19

CLAFOUTIS ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ // CLAFOUTIS DI CILIEGIE


CLAFOUTIS ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ

Το clafoutis (κλαφουτί), είναι ενα πολύ απλό και νόστιμο γλυκό φούρνου. Παρασκευάζεται με φρέσκα συνήθως φρούτα, τα οποία καλύπτονται με έναν χυλό, που εχει σύσταση όμοια με αυτή του μίγματος που φτιάχνουμε για τις κρέπες. Οπως καταλάβατε και απο το όνομα του, προέχεται απο την γαλλική κουζίνα και είναι ενα παραδοσιακό γλυκό της περιοχής Limousin. Το όνομα του προέρχεται απο την τοπική διάλεκτο και το ρήμα clafir, που σημαίνει "γεμίζω", υπονοόντας "τα κεράσια", καθώς ο χυλός της ζύμης ρίχνεται ανάμεσα απο τα κεράσια και καλύπτει τα κενά. Το κλαφουτί έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές τον 19ο αιώνα.
Αν και το πιο συνηθισμένο κλαφουτί είναι αυτό με τα κεράσια, μπορεί να παρασκευαστεί με δίαφορα φρούτα, όπως αχλάδια, μήλα, βερίκοκα, ροδάκινα, κορόμηλα, αλλα και με αποξηραμένα φρούτα. Πάντως  η ονομασία κλαφουτί, συνήθως υποδηλώνει την ύπαρξη κερασιών, ενώ όταν χρησιμοποιούνται αλλου είδους φρούτα, τοτε έχουμε τα flaugnardes. Υπάρχουν επίσης και αλμυρές εκδοχές του κλαφουτί με διάφορα λαχανικά και τυριά.
Είναι ενα γλυκάκι πάρα πολύ εύκολο και ιδιαίτερα νόστιμο. Αποτελεί εναν έξυπνο τρόπο για ανακύκλωση περισσευμάτων διαφόρων φρούτων και είναι η ιδανική λύση για ενα γρήγορο επιδόρπιο.
Οσον αφορά το κλαφουτί με τα κεράσια, οι γνώμες διίστανται ως προς το αν πρέπει να αφαιρεθούν τα κουκούτσια απο τα κεράσια ή οχι. Αποφάσισα τελικά να μην τα αφαιρέσω, γιατί κάπου διάβασα οτι με αυτόν τον τρόπο τα κεράσια δεν χάνουν τα υγρά τους, ενώ τα κουκούτσια δίνουν και μια ιδιαίτερη νοστιμιά. Θα σας συμβούλευα πάντως, αν ετοιμάσετε το κλαφουτί με τα κεράσια για παιδιά, να αφαιρέσετε τα κουκούτσια ετσι κι αλλιώς, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!
                 
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 500 gr κεράσια ολόκληρα,
                3 μεγάλα αυγά,
                100 + 30 gr κρυσταλλική ζάχαρη,
                90 gr αλεύρι γοχ,
                200 ml γάλα φρέσκο,
                30 ml λικέρ ή μπράντυ,
                1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας,
                1 πρέζα αλάτι,
                1 κ.σ. βούτυρο.
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε τα κοτσανάκια απο τα κεράσια, πλύντε τα και στεγνώστε τα.
Χρησιμοποήστε όλη την ποσότητα του βουτύρου για να βουτυρώσετε μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 27 εκ. Πασπαλίστε με την ζάχαρη (1 γεμάτη κ.σ. περίπου) και τοποθετήστε απο επάνω τα κεράσια.
Χτυπήστε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέστε το αλάτι και το αλεύρι κοσκινισμένο και αναμείξτε απαλά με μια μαρίζ, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιγενές. Προσθέστε σταδιακά το γάλα και το λικέρ, αναμιγνύοντας απαλά, μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Ρίξτε το μίγμα ανάμεσα απο τα κεράσια.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε το απο τον φούρνο και αφήστε το να χλιαρίνει. Πασπαλίστε την επιφάνεια του με ζάχαρη άχνη.
Το κλαφουτί σερβίρεται χλιαρό.






