10

ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΤΟΥΡΣΙ // SOTTACETO PICCANTE DI SALSA DI POMODORI


ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΤΟΥΡΣΙ

Ανάμεσα στις διάφορες σάλτσες που έφτιαξα φέτος το φθινόπωρο (και που δεν πρόλαβα να τις δημοσιεύσω όλες...) δοκίμασα και ενα είδος τουρσιού με ώριμες ντομάτες. Η συνταγή δεν είναι δικιά μου, αλλά την συνάντησα επανειλημμένα σε διάφορα τούρκικα blog και site και μου κίνησε την περιέργεια να την δοκιμάσω. Απλά πεντανόστιμο! Η συνταγή απλή, απλούστατη, τα υλικά λίγα και οικονομικά. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθήτε!
Ταιριάζει πολύ ως συνοδευτικό σε κόκκινα κρέατα, βραστά και ψητά, σε ψάρια ψητά, σερβίρεται ως ορεκτικό αλλά και ως μεζεδάκι. Σιγά σιγά ανακαλύπτω και άλλους πιθανούς συνδυασμούς!

Δόση : 1,5 Lt
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : 1 Kg ώριμες σφιχτές ντομάτες,    
                 250gr πικάντικες πράσινες πιπεριές,
                 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
                 3 σκελίδες σκόρδο,
                 2 τουφίτσες (5-6 κλωναράκια) μαϊντανό,
                 1 τουφίτσα κόλιαντρο φρέσκο,
                 1 φλ. λευκό ξύδι απο κρασί,
                 1 1/2 κ.σ. αλάτι,
                 λίγο ελαιόλαδο.
Προετοιμασία :
Χρησιμοποιήσα ντομάτες ποικιλίας Ρόμα, που εχουν αρκετή και σφιχτή σάρκα. 
Πλύντε καλά τις ντομάτες, κόψτε τες στα 4 και αφαιρέστε τα κοτσάνια. Πλύντε τις πιπεριές, αφαιρέστε τα κοτσάνια και τους σπόρους και κόψτε τες σε μεγάλα κομμάτια. Καθαρίστε το σκόρδο. Κόψτε τα κλαδάκια του μαϊντανού σε 2-3 κομμάτια. Βάλτε σταδιακά τα υλικά ανακατεμένα στο μούλτι και πατήστε τον διακόπτη διακεκομένα 4-5 φορές, ώστε να κοπούν μεν σε μικρά κομμάτια, αλλά να μην πολτοποιηθούν.
Προσθέστε στο μίγμα των λαχανικών το ξύδι και το αλάτι και αναμείξτε. 
Γεμίστε με το μίγμα γυάλινα βάζα, τα οποία προηγουμένως έχετε φροντίσει να αποστειρώσετε. Ρίξτε μέσα στα βάζα λίγο ελαιόλαδο, ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του περιεχόμενου και να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Τοποθετήστε τα βάζα σε μέρος σκοτεινό και δροσερό και αφήστε τα να σταθούν τουλάχιστον για 15 ημέρες.
Φυλάσσεται εκτός ψυγείου σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Φροντίστε να υπάρχει πάντα ενα λεπτό στρώμα λαδιού στην επιφάνεια, για να μην μουχλιάσει.


SOTTACETO PICCANTE DI SALSA DI POMODORI

Un sottaceto insolito, almeno per la cucina greca, a base di pomodori maturi. Ho imbattuto su questa ricetta in tanti blog e siti turchi e ho deciso di provarla. Semplicemente meravigliosa!
Può accompagnare della carne rossa cotta o grigliata, del pesche o servito come stuzzichino. Piano piano ne scopro nuovi abbinamenti!

Dosi : 1,5 Lt
Difficoltà : molto facile
Ingredienti : 1 Kg di pomodori,    
                              250gr di peperoni leggermente piccanti,
                              2 peperoni rossi a buccia spessa,
                              3 spicchi d' aglio,
                              2 ciuffi di prezzemolo,
                              1 ciuffo di coriandolo,
                              1 tazza di aceto di vino bianco,
                              1 1/2 cucchiaio di sale,
                              poco olio extravergine di oliva. 
Preparazione :
Ho utilizzato dei pomodori maturi di tipo Roma, che sono adatti per preparare le salse, siccome contengono poca acqua e sono carnosi.
Lavate i pomodori, tagliateli a 4 ed eliminate il picciolo. Lavate i peperoni ed eliminate picciolo, semi e filamenti interni; tagliateli a pezzi grossi. Sbucciate l' aglio. Tagliate prezzemolo e coriandolo grossolanemente. Mescolate le verdure e tritatele grossolanemente nel tritatutto (premete il pulsante brevemente per 4-5 volte). Attenzione a non renderli a poltiglia! 
Aggiungete l' aceto ed il sale e mescolate.
Con il composto ottenuto, riempite un paio di barattoli precedentemente sterilizzati. Aggiungete un filo d' olio, nel modo di coprire tutta la superficie libera per isolarla dal contatto con l' aria. Posizionate i barattoli in luogo fresco e buio e lasciate stagionare per 15 giorni almeno.
Si conservano fuori frigo per parecchi mesi, sempre in luogo fresco e buio. Prendete cura ad essere sempre coperta la superficie con l' olio per non amuffire.              

