ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΩΒ ΠΑΤΑΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΥΣ ΓΕΜΙΣΤΟΥΣ
Οταν έφτασαν στα χέρια μου οι μώβ πατάτες, σκέφτηκα να τις αξιοποιήσω ανάλογα και να φτιάξω κάτι που να αναδείξει το φανταστικό τους χρώμα. Ετσι ένας απλός πουρές δεν ήταν αρκετός. Την τάρτα με τον πουρέ και τους κολοκυθοανθούς την είχα συλλάβει στο μυαλό μου εδώ και λίγο καιρό, απο τότε που έφτιαξα τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς στον φούρνο. Οι δύο ιδέες ταίριασαν μαζί και το αποτέλεσμα είναι η τάρτα που σας παρουσιάζω σήμερα.
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για τον πουρέ : 300gr μώβ πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες,
120 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
1 μικρό αυγό,
1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα,
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
1 πρέζα πράσινο μπούκοβο,
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο,
αλάτι.
για τους κολοκυθοανθούς : 5 κoλοκυθοανθούς,
225 gr ρικόττα,
2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα,
1 κρόκο αυγού,
1 φουντίτσα φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
αλάτι.
επίσης : 1 φύλλο σφολιάτα (400 gr),
ελαιόλαδο παρθένο έξτρα.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε απο τις πατάτες. Πλύντε τες καλά, βάλτε τες μέσα σε μια κατσαρόλα, σκεπάστε με νερό και αφήστε τες να βράσoυν για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε τες, αφήστε τες να χλιαρίνουν και περάστε τες απο την πρέσσα του πουρέ. Την φλούδα όπως είπαμε θα την πετάξετε. Εγώ γενικά δεν ξεφλουδίζω τις πατάτες που έχω βράσει για να φτιάξω πουρέ, αλλά τις βάζω μέσα στην πρέσσα του πουρέ με την κομμένη όψη προς τα κάτω, και αφού τις πιέσω, αφαιρώ μετά την φλούδα, η οποία μένει μέσα στην πρέσσα. Χλιαρίνετε την κρέμα γάλακτος και προσθέστε την στον πουρέ πατάτας. Προσθέστε το αυγό, ελαφρά χτυπημένο, την παρμεζάνα, τα μυρωδικά και 2 πρέζες αλάτι. Αναμείξτε τα υλικά και κρατήστε τον πουρέ στην άκρη.
Ετοιμάστε την γέμιση για τους κολοκυθοανθούς αναμιγνύοντας όλα τα υλικά. Ξεπλύνετε γρήγορα τους κολοκυθοανθούς, αφαιρέστε τον ύπερο και γεμίστε τους με το μίγμα. Κλείστε το κάθε λουλούδι στρίβοντας τα πέταλα στην άκρη τους.
Πάρτε ένα πυρέξ με διαστάσεις 28x16 εκ. Αλείψτε καλά όλη την εσωτερική επιφάνεια του με ελαιόλαδο. Στρώστε μέσα το φύλλο της σφολιάτας, αφήνοντας να περισσεύουν 2 εκ. περίπου απο τις άκρες του ταψιού. Στρώστε μέσα τον πουρέ. Με την ράχη ενός κουταλιού δημιουργήστε 5 βαθουλώματα στην επιφάνεια του πουρέ και τοποθετήστε μέσα στο καθένα απο έναν γεμιστό κολοκυθοανθό. Γυρίστε τις άκρες της σφολιάτας που επρισσεύουν πρός τα μέσα και πιέστε τες με την άκρη ενός πηρουνιού, ώστε να σχηματίσετε περιμετρικά ένα κορδόνι. Αλείψτε τους κολοκυθοανθούς με ελαιόλαδο. Αλείψτε την άκρη της σφολιάτας που προεξέχει με λίγη κρέμα γάλακτος.
Ψήστε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου. Την πρώτη μισή ώρα καλό είναι να σκεπάσετε τους κολοκθοανθούς με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, ώστε να μήν "αρπάξουν". Οταν η τάρτα ροδίσει βγάλτε την απο τον φούρνο.
Αφήστε την να σταθεί μισή ωρίτσα πρίν την κόψετε.
Σερβίρετε την τάρτα ζεστή, ως ορεκτικό.
TORTA AL PURE DI PATATE VITELOTTE E FIORI DI ZUCCA RIPIENI
Quando mi sono imbattuta sulle patate vitelotte (patate viola) il primo pensiero era di utilizzarle per preparare qualcosa che avrebbe esaltato il loro colore - a dir poco - stupendo! Così un semplice purè no bastava. La torta al purè di patate e fiori di zucca ripieni, l' avevo pensata quando ho preparato i fiori di zucca ripieni e cotti al forno; erano buoni si, ma potevano fare parte di una torta e presentare un piatto completto. Le due idee sono intrecciate ed il risultato ve lo presento in questo post.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per il purè : 300gr di patate vitelotte cotte e sbucciate,
120 gr di panna a 35% grassi,
1 uovo piccolo,
1 cucchiaio di parmigiano grattugiato,
pepe macinato al momento,
1 pizzico di fiocchi di peperoni jalapeno,
1 pizzico di noce moscata macinata,
sale qb.
per i fiori di zucca : 5 fiori di zucca,
225 gr di ricotta,
2 cucchiai di parmigiano grattugiato,
1 tuorlo d'uovo,
1 ciuffo di coriandolo tritato,
pepe macinato,
sale qb.
inoltre : 1 rotolo di pasta sfoglia (400 gr),
olio extravergine di oliva.
