10

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ // CONFETTURA DI NESPOLE


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ

Φέτος ήταν απο τις χρονιές που οι δύο μουσμουλιές μας ήταν κατάφορτες απο φρούτα, ευμεγέθη, ιδιαίτερα γλυκά και ζουμερά. Αν προσθέσετε και το γεγονός οτι δεν έχουν ραντιστεί ποτέ και τα φρούτα ωρίμασαν επάνω στο δέντρο, μπορείτε να φανταστείτε για τι γεύση και άρωμα μιλάω...
Τα μούσμουλα δεν μας πολυαρέσουν ως φρούτο και συνήθως τα χαρίζω. Τρώω - εγώ μόνο απ' όλη την οικογένεια - μια μικρή ποσότητα ωμά φρούτα και φτιάχνω και λίγο λικέρ αμαρέττο απο τα κουκούτσια τους (συνταγή εδώ). Αν δεν βαρεθώ και αποφασίσω να τα μαζέψω, γιατί τα δέντρα τα αφήσαμε να ψηλώσουν για να κάνουν σκιά και είναι δύσκολο το μάζεμα, τα πάω στο μαγαζί και τα χαρίζω σε όποιον ενδιαφέρεται....
Φέτος είδα ότι μια φίλη στην ομάδα μας στο FaceBook έφτιαξε μαρμελάδα με μούσμουλα και μπήκα στην περιέργεια να δοκιμάσω. Σκέφτηκα να την αρωματίσω με δεντρισάϊ, πάλι απο τον κήπο μας, γιατί δεν μπορούσα να σκεφτώ κάποιο μπαχαρικό που να ταιριάζει εκτός απο την βανίλια. Εβαλα και λίγο λεμονόφλουδα, απο το ένα και μοναδικό λεμονάκι μας που άντεξε όλο τον χειμώνα και μεγάλωσε μέσα στην άνοιξη. Εγινε μια πολύ ωραία μαρμελάδα!

Δόση : 1200gr περίπου
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 kg μούσμουλα (καθαρό βάρος της σάρκας μόνο),
                750 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                1 λεμόνι ακέρωτο,
                10 φύλλα δεντρισάϊ (αρμπαρόριζα).
Προετοιμασία :
Τα μούσμουλα πρέπει να είναι ώριμα. Ξεφλουδίστε τα, αφαιρέστε τα κουκούτσια και κόψτε την σάρκα σε κομμάτια. Φορέστε γάντια, γιατί μαυρίζουν τα χέρια. Τα κουκούτσια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε λικέρ αμαρέττο (εδώ).
Βάλτε τα μέσα σε ένα σκεύος, προσθέστε την ζάχαρη, τον χυμό απο το λεμόνι και τις λεμονόκουπες (αφαιρέστε τα κουκούτσια!) και αφήστε τα να σταθούν για μια ωρίτσα.
Μεταφέρετε τα μούσμουλα με το ζουμάκι τους μέσα σε μια κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις πάει να βράσει και πρίν αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά. Μεταγγίστε το περιεχόμενο σε ένα σκεύος, κατά προτίμηση γυάλινο, και αφήστε το να κρυώσει. Σκεπάστε το με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και αφήστε το σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) για 12 ώρες.
Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, μεταγγίστε και πάλι το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Προσθέστε και τα φύλλα απο το δεντρισάϊ, αφου τα πλύνετε, τα στραγγίσετε και τα ψιλοκόψετε. Αφήστε να βράσει για 10 λεπτά σε ζωηρή φωτιά, αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματιστεί. Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και αφαιρέστε τις λεμονόκουπες. Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε την μαρμελάδα, χωρίς όμως να την κάνετε τελείως αλοιφή, καλό είναι να υπάρχουν κομματάκια φρούτου. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε την μαρμελάδα να βράσει μέχει να δέσει, για 5-6 λεπτά περίπου.
Οσο είναι ακόμη καυτή, γεμίστε τα βαζάκια τα οποία έχετε ήδη αποστειρώσει. Κλείστε τα με τα καπάκια τους, αναποδογυρίστε τα και αφήστε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Καλύτερα να αφήστε την μαρμελάδα να σταθεί 2-3 μέρες, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Διατηρήστε την σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Τα βαζάκια όταν ανοιχτούν διατηρήστε τα στο ψυγείο.


CONFETTURA DI NESPOLE 

Quest' anno i due nespoli che abbiamo nel giardinetto della nostra casa di campagna, erano stacarichi di frutti, che perdippiù erano belli grossi, succosi e molto dolci. 
Le nespole non ci piacciono poi tanto come frutto, solo io mangio poche, anche perchè quelle dei nostri alberi sono di solito piccolini e hanno più nocciolo chè polpa. Con i noccioli preparo del liquore amaretto, anche se ametto che preferisco quello di albicocche. 
Qualche settimana fa, un' amica nel mio gruppo di cucina in FB, ha pubblicato le foto dalla confettura di nespole che aveva preparato. Ammetto che non avevo mai pensato di preparare della confettura coi nespoli, non ricordo mai di imbattere su una ricetta simile! Le nostre nespole erano tantissime e buonissime, la mia curiosità grande, e non ci ho pensato due volte! Ho preparato la confettura a modo mio e l' ho aromatizzata con foglie di geranio odorato, che in Grecia lo utilizziamo in confetture e frutta sotto sciroppo. H aggiunto anche il solo limone del nostro alberello, che ha sopravissuto l' inverno e si è maturato in piena primavera! La confettura è molto particolare e buonissima!

