ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΤΟΝΩΤΙΚΟ ΤΣΑΪ ΧΩΡΙΣ ΒΡΑΣΙΜΟ!
Η αγάπη μου για το τσάϊ γνωστή, δηλωμένη συχνά και ποικιλοτρόπως! Αν τον χειμώνα φτιάχνω τα μείγματα μου για ζεστό αρωματικό τσάϊ (εδώ), το καλοκαίρι φυσικά δεν παραλείπω να φτιάχνω κρύο τσάϊ, σκέτο ή και πάλι αρωματικό. Για να φτιάξω το κρύο τσάϊ, το λογικό είναι πρώτα να βράσω τα φύλλα του τσαγιού και μετά να κρυώσω το αφέψημα, βάζοντας το στο ψυγείο. Κάπου όμως έπιασε το μάτι μου μια συζήτηση σε αγγλόφωνο site, σχετικά με το αν είναι προτιμότερο να το αφήνει κανείς στον ήλιο ή να το βάζει κατ' ευθείαν στο ψυγείο - γιά βράσιμο ούτε κουβέντα! Ολα αυτά κίνησαν την περιέργεια μου και ανακάλυψα ότι είναι αρκετά συνηθισμένο να φτιάχνουν το παγωμένο τσάϊ χωρίς βράσιμο, δηλαδή να παρασκευάζουν ένα "έμβρεγμα" όπως το λέγαμε στην φαρμακοτεχνία!
Σύμφωνα με την αμερικανική παράδοση, το παγωμένο τσάϊ, το επινόησε ο Richard Blechynden, υπεύθυνος του περιπτέρου τσαγιού στην διεθνή έκθεση St. Louis World's Fair, που άνοιξε τις πύλες της το 1904. Ο Blechynden αγανάκτησε με τον ζεστό καιρό που επικρατούσε και είχε ως αποτέλεσμα να μην καταναλώνονται οι κούπες με το ζεστό τσάϊ που ετοίμαζε, και έτσι σκέφτηκε να παγώσει το τσάϊ του, ώστε να μπορεί να το πουλάει και όταν ο καιρός ήταν ζεστός. Οπως πολλές παρόμοιες ιστορίες του αμερικανικού ονείρου, η ιδέα του αποδείχτηκε πολύ επικερδής και το παγωμένο τσάϊ σύντομα έγινε μόδα. Στην πραγματικότητα βέβαια, το παγωμένο τσάϊ ήταν ήδη γνωστό από τις αρχές του 1800, τόσο στην Αγγλία, όσο και στίς Ηνωμένες Πολιτείες. Προτιμούσαν να χρησιμοποιούν το μαύρο τσάϊ, το οποίο ανακάτευαν με κάποιο αλκοολούχο ποτό, τα ονόμαζαν δε tea punches.
Πηγή : εδώ
Για να φτιάξετε το έμβεγμα τσαγιού, κατάλληλο είναι τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο, όπως και άλλα βότανα. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, το μόνο που απαιτείται είναι χρόνος. Η δόση συνήθως είναι 1 κουταλάκι του γλυκού φύλλα τσαγιού σε 250 ml νερό βρύσης. Προτιμώτερο είναι να χρησιμοποιείτε τα φύλλα τσαγιού, γιατί δίνουν πιό πλούσια γεύση και άρωμα. Μπορείτε βέβαια να το ετοιμάσετε και με τα σακκουλάκια τσαγιού του εμπορίου, τα σκέτα αλλά και τα αρωματισμένα, αλλά όπως είπαμε δεν συνιστάται. Βάζετε το νερό και την ανάλογη ποσότητα του τσαγιού μέσα σε ένα γυάλινο μπουκάλι ή κανάτα και τα βάζετε στο ψυγείο - τόσο απλά. Ο χρόνος παραμονής του εμβρέγματος είναι απο 6 ώρες έως 4 ημέρες. Οι 4 ημέρες ισχύουν για το μαύρο τσάϊ, το πράσινο χρειάζεται λιγότερο χρόνο. Μπορείτε δηλαδή να βάλετε τα υλικά αποβραδύς και να απολαύσετε το παγωμένο τσάϊ σας το επόμενο πρωί, αφού πρώτα το σουρώσετε. Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες, μετά αλλοιώνεται η γεύση του και μπορεί να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί.
