2

ΣΤΡΙΦΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ, ΓΛΥΚΕΙΑ ♦♦ TORTA DI PASTA FILO ALLA ZUCCA (DOLCE)


TORTA DI PASTA FILO A CHIOCCIOLA, ALLA ZUCCA (DOLCE)

 Una delle ricette preferite della mia nonna Andromaca, nata ad Istanbul, cosa che, almeno ai suoi tempi, garantiva il buon gusto e la destrezza alla cucina...

Ingredienti :  6 sfoglie di pasta filo rustica (450-500 gr)
                      burro e olio per spenellare le foglie (ca 1 1/2 tazza)
                     4 tazze di polpa di zucca
                     2 tazze di zucchero di canna 
                     1 tazza non colma di uvetta nera
                     1 tazza di noci trittate finemente e 1/3 di tazza in più
                     1 cucchiaio di cannella in polvere                                 
Per lo sciroppo : 1 tazza  colma di zucchero
                           11/2 tazza di acqua
                           1 limone, la scorza
                           1 stecchino di cannella
Preparazione : La polpa della zucca potete cuocerla in un pochino d' acqua, o ancora megli, potete trittare la zucca finemente, lasciarla scolare per un oretta, e poi usarla senza cuocerla. In un recipiente, mischiate tutti gli ingredienti della farcitura. Tagliate le sfoglie della pasta filo a metà, e spenellatelo con l'olio (potete usare solo olio, ma anche aggiungere del burro fuso, per più sapore). Al lato più lungo mettete una striscia di farcitura, di ca 2 cm, arrotolatela, e mettetela in una teglia imburrata, a chiocciola, cominciando dal centro della teglia. Continuate con il resto delle foglie. Infornate a forno già caldo, ai 190°C per 40-50 minuti, finchè si dori la superficie. Nel frattempo preparate lo sciroppo : in una casseruola mettete tutti gli ingredienti, e lasciate bollire per qualche minuto. Lasciatelo raffredare. Sciroppate la "pìtta" appena sfornata. Lasciatela assorbire lo sciroppo per ca 15 minuti. Cospargete con il resto della noce trittata.
I dolci sciroppati, sono una tradizione in Grecia, molto probabilmente derivata dalla grande influenza della cucina turca e orientale, in generale. Se non vi piace lo sciroppo ( anche se in questa ricetta non è tanto, perchè anch'io non amo tanto i dolci allo sciroppo) potete goderla lo stesso, ommettendolo!
                             
ΣΤΡΙΦΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ (ΓΛΥΚΕΙΑ)
 
Αγαπημενη συνταγη της γιαγιας Ανδρομαχης απο τη Πολη.

Υλικα :  6 φυλλα πιτας χωριατικα ( μια συσκευασια 450-500gr )
             βουτυρο και λαδι για τα φυλλα (περιπου 11/2 φλυτζανι)
             4 φλυτζανια κολοκυθι κιτρινο τριμμενο στον τριφτη,
             2 φλυτζανια ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο, ακατεργαστη
             1 φλυτζανι σταφιδες μαυρες
             1  καρυδοψυχα τριμμενη, και 1/3 φλ. για το σερβιρισμα
             1 κουταλια κανελα τριμμενη 
Για το σιροπι :  1 φλυτζανι γεματο ζαχαρη
                         11/2 φλυτζανι νερο
                         1 φλουδα απο λεμονι 
                         1 ξυλακι κανελα.
Παρασκευη : Αναμιγνυουμε ολα τα υλικα της γεμισης. Η γιαγια Ανδρομαχη εκανε αυτην την πιτα στριφτη, αλλα μπορει να γινει και χωρις να τυλιξεις τη γεμιση στα φυλλα (3 φυλλα πανω, 3 φυλλα κατω), η να κανετε ατομικα πιτακια, στριφτα.  Κοβουμε τα φυλλα στη μεση. Στην πιο φαρδια ακρη βαζουμε μια σειρα γεμιση, περιπου 2cm και τυλιγουμε. Σε ενα βουτυρωμενο ταψι, ξεκινωντας απο το κεντρο, φτιαχνουμε την πιτα μας. Ψηνουμε στους 190°C για 40-50 λεπτα, μεχρι να ροδισει η πιτα μας. Εν τω μεταξυ, ετοιμαζουμε το σιροπι : σε ενακατσαρολακι βαζουμε ολα τα υλικα και αφηνουμε να βρασει για λιγα λεπτα. Το αφηνουμε να κρυωσει. Σιροπιαζουμε την πιτα μας, μολις τη βγαλουμε απο τον φουρνο, και πασπαλιζουμε με το υπολοιπο τριμμενο καρυδι. Αφηνουμε να σταθει για κανενα τεταρτακι, πριν την απολαυσουμε!
Μπορειτε να μην σιροπιασετε την πιτα, ειναι εξ' ισου νοστιμη, αλλα εδω ειπαμε, μιλαμε για την συνταγη της γιαγιας!

2 σχόλια:

  1. Μμμμ... ωραία φαίνεται. Την κολοκύθα τη στίβεις για να φύγει το νερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχεις δικιο για την παρατηρηση, αυτη ειναι μια απο τις πρωτες αναρτησεις και ειναι λιγο ελλειπης... Το κολοκυθι το βαζει σε ενα τρυπητο και το αφηνεις να στραγγισει τα υγρα του για κανα δυωρο. Μπορεις επισης να το βαλεις σε ενα κατσαρολακι και να το αφησεις σε πολυ χαμηλη φωτια, ανακατευοντας το συνεχως για να μην κολλησει; θα γινει σαν παχυρρευστη κρεμα και θα το σιγοβρασεις μεχρι να εξατμιστει οσο το δυνατον περισσοτερο νερο και να αρχισει να στεγνωνει, αλλα ειναι επικινδυνο γιατι πιτσιλαει και μπορει να σε καψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά όλα τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημισιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...