1

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ // SALSA ALLE MELANZANE E YOGURT GRECO


ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ

Μια διαφορετική συνταγή για μελιτζανοσαλάτα, απο την τούρκικη κουζίνα (patlıcan yoğurtlama). Μελιτζανοσαλάτα με παραδοσιακό γιαούρτι, σκορδάκι, λεμονάκι και αρωματισμένη με δυόσμο! Το λεμονάκι διατηρεί το χρώμα της ανοιχτό. Σίγουρα διαφορετική απο τις μελιτζανοσαλάτες που ξέρουμε, αλλά πολύ νόστιμη! Την απολαύσαμε ως ορεκτικό, μαζί με ψητά κρεατικά, αλλά την βάλαμε και σε σάντουιτς με αλλαντικά, όπου και έκανε την διαφορά στην γεύση!

Δόση : για 6 άτομα 
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 3 μελιτζάνες μεγαλούτσικες (περίπου 1 Kg),
                300 gr παραδοσιακό αγελαδινό γιαούρτι χωρίς την πέτσα,
                1 σκελίδα σκόρδο,
                1 κ.σ. ξερό τριμμένο δυόσμο,
                ελαιόλαδο παρθένο έξτρα (4-5 κ.σ.),
                χυμό λεμονιού (2 κ.σ.),
                αλάτι.
Προετοιμασία :
Ψήστε τις μελιτζάνες κατά προτίμηση στα κάρβουνα. Ξεφλουδίστε τες και βάλτε την ψύχα μέσα σε ένα τρυπητό. Αφήστε να στραγγίσουν τα υγρά τους για τουλάχιστον μία ωρίτσα.
Με ένα πηρούνι πολτοποιήστε την ψύχα. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και το μούλτι, αλλά φροντίστε να μην την κάνετε αλοιφή. Περάστε το σκόρδο απο την πρέσσα και πορσθέστε το στην μελιτζάνα. Προσθέστε το γιαούρτι χωρίς την πέτσα του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο άλλο είδος γιαουρτιού, αλλά το παραδοσιακό αγελαδινό, που είναι λίγο ξυνούτσικο και όχι πολύ λιπαρό, είναι η καλύτερη επιλογή. Προσθέστε τον δύοσμο, αλάτι και λεμόνι κατά το γούστο σας. Προσθέστε τέλος και το ελαιόλαδο, αναμιγνύοντας μέχρι να γίνει μία ωραία αλοιφή. Το λάδι, το λεμόνι και το αλάτι συνήθως τα βάζω με το μάτι, δοκιμάζοντας το αποτέλεσμα.
Αφήστε την μελιτζανοσαλάτα να σταθεί για τουλάχιστον μία ωρίτσα στο ψυγείο, να αναμειχθούν τα αρώματα.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.


SALSA ALLE MELANZANE E YOGURT GRECO

Ancora una melitzanossalàta, cioè salsa alle melanzane, diversa abbastanza da quella comunemente preparata in Grecia. La versione tradizionale l' abbiamo vista qui. Questa variazione viene dalla cucina turca (patlıcan yoğuurtlama) e contiene yogurt greco tradizionale, aglio e mentuccia romana. Servitela come antipasto, contorno in piatti di carne arrostita o spalmatela in pannini.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 3 melanzane piuttosto grosse (1 Kg ca.),
                             300gr di yogurt greco tradizionale da latte vaccino,
                             1 spicchio d' aglio,
                             1 cucchiaio di mentuccia trittata,
                             olio extravergine di oliva (4-5 cucchiai),
                             succo di limone (2 cucchiai),
                             sale qb.
Preparazione :
Fate cuocere le melanzane alla griglia o preferibilmente sulla brace. Eliminate la buccia e mettete la polpa in un colino. Lasciate per un' oretta a sgocciolare i suoi liqudi.
Spappolate le melanzane con una forchetta. Potete metterle anche nel cutter, ma comunque non ridurle a pommata. Schiacciate l' aglio con lo spremiaglio e aggiungetelo alla purea di melanzane. Aggiungete lo yogurt greco tradizionale senza la pellicina. Certo potete utilizzare anche altro tipo di yogurt greco, ma lo yogurt tradizionale da latte vaccino è ideale, siccome è più magro e acidulo. Aggiungete la mentuccia, il succo di limone ed il sale a piacere. Aggiungete anche l' olio e mescolate fino a prendere una pommata per di più omogenea. Olio, succo di limone e sale io li metto di solito ad occhio, assagiando e corregendo se necessario. 
Lasciate la melizanossalata a riposare nel frigo per almeno un' ora prima di servire, per insaporirsi.
Si conserva nel frigo per 2-3 giorni.


1 σχόλιο:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.