Preparazione :
Si comincia dalle patate. Lavatele, ponetele in una cassaeruola, coprite con acqua e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per una ventina di minuti, fino ad intenerire. Scolatele, lasciate intiepidire e riducetele a purea, con lo schiacciapatate. La buccia deve essere scartata, io non le sbuccio prima, taglio ognuna in due, metto i pezzi entro lo schiacciapatate, con la parte tagliata verso il basso, schiaccio e poi butto via la buccia che rimane dentro. Fate intiepidire la panna e versatela sul purè di patate, Aggiungete l'uovo, leggermente sbattuto, il parmigiano, le spezie e 2 pizzichi di sale. Mescolate il tutto e tenete da parte.
Preparate il ripieno per il fiori di zucca, mescolando tutti gli ingredienti. Sciacquate brevemente i fiori di zucca, eliminate i pistilli, e farcite con il composto di ricotta. Chiudete ogni singolo fiore, torcendo le punte dei petali.
Per la cottura, ho utilizzato una pirofila alle dimensioni 28x16 cm. Spenellate tutta la parte interiore con olio di oliva. Foderate con la pasta sfoglia, e lasciate avanzare ca 1 cm dai bordi della pirofila. Disponete sopra il purè di patate vitelotte. Con il dorso di un cucchiaio fate 5 conche, sulle quali posizionate i fiori di zucca ripieni. Ripiegate i bordi della sfoglia verso l' interno e premete con le rebbi di una forchetta, per fromare il cordoncino. Spenellate i fiori di zucca con olio di oliva. Spenellate il cordoncino di sfoglia con qualche goccio di panna.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, per 50 minuti ca. Durante i primi 30 minuti, meglio coprire i fiori di zucca con un pezzo di carta stagnola. La torta è pronta quando i bordi della sfoglia saranno rosolati.
Sfornate e lasciate riposare per 30 minuti, prima di tagliare.
Viene servita calda, come antipasto o spuntino.
Καλημέρα Μαρίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι μόνο δεν ήξερα ότι υπάρχουν μοβ πατάτες, αλλά πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το χρώμα και τον τρόπο με τον οποίο τις συνδύασες με τους ανθούς.
Έφτιαξες ένα πιάτο που πραγματικά χαίρεσαι πρώτα να βλέπεις και κατόπιν να τρως!
Φιλιά
Και μωβ πατατες και μωβ καροτα (ακομη δεν εχω δει στην Ελλαδα)
ΔιαγραφήΔεν ειναι φανταστικες? Πολυ ωραιο υλικο για εντυπωσιακες δημιουργιες...
Φιλια πολλα!
Τι είπες τώρα !!!!!!!!!! τςςςςςςςςςςςςς!!!!!!!! υπέροχο το αποτέλεσμα, !!!!! γεια στα χεράκια σου και την επινόησή σου !!!!! respect !!!! φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ Μαρινάκι !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Μαρια μου!
ΔιαγραφήΚαλο ΣΚ!
Δεν έχω λόγια για το υπέροχο αποτέλεσμα της έμπνευσης σου!!!!! Απίστευτα χρώματα!!!!!! Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω!
ΔιαγραφήΑν μη τι άλλο το χρώμα είναι εντυπωσιακό! Κάτι σαν πίνακας! Μεγάλη έμπνευση είχες Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Λιλια μου.... ωρες ωρες μου κατεβαινουν ιδεες... :)
ΔιαγραφήΚαλο ΣΚ!
Δεν ξέρω αν θα με τραβούσαν να τις φάω, αλλά το αποτέλεσμα είναι σαν πίνακας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτος απο εντυπωσιακες ειναι και νοστιμες...
ΔιαγραφήΜαρίνα έχεις αλλάξει επίπεδο!
ΑπάντησηΔιαγραφή<3
ΔιαγραφήΜαρίνα μου πάρα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα!!!Μπράβο σου!Δεν έχω λόγια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!!!
Ευχαριστω Ελενακι!
ΔιαγραφήΜια ζωγραφιά, Μαρίνα! Έχει και μπόλικες μωβ πατάτες στη ΝΥ, και μ' αρέσουν πολύ! Θα τις τιμήσω λοιπόν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθεια Μαρθα, εχει μωβ πατατες? Εδω ειναι δυσευρετες. Ειναι παντως φανταστικες για πουρε, οχι μονο για το χρωμα τους αλλα και για την γευση...
ΔιαγραφήStupenda con il contrasto di colori delle parate viola!
ΑπάντησηΔιαγραφήLe trovo così di rado purtroppo!