12

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΕΙΑ // TORTA DI ZUCCA DOLCE IN PASTA FILLO


ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΕΙΑ

Η γλυκειά κολοκυθόπιτα της γιαγιάς Ανδρομάχης (εδώ), ήταν μια από τις πρώτες συνταγές που ανέβασα σε αυτό εδώ το μπλογκ, πριν από 3 1/2 χρόνια. Απο τότε την φτιάξαμε και την ξαναφτιάξαμε σε διάφορες παραλλαγές, αφού είναι μία πιτούλα που αρέσει σε όλους στην οικογένεια. 
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μία αναθεωρημένη παραλλαγή της, χωρίς σιρόπι, με ρικόττα και κουάκερ. 
Τα ωραία χωριάτικα φυλλαράκια που χρησιμοποίησα, είναι απο μία μικρή θρακιώτικη βιοτεχνία και τα προτιμώ πάντα όταν δεν έχω τον χρόνο να ανοίξω φύλλο, γιατί είναι πραγματικά χειροποίητα και όχι βιομηχανοποιημένα και έχουν γεύση σπιτική; τα χρησιμοποιώ τα τελευταία 5 χρόνια σε διάφορες πίτες μου, αλμυρές και γλυκειές, και δεν τα αλλάζω με τίποτε!

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 1200 gr πορτοκαλί κολοκύθα (σάρκα),
                 1 φλ. (200 gr) + 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη demerara,
                 1 φλ. (150 gr) σταφίδες ξανθές,
                 50 ml λικέρ rumtopf,
                 1 φλ. (120 gr) καρυδόψυχα χοντροκοπανισμένη,
                 1 συσκευασία (250 gr) τυρί ρικόττα,
                 2 φλ. (160 gr) νιφάδες βρώμης,
                 1 κ.γ. κανέλα αλεσμένη,
                 1/3 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο, 
                 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα για πίτα (6 φύλλα 500gr περίπου.),
                 3/4 φλ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 2 κ.σ. βούτυρο.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε την κολοκύθα από σπόρια και φλούδα και περάστε την από τον χοντρό τρίφτη. Εγώ δεν χρησιμοποιώ τον τρίφτη, αλλά το ανάλογο εξάρτημα που έχει το Κ μου, και η όλη διαδικασία γίνεται μέσα σε μερικά λεπτά και χωρίς να κινδυνέψω να κόψω τα χέρια μου.
Βάλτε τις σταφίδες να μουλιάσουν στο rumtopf; μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και άλλο λικέρ της αρεσκείας σας, ή σκέτο νεράκι αν δεν θέλετε να βάλετε αλκοόλ.
Τρίψτε τις νιφάδες βρώμης (αν θέλετε πείτε τες και κουάκερ!) στο μούλτι, αλλά μην τις κάνετε εντελώς σκόνη. Αναμείξτε τες καλά με την τριμμένη κολοκύθα, το 1 φλ. ζάχαρη, τις μουλιασμένες σταφίδες, τα καρύδια, την ρικόττα, την κανέλα και το μπαχάρι.
Λιώστε το βούτυρο και αναμείξτε το με το ελαιόλαδο.
Επάνω στην επιφάνεια εργασίας απλώστε ένα φύλλο. Τα φύλλα που χρησιμοποίησα ήταν στρογγυλά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα τυποποιημένα ορθογώνια. Αλείψτε την επιφάνεια του φύλλου με το μίγμα βούτυρο/λάδι. Τοποθετήστε στο κέντρο του φύλλου μια σειρά γέμιση. Διπλώστε από επάνω το φύλλο στα δύο και αλείψτε πάλι την επιφάνεια του με το μίγμα βούτυρο/λάδι. Τυλίξτε το σε ρολό, ξεκινώντας απο την πλευρά πού είναι η γέμιση. Τοποθετήστε το ρολό μέσα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι ή πυρέξ με διαστάσεις 40x30 εκ. Κάντε το ίδιο και με τα υπόλοιπα υλικά. Αλείψτε τα μπουρεκάκια με το υπόλοιπο μίγμα βούτυρο/λάδι. Πασπαλίστε με τις 2 κουταλιές ζάχαρη.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, για μία ωρίτσα περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε την πίτα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει πρίν την κόψετε.

