4

ΠΕΠΕΡΟΝΑΤΑ // PEPERONATA


ΠΕΠΕΡΟΝΑΤΑ

Θα μου πειτε τωρα, τι με επιασε παλι και θυμηθηκα να κανω ενα καλοκαιρινο φαγητο μεσα στο καταχειμωνο... Ξερω κι εγω? Η αληθεια ειναι οτι ειδα κατι ωραιες πιπεριες, ζωηρες και πολυχρωμες και μου ηρθε στο μυαλο η πεπερονατα. 
Η πεπερονατα ειναι ενα παραδοσιακο πιατο της Νοτιας Ιταλιας, και δη της Σικελιας. Βεβαια, ενα πιατο τοσο νοστιμο, κατεκτησε γρηγορα ολη την χερσονησο... Η παρασκευη του απλη και γρηγορη. Το μυστικο της γευσης της, εγκειται στην καλη ποιοτητα των υλικων που θα χρησιμοποιησετε. Βεβαια, οι πιπεριες ειναι καλυτερα να ειναι στην εποχη τους (απο Ιουνιο εως Σεπτεμβριο) και πρεπει να ειναι μετριου μεγεθους, γλυκειες, ζωντανες, σφιχτες και σαρκωδεις; χρησιμοποιησετε πιπεριες σε διαφορα χρωματα για να εχετε και ωραιο αισθητικο αποτελεσμα. Αν βρειτε πορτοκαλι πιπεριες, προτιμηστε τες, γιατι ειναι πιο γλυκειες. Επισης, προτιμηστε να χρησιμοποιησετε λευκα κρεμμυδια, που εχουν πιο ντελικατη γευση, αν μαλιστα μπορειτε να βειτε νεροκρεμμυδα Ζακυνθου, ακομη καλυτερα. Μην υπερβαλλετε στο λαδι, ωτε να παραμεινει ενα ελαφρυ πιατο. Μια ακομη συμβουλη, η ντοματα δεν πρεπει να εχει πολυ νερο, και φυσικα, καλυτερα να χρησιμοποιησετε φρεσκια, τριμμενη στον τριφτη. Μπορειτε να την εμπλουτισετε με μελιτζανες, κολοκυθακια, καππαρη, ελιες, κουκουναρι κ.α. Αν σας αρεσουν οι πικαντικες γευσεις, μπορειτε να προθεσετε και καυτερες πιπεριες. Ενας ασυνηθιστος συνδυασμος ειναι και οι φραουλες!
Η πεπερονατα σερβιρεται ως συνοδευτικο, μαζι με ενα ωραιο βραστο κρεας, με ζουμερα κεφτεδακια, αλλα και με ψαρι. Επισης μπορει να γαρνιρει ενα απλο πιλαφι ή να συνθεσει μια γρηγορη μακαροναδα. Αλλη ωραια ιδεα, ειναι να την βαλετε επανω σε φρυγανισμενο ψωμι και να φτιαξετε νοστιμοτατες μπρουσκετες. Εμεις, την συνοδεψαμε με ψητα, χωριατικα λουκανικα. 
Τους κρυους μηνες, σερβιρετε την ζεστη. Προτιμοτερο βεβαια, ειναι να την απολαυσετε κρυα, και ακομη καλυτερα την επομενη ημερα, ωστε να εχουν δεσει ολα της τα αρωματα. Διατηρειται για αρκετες μερες στο ψυγειο,και θα μπορουσα να προσθεσω, οτι ειναι μια εξαιρετικη εναλλακτικη ιδεα για την κλασσικη πιπεροσαλατα.
Αρκετα με τα λογια, ας περασουμε στα εργα

