MUALLE
(ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ)
Το mualle (μουαλέ) είναι ενα ιδιαίτερα εύγευστο πιάτο απο την τούρκικη κουζίνα. Ασυνήθιστο πάντρεμα της μελιτζάνας με τις φακές, νοστιμισμένο με ενα μπουκέ μυρωδικών και πετιμέζι απο ρόδι. Χρησιμοποιήστε φρέσκα λαχανικά που θα τα βρείτε ακόμη αυτή την εποχή. Το μουαλέ, μπορεί να μαγειρευτεί τόσο στην κατσαρόλα, όσο και στον φούρνο. Προτίμησα τον φούρνο, που, αν και πιο χρονοβόρος, δίνει πιο νόστιμο αποτέλεσμα.
Μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε, είναι ενα απλό αλλά υπέροχο πιάτο!
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 Kg (4) μελιτζάνες,
150gr (1 φλ.) φακές χοντρές,
1 μεγάλο κρεμμύδι,
3 πικάντικα πιπεράκια,
1 κόκκινη πιπεριά,
3 σκελίδες σκόρδο,
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
2 κ.σ. φρέσκο δύοσμο ψιλοκομμένο,
1 κ.γ. πάστα πιπεριάς,
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας,
1/4 φλ. πετιμέζι ροδιού,
1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
αλάτι,
αλάτι,
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο.
Προετοιμασία :
Πλύντε τις μελιτζάνες, αφαιρέστε το κοτσάνι και περιμετρικά 4 λωρίδες απο τη φλούδα. Κόψτε τες σε κύβους, βάλτε τες μέσα σε ενα τρυπητό, πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και αφήστε τες μια ωρίτσα, να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
Καθαρίστε τις πιπεριές και κόψτε τες σε κομματάκια. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, βουτώντας τες πρώτα σε βραστό και έπειτα σε κρύο νερο, αφαιρέστε τους σπόρους και τα κοτσάνια και κόψτε τες σε κυβάκια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Βράστε τις φακές σε 3 φλ. νερό για ενα τεταρτάκι, μέχρι να μαλακώσουν. Μην τις αφήσετε να χυλώσουν! Στραγγίστε τες, προσθέστε λίγο αλατάκι και κρατήστε τες στην άκρη.
Ξεπλύνετε και σταγγίστε καλά τις μελιτζάνες. Σε ενα τηγάνι, βάλτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίστε ελαφρα τις μελιτζάνες. Βγάλτε τες και κρατήστε τες στην άκρη.
Ρίξτε ακόμη 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και σωτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι με το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέστε τις πιπεριές και σωτάρετε 2-3 λεπτά. Προσθέσε την πάστα πιπεριάς, τον ντοματοπελτέ και τις ντομάτες, σωτάρετε 2-3 λεπτά και σβύστε την φωτιά. Προσθέστε την πάπρικα, τον δυόσμο και το ανάλογο αλάτι.
Ρϊξτε λίγο λάδι μέσα σε ενα βαθύ πυρέξ ή πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, στο μέγεθος μιας μέτριας κατσαρόλας. Εγώ χρησιμοποίησα μια μικρή γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια κατσαρόλα που να μπορεί να μπεί στον φούρνο. Βάλτε στον πάτο το 1/3 απο το μίγμα των λαχανικών. Συνεχίστε με την μισή ποσότητα απο τις μελιτζάνες και την μισή ποσότητα φακές. Συνεχίστε με το 1/3 απο το μίγμα λαχανικών, τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τις φακές και τέλος το υπόλοιπο μίγμα λαχανικών. Περιχύστε με το πετιμέζι ροδιού, το υπόλοιπο λαδάκι και ρίξτε περιμετρικά και ενα φλυτζανάκι του καφέ νερό. Πασπαλίστε με λίγη πάπρικα. Σκεπάστε το σκεύος.
Ψήστε το μουαλέ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C, στις αντιστάσεις, για μιάμιση ωρίτσα. Το τελευταίο δεκάλεπτο ξεσκεπάστε το σκεύος, ώστε να κάνει μια ωραία κρούστα στην επιφάνεια.
Αφήστε το φαγάκι να σταθεί μισή ωρίτσα πρίν το σερβίτετε. Κανονικά σερβίρεται ζεστο, αλλά ειναι εξ' ίσου νόστιμο και κρύο απο το ψυγείο!
