6

TOBLERONE SHORTBREAD


TOBLERONE SHORTBREAD

Αυτό το εύκολο γλυκάκι, το είχα φτιάξει πρίν αρκετό καιρό, παίρνοντας μέρος σε έναν διαγωνισμό σε ομάδα μαγειρικής στο FaceBook. Στην αρχή είχα ένα ενθουσιασμό να συμμετέχω σε τέτοιους διαγωνισμούς, αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι ήταν χωρίς νόημα, αφού δεν υπήρχαν αξιοκρατικά κριτήρια, απλά, όποιος κινητοποιούσε πιο πολλούς φίλους και γνωστούς για τα like,  τελικά κέρδιζε. Είναι αλήθεια ότι αυτού του είδους οι διαγωνισμοί έχουν πλέον ατονήσει.
Αποφάσισα να δημοσιεύσω τελικά την συνταγή και στο blog, γιατί πολλές φορές μου ζητάνε συνταγές για εύκολα γλυκά, χωρίς πολλές διαδικασίες. Το γλυκάκι αυτό όντως γίνεται εύκολα, γρήγορα και είναι αρκετά νόστιμο.
Το shortbread είναι ένα είδος μπισκότου, που παραδοσιακά φτιάχνεται στην Σκωτία. Θυμάμαι όταν είχα πάει στο Εδιμβούργο, σε όποιο μαγαζί μπαίναμε, μας κερνούσαν shortbread.... Τα υλικά του είναι αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη σε αναλογία 3:2:1. Ψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία ή σύντομα, ώστε να μην πάρει χρώμα και γίνεται τριφτό (short είναι μια λέξη που δεν χρησιμοποιείται πλέον και σημαίνει τριφτό).
Η σοκολάτα  Toblerone παράγεται απο την Kraft foods  στην Ελβετία. Το όνομα της προέρχεται απο τις λέξεις Tobler, το όνομα αυτού που την εφήβρε, και το torrone, το γνωστό ιταλικό παραδοσιακό γλυκό, που στην Ελλάδα το ξέρουμε ως νουγκά. Η σοκολάτα Toblerone, γεννήθηκε το 1908 στην Βέρνη, την πρωτεύουσα της Ελβετίας. Το 1909 κατοχυρώθηκε και η πατέντα της, ως η πρώτη σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα και μέλι. Τα χρώματα στην συσκευασία της και το πυραμιδοειδές σχήμα της, ο Tobler τα εμπνεύστηκε απο τα παρισινά μπαλέττα των Folies Bergère! Η γιαγιά Ανδρομάχη, ανάμεσα στα λίγα ενθύμια απο την Πόλη, είχε και ένα άλμπουμ με κάρτες απο την σοκολάτα Tobler, που χρονολογείται απο τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σαν αυτά που είχαμε και εμείς όταν ήμασταν παιδιά απο ανάλογα εμπορικά προϊόντα και που κυκλοφορούσαν μέχρι πριν μερικά χρόνια ...
Πηγή : Wikipedia 
Η συνταγή είναι απο εδώ.

Δόση : 12 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 150 gr βούτυρο καλής ποιότητας σε θερμοκρασία δωματίου,
                1/2 φλ. (90 gr) ζάχαρη κρυσταλλική,
                1 1/2 φλ. (200 gr) αλεύρι γοχ.,
                1 κ. τσαγιού εκχύλισμα βανίλιας,
                3 σοκολάτες Toblerone των 100 gr,
                1/2 φλ. αμυγδαλόψυχα κομμένη σε μπαστουνάκια,
                2 κ.σ. κράνμπερυ αποξηραμένα,
                3 κ.σ. μύρτιλα αποξηραμένα.
Προετοιμασία :
Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη να ασπρίσει. Προσθέστε το αλεύρι και το εκχύλισμα της βανίλιας και αναμείξτε.
Στρώστε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι 20x20 εκ. περίπου. Ρίξτε μέσα το μίγμα για το μπισκότο και ισιώστε.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά. Προσοχή το μπισκότο δεν πρέπει να πάρει χρώμα. Βγάλτε το απο τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Λιώστε τις σοκολάτες σε μπαίν-μαρί ή στον μικροκυματικό. Απλώστε επάνω στο μπισκότο. Σκορπίστε απο επάνω τα αμύγδαλα, τα κράνμπερυ και τα μύρτιλα. Αφήστε να κρυώσει.
Κόψτε το γλυκό σε μερίδες.


