0

CRESCIONDA ***** ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΜΠΡΙΑ : ΚΡΕΣΙΟΝΤΑ


CRESCIONDA

La crescionda spoletina, è un dolce di antiche origini e tipico carnevalesco. Certo il Carnevale è ancora lontano, ma inspirata dal mio recente viaggio in Umbria (da 18 fino a 20 agosto è svolta la festa della crescionda a Campello) ho deciso di provare di prepararlo. A dire il vero, disorientata da certe foto che circolano per l'internet, all'inizio, pensavo che fosse una torta. Ma altro che torta, si tratta piuttosto di un budino. Facilissimo in esecuzione, e piuttosto leggero, siccome non contiene burro, la mia famiglia lo ha accolto con entusiasmo!
Il bellissimo stampo in silicone, è regalo della mia cara Elena.

Ingredienti : 100gr di amaretti,
                   100gr di biscotti secchi (petit beurre, oro saiwa),
                   90gr di zucchero semolato,
                   4 uova medie,
                   2 cucchiai colmi di farina,
                   3 cucchiai di cacao amaro,
                   1/2 Lt di latte fresco intero, a temperatura ambiente,
                   1 bicchierino di liquore amaretto di albicocche o mistrà,
                   olio di oliva per la tortiera.
per decorare : zucchero a velo,
                    julienne da scorza di limoni e arance.
Preparazione : Frullate finemente i biscotti secchi e gli amaretti. In una ciottola amalgamate tutti gli ingredienti solidi : biscotti trittati, farina, cacao e zucchero. Aggiungete i tuorli delle uova e sbattete con le fruste, fino ad avere un composto omogeneo. Aggiungete il latte in filo e l'amaretto e continuate a sbattere per qualche minuto. Ne risulterà un composto molto liquido. Sbattete le chiare in neve e aggiungetele al composto. Amalgamate bene. Imburrate ed infarinate una tortiera di 22-24cm di diametro e versate dentro il composto. Infornate in forno già caldo ai 180°C per 30-40 minuti circa. Comunque, il tempo della cottura varia, così meglio fare la prova dello stecchino. Sfornate e lasciatelo raffredare. Cospargete di zucchero a velo e decorate a piacere con julienne di agrumi.
                                        

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΜΠΡΙΑ : ΚΡΕΣΙΌΝΤΑ

Η κρεσιόντα, ειναι ενα απλο σοκολατενιο γλυκακι, που μετραει αρκετους αιωνες ζωης, καθως οι ριζες του χανονται στον μεσαιωνα! Μαλιστα αναμεσα στα συστατικα του, λεγεται οτι ηταν και ο ζωμος κοττας... Ειναι παραδοσιακο γλυκο του καρναβαλιου, απο την περιοχη του Σπολετο, που ειναι μια ακομη πανεμορφη πολη της Ουμπρια. Επηρεασμενη απο την προσφατη επισκεψη μου στην Ουμπρια ( 18-20 Αυγουστου υπηρχε και η γιορτη της κρεσιόντα, στο Καμπελλο, κοντα στο Σπολετο) αποφασισα να δοκιμασω να το φτιαξω. Αν και στην αρχη, παραπλανημενη απο φωτογραφιες στο ιντερνετ, νομιζα οτι ειναι ενα ειδος κεϊκ, τελικα προκειται στην ουσια, για μια ψητη κρεμα. Η υποδοχη που της επιφυλαξαν στο σπιτι ηταν θερμοτατη, τοσο που μετα βιας εβγαλε την μερα!  Ειναι πανευκολη στην παρασκευη της και μαλλον διαιτητικη, αφου περιεχει λιγη ζαχαρη και καθολου λιπος.
Η υπεροχη φορμα σιλικονης, ειναι δωρο της αγαπημενης μου Ελενα. Νομιζω οτι ταιριαζει απολυτα με αυτο το γλυκακι απο την Ουμπρια, αφου, την πρωτη φορα που επισκεφτηκα τη περιοχη, πριν 15 χρονια (!), ολα τα χωραφια με τα ηλιοτροπια ηταν ανθισμενα, και οι πολεις, νομιζες οτι ηταν χαμενες μεσα σε μια κιτρινη θαλασσα!

Υλικα : 100gr μπισκοτακια amaretti,
            100gr ξερα μπισκοτα ( πτι-μπερ, μιραντα),
            90gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
            4 μετρια αυγα,
            2 γεματες κουταλιες της σουπας αλευρι,
            3 κουταλιες της σουπας αγλυκο κακαο,
            1/2 Lt φρεσκο γαλα πληρες, σε θερμοκρασια δωματιου,
            1 ποτηρακι λικερ αμαρεττο απο βερυκοκκα ή mistrà,
            ελαιολαδο για την φορμα.
για τη διακοσμηση : ζαχαρη αχνη,
                            σερπαντινες απο φλουδες λεμονιου και πορτοκαλιου.
Παρασκευη : Θρυμματιστετε τα μπισκοτα και τα amaretti πολυ ψιλα, στο multi. Ανακατεψτε τα στερεα υλικα : τα θρυμματισμενα μπισκοτα, το αλευρι, το κακαο και την ζαχαρη. Προσθεστε τους κροκους των αυγων, χτυπωντας, μεχρι να ομογενοποιηθει το μιγμα. Προσθεστε το γαλα, ριχνοντας το σιγα -σιγα, και το λικερ, χτυπωντας συνεχως, μεχρι να ομογενοποιηθει. Θα παρετε ενα πολυ ρευστο μιγμα. Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων σε μαρεγκα και προσθεστε τα στο μιγμα. Ανακατεψτε να ομογενοποιηθει. Λαδωστε και αλευρωστε μια στρογγυλη φορμα, διαμετρου 22-24 εκ. και ριξτε μεσα, με προσοχη, το μιγμα. Βαλτε το γλυκο να ψηθει, σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 30-40 λεπτα. Για να βεβαιωθειτε οτι ειναι ετοιμο, βυθιστε στο γλυκο ενα καλαμακι απο σουβλακι, το οποιο πρεπει να βγει στεγνο. Το γλυκο δεν θα γινει συμπαγες σαν κεϊκ, αλλα θα μοιαζει με ψητη κρεμα. Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει. Ξεφορμαρετε το και πασπαλιστε το με ζαχαρη αχνη.
Μπορειτε να στολιστε την κρεσιοντα με σερπαντινες απο τις φλουδες λεμονιου και πορτοκαλιου, που θα τις φτιαξετε με την βοηθεια του ειδικου εργαλειου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λυπάμαι, αλλά όλα τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημισιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...