Στην τούρκικη κουζίνα θα το βρείτε να συνοδεύεται απο ρύζι πιλάφι ή γιαούρτι. Κατά το δικό μου γούστο, θα μπορούσε να σερβιριστεί και ως ορεκτικό ή σαλάτα, ή ακόμη να αποτελέσει ενα πλήρες ελαφρύ γεύμα, συνοδευόμενο απο λίγο λουκάνικο ή ενα κομμάτι τυράκι φέτα.
Προετοιμασία :
Πλύντε τις μελιτζάνες, αφαιρέστε το κοτσάνι και περιμετρικά 4 λωρίδες απο τη φλούδα. Κόψτε τες σε κύβους, βάλτε τες μέσα σε ενα τρυπητό, πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και αφήστε τες μια ωρίτσα, να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
Καθαρίστε τις πιπεριές και κόψτε τες σε κομματάκια. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, βουτώντας τες πρώτα σε βραστό και έπειτα σε κρύο νερο, αφαιρέστε τους σπόρους και τα κοτσάνια και κόψτε τες σε κυβάκια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Βράστε τις φακές σε 3 φλ. νερό για ενα τεταρτάκι, μέχρι να μαλακώσουν. Μην τις αφήσετε να χυλώσουν! Στραγγίστε τες, προσθέστε λίγο αλατάκι και κρατήστε τες στην άκρη.
Ξεπλύνετε και σταγγίστε καλά τις μελιτζάνες. Σε ενα τηγάνι, βάλτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίστε ελαφρα τις μελιτζάνες. Βγάλτε τες και κρατήστε τες στην άκρη.
Ρίξτε ακόμη 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και σωτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι με το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέστε τις πιπεριές και σωτάρετε 2-3 λεπτά. Προσθέσε την πάστα πιπεριάς, τον ντοματοπελτέ και τις ντομάτες, σωτάρετε 2-3 λεπτά και σβύστε την φωτιά. Προσθέστε την πάπρικα, τον δυόσμο και το ανάλογο αλάτι.
Ρϊξτε λίγο λάδι μέσα σε ενα βαθύ πυρέξ ή πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, στο μέγεθος μιας μέτριας κατσαρόλας. Εγώ χρησιμοποίησα μια μικρή γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια κατσαρόλα που να μπορεί να μπεί στον φούρνο. Βάλτε στον πάτο το 1/3 απο το μίγμα των λαχανικών. Συνεχίστε με την μισή ποσότητα απο τις μελιτζάνες και την μισή ποσότητα φακές. Συνεχίστε με το 1/3 απο το μίγμα λαχανικών, τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τις φακές και τέλος το υπόλοιπο μίγμα λαχανικών. Περιχύστε με το πετιμέζι ροδιού, το υπόλοιπο λαδάκι και ρίξτε περιμετρικά και ενα φλυτζανάκι του καφέ νερό. Πασπαλίστε με λίγη πάπρικα. Σκεπάστε το σκεύος.
Ψήστε το μουαλέ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C, στις αντιστάσεις, για μιάμιση ωρίτσα. Το τελευταίο δεκάλεπτο ξεσκεπάστε το σκεύος, ώστε να κάνει μια ωραία κρούστα στην επιφάνεια.
Αφήστε το φαγάκι να σταθεί μισή ωρίτσα πρίν το σερβίτετε. Κανονικά σερβίρεται ζεστο, αλλά ειναι εξ' ίσου νόστιμο και κρύο απο το ψυγείο!
Στην τούρκικη κουζίνα θα το βρείτε να συνοδεύεται απο ρύζι πιλάφι ή γιαούρτι. Κατά το δικό μου γούστο, θα μπορούσε να σερβιριστεί και ως ορεκτικό ή σαλάτα, ή ακόμη να αποτελέσει ενα πλήρες ελαφρύ γεύμα, συνοδευόμενο απο λίγο λουκάνικο ή ενα κομμάτι τυράκι φέτα.
MUALLE
Il mualle è un piatto tradizionale della cucina turca. Si tratta di un stufato di lenticchie e melanzane in salsa di pomodoro, un pochino piccante, condita con melassa di melograno, ingrediente molto amato della cucina turca. Scegliete delle verdure fresche, che potete trovare ancora in questa stagione. Il mualle viene preparato sia in pentola chè al forno. Ho preferito la cottura al forno, anche se prolungata, credo che dà un risultato più saporito.
Non esitare di provare questo piatto tanto saporito, anche se composto di ingredienti semplici.