TOBLERONE SHORTBREAD

Un dolcetto facile facile, buono e abbastanza calorico.... L' avevo preparato tempo fa, partecipando al contest di un gruppo di cucina in FB. All' inizio, ero davvero entusiasta a partecipare in contest del genere, allora ero anche tra gli amministratori di questo gruppo, ma presto ho capito che tutto questo non aveva senso, siccome i criteri non si basavano sulla valutazione vera, benchè su quanti amici e conoscenti aveva ogni partecipante e se riusciva ad avvertire tutti in tempo per fare il "like" ... E vero che questo tipo di contest sono ormai quasi estinti ...
Anche se questa ricetta non è poi un granchè, ho deciso di presentarvela, perchè spesso ricevo richieste di ricette facili dai lettori del mio blog. Questo dolcetto è infatti facile da preparare ed è anche buono.
Il shortbread è un biscotto tipico scozzese. Ricordo quando avevo visitato Edimburgo che in tutti i negozi che siamo entrati offrivano dei shortbread... Ammetto che allora non mi piaceva poi tanto... I suoi ingredienti sono semplicissimi : farina, burro e zucchero in proporzioni 3:2:1. Viene cotto a bassa temperatura o brevemente per non prendere colore e per diventare friabile (short è un termine in disuso per il friabile).
Le barette di cioccolato Toblerone vengono rpodotte dalla Kraft foods in Svizzera. Il nome è un unione di Tobler, il signore che l' inventò, e della parola italiana torrone. E stata creata nel 1908 a Berna. Nel 1909 il marchio Toblerone è stato registrato presso l' Ufficiol Federale per la Proprietà Intelletuale di Berna ed è stato il primo cioccolato al latte, mandorle e miele che sia mai brevettato. I colori della confezione e la forma a piramide sono stati ispirati dai balletti parigini di Folies Bergère! La nonna Andromaca, tra i pochi ricordi che aveva portato da Istanbul, aveva un album della Tobler con raccolta di cartoline che si trovavano nelle confezioni del cioccolato ...
Informazioni tratte da : Wikipedia 
 La ricetta è da qui.

Dosi : 12 pezzi
Difficoltà : facile
Ingredienti : 150gr di burro a temperatura ambiente
                             1/2 tazza (90 gr) di zucchero,
                             1 1/2 tazza (200gr) di farina 00,
                             1 cucchiaino da tè di estratto di vaniglia,
                             3 barrette di cioccolato Toblerone da 100gr,
                             1/2 tazza di mandorle a lamelle,
                             2 cucchiai di cranberries,
                             3 cucchiai di mirtili essiccati.
Preparazione :
Sbattete il burro con lo zucchero, fino ad ottenere una crema bianca. Aggiungete la farina e l' estratto di vaniglia e mescolate.
Foderate con carta antiaderente una teglia di dimensioni 20x20 cm. Versateci il composto del biscotto e livellate.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 190°C, modalità statico, per 20 minuti ca. Attenzione non deve risultare molto dorato. Sfornate e lasciate raffreddare completamente.
Fate fondere le barette del Toblerone al microonde o a bagnomaria. Versate sul biscotto e livellate. Cospargete con le lamelle di mandorle, i cranberry e i mirtilli essicati. Lasciate raffreddare completamente.
Tagliatelo a quadretti.