Υλικα: 1 Kgr φρεσκιες πιπεριες σε διαφορα χρωματα,
               3 μεγαλες σκελιδες σκορδο,
               1 μεγαλο λευκο κρεμμυδι,
               6 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
               2 κουταλιες της σουπας λευκο ξυδι,
               1 κουπα (300ml) σπιτικη πασσατα ντοματας (ή ετοιμη ντοματα στον τριφτη),
               αλατι και πιπερι,
προαιρετικα : ψιλοκομμενο φρεσκο μαϊντανο ή βασιλικο.
Παρασκευη : 
Καθαριστε τις πιπεριες και κοψτετες σε μεγαλουτσικα κομματια (λωριδες ή τετραγωνα). 
Καθαριστε το κρεμμυδι και κοψτε το σε λεπτες φετουλες. 
Καθαριστε το σκορδο, αφαιρεστε την τυχον φυτρα, και κοψτε το σε ψιλα κομματακια; σας συνιστω να βαλετε το σκορδο ψιλοκομμενο και οχι ολοκληρο και φυσικα μην το αφαιρεστε. 
Βαλτε το λαδι σε ενα ευρυχωρο τηγανι και μαρανετε το σκορδο και το κρεμμυδι. Προσοχη, μην τα αφησετε να παρουν χρωμα! Προσθεστε τις πιπεριες και γιαχνιστε τες, δηλαδη αφηστε τες να μαραθουν ελαφρως και να ανακατευτουν με το λαδι και τα κρεμμυδια. Προσθεστε την ντοματα και το ξυδι, μισο φλυτζανακι του καφε νερο, λιγο φρεσκοτριμμενο πιπερακι και το αναλογο αλατι. Σκεπαστε το τηγανι με ενα καπακι και αφηστε τες να σιγοβρασουν σε χαμηλη φωτια, για μιση ωριτσα, μεχρι να εξατμιστει σχεδον ολο το ζουμι τους. Προσοχη να μην τις παραβρασετε! 
Κατεβαστε τες απο την φωτια και αφηστε τες να κρυωσουν. 
Μπορειτε να τις γαρνιρετε με λιγο φρεσκο μαιντανο.


PEPERONATA

Un classico della cucina del Sud Italia (Sicilia, Calbria e Campania) ma certo diffusa in tutta la penisola. Certo si tratta di un piatto estivo, quando i peperoni e i pomodori sono di stagione, ma si puo prepararlo anche durante tutto l'arco dell'anno (inoltre si puo trovare degli ortaggi buoni anche d'inverno, anche se costano di piu).  
Semplice e gustosa,  si abbina bene alle polpette, al bollito di carne ma anche ad alcuni pesci saporiti come il baccalà o il salmone. 
La pepronata viene consumata preferibilmente fredda (alcuni dicono addirittura sia migliore se gustata il giorno dopo) come contorno, per condire la pasta o per preparare dei crostini. Meglio scegliere dei peperoni di media grandezza, sodi e carnosi che sono i piu dolci; meglio usare peperoni di vari colori per esaltare anche l'effetto estetico. Si può arricchirla  anche con melanzane, zucchine,  olive, capperi,  etc... Se vi piacciono i sapori piccanti aggiungete pure qualche peperoncino piccante. Un abbinamento inusuale  è quello di aggiungere addiritura le fragole!

Ingredienti : 1 Kgr di peperoni di vari colori,
                             3 spicchi d'aglio,
                             1 cipolla gialla grossa,
                             6 cucchiai d'olio extravergine di oliva,
                             2 cucchiai di aceto di vino,
                             1 bicchiere (300 ml) di passata di pomodoro,
                             sale e pepe.
facoltativo :  prezzemolo o basilico fresco tritato.
Preparazione : 
Mondate e lavate i peperoni, eliminate i semi e i filamenti e tagliateli a listarelle. 
Mondate la cipolla e tagliatela a fettine sottili. 
Tritate finemente l'aglio. 
Mettete l'olio in una padella e fate imbiondire la cipolla insieme all'aglio. Aggiungete i peperoni e saltate per qualche minuto. Aggiungete la passata di pomodoro, l'aceto, mezza tazza da caffè acqua, qualche pizzico di pepe macinato e sale a piacere. Coprite la padella e lasciate cuocere a fuoco dolce per ca 30 minuti, fino ad evaporare quasi tutto il liquido. 
Ritirate dal fuoco e lasciatela raffreddare. 
Servite cosparsa di un po' di prezzemolo o basilico tritato.

4 σχόλια:

  1. Πολύ νόστιμο πιάτο! Έγινε πανέμορφο.
    Τι κάνουν τα χρώματα!
    Μου αρέσει πολύ με μακαρόνια ή σε μπρουσκέτες.

    Καλό βράδυ.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό!Καλό μήνα και καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Kitchen Stories
    Ευχαριστω Ζαμπια! Ε, πρεπει να χορτασει και το ματι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.