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 Kg (4) melanzane,
150gr (1 tazza) di lenticchie grandi,
1 cipolla grossa,
3 peperoni jalapenos (verdi e leggermente piccanti),
1 peperone rosso,
3 spicchi d' aglio,
2 pomodori grossi e maturi,
2 cucchiai di mentuccia romana fresca tritata,
1 cucchiaino di pasta di peperoni rossi,
1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
1/4 di tazza di melassa di melograno,
1 cucchiaino di paprica dolce,
sale q.b.,
1 tazzina del caffè di olio extravergine di oliva.sale q.b.,
Preparazione :
Lavate e spuntate le melanzane e sbucciatele parzialmente, eliminando 4 strisce di buccia nel senso della lunghezza. Tagliate a cubi, cospargete di sale grosso e ponete in un colapasta. Lasciate sgocciolare l' acqua di vegetazione, per un' oretta.
Mondate i peperoni, eliminate i semi e i filamenti e tagliateli a cubetti. Spellate i pomodori, immergendoli per pochi minuti prima in acqua bollente subito dopo in acqua fredda, eliminate il picciolo ed i semi, e tagliateli pure a cubetti. Tritate la cipolla e l' aglio.
Falte lessare le lenticchie in 3 tazze d' acqua, per 15 minuti ca, fino ad intenerire. Attenzione a non stracuocerle. Scolate, aggiungete qualche pizzico di sale e tenetele da parte.
Sciacquate e strizzate le melanzane. In una padella, versate 2 cucchiai d' olio e fate rosolare leggermente le melanzane. Appena pronte, trasferitele in un recipiente e tenetele da parte.
Versate nella padella 2 cucchiai d' olio e fate appena rosolare la cipolla con l' aglio. Aggiungete i peperoni e saltate per un paio di minuti. Aggiungete la pasta di peperoni, il triplo-concentrato di pomodoro ed infine i pomodori, saltate per qualche minuto e ritirate dal fuoco. Aggiungete la paprica, la mentuccia tritata e aggiustate di sale.
Ho fatto cuocere il mualle in una piccola rostiera. Potete utilizzare una pirofila al coperchio o una pentola adatta per la cottura in forno. Versate un pochino d' olio nella pirofila. Disponete 1/3 del composto di pomodori, poi metà di melanzane e metà di lenticchie. Continuate con 1/3 del composto di pomdori, la seconda metà di melanzane ed il resto di lenticchie. Infine, coprite con il resto del composto di pomodori. Irrorate con l' olio restante, una tazzina del caffè di acqua, e la melassa di melograno. Cospargete con un po' di paprica. Coprite la pirofila col suo coperchio.
Fate cuocere il mualle in forno preriscaldato a 220°C, modalità statico, per un' ora e mezza. Scoprite la pirofila durante gli ultimi 10 minuti di cottura.
Lasciate riposare per mezz' oretta prima di servire. Viene servito di solito caldo, ma a me è piaciuto lo stesso anche freddo dal frigo!
Secondo la tradizione della cucina turca, viene accompagnato da riso pilaf o yogurt greco colato. Secondo il mio gusto personale, può essere servito come antipasto o contorno in piatti di carne. E ancora un' ottimo piatto unico, da solo, o accompagnato con un po' di salciccia o una buona fetta di formaggio feta.
Πραγματικά πολύ ιδιαίτερο πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυπαρουσίαστο, με καλά υλικά, σπιρτόζικη γεύση και όμορφη εμφάνιση!
Νομίζω κι εγώ ότι με λίγο γιαούρτι, θα ταιριάζει πολύ όμορφα!
Φιλιά πολλά Μαρίνα, καλή μέρα!
Ηταν πολυ νοστιμο Ερμιονη μου, με ενθουσιασε! Την επομενη φορα θα δοκιμασω να το ανακατεψω με βρασμενο ρυζι, κατι μου λεει οτι θα γινει πολυ νοστιμο!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Τι ωραίο που φαίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το έτρωγα σαν σαλάτα. Πολύ χορταστικό!
Ακομη και κρυο απο το ψυγειο ηταν νοστιμο Γιωτα μου!
ΔιαγραφήΕκπληκτικό πιάτο Μαρίνα μου... θρεπτικό, νόστιμο και πλούσιο. Και μένα θα μου άρεσε με γιαούρτι αλλά και λίγη φέτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Καλημέρα!