Μπορείτε να φτιάξετε παγωμένο τσάϊ και με έτοιμα αρωματισμένα μίγματα τσαγιού. Εγώ χρησιμοποιώ και τα μίγματα που φτιάχνω μόνη μου (εδώ).
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κάποιο γλυκαντικό. Προτείνω την στέβια, που διαλύεται εύκολα και δεν θα επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες, αν και πολλοί παραπονιούνται για αλλοίωση της γεύσης.
Μερικά tips ακόμη.
Μην χρησιμοποιήσετε μπουκάλι ή κανάτα απο άλλο υλικό, εκτός απο το γυαλί, γιατί αλλοιώνουν την γεύση του τσαγιού. Μην βάλετε το τσάϊ ή τα υπόλοιπα υλικά μέσα σε κάποιο σουρωτήρι για το τσάϊ, το οποίο πάλι θα είναι μεταλλικό ή πλαστικό, αφήστε τα να επιπλέουν ελεύθερα μέσα στο νερό.
Στην σημερινή ανάρτηση θα σας παρουσιάσω ένα αγαπημένο μου παγωμένο τσάϊ, το οποίο παρασκευάζω αρκετά συχνά. Για να το φτιάξετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο μαύρο, όσο και πράσινο τσάϊ, ανάλογα με το γούστο σας. Εκτός απο το τσάϊ προσθέτω λεμόνι και τζίντζερ, οπότε το απλό παγωμένο τσάϊ μου, γίνεται ένα ωραίο, δροσιστικό και τονωτικό ρόφημα. Γλυκαντικό δεν βάζω, γιατί γενικά χρησιμοποιω γλυκαντικό στα τσάγια μου, για να απολαμβάνω τις γεύσεις αυτούσιες. Μερικές φορές προσθέτω όμως και λίγη γλυκύρριζα σε κομματάκια, που δίνει μια ελαφρώς γλυκειά γεύση.
Και κλείνοντας, εννοείται ότι το σπιτικό iced tea, δεν έχει καμμία σχέση με το έτοιμο του εμπορίου, το οποίο δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω πως μπορεί κάποιοι να το προτιμούν και να το αγοράζουν συστηματικά, όταν είναι τόσο εύκολο να το φτιάξουν μόνοι τους, με επιλεγμένα και φυσικά υλικά...
Δόση : 1 λίτρο
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : 1 lt νερό βρύσης,
4 κουταλάκια του γλυκού φύλλα τσαγιού,
1/2 μικρό και αψέκαστο λεμόνι,
1 κομματάκι 4 εκ. ρίζα φρέσκο τζίντζερ.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε την φλούδα απο το τζίντζερ και κόψτε το σε μικρά κομματάκια.
Κόψτε το λεμόνι σε φετούλες.
Βάλτε το νερό μέσα σε ένα γλυάλινο μπουκάλι ή κανάτα. Εγώ χρησιμοποιώ πάντα φλιτραρισμένο νερό βρύσης, γιατί αυτό του δικτύου δεν το πολυεμπιστεύομαι. Ρίξτε μέσα όλα τα υλικά.
Βάλτε το μπουκάλι ή την κανάτα στο ψυγείο και αφήστε το να σταθεί για 6 ώρες τουλάχιστον.
Σερβίρεται βεβαίως παγωμένο!
