14

ΔΙΧΡΩΜΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΦΕ ♦♦ TORTA BICOLORE AL CAFFE'


ΔΙΧΡΩΜΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΦΕ

Η ιδέα γι' αυτό το δίχρωμο κέϊκ, κυκλοφορεί ευρέως στο Face Book, εγώ απλώς το έφτιαξα με δικές μου αναλογίες υλικών και με τις γεύσεις και τα αρώματα που προτιμώ. Γίνεται νόστιμο, εντυπωσιακό και η επικάλυψη με την κρέμα το κάνει να μοιάζει πιο πολύ με πάστα.

Δόση : 12 μερίδες
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 
για την βάση : 3 αυγά,
                           1 φλ. (200 gr) ζάχαρη κρυσταλλική,
                           1 φλ. (200 gr) γιαούρτι αγελάδος παραδοσιακό,
                           1/2 φλ. (100 gr) γάλα φρέσκο πλήρες,
                           1/2 φλ. (100 gr) ηλιέλαιο,
                           2 φλ. γεμάτα (300 gr) αλεύρι γοχ.,
                           1 κ.γ. γεμάτο χημική μαγιά (ή baking powder),
                           1 κ.γ. σόδα φαγητού,
                           1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας.
για την σώς σοκολάτας :  1 φλ. (200 gr) γάλα φρέσκο πλήρες,
                                               1/2 φλ. (100 gr) νερό,
                                               3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
                                               3 κ.σ. κακάο άγλυκο,
                                               1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ.
για την κρέμα μόκα : 200 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                                       2 κ.σ. κοφτές ζάχαρη άχνη,
                                       100 gr μασκαρπόνε,
                                       1 κ.γ. γεμάτο καφέ στιγμής.
για την διακόσμηση : κακάο άγλυκο.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε απο το μπισκότο της βάσης. Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και το εκχύλισμα της βανίλιας, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο και το γάλα και χτυπήστε για κανα-δυό λεπτά ακόμη. Προσθέστε το αλεύρι, κοσκινισμένο με το baking και την σόδα και αναμείξτε, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Αλείψτε με λάδι ένα πυρέξ ή ταψάκι με διαστασεις  22x30 εκ. 
Για να έχει ωραία εμφάνιση το γλυκό, θα πρέπει να φουσκώσει ομοιόμορφα. Ενας τρόπος υπάρχει για να το πετύχετε αυτό : καθώς τα τοιχώματα της φόρμας ζεσταίνονται πολύ γρήγορα μόλις αυτή μπεί στον φρούρνο, η ζύμη που είναι σε επαφή με αυτά, ψήνεται πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα το κέϊκ ή μπισκότο να φαίνεται καθισμένο στην περιφέρεια και να σχηματίζεται στο κέντρο ένα βουναλάκι. Η λύση είναι να θερμανθούν και τα τοιχώματα της φόρμας σταδιακά, και αυτό γίνεται αν την τυλίξετε με ένα κομμάτι βρεγμένο πανί, κατά προτίμηση χοντρό, πχ. μια πετσέτα. Εγω έχω κόψει και ράψει μια λωρίδα απο ύφασμα πετσέτας σε διαστάσεις που να ταιριάζει στα ταψιά και τις φόρμες μου, και το χρησιμοποιώ αποκλειστικά γι' αυτόν τον σκοπό. Τυλίξτε λοιπόν το ταψί ή πυρέξ με μια πετσέτα και στερώστε την με μια παραμάνα. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια.
Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Κάντε την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα πρίν το βγάλετε απο τον φούρνο. Βγάλτε το απο τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάστε την σώς σοκολάτα/καφέ. Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε τα να βράσουν για 3-5 λεπτά (υπολογίζετε απο την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει).
Με το χερούλι μια ξύλινης κουτάλας φαγητού κάντε τρύπες στο μπισκότο ανά τακτά διαστήματα μεταξύ τους. Βυθίστε το χερούλι καλά μέσα στο μπισκότο, να ακουμπήσει στον πάτο του πυρέξ. Με ένα κουτάλι ρίξτε την ζεστή σώς σοκολάτα επάνω στο μπισκότο, γεμίζοντας πρώτα μία μία τις τρύπες. Οσο περισσέψει ρίξτε το στην επιφάνεια του γλυκού.
Αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το στο ψυγείο.
Ετοιμάστε την κρέμα μόκα. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, κρύα απο το ψυγείο, με την ζάχαρη, όπως κάνουμε για την σαντιγύ. Προσθέστε το μασκαρπόνε και τον καφέ και χτυπήστε για 2 λεπτά, να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Βάλτε την κρέμα σε ένα κορνέ με μύτη αστεράκι και στολίστε την επιφάνεια του γλυκού. Πασπαλίστε με κακάο.
Διατηρείστε το γλυκό στο ψυγείο. Οταν πάτε να το κόψετε για να το σερβίρετε, υπολογίστε το ύψος όπου είχατε κάνει τις τρύπες, έτσι ώστε στην τομή του κάθε κομματιού να είναι εμφανής η διχρωμία του.