CLAFOUTIS DI CILIEGIE

Il clafoutis, è un dolcetto al forno, semplice e goloso! 
Viene dalla cucina contadina francese e precisamente dalla zona di Limousin. Il suo nome deriva dal occitano clafotis, proveniente a sua volta dal verbo clarif, che significa riempire, sottindendendo "di ciliegie". E diventato particolarmente famoso durante l' 800.
Il clafoutis viene composto da frutta fresca e una pastella, simile alla quella delle crêpes. Tranne le ciliegie, per la preparazione del clafoutis, vengono impiegate anche pere, mele, albicocche, persche, mirabolani e ancora frutta secca. Queste preparazioni però non vengono chiamate clafoutis, bensì flaugnardes. Esistono anche varianti di clafoutis salati, con verdure cotte e formaggi.
La sua preparazione è veloce e facile. E un ottima idea di riciclo della frutta avanzata. Ottima scelta ancora per un dessert preparato all' ultimo momento.
Per quanto riguarda il clafoutis alle ciliegie, lo incontrerete preparato con ciliegie sia denocciolate che intere. Ho deciso di utilizzare le ciliegie senza asportate i noccioli, perchè ho letto che così risultano più saporite e più succulenti dopo cottura.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di ciliegie intere,
                            3 uova grosse,
                            100 + 30 gr di zucchero semolato,
                            90 gr di farina 00,
                            200 ml di latte fresco,
                            30 ml di liquore o brandy,
                            1 cucchiaino di estratto di vaniglia,
                            1 pizzico di sale,
                            1 cucchiaio di burro.
per cospargere : zucchero a velo.
Preparazione :
Eliminate i gambi delle ciliegie, lavatele ed asciugatele.
Utilizzate tutto il burro per imburrare uno stampo per crostate di 27 cm. di diametro. Cospargete con i 30gr di zucchero (ca. 1 cucchiaio colmo). Disponete sopra le ciliegie.
Con le fruste sbattete le uova con il resto dello zucchero e l' estratto di vaniglia, fino a raddoppiare di volume e ottenete una crema gonfia e spumosa. Aggiungete la farina settacciata ed il sale, mescolando delicatemente con una spatola, fino a prendere un composto omogeneo. Aggiungete gradatamente anche il latte ed il liquore, sempre mescolando fino ad incorporare il tutto. Versate il composto tra le ciliegie.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C, per 45 minuti ca, fino a dorare.
Sfornate e lasciate intiepidire. Cospargete di zucchero a velo.
Il calfoutis, viene servito preferibilmente tiepido.



19 σχόλια:

  1. Kαλημέρα Μαρίνα μου!
    Πρωτομηνιά σήμερα και αρχή μιας νέας καλοκαιρινής εβδομάδας.Με ένα υπέροχο ,ελαφρύ και εύκολο γλυκάκι επέλεξες να υποδεχθείς τις ημερολογιακές αλλαγές.
    Αυτά τα αέρινα γλυκά που εγκλωβίζουν στο εσωτερικό τους τη δροσιά και την φρεσκάδα των φρούτων.Που η εμφάνισή τους έλκει και η γεύση επιβραβεύει την επιλογή της νοικοκυράς να κανακέψει τους οικείους της με ένα καλοκαιρινό γλυκό!
    Νομίζω ότι το συγκεκριμένο το προτιμώ μόνο με κεράσια.Παρεμπιμπτόντως,έχεις απόλυτο δίκιο σχετικά με το ξεκουκουτσιασμένο κεράσι.Μπορεί να είναι πιο εύκολο και περισσότερο ασφαλές στη βρώση,αλλά αφήνει τα ..κερασένια του σημάδια στη ζύμη και την υγραίνει.
    Μαρίνα μου εύχομαι να έχεις έναν καλό και δημιουργικό μήνα!Καλή εβδομάδα επίσης με δύναμη και υπομονή!Φιλάκια πολλά,πολλά!!!
    ΥΓ.Ελπίζω να ευχαριστηθήκατε τον κυριακάτικο μουσακά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου, καλο μηνα να εχουμε!
      Υπεροχο το κλαφουτι, απο τα γλυκακια που γινονται στο πιτς-φυτιλι και αρεσουν σε ολους! Εμενα μου αρεσει και με τα αχλαδια, να θυμηθω μονο να φτιαξω κανενα οταν θα ειναι στην εποχη τους!
      Ο μουσακας ηταν υπεροχος, χαλαλι ο κοπος και η ... ηλιοθεραπεια (τις μελιτζανες τις τηγανιζω στο φλογιστρο που εχουμε στην ψησταρια και δυστυχως την ωρα που εγω θελω να τηγανησω ειναι μεσα στο ηλιο!).
      Καλη εβδομαδα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  2. Καλή βδομάδα, καλό μήνα Μαρινάκι, με τις υπέροχες νοστιμιές σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Μαρίνα μου... δεν το πιστεύω κι εγώ κλαφουτί έφτιαξα εχθές με κεράσια κι έλεγα να το ανεβάσω την Τετάρτη!!! Θα το αφήσω για την άλλη εβδομάδα!! Υπέροχο γλυκάκι μας ετοίμασες από τα αγαπημένα μου!!!!
    Καλό μήν, καλή εβδομάδα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ειναι της εποχης Κικη μου και οι εμπνευσεις ... διασταυρωνονται! Κι εγω το παθαινω αυτο συχνα τελευταια ...
      Καλο μηνα να εχουμε Κικη μου!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Πραγματικά πολύ εύκολο και άκρως ικανοποιητικό επιδόρπιο!
    Με κεράσια δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, συνήθως το φτιάχνω με βερίκοκα και είναι πολύ καλό!
    Μάθαμε και το flaugnardes σήμερα λοιπόν :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει και ... εκπαιδευτικο χαρακτηρα η αναρτηση! :))
      Εγω παλι περιμενω τα αχλαδια να το δοκιμασω και σε αυτην του την παραλλαγη!
      Πολλα φιλια Ερμιονη μου!