TE' FREDDO SENZA COTTURA
Il mio amore per il tè e le varie tisane, è stato espresso molte volte in questo blog! Se durante l' inverno preparo le mie profumate miscelle di tè (qui), d' estate certo non manco a preparare il tè freddo. Fino a qualche tempo fa, se qualcuno mi chiedesse come preparare il tè freddo, la mia risposta sarebbe di fare bollire le foglioline del tè, colare e poi mettere nel frigo. Sono imbattua però su una discussione, in un forum di cucina inglese, su se è meglio lasciare il tè macerare al sole o metterlo direttamente nel frigo - di cottura non se ne parlava nessuno! Incuriosita ho cercato nell' internet e ho scoperto che è abbastanza comune di preparare il tè freddo senza cottura, cioè di preparare un macerato e non il solito infuso!
Secondo la tradizione americana, il tè freddo (iced tea) è stato inventato da Richard Blechynden, responsabile per il padiglione del tè alla Fiera Inernazionale di St. Louis, che è stata inaugurata nel 1904. Blechynden, cercando di sorpassare le avversità del tempo che è stato rivelato troppo caldo per poter vendere le tazze di tè bollente che aveva preparato, ha pensato di raffreddare il tè e offrirlo come rinfrescante. Come avviene sempre con le storie americane, l' idea è stata rivelata geniale e il tè freddo subito è venuto alla moda. In realtà, il tè freddo era già noto tanto in Ingilterra quanto negli Stati Uniti, fin dall' inizio del '800. Utilizzavano di solito i tè nero, mescolato con qualche alcolico, e veniva chiamato tea punch.
Informazioni tratte da : qui
Per preparare il macerato di tè, potete utilizzare sia il tè nero che il tè verde, come anche altre erbe aromatiche o farmaceutiche. La preparazione è semplicissima, la sola cosa che richiede è tempo, per la macerazione. Le dosi sono di solito 1 cucchiaino di foglie di tè per 250ml di acqua dal rubinetto. Meglio utilizzare le foglie di tè non tritturate, perchè il profumo e il sapore che danno è migliore. Certo potete anche utilizzare le bustine di tè già pronte, anche quelle a gusti vari. Versate l' acqua, che deve essere a temperatura ambiente, in una bolttiglia o meglio in una brocca di vetro, aggiungete il tè e ponete nel frigo - è tanto facile! Il tempo di macerazione può variare da 6 ore a 4 giorni. I 4 giorni valgono per il tè nero, per quello verde ci vuole meno. Potete prepararlo la sera, metterlo nel frigo e poi assaporarlo il giorno dopo. Si conserva nel frigo per 3-4 giorni, dopodicchè, il suo sapore si altera e si rischia di sviluppare dei batteri nocivi per la salute.
Potete preparare il tè freddo anche con misture di tè con altri ingredienti (spezie, erbe aromatiche, bucce di agrumi disidratate). Io utilizzo le misture che preparo da sola (qui) con ingredienti e aromi tutti naturali. Potete aggiungere anche qualche dolcificante. Propongo la stevia che si dissolve completamente e non apporta calorie, ma alcuni dicono che lascia un retrogusto sgradevole.
Qualche precisazione ancora.
Non utilizzare bottiglie o brocche di altro materiale tranne il vetro, perchè il lungo contatto con altri material (metallo, plastica) a causa della macerazione, ha come risultato l' altrenazione del sapore o l' ossidazione. Non utilizzare un colino per il tè, anche questo di metallo o di plastica, lasciate sia il tè chè gli altri eventuali ingredienti a gallegiare liberamente.
In questo post vi presento il mio tè freddo preferito, che preparo assai frequentemente. Potete utilizzare sia il tè nero che il tè verde, io preferisco i nero, ci sta meglio con il limone. Oltre le foglioline di tè aggiungo anche limone e zenzero fresco, e così il mio tè si trasforma in un ottimo tonico. Non aggiungo dolcificanti, perchè preferisco gustare i sapori inalterati. Ogni tanto però ci metto anche un pezzetino di liquirizia, che, oltre al profumo, dà anche una dolcezza mite.
In conclusione devo sottolineare che il tè freddo fatto a casa, non ha niente daffare con i prodotti pronti, pieni di additivi, colori e sapori artificiali. Non ho mai capito perchè c' è gente che preferisce consumare questi prodotti frequentemente, anzi di prepararlo a casa, con ingredienti scelti e naturali, specialmente dal momento che non si tratta poi di una preparazione tanto elaborata!