TORTA BICOLORE AL CAFFE'

L' idea per questa torta bicolore, l' ho presa dalle rispettive foto che circolano in quasi tutti i gruppi di cucina del Face Book. Io l' ho preparata con ingredienti e aromi che mi piacciono. E venuto molto bello ma garantisco che è pure molto goloso!

Dosi : 12 porzioni
Difficoltà : media
Ingredienti
per il biscotto : 3 uova,
                             1 tazza (200 gr) di zucchero semolato,
                             1 tazza (200 gr) di yogurt greco tradizionale,
                             1/2 tazza (100 gr) di latte fresco intero,
                             1/2 tazza (100 gr) di olio di semi di girasole,
                             2 tazze  (300 gr) di farina 00,
                             1 cucchiaino colmo di lievito chimico autoprodotto,
                             1 cucchiaino di bicarbonato,
                             1 cucchiaino di estratto di vaniglia.
per la salsa di cioccolato : 1 tazza (200 gr) di latte fresco intero,
                                                 1/2 tazza (100 gr) di acqua,
                                                 3 cucchiai di zucchero semolato,
                                                 3 cucchiai di cacao amaro,
                                                 1 cucchiaio di caffè liofilizzato.
per la crema al caffè : 200 gr di panna a 35% grassi,
                                          2 cucchiai rasi di zucchero a velo,
                                          100 gr di mascrpone,
                                          1 cucchiaino colmo di caffè liofilizzato.
per la finitura : cacao amaro in polvere. 
Preparazione :
Cominciate dal biscotto. Sbattete le uova con lo zucchero e l' estratto di vaniglia, fino a prendere una crema gonfia. Aggiungete lo yogurt, l' olio di semi e di il latte e sbattete per qualche minuto. Aggiungete la farina, settacciata con il lievito ed il bicarbonato, e mescolate fino a prendere un composto omogeneo.
Spenellate con poco olio una pirofila alle dimensioni 22x30 cm. 
E essenziale che questa torta si gonfi in modo uniforme per poter poi coprirla con la crema. Esiste un piccolo accorgimento per riuscirlo : di solito le torte al lievito chimico, si gonfiano al centro mentre sui bordi rimangono più basse; questo avviene perchè la teglia o gli stampi utilizzati si riscaldano subito una volta infornati, e l' impasto a contatto coi bordi, si cuoce più velocemente rispetto a quello che si trova nel centro della torta. Per impedire questa grande differenza nell' aumento di temperatura dell' impasto, esiste un modo semplice ed efficace. Si deve avvolgere lo stampo con un pezzo di panno bagnato. Io utilizzo un pezzo di telo da bagno, che ho tagliato e cucito apposta per questo scopo; attenzione non lavare il panno con un detersivo qualsiasi e certo non utilizzare l' ammorbidente, altrimenti si rischia che la torta si profuma di coccolino! Quindi, prima di tutto, avvolgete la pirofila con il telo bagnato e fermatelo con una spilla da balia. Versateci il composto e livellate.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 50 minuti ca, fino a dorare. Fate la prova stecchino prima di sfornare. Sfornate e lasciate raffreddare.
Preparate la salsa al cioccolato e caffè. Ponete tutti gli ingredienti in una piccola casseruola e lasciate cuocere per 3-5 minuti. 
Con il manico di un mestolo in legno (intendo quello arrotondito non piatto) buccerellate la torta, non solo la superficie ma il manico deve arrivare fino a toccare il fondo. Versate la salsa ancora calda a cucchiaiate, cominciando dai buchi, i quali riempite più volte fino a traboccare. La salsa che avanza versatela sulla torta. 
Lasciate raffreddare e ponete nel frigo.
Preparate la crema al caffè. Montate la panna con lo zucchero. Aggiungete il mascarpone ed il caffè, e sbattete per un paio di minuti ancora. Ponete la crema in un sac-a-poche con bocchetta a stella media e decorate la torta. Cospargete di cacao.
La torta di conserva nel frigo. Quando cercate a tagliarla per servire, calcolate il punto dove si trovano i buchi, in modo che il taglio sia bicolore e di grande effetto!