      Διαγραφή
  5. Πολύς λόγος έχει γίνει για το αν θα πρέπει να καθαρίζονται τα κεράσια. 'Οπως και να ΄χει, θα έτρωγα λίγο ευχαρίστως αφού τα λατρεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι λιγο εκνευριστικο με τα κουκουτσια, αλλα νομιζω οτι ειναι καλυτερο που τα φρουτα μενουν ολοκληρα και ζουμερα.
      Το κακο με το κλαφουτι ειναι οτι 2 ατομα το καθαρισαμε μεσα σε μια μερα ... δεν ειναι για να το φτιαχνω συχνα...

      Διαγραφή
  6. Μοιάζει με γρήγορο κέικ ή τάρτα, το γεγονός όμως ότι είναι πιο εύκολη συνταγή το κατατάσσει πρώτο στη λίστα μου στις συνταγές που πρέπει να δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο ειναι κατι ενδιαμεσο, αφου δεν ηξερα σε ποια κατηγορια να το καταταξω...
      Ειναι πολυ ευκολο γλυκακι, λιγο προσοχη μονο να χτυπηθουν πολυ καλα τα αυγα για να φουσκωσουν.

      Διαγραφή
  7. Λατρεύω όλα τα γλυκά με κεράσια και αυτό φαίνεται υπέροχο!
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι πολύ όμορφο Μαρίνα μας.
    Παλαιότερα το έφτιαχνα συχνά-πυκνά και γλυκό και αλμυρό, όπως καλά τα γράφεις. Καιρό έχω να φτιάξω και τώρα που τα κεράσια είναι στο φόρτε τους είναι ότι πρέπει, για να το ξαναθυμηθούμε.
    Καλημέρες πολλές και καλό μήνα να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχο σου βγήκε, Μαρινάκι! Πολύ εμφανίσιμο! Για τη γεύση δεν ρωτάω... Απλά φαντάζομαι και αναστενάζω, γιατί μου πέφτει μακριά το κομμάτι της φωτογραφίας...
    Εξαιρετική ιδέα μάς έδωσες για τα κεράσια της εποχής!
    Πολλα φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκτός από τις υπέροχες συνταγές σου, απολαμβάνω πάντα και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες σου. Γνωρίζεις τόσα για την ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- κουζίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ciao Mari, anche io ho fatto una torta simile l'altro giorno ma l'ho chiamata torta pasticciata, mi sa tanto che sia questo clafoutis anche il mio...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.