Dosi : 1 Lt
Difficoltà : molto facile
Ingredienti : 1 Lt acqua dal rubinetto,
4 cucchiaini di foglie di tè,
1/2 limone piuttosto piccolo non trattato,
1 pezzettino ca. 4 cm di zenzero fresco.
Preparazione :
Pelate lo zenzero e tagliatelo a pezzettini.
Lavate il limone e tagliatelo a fettine.
Versate l' acqua in una bottiglia o brocca di vetro. Io utilizzo sempre l' acqua filtrata, siccome quella dal rubinetto non me la fido poi tanto... Aggiungete tutti gli ingredienti restanti.
Posizionate nel frigo e lasciate macerare per almeno 6 ore.
Viene servito rigorosamente molto freddo.
questa non la sapevo Marina, grazie per le preziose informazioni! In estate il the freddo è una bevanda perfetta! Un bacione e buona domenica
ΑπάντησηΔιαγραφήAnche a me piace tanto il tè freddo e certo non avrei perso l' occasione di provare anche questo metodo! Si è rivelato molto comodo, siccome lo preparo venerdi sera in farmacia e lunedi che ritorno lo trovo già pronto!
Διαγραφήbaci!
Θα το φτιάξω σήμερα Μαρίνα, σε ευχαριστούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμενω εντυπωσεις!!
ΔιαγραφήΦιλια!
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακάλυψα τα κρύα σπιτικά αφεψήματα!Λατρεμένα είναι αυτά με φρούτα δάσους ,ιβισκο και μήλα.Τα καπνών από το βράδυ,έτσι ακριβώς όπως μας προτείνεις !Προσθέτω και λίγη στέβια ,αφού η ήπια γλύκα της είναι απαραίτητη για την εξισορρόπηση της γεύσης.Το ένα λίτρο δεν φτάνει καθημερινά.....είναι τονωτικο,εύγευστο και χαλαρωτικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμάσω φυσικά και την υπέροχη πρόταση του δικού σου τσαγιού!
Φιλάκια πολλά,πολλα!
Εμενα αυτη η μεθοδος με βολεψε πολυ στο μαγαζι, βαζω το υλικα απο Παρασκευη βραδυ και Δευτερα που ξαναγυρναω το βρισκω ετοιμο και δροσερο. Παλια το εφτιαχνα με βρασιμο, αλλα ηταν πιο χρονοβορα διαδικασια, και ιδιως στο μαγαζι που δεν εχω και πολλα .. συνεργα δεν βολευε καθολου, επρεπε να το φτιαξω στο σπιτι και να το κουβαλησω. Τωρα το καλοκαιρι μου αρεσει πολυ και η λουιζα, εχουμε και μπολικη στον κηπο μας, ειναι οτι πρεπει!
ΔιαγραφήΦιλακια πολλα!
Τι εύκολο! Ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο ειπα κι εγω οταν το ανακαλυψα! Ειναι πολυ ωραια ιδεα!
ΔιαγραφήΚαι μόνο που βλέπεις τις φωτογραφίες σου δροσίζεσαι!! Τί υπέροχο τσάι ετοίμασες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ευχαριστω Κικη μου!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της ζέστης! Το τζίντζερ και το λεμόνι είναι πολύ ωραίος συνδυασμός. Επίσης μου αρέσουν τα αφεψήματα από βότανα, αντί για τσάι, αλλά δεν ξέρω αν θα τους πηγαίνει να πίνονται κρύα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λουιζα Ελεαννα μου ειναι πολυ ωραια δροσερη ... βαζω και λιγο λεμονακι για να ενισχυσω την γευση και το αρωμα, εχω τρεις θεορατες λουιζες στον κηπο μου και εχω μπολικη...
Διαγραφήκαλημέρα!!! εξαιρετική πρόταση με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το φτιάξω σίγουρα!! λατρεύω το λεμόνι και το τζίντζερ!!!