Αν θέλετε μπορείτε να σιροπιάσετε την κολοκυθόπιτα, με σιρόπι που θα φτιάξετε με 2 φλ. ζάχαρη, 3 φλ. νερο και 1 ξυλάκι κανέλα, βράσιμο 5 λεπτά.



TORTA DI ZUCCA DOLCE IN PASTA FILLO

La torta di zucca dolce della nonna Andromaca (qui), è stata una delle prime ricette postate in questo blog. In Grecia, di solito quando si parla di torta di zucca gialla, si intende una torta dolce con la pasta fillo, siccome questa è la variante tradizionale. E un dolce pittosto invernale, ci piace tanto in famiglia e la preparo spesso in versione sciroppata (è quella tradizionale) ma a volte anche senza sciroppo. Oggi vi presento una mia variante, piuttosto insolita, siccome contiene la ricotta e i fiocchi di avena.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 1200 gr di zucche gialla trittata,
                               1 tazza (200 gr) + 2 cucchiai di zucchero di canna demerara,
                               1 tazza (150 gr) di uvetta sultanina,
                               1 tazza (120 gr) di noci trittate piuttosto grossolanemente,
                               50 ml di rumtopf,
                               1 confezione (250 gr) di ricotta,
                               2 tazze  (160 gr) di fiocchi di avena,
                               1 cucchiaino di cannella macinata,
                               1/3 cucciaino di pimento macinato, 
                               1 confezione di pasta fillo rustica (6 sfoglie 500gr ca.),
                               3/4 tazza di olio extravergine di oliva,
                               2 cucchiai di burro.
Preparazione :
Eliminate la buccia e i semi della zucca e trittate la polpa finemente o passate da una grattugia a fori grossi.
Ponete l' uvetta in un recipiente, irrorate con il rumtopf e lasciate in ammollo per mezz' oretta. Certo al posto del rumtopf potete utilizzare il rum o un liquore fatto a casa. 
Trittate i fiocchi dell' avena nel cutter, ma non ridurre proprio a polvere. Mescolate bene con la polpa della zucca, 1 tazza di zucchero, l' uvetta, la ricotta, le noci trittate, la cannella ed il pimento.
Fate fondere il burro e mescolate con l' olio.
Ho utilizzato della pasta filo rustica, cioè quella che non è sottile sottile come se fosse di carta.  Io l' ho comprata già pronta, ma se volete preparla a casa, qui troverete delle istruzioni dettagliate. 
Disponete una sfoglia sul piano del lavoro. Spennellate con il composto burro/olio. Disponete sulla parte centrale una fila di farcia. Piegate in due e spenellate di burro/olio. Arrotolate. Disponete entro una teglia imburrata alle dimensioni 40x30 cm. Fate lo stesso con gli ingredienti restanti. Spenellate la superficie dei rotoli con il composto burro/olio restante. Cospargete di zucchero di canna (2 cucchiai).
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, e lasciate cuocere per un' oretta, fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare. 

Se vi piace, potete anche siroppare la torta, con un sciroppo preparato con 2 tazze di zucchero semolato, e tazze di acqua e 1 stecca di cannella, cottura 5 minuti.