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα ...πρέπει να είναι πολύ νόστιμη αυτή η σάλτσα!!!! Θα τη δοκιμάσω έστω και με τις άλλες ντομάτες!!!! Καλοφάγωτη!!
    Φιλιά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικη μου πρεπει να γινεται καλη και με ντοματακια. Ειναι οντως πολυ νοστιμη, ενθουσιαστηκαμε!

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσουν πολύ οι ωμές σάλτσες ντομάτας. Φτιάχνω πολύ συχνά αυτή που έχω στο blog για ζυμαρικά και για βλίτα. Η δική μου είναι "της στιγμής", δεν χρειάζεται να μείνει. Αυτή εδώ φαίνεται αρκετά πικάντικη και θα ήθελα να τη δοκιμάσω. Μαρίνα την καταναλώνουμε μετά από 15 μέρες αν κατάλαβα. Μπορούμε άραγε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να μείνει για κατανάλωση αργότερα; Πόσο καιρό διατηρείται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελιω μου οντως την καταναλωνουμε μετα απο 15 μερες. Εχω φτιαξει αρκετη και ειμαι κι εγω περιεργη να δω αν θα κρατησει. Κανενας δεν ανεφερε ποσο καιρο μπορει να διατηρηθει, αν και την κατετασσαν στα τουρσια και τις κονσερβες. Η πρωτη ποσοτητα που εφτιαξα πριν ενα μηνα, εχει γινει λιγο πιο ιξωδης, αλλα δεν εχει αλλαξει η γευση της. Θα περιμενω να δω την συμπεριφορα της για να συμπληρωσω την αναρτηση με παιρετερω πληροφοριες. Ειπα να κρατησω την συνταγη για του χρονου, αλλα μας αρεσε τοσο πολυ που τελικα αποφασισα να την δημοσιευσω, οσο ακομα μπορει κανεις να βρει ντοματες για να την φτιαξει...

      Διαγραφή
  3. Μαρίνα μου ενθουσιάστηκα με την συγκεκριμμένη σάλτσα, διαβάζοντας τα υλικά της είναι απολύτως του γούστου μου!
    Την φαντάζομαι να συνοδεύει ψητό ψάρι, τέλεια θα είναι!!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα μου την δοκιμασαμε ως συνοδευτικο σε ψητους λουτσους (ο ψαρας της οικογενειας αυτην την εποχη μας εχει ταραξει στους λουτσους!!) και ηταν καταπληκτικη! Να φατναστεις ο Δ. που δεν συμπαθει καθολου το ξυδι, βουτουσε και το ψωμι του στην σαλτσα!!
      Πιαστηκα με τις δουλειες και αργησα να απαντησω ... καλη εβδομαδα πλεον!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία η φρέσκια σάλτσα Μαρίνα μου !Πικάντικη και ιδιαίτερη θα νοστιμίσει τα αλλαντικά,όσπρια,υα λαδερά μας.Ιδανική για ψητά κρέατα αλλά και ψάρια!Εύκολη στην παρασκευή της,είναι μάλλον απίθανο να λείψει από την κλασσική προετοιμασία των προμηθειών μας για τον χειμώνα.
    Το κρασόξυδο που μέτρησες με φλυτζανάκι ,φαντάζομαι είναι του καφέ....
    Τι ωραία δείχνει μέσα στα βάζα σου!!!!
    Καλή Κυριακή Μαρίνα μου!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πανευκολη Φωτεινη μου! Το ερωτημα τωρα ειναι ποσο αντεχει και αν οντως μπορουμε να την κρατησουμε για ολο τον χειμωνα...
      Το κρασοξυδο το μετρησα με το φλυτζανι του τσαγιου! Ειναι αρκετα ξυδατη σαλτσουλα αλλα της παει!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  5. molto interessante questa salsa ,non la conoscevo , gli ingredienti mi piacciono e la proverò..grazie per averla condivisa. Ti aspetto ho un regalo per te,ciao.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ci è piacituo tantissimo questa salsina. Ha un sapore forte e stuzzicante!
      Grazie per il regalo, passo dal tuo blog!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.