Dosi : 1200gr ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 kg di polpa di nespole,
                            750 gr di zucchero semolato,
                            1 limone non trattato,
                            10 foglie di pelargonio odorato.
Preparazione :
Sbucciate le nespole, eliminate i semi e tagliatele a pezzi. Meglio indossare dei guanti perchè fanno annerire le mani.
Poneteli in un recipiente, aggiungete lo zucchero, il succo del limone e le bucce del limone intere e lasciate riposare per un' oretta.
Trasferite il composto in una pentola e portate sul fuoco. Appena sfiori il bollore ritirate dal fuoco, travasate in un recipiente, preferibilmente di vetro, e lasciate raffreddare. Coprite con un pezzo di carta antiaderente, per impedire l' ossidazione dal contatto con l' aria. Lasciate macerare per 12 ore in lugo fresco (preferibilmente non nel frigo). 
Trascorso il tempo necessario, trasferite nella pentola e portate sul fuoco. Aggiungete le foglie del geranio, lavate, asciugate e trittate. Lasciate cuocere per 10 minuti. Ritirate dal fuoco ed eliminate le scorze del limone. Sminuzzate - non troppo! - con un frullatore ad immersione. Portate sul fuoco e lasciate cuocere fino a rapprendere - 5-6 minuti ca.
Ritirate dal fuoco e per quanto sia ancora scottente invasate in barattoli precedentemente sterilizzati. Tappate con i coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Meglio assagiare la confettura un paio di giorni dopo, per lasciare insaporirsi.
Si conseva in luogo fresco e buio. Una volta aperto il barattolo, si conserva nel frigo. 


10 σχόλια:

  1. Η μαρμελάδα από μούσμουλα πρέπει να είναι εξαιρετική. Δεν ήξερα ότι η αρμπαρόριζα λέγεται δεντρισάι. Καλημέρα και χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Σοφια μου! Χρονια Πολλα!
      Η γιαγια μου ετσι το ελεγα παντα, δεντρισαϊ, και ετσι το εχω μαθει κι εγω! Εχω ακουσει να την λενε παντως και δεντρισακι, ισως οι προσφυγες ετσι να το ονομαζαν στην πατριδα τους...
      Η μαρμελαδα εγινε παρα πολυ ωραια! Δεν το φανταζομουν οτι μπορει να γινει μαρμελαδα απο μουσμουλα, δεν την ειχα ακουσει ποτε!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Και του χρόνου, Μαρίνα! Καλοφάγωτη η μαρμελάδα! Ο άνδρας μου τρελαίνεται για τα μούσμουλα. Δεν βρίσκω τώρα πια στην αγορά. Του χρόνου πάλι!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ειρηνη μου! Στην λαϊκη ειδα το Σαββατο, αλλα περασε η εποχη τους...στα δεντρα μας λιγα εχουν μεινει που να ειναι της προκοπης....

      Διαγραφή
  3. Δεν έτυχε να ακούσω για την συγκεκριμένη μαρμελάδα,πόσο περισσότερο να τη δοκιμάσω!!!!Εμπιστευόμενη όμως τις γνώσεις και την τεχνική σου ,δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω την ωραία γεύση της!Αν μάλιστα κρίνω και από το τελικό αποτέλεσμα της φωτογραφίας,πρέπει να έγινε υπέροχη και με θαυμάσιο χρώμα!
    Μαρίνα μου καταναλώνεις ωμά τα κουκούτσια των φρούτων αυτών?Γνωρίζω για τις αντικαρκινικές ιδιότητες των κουκουτσιών των βερύκοκων...το ίδιο ισχύει και για τα μούσμουλα?Και όταν λες ωμά,απλά τα παίρνεις και τα τρως ..έτσι χωρίς τίποτε άλλο?Δεν είναι πολύ πικρά?
    Καλή εβδομάδα Μαρίνα μου!!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως εγινε ωραια Φωτεινη μου, δεν το φανταζομουν οτι τα μουσμουλα θα εδιναν τοσο ενδιαφερουσα μαρμελλαδα!
      Παρεξηγηση με τα κουκουτσια - δεν τα τρωω, για το λικερ τα χρησιμοποιω, τα φρουτα τρωω! Θα το διορθωσω, γιατι τωρα που το ξαναβλεπω καπως περιεργα το εγραψα - εχεις δικιο! Δεν θα το τολμουσα να τα φαω τα κουκουτσια ωμα, εχουν κυανοσιδες και μπορει να ειναι δηλητηριωδη! Δεν ειμαι δα και ο ... Μιθριδατης!
      Καλη εβδομαδα Φωτεινη μου!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  4. Καλοφάγωτη Μαρίνα μου!!! Υπέροχη σου έγινε και τα μούσμουλα τα λατρεύω γιατί έχω αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια!!!
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο φρουτάκι και δεν το έχω φάει σε μαρμελάδα!! Καλό βράδυ Μαρινάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την έφτιαξα και πραγματικά είναι υπέροχη. Τα καθάρισα, τα άφησα με την ζάχαρη 12 ώρες, τα έβρασα λίγο και έβαλα σε δυχτάκι 10 φύλλα αλμπαρόριζα και τα άφησα μέσα για 10 λεπτά και τα έβγαλα, πολτοποίησα με ραβδομπλέντερ τα μούσμουλα και την έδεσα σε 2 δόσεις και στο τέλος έριξα χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι. Αποστείρωσα τα βαζάκια και τα γέμισα και τα γύρισα ανάποδα για να κρυώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου αρεσε η μαρμελαδα και ευχαριστω για το σχολιο!
      Οι μουσμουλιες μας για δευτερη χρονια φετος εχουν ελαχιστα μουσμουλα, οποτε δεν θα κανω μαρμελαδα...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.