12 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Μαρίνα μου!
    Μία από τις πιο εύγευστες πίτες στην αγαπημένη μου μορφή ,αυτή του ρολού,μας παρουσιάζεις σήμερα!
    Η διαφορετική αυτη κολοκυθόπιτα,με την προσθήκη της ουδέτερης σε γεύση ρικότας,φαντάζομαι να έχει πολύ πιο πλούσια γεύση και ήπια γλυκύτητα.Μου άρεσε επίσης η χρήση του λικέρ,αλλά και αυτή των νιφάδων βρώμης ,αντί του σιμιγδαλιού πιστεύω.....
    Τέτοια εποχή πάντα προμηθεύομαι κολοκύθες από το χωριό.Μαζί με τα μήλα,σηματοδοτούν το φθινόπωρο που αγαπώ πολυ,καθώς επίσης και όλα τα εδέσματα που χαρακτηρίζουν την όμορφη αυτή εποχή!
    Πολύ ωραία η εναλλακτική πρόταση!Πολυ θα με ενδιέφερε να μάθω και ποια φύλλα χρησιμοποίησες και έμεινες ενθουσιασμένη....υποψιάζομαι,αλλά αν δεν υπάρχει πρόβλημα,ενημέρωσε μας!
    Καλή εβδομάδα γλυκιά μου Μαρίνα!
    Φιλιά πολλα,πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα Φωτεινη μου!
      Την κολοκυθοπιτα την εχω μαθει σε μπουρεκι, απο την γιαγια Ανδρομαχη και καπου δεν μπορω να την φανταστω σε αλλη μορφη! Η ρικοττα της δινει πιο κρεμωδη και ιδιαιτερη υφη, και οι νιφαδες της βρωμης αντικαθιστουν το σιμιγδαλι ή την τριμμενη φρυγανια.
      Αν και αποφευγω να παρουσιαζω επωνυμα προϊοντα και εταιρειες με τις οποιες δεν εχω συνεργασια, για τα φυλλα θα κανω μια εξαιρεση, γιατι ειναι πραγματικα πολυ καλα και πολυ διαφορετικα απ' οποιοδηποτε αλλο παρομοιο συσκευασμενο προϊον : ειναι της μαρκας Ευρογευσεις, απο μια μικρη βιοτεχνια στο Διδυμοτειχο, και τα βρισκουμε κατεψυγμενα σε μεγαλα σουπερ μαρκετ.
      Καλη εβδομαδα!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την πληροφορία Μαρίνα μου.Έτυχε να δοκιμάσω μία πιπερόπιτα με τα συγκκριμένα φύλλα πριν καιρό και τα γνώριζα,αν και προσωπικά δεν τα έχω ακόμα χρησιμοποιήσει.Ελπίζω να μην σε έφερα σε δύσκολη θέση!

      Διαγραφή
    3. Αλιμονο τι λες! Το καλο και το ποιοτικο πρεπει να το λεμε και να το συστηνουμε. Τα συγκεκριμενα φυλλα δεν τα διαφημιζει κανεις αλλα πραγματικα ειναι πολυ καλα! Εγω γενικα τα αντιπαθω τα ετοιμα τα φυλλα, μου φαινονται σαν να ειναι απο χαρτι και οχι απο ζυμαρι, ακομη και η γευση τους ειναι "χαρτινη"! Γενικα προσπαθω να ανοιγω φυλλο μονη μου, αλλα καποιες φορες, υπο την πιεση του χρονου, καταφευγω στις ετοιμες λυσεις, στα συγκεκριμενα κατεψυγμενα αλλα και στα φυλλα περεκ που ξανα-ανακαλυψα σχετικα προσφατα!

      Διαγραφή
  2. Διαφορετική αλλά πολύ ωραία η κολοκυθόπιτα σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα τη δοκιμάσω Μαρινάκι! ΄Μια καλή συνταγή κολοκύθας είναι πάντα ευπρόσδεκτη και αυτή πρέπει να είναι πολύ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη εγινε, ψηθηκε και ωραια και εξαφανιστηκε αμεσως!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή Μαρίνα! Στο χωριό του πατέρα μου τη φτιάχνουν με τον παραδοσιακό τρόπο και την λένε Χριστόπιτα γιατί την κάνουν τα Χριστούγεννα. Ο μπαμπάς μου τρελαίνεται αλλά εγώ τη βρίσκω κάπως βαρετή και η δική σου εκδοχή νομίζω πως θα αναπτερώσει την σχέση μου μαζί της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθεια φτιαχνουν κολοκυθοπιτα τα Χριστουγεννα? ηξερα για κρεατοπιτες αλλα για γλυκεια πιτα πρωτη φορα ακουω! Ελπιζω να σου αρεσει η παραλλαγη μου Σοφια μου!

      Διαγραφή
  5. Λατρεύω τη σιροπιασμένη κολοκυθόπιτα, μια παρόμοια συνταγή έφτιαχνε και η γιαγιά μου!
    Η διαφορετική γέμιση που έφτιαξες εδώ, με τη ρικότα, έχει πολύ ενδιαφέρον μου άρεσε, θα τη δοκιμάσω.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.