Κικη μου εγω επελεξα την φετα, αλλα σιγουρα του ταιριαζει και το γιαουρτι!
ΔιαγραφήΦλια πολλα!
Μαρίνα μου σήμερα έχουμε και οι δυο επηρεαστεί από την Τούρκικη Κουζίνα! Πολύ ωραία η πρότασή σου! Ωραίο πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ ψηφίζω γιαούρτι!
Πολλά φιλιά!
Αγγελικη μου, μου θυμισες το χιουνκιαρ και αρχισα να ξερογλυφομαι!!!
ΔιαγραφήΕχουν πολυ νοστιμα πιατα στην τουρκικη κουζινα, εγω σιγα σιγα τα ανακαλυπτω...
Φιλια πολλα!
Φακές με μελιτζάνες, όντως ασυνήθιστος συνδυασμός! Πάντως επειδή τρώω και τα 2, δεν θα πω όχι σε μια δοκιμή! Άσε που είδα και το "εύκολο" και πήρα τα πάνω μου! Πρέπει να είναι πολύ εύγεστο, άσε που με δελέασαν και οι φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια Μαρινάκι μου! Καλό απόγευμα και καλή συνέχεια!
Αφου σου αρεσουν και τα δυο Πηνελοπη μου, ο συνδυασμος τους θα σε ξετρελλανει!!! Ευκολο ειναι, εχει λιγο διαδικασια με τα σωταρισματα αλλα παλι να τα ριξεις ολα τα υλικα μπλουμ δεν λεει!
ΔιαγραφήΦιλακια πολλα!
Πρωτότυπη πρόταση Μαρίνα μου,όμως δεν με ξαφνιάζεις, αφού μας έχεις συνηθίσει στα ιδιαίτερα και πολλές φορές απαιτητικά πιάτα!!!Αγαπώ τα δύο βασικά υλικά και θα το δοκιμάσω υποψιαζόμενη ότι θα γίνει ένα από τα αγαπημένα πιάτα!!![προς μεγάλη απογοήτευση των υπολοίπων μελών που μάλλον διστακτικά θα το αντιμετωπίσουν...]
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόκειται για ένα ιδιαίτερα υγιεινό πιάτο με πλούσια συστατικά και το πάντρεμά τους ιντριγκάρει τον ουρανίσκο!Προσωπικά θα το έτρωγα με μπόλικη βαρελίσια φέτα και φρεσκοψημένο αχνιστό ψωμάκι για το θεσπέσιο ζουμάκι του!!!!
Καλό σου βράδυ γλυκιά μου!!!!Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!
Πω πω, Φωτεινη μου, αν εχεις και φρεκοψημενο ψωμακι ειναι ονειρο!! Κι εγω την φετα διαλεξα και πραγματικα το απολαυσα αυτο το φαγακι.
ΔιαγραφήΦιλακια πολλα!
Ιδιαίτερο πιάτο, εμένα μου έκανε κλιπ η προσθήκη του σιροπιού ροδιού, και είμαι στη φάση επεξεργασίας πολλών ροδιών αυτό τον καιρό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθη μου οι τουρκοι το χρησιμοποιουν αρκετα το σιροπι του ροδιου στην κουζινα τους και δεν εχουν αδικο! Κι εγω στην Τουρκια το γνωρισα και εγινε ενα απο τα αγαπημενα μου υλικα! Αφου εχεις πολλα ροδια, δοκιμασε το και θα με θυμηθεις! Βεβαια αν καμποιος δεν εχει το σιροπι του ροδιου, που εξ' αλλου δεν ειναι και πολυ συνηθισμενο στα μερη μας, νομιζω οτι μπορει να το αντικαταστησει με το βαλσαμικο ξυδι.
ΔιαγραφήΚαλημέρα! Αυτό το φαγάκι πρέπει να είναι καταπληκτικό και το έχω στα υπόψη μου, συμπτωματικά χθες κοίταζα για σιρόπι ροδιού αλλά βιαζόμουν και δεν είδα στο δρόμο μου, θα ψάξω πιο επισταμένα ξανά από βδομάδα. Οι Τούρκοι όντως το δουλεύουν πολύ στην κουζινα τους! Τέλειο φαγάκι! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι Εφη μου ειναι!
ΔιαγραφήΕγω το σιροπι του ροδιου το φτιαχνω μονη μου, γινεται οπως το πετιμεζι, το μονο που θελει ειναι 100 ωρες βρασιμο!