0

ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΚΑΝΕΛΑΣ Ή ΚΕΖΙΑ ♦♦ IL FIORE DELLA CANNELLA o KEZIA


ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΚΑΝΕΛΑΣ Ή ΚΕΖΙΑ

Εκτός από την πασίγνωστη κανέλα που την παίρνουμε απο τον φλοιό των δέντρων του είδους Cinnamomun, υπάρχει ακόμη ένα μπαχαρικό με παρόμοιο άρωμα και ιδιότητες, που το παίρνουμε απο τους καρπούς του.
Το άνθος της κανέλας ή κέζια, είναι οι αποξηραμένοι καρποί του δέντρου της κανέλας. Συνήθως προέρχεται απο τις ποικιλίες Cinnamomum cassia και Cinnamomum loureirii. Η συγκομιδή γίνεται αμέσως μετά την ανθοφορία, όσο οι καρποί είναι ακόμη άγουροι. Η επεξεργασία τους είναι απλά η ξήρανση στον ήλιο. Το άνθος της κανέλας είναι μικροί σκουρόχρωμοι κάλυκες που περιέχουν μέσα τον αποξηραμένο καρπό και εξωτερικά μοιάζουν πολύ με τα μοσχοκάρφια. 
Το άρωμα του είναι αυτό της κανέλας και μάλιστα της κάσια (κινέζικης) με πιό λουλουδάτους τόνους. Η γεύση του είναι ντελικάτη, γλυκειά, ελαφρώς καυτερή και με έντονη επίγευση.
Τα άνθη της κανέλας τα συναντάμε συχνά τόσο στην κινέζικη όσο και στην ινδική κουζίνα σε μαρινάδες ή στο τσάϊ. Πολλές φορές προστίθεται και σε μίγματα μπαχαρικών. Χρησιμοποιούνται ολόκληρα ή τριμμένα.


IL FIORE DELLA CANNELLA o KEZIA

Tranne la nota spezia di cannella, ottenuta dalla corteccia degli albero di Cinnamomum, eisiste una ancora, meno conosciuta, con profumo e qualità simili, ottenutta dai frutti dello stesso albero.
Il fiore della cannella o kezia, sono i frutti essiccati dell' albero di cannella. Di solito viene dalle specie Cinnamomum cassia e Cinnamomum loureirii. La raccolta comincia subito dopo la fioritura e quando i frutti sono ancora acerbi. Poi li lasciano semplicemente essiccare al sole. I fori della cannella sono piccoli calici di colore marrone scuro, quasi nero, che contengono il frutto; rassomigliano ai chiodi di garofano.
Il profumo è quello di cannella, e particolarmente della cassia (cannella cinese), con toni floreali. Il sapore è delicato, dolce, piccantino e lascia un retrogusto forte. La kezia viene utilizzata nella cucina cinese e nella cucina indiana, in marinate e in tè. Spesso viene aggiunta anche in misture di spezie. I fiori essicati vengono utilizzati sia interi che trittati.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.