14 σχόλια:

  1. Τι υπέροχη εμφάνιση !!!!Ο συνδυασμός καφέ και σοκολάτας είναι αξεπέραστος,κατά την άποψη μου!
    Όσο για την τεχνική της παρασκευής του...με εντυπωσίασε πραγματικά!!!!Το ΄΄κέντημα΄΄της βάσης της μπισκοτένιας βάσης με την έκχυση της ρευστής σοκολάτας ανά διαστήματα, δίνει αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα!
    Το τιπ δε,για την ομοιόμορφη όψη στο φούσκωμα πολύ χρήσιμο!!!!!Αν και δεν μπορώ ακόμα να φανταστώ πως έραψες την περιμετρική-φαντάζομαι- λωρίδα στο μέγεθος του ταψιού ή της φόρμας.....
    Όπως πάντα εκλεκτική στις επιλογές σου Μαρίνα μου και πολύ κατατοπιστική!!!!!
    Να ε΄χεις μία καλή και χαρούμενη εβδομάδα!!!!!!Σε φιλώ πολύ πολύ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου και καλη εβδομαδα!
      Οσο δεν πινω καφε ως ροφημα, αλλο τοσο μου αρεσει η γευση και το αρωμα του καφε στα γλυκα, και δεν χανω ευκαιρια να τον προσθετω...
      Με την σως σοκολατας παιρνει και μια υφη μαλακη, σαν σιροπιαστο.
      Οσο για το δημιουργημα μου, εκοψα και ρελιασα απο ενα μπουρνουζι μια λωριδα με διαστασεις περιπου 50x10εκ, ωστε να προσαρμοζεται σε φορμες και ταψια, παντα περιμετρικα. Την βρεχω, την σφιγγω γυρω απο την φορμα και την στερεωνω με μια μεταλλικη παραμανα.
      Ομολογω οτι για να γραψω αυτην την αναρτηση, αναγκαστηκα να φτιαξω το συγκεκριμενο κεϊκ για δευτερη φορα, καθως αυτο που ειδα στο FB δεν συνοδευοταν απο οδηγιες, ήταν μονο φωτοραφιες. Μετα απο την πρωτη προσπαθεια, καταλαβα οτι οι τρυπες επρεπε να γινουν αρκετα μεγαλες και βαθειες, για να μπορεσει να περασει μεσα η σως, η οποια ηταν καλυτερο να ειναι ζεστη για να μην σταθει απλα στην επιφανεια. Αν η επιφανεια του κεϊκ ειναι επιπεδη, γινεται και η διασπορα της σως καλυτερα μεσα στις τρυπες, αλλιως θα λιμνασει σε αυτες που βρισκονται πλευρικα και ειναι χαμηλοτερα, ενω το υπερυψωμενο κεντρικο σημειο θα μεινει πιο στεγνο... αυτα!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολυ για τις πρόσθετες και πραγματικά πολύτιμες συμβουλές!

      Διαγραφή
  2. Κατέστρεψε μας Μαρίνα! Δεν τη βλέπω καλά τη δίαιτα... κέικ και καφές συνδυασμός που αγαπώ όσο τίποτα. Μέχρι να το κάνω θα φάω το μισό! Υπέροχο και στην εμφάνιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφια μου πραγματικα ουτε το καταλαβαινεις ποτε το ... ξεπαστρευεις....
      Κλασσικα, στο ψυγειο μας με το ζορι την εβγαλε την νυχτα...

      Διαγραφή
  3. Φαίνεται εξαιρετικό!
    Και αυτές οι πινελιές από τη σοκολατένια σάλτσα που «σπάνε» τη μονοτονία του μπισκότου το κάνουν ακόμα πιο ιδιαίτερο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το κέικ το έχω βάλει στο σημάδι από την ώρα που το είδα που το ανέβασες στο Facebook. Είναι τόσο λαχταριστό που θα έπρεπε να είναι απαγορευμένο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτα τα ατιμα τα απαγορευμενα ειναι τα καλυτερα!
      Φιλια!!!

      Διαγραφή
  5. amo le torte al caffè ma è difficile trovarne buone, la tua ha un aspetto delizioso Marina, grazie per averla condivisa! Un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίο κέικ!Αυτός ο συνδιασμός καφέ με κρέμα τυριού είναι ότι καλύτερο! Το έσωσα για αργότερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Amo i dolci al caffè, questa torta deve essere una vera delizia! Complimenti! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υπεροχο θα δοκιμαστει!(με την ευκαιρια,να πω οτι για 2η χρονια φετος κανω τη καταπληκτική μαρμελάδα σου βύσσινο-κερασι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.