ΚΕΙΚ ΚΆΤΡ ΚΆΡ ή 4/4 ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ
Το κεϊκ κάτρ κάρ (quatre quarts), ή τεσσερα τεταρτα, οπως καταλαβατε εχει γαλλικη καταγωγη, και συγκεκριμενα μας ερχεται απο την Βρετανη. Ειναι μια απλη, απλουστατη συνταγη, που παντα πετυχαινει! Το ονομα του προρεχεται απο το γεγονος, οτι για την παρασκευη του, χρησιμοποιουμε τεσσερα υλικα, απο 1/4 του κιλου (250gr) το καθενα, ετσι ωστε στο τελος εχουμε ενα κεϊκ που ζυγιζει 1 Kgr. Στα αγγλικα θα το συναντησετε και ως pound cake (pound = 250gr). Το βουτυρο που χρησιμοποιουμε ειναι αλατισμενο, και αυτο δινει μια χαρακτηριστικη γευση, μπορειτε ομως να χρησιμοποιησετε και το συνηθισμενο βουτυρο.
Εδω σας παρουσιαζω το 4/4 σε μια δικη μου παραλλαγη με μελι καστανιας, που εχει ιδιαιτερο αρωμα, και τριμμενη καρυδοψυχα.
Υλικα : 250 gr βουτυρο αλατισμενο,
250 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
200 gr ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο ακατεργαστη,
50 gr μελι καστανιας,
4 μεγαλα αυγα (περιπου 60 gr καθενα με το κελυφος),
1/2 φακελακι baking powder,
1/2 φλυτζανι του τσαγιου χοντροτριμμενη καρυδοψυχα.
Παρασκευη :
Το baking powder μπορειτε να το παραλειψετε, εξ'αλλου δεν προβλεπεται και στην παραδοσιακη συνταγη του 4/4, αλλα εμενα μου δινει μια σιγουρια οτι το κεϊκ θα φουσκωσει ωραια!
Χτυπηστε το βουτυρο, που το εχετε αφησει να μαλακωσει σε θερμοκρασια δωματιου, μαζι με την ζαχαρη μεχρι να γινουν σαν κρεμα. Προσθεστε το μελι και τους κροκους των αυγων και συνεχιζετε να χτυπατε μεχρι να ενσωματωθουν.
Κοσκινηστε το αλευρι και το baking powder, προσθεστε τα στο μιγμα και αναμειξτε καλα, μεχρι να γινει ομοιογενες.
Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων σε σφιχτη μαρεγκα και προσθετετε την σταδιακα στο μιγμα, αναμιγνυοντας απαλα με μια μαρις και με κινησεις απο κατω προς τα επανω.
Βουτυρωστε και αλευρωστε μια φορμα. Ριξτε μεσα το μισο μιγμα, σκορπιστε τα 2/3 απο τα τριμμενα καρυδια και σκεπαστε με το υπολοιπο μιγμα. Πασπαλιστε με τα υπολοιπα καρυδια.
Ψηνστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, στις αντιστασεις, για 40 λεπτα περιπου. Για να βεβαιωθειτε οτι εχει ψηθει καλα απο μεσα, τρυπητε με ενα καλαμακι για σουβλακια : αν βγει στεγνο ειναι ετοιμο, αλλιως θελει ακομη 5-10 λεπτα ψησιμο.
Το baking powder μπορειτε να το παραλειψετε, εξ'αλλου δεν προβλεπεται και στην παραδοσιακη συνταγη του 4/4, αλλα εμενα μου δινει μια σιγουρια οτι το κεϊκ θα φουσκωσει ωραια!
Χτυπηστε το βουτυρο, που το εχετε αφησει να μαλακωσει σε θερμοκρασια δωματιου, μαζι με την ζαχαρη μεχρι να γινουν σαν κρεμα. Προσθεστε το μελι και τους κροκους των αυγων και συνεχιζετε να χτυπατε μεχρι να ενσωματωθουν.
Κοσκινηστε το αλευρι και το baking powder, προσθεστε τα στο μιγμα και αναμειξτε καλα, μεχρι να γινει ομοιογενες.
Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων σε σφιχτη μαρεγκα και προσθετετε την σταδιακα στο μιγμα, αναμιγνυοντας απαλα με μια μαρις και με κινησεις απο κατω προς τα επανω.
Βουτυρωστε και αλευρωστε μια φορμα. Ριξτε μεσα το μισο μιγμα, σκορπιστε τα 2/3 απο τα τριμμενα καρυδια και σκεπαστε με το υπολοιπο μιγμα. Πασπαλιστε με τα υπολοιπα καρυδια.
Ψηνστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, στις αντιστασεις, για 40 λεπτα περιπου. Για να βεβαιωθειτε οτι εχει ψηθει καλα απο μεσα, τρυπητε με ενα καλαμακι για σουβλακια : αν βγει στεγνο ειναι ετοιμο, αλλιως θελει ακομη 5-10 λεπτα ψησιμο.
TORTA QUATTRO QUARTI AL MIELE E NOCI
La classica ricetta francese in una mia variazione.
La torta "quatre quarts", ossia quatro quarti, viene dalla Bretagna. Il suo nome deriva dal fatto che viene preparata con quattro ingredienti da 250gr ciascuno, e così alla fine abbiamo una torta di 1 Kgr.
Ingredienti : 250 gr di burro salato,
250 gr di farina 00,
200 gr di zucchero di canna grezzo,
50 gr di miele di castagne,
4 uova grandi (ca 60gr ciascuno col guscio),
1/2 bustina di lievito chimico per dolci,
1/2 tazza di noci tritate piuttosto grossolanemente.
Preparazione :
Il lievito può essere anche omesso (non si prevede nella ricetta originale), ma a me dà la certezza che la torta sarà cresciuta!
Sbattete il burro, lasciato a temperatura ambiente, insieme allo zucchero, fino a prendere un composto cremoso. Incorporate il miele ed i tuorli. Aggiungete la farina ed il lievito settacciati e amalgamate.
Montate gli albumi in neve e incorporateli al composto gradatamente, mescolando delicatemente con una spatola con movimenti dal basso verso l' alto.
Imburrate ed infarinate uno stampo. Versate metà del composto, cospargete con 2/3 delle noci tritate e coprite con il resto del composto. Cospargete con il resto delle noci.
Infornate in forno preriscaldato ai 180°C, modalità statico, per 40 minuti ca. Per assiucrarsi che sia cotto dentro, fate la prova dello stecchino.
Il lievito può essere anche omesso (non si prevede nella ricetta originale), ma a me dà la certezza che la torta sarà cresciuta!
Sbattete il burro, lasciato a temperatura ambiente, insieme allo zucchero, fino a prendere un composto cremoso. Incorporate il miele ed i tuorli. Aggiungete la farina ed il lievito settacciati e amalgamate.
Montate gli albumi in neve e incorporateli al composto gradatamente, mescolando delicatemente con una spatola con movimenti dal basso verso l' alto.
Imburrate ed infarinate uno stampo. Versate metà del composto, cospargete con 2/3 delle noci tritate e coprite con il resto del composto. Cospargete con il resto delle noci.
Infornate in forno preriscaldato ai 180°C, modalità statico, per 40 minuti ca. Per assiucrarsi che sia cotto dentro, fate la prova dello stecchino.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.