6 σχόλια:

  1. Λατρεύω Toblerone!Και μεταξύ μας Μαρίνα μου,δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν είναι φανατικός και ένθερμος υποστηρικτής της συγκεκριμένης σοκολατένιας γεύσης.Όταν παλαιότερα την προμηθευόμασταν αποκλειστικά από το εξωτερικό,αποτελούσε ακριβοθώρητη λιχουδιά και ο ταξιδιώτης που μας τις έφερνε ήταν το πλέον αγαπητό πρόσωπο!
    Τώρα η γεύση εξακολουθεί να συναρπάζει,το γεγονός όμως ότι την βρίσκουμε πια παντού,την έχει απομυθοποιήσει στα μάτια μας.
    Η σκέψη να την μεταχειριστέις για γλυκό,βρίσκω ότι είναι υπέροχη!Και τόσο,μα τόσο εύκολο!
    Άσε τους διαγωνισμούς Μαρίνα μου και σέρβιρε τις καταπληκτικές προτάσεις σου στο φανατικό κοινό σου,στους φίλους σου!Τουλάχιστον εδώ πιστεύω ότι η αξία σου είναι αναγνωρισμένη !Προσωπικά,δηλώνω φανατική θαυμάστρια σου και ένθερμος οπαδός των πολυποίκολων συνταγών σου!!!
    Σε φιλώ πολυ πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Οντως παλια μονο απο το εξωτερικο εβρισκες Toblerone, αυτο το ειχα ξεχασει!
      Η συνταγη δεν ειναι δικια μου, ο διαχειριστης της ομαδα την ειχε επιλεξει απο αγγλοφωνο site, απλα ο διαγωνισμος ηταν για την καλυτερη εκτελεση... Το shortbread ομολογω οτι δεν το ειχα σε μεγαλη υποληψη, αλλα οταν το εφτιαξα στο σπιτι με καλης ποιοτητας βουτυρο μου αρεσε! Και επειδη ο συνδυασμος του με την σοκολατα το εκανε ιδιαιτερα ελκυστικο, αποφασισα τελικα να γραψω την συνταγη και στο blog.
      Ευχαριστω για τα καλα σου λογια, σε φιλω!

      Διαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω απόλυτα για τους διαγωνισμούς στο φέις, δεν είναι διόλου αξιοκρατικοί και γι αυτό έχω σταματήσει προ πολλού να παίρνω μέρος.

    Μαρινάκι shortbread δοκίμασα πριν από 24 χρόνια στην Σκωτία και είχα ξετρελαθεί, μιλάμε είχα αγοράσει απίστευτες ποσότητες τότε, γιατί δεν τα έβρισκα πουθενά στην Ελλάδα.
    Πλέον τα βρίσκω, αλλά τα σούπερ ενισχυμένα με την Toblerone δικά σου, θα είναι ακόμη καλύτερα σίγουρα!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω το καταλαβα γρηγορα Ελενα μου, βλεπω ομως οτι γενικα εχουν ατονησει... στον συγκεκριμενο διαγωνισμο ειχα παρει μερος λιγο απο υποχρεωση, καθως με ειχαν συμπεριλαβει στους διαχειριστες του γκρουπ, αυτη ηταν και η τελευταια συμμετοχη μου σε τετοιου ειδους διαγωνισμους..
      Ελενα μου οταν ειχα βρεθει στο Εδιμβουργο, ηταν σε εποχες που ημουν πολυ λιγοφαγη και εκλεκτικη και τα shortbread δεν τα πηρα με καλο ματι... ολοι οι υπολοιποι ειχαν ενθουσιαστει με αυτα, εγω ουτε να τα μυρισω... σιγουρα με την σοκολατα γινονται ακομη πιο ελκυστικα, η σοκολατα εξισορροπει και την βουτυρατη γευση των shortbread.
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Μαρίνα μου!! Υπέροχο το shortbread με την Toblerone ...τέλεια!!!! Τα λάτρεψα!!!! 'Οσο για τους διαγωνισμούς συμφωνώ απόλυτα γι αυτό και δεν παίρνω μέρος ποτέ!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.