωμα, και τριμμενη καρυδοψυχα.

Υλικα : 250gr αλατισμενο βουτυρο,
                 250gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                 200gr ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο ακατεργαστη,
                 50gr μελι καστανιας,
                 4 μεγαλα αυγα (περιπου 60gr καθενα με το κελυφος),
                  1/2 φακελλακι baking powder,
                  1/2 φλυτζανι του τσαγιου χοντροτριμμενη καρυδοψυχα.
Παρασκευη : 
Το baking powder μπορειτε να το παραλειψετε, εξ'αλλου δεν προβλεπεται και στην παραδοσιακη συνταγη του 4/4, αλλα εμενα μου δινει μια σιγουρια οτι το κεϊκ θα φουσκωσει ωραια! 
Χτυπατε το βουτυρο, που το εχετε αφησει σε θερμοκρασια δωματιου, μεχρι να γινει σαν κρεμα. Προσθετετε τη ζαχαρη, το μελι και τους κροκους των αυγων και συνεχιζετε να χτυπατε μεχρι να αφρατεψει το μιγμα. Προσθετετε το αλευρι και το baking powder κοσκινισμενα και ανακατευετε μεχρι να ομογενοποιηθουν. Χτυπατε τα ασπραδια των αυγων σε σφιχτη μαρεγκα και την προσθετετε απαλα στο μιγμα. 
Βουτυρωνετε και αλευρωνετε μια φορμα. Ριχνετε μεσα το μισο μιγμα και το πασπαλιζετε με τα 2/3 απο τα καρυδια. Σκεπαζετε με το υπολοιπο μιγμα και πασπαλιζετε με τα υπολοιπα καρυδια. 
Ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 40 λεπτα περιπου. Για να βεβαιωθειτε οτι εχει ψηθει καλα απο μεσα, τρυπατε με ενα καλαμακι για σουβλακια : αν βγει στεγνο ειναι ετοιμο, αλλιως θελει ακομη 5-10 λεπτα ψησιμο. 


TORTA QUATTRO QUARTI AL MIELE E NOCI

La classica ricetta francese in una mia variazione.
La torta "quatre quarts", ossia quatro quarti, viene dalla Bretagna. Il suo nome deriva dal fatto che viene preparata con quattro ingredienti da 250gr ciascuno, e così alla fine abbiamo una torta di 1 Kgr.

Ingredienti : 250gr di burro salato,
                              250gr di farina 00,
                              200gr di zucchero di canna grezzo,
                              50gr di miele di castagne,
                              4 uova grossi (ca 60gr ciascuno col guscio),
                              1/2 bustina di lievito chimico per dolci,
                              1/2 tazza di noci tritate piuttosto grossolanemente.
Preparazione : 
Il lievito può essere anche omesso (non si prevede nella ricetta originale), ma a me dà la certezza che la torta sarà cresciuta! 
Sbattete il burro, lasciato a temperatura ambiente, fino a diventare cremoso. Aggiungete lo zucchero, il miele ed i tuorli e continuate a sbattere, fino a gonfiare. Aggiungete la farina ed il lievito settacciati e amalgamate. Sbattete le chiare in neve e incorporatele delicatemente al composto. 
Imburrate ed infarinate uno stampo. Versate metà del composto, cospargete con 2/3 delle noci trittate e coprite con il resto del composto. Cospargete con il resto delle noci. 
Infornate in forno preriscaldato ai 180°C per 40 minuti ca. Per assiucrarsi che sia cotto dentro, fate la prova dello stecchino.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.