ΑΦΡΑΤΟ ΜΠΡΙΟΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΡΟΤΟ
Το πιό αφράτο μπριός που έχω δοκιμάσει ποτέ, φτιαγμένο βέβαια με φυσικό προζύμι. Η έμπνευση ήρθε απο μια συνταγή της Eva των Fables de sucre, την οποία ακολούθησα σχεδόν κατά γράμμα, κάνοντας μόνο κάποιες μικρές αλλαγές. Για την γέμιση χρησιμοποίησα την φοβερή μαρμελάδα καρότο με περγαμόντο και καρδάμωμο, η οποία πρόσθεσε τόσο γεύση όσο και άρωμα.
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την ζύμη μπριός : 100 gr φυσικό προζύμι,
100 gr αλεύρι δυνατό,
250 gr αλεύρι γοχ.,
125 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
1 μεγάλο αυγό + 1 κρόκο,
75 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
1 κ.σ. (20 gr) ανθόμελο,
35 gr ηλιέλαιο,
1 gr αλάτι,
1 βανιλλίνη.
για την γέμιση : 1 φλ. μαρμελάδα καρότο με περγαμόντο και καρδάμωμο.
για το ψήσιμο : λίγο γάλα,
γκρανέλα ζάχαρης.
Προετοιμασία :
Φτιάξτε πρώτα ένα προζύμι (poolish). Σε ένα σκεύος βάλτε το φυσικό προζύμι και προσθέστε 100 χλιαρό γάλα και 60 αλεύρι δυνατό. Σκεπάστε σε καμπάνα και αφήστε το προζύμι σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 3 ώρες.
Αφού περάσουν οι 2 ώρες, ρίξτε το προζύμι στον κάδο του μίξερ. Προσθέστε τα αλεύρια, το υπόλοιπο γάλα, την ζάχαρη, το μέλι και την βανιλίνη και ξεκινήστε το ζύμωμα με τον γάντζο. Προσθέστε το αυγό, τον κρόκο και το αλάτι και συνεχίστε να δουλεύετε το μίγμα, μέχρι να πάρετε μια ζύμη λεία και ελαστική. Προσθέστε σταδιακά το ηλιέλαιο και αφήστε να δουλευτεί το μίγμα, μέχρι να γίνει πολύ ελαστικό και λείο (μπορεί να χρειαστούν και 10 λεπτά!).
Αδειάστε την ζύμη επάνω στην επιφάνεια εργασίας, φτιάξτε με αυτήν μια μπάλλα, καλύψτε την σε καμπάνα και αφήστε την να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα.
Ανοίξτε την ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, μήκους 25 εκ. Αλείψτε την επιφάνεια του με την μαρμελάδα και τυλίξτε το σε ρολό, απο την φαρδειά του πλευρά.
Αλείψτε καλά με λάδι μία μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις 12x30 εκ . Τοποθετήστε μέσα το ρολό, με το σημείο την ένωση πρός τα κάτω. Αλείψτε την επιφάνεια του με λίγο λάδι και καλύψτε με ένα πανί.
Αφήστε το ρολό σε χλιαρό μέρος, για 6/8 ώρες ή για όλη την νύχτα, να διπλασιαστεί τουλάχιστον σε όγκο.
Αλείψτε την επιφάνεια του με λίγο γάλα και πασπαλίστε με γκρανέλα ζάχαρης.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Οταν είναι έτοιμο, βγάλτε το απο τον φούρνο, τοποθετήστε το επάνω σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει. Ξεφορμάρετε όταν κρυώσει τελείως.
Διατηρήστε το τυλιγμένο σε διάφανη μεμβράνη ή πλαστικό σακκουλάκι για τρόφιμα, γιατί όπως όλα τα μπριός, αν μείνει εκτεθειμένο στον αέρα ξεραίνεται.
* αν θέλετε να φτιάξετε αυτό το ωραίο μπριός με μαγιά μπύρας, θα χρειαστήτε : 15 gr φρέσκια μαγιά μπύρας, 420 gr αλεύρι συνολικά και 160 gr γάλα. Οι χρόνοι φουσκώματος φυσικά θα μειωθούν, θα υπολογίσετε ότι είναι έτοιμο για τον φούρνο, όταν διπλασιαστεί σε όγκο.
BRIOCHE SOFFICISSIMA ALLA CONFETTURA DI CAROTE
Quando ho visto questa brioche di Eva (Fables de sucre) ho pensato subito che dovevo assagiarla. Mi piace tanto questo tipo d' impasto, e molto spesso con la pasta madre che avanza dai rinfreschi preparo una simi-brioche, secondo all' ispirazione del momento. Ritornando alla ricetta, l' ho seguita quasi alla lettera e per la farcitura ho utilizzato la mia buona confettura di carote al bergamotto e cardamomo.
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per l' impasto brioche : 100 gr di lievito madre,
100 gr di farina manitoba,
250 gr di farina 00,
125 gr di latte fresco intero,
1 uovo grosso + 1 turlo,
75 gr di zucchero semolato,
1 cucchiaio (20 gr) di miele millefiori,
35 gr di olio di girasole,
1 gr di sale,
1 vanillina.
per il ripieno : 1 tazza di confettura di carote al bergamotto e cardamomo
per la finitura : poco latte,
granella di zucchero.
Preparazione :
Come ho già detto, ho seguito la ricetta quasi alla lettera. Così ho preferito preparare prima il mio poolish, tipo rinfresco del mio lievito madre, e poi preseguire. Per il poolish ho utlizzato il lievito madre, 100 ml di latte tiepido, e 60 gr di farina manitoba. Ho mescolato bene, coperto a campana e ho lasciato a temperatura ambiente per ca. 3 ore.
Una volta preparato il poolish, trasferitelo nella bacinella della planetaria. Aggiungete le farine, il latte restante, lo zucchero, il miele, la vanillina e azionate la planetaria, munita di gancio. Aggiungete l' uovo, il tuorlo ed il sale e lasciate impastare fino a prendere un' impasto liscio. Alla fine aggiungete anche l' olio gradatamente e lasciate lavorare fino ad incordare.
Rovesciate l' impasto sulla spianatoia, formate una palla, coprite a campana e lasciate riposare per mezz' oretta.
Tirate l' impasto in una sfoglia rettangolare, a 25 cm. il lato lumgo. Spalmate la sua superficie con la confettura e arrotolate dal lato lungo.
Spenellate con olio uno stampo da plum cake alle dimensioni 12x30 cm. Disponete il rotolo con la chiusura verso il fondo. Spenellate la superficie con poco olio e coprite con un panno. Lasciate lievitare in luogo tiepido per 6/8 ore, fino al raddoppio. Io ho lasciato per tutta la notte e il mattino era pronto per infornare.
Infornate in forno preriscaldato a 170°C, modalità statico, per 40 minuti ca. fino a dorare.
Quando sarà pronto, sfornate, posizionate su una gratella e lasciate raffreddare. Sformate quando sarà freddo.
Coprite la brioche con pellicola transparente o chiudetela entro un sacchetto di plastica per alimenti, perchè, come tutte le brioche, se rimarrà esposta all' aria si secca.
Ο αδιάψευστος μάρτυρας μιας επιτυχημένης παρασκευής, μπορεί να είναι και η φωτογραφία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν μια φωτογραφία έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει με λεπτομέρεια την καλοσύνη ενός brioche να φουσκώσει,να χρωματίσει τον τόπο με το χρυσαφένιο του χρώμα,να αρωματίσει,να χαράξει με το σπιράλ της καροτένιας του μαρμελάδας τα απαραίτητα γευστικά μονοπάτια,τότε έχει εκπληρώσει τον σκοπό της.
Συνοδέψατε το τσάι σας με το εκπληκτικό αυτό brioche,παρατήρησα.Φαντάζομαι ότι το απολαύσατε!!!!
Θα το δοκιμάσω με τη μαγιά μπύρας Μαρίνα μου.
Καλό ΣΒ Μαρίνα μου!!!
Πολλά πολλά φιλιά!!!!!!
Φωτεινη μου, ηταν φοβερη η ιδεα να αφεθει να φουσκωσει το μπριος την νυχτα, με αποτελεσμα το πρωϊ να είναι έτοιμο για τπν φουρνο! Το τσαγακι ειναι δικο μου - κλασσικα! - ο Δ. ειχε τον καφε του.... Πρωτη φορα κανω τοσο πετυχημενη συνταγη για μπριος με φυσικο προζυμι! αλλα και η μαρμελαδα μου ειχε γινει παρα πολυ νοστιμη και αρωματικη, αφου το παρατηρησαν και οι αντρες και ρωτουσαν τι ειδους μαρμελαδα ειναι!
ΔιαγραφήΚαλο ΣΚ καλη μου!
Φιλια πολλα!
Ε καλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ θα μας τρελάνεις τελείως με τις νοστιμιές σου!
Απίστευτα αφράτο δείχνει το μπριός και αυτή η μαρμελάδα μου έκανε μεγάλο κλίκ!!
Φιλάκια!
Ελενα μου ειναι ενα παρα πολυ πετυχημενο μπριος και τα ευσημα ανηκουν στους Fables de Sucre, που ομολογουμενως εχουν φοβερες γνωσεις γυρω απο την ζαχαροπλαστικη αλλα και τις ζυμες.
ΔιαγραφήΗ μαρμελαδα ειναι φοβερη, εχω ξανακανει και στο παρελθον μαρμελαδα καροτο, αλλα ο συνδυασμος με το περγαμοντο και το καρδαμωμο εδωσε ενα απιστευτα αρωματικο και γευστικο αποτελεσμα!
Καλο ΣΚ!
Φιλακια!
Φοβερά τα μπριος σου και η μαρμελάδα σου!! Πάλι μας τρέλανες με τις ιδέες σου!!Καλό Σ/Κ^^
ΑπάντησηΔιαγραφή