"ΣΑΛΑΜΙ" ΜΕ ΝΟΥΤΕΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ
Εχει προκύψει μια διαφωνία μέσα στην οικογένεια μας, καθώς εγώ επιμένω να το λέω σαλάμι σοκολάτας, ενώ ο Δ. κορμό. Οπως και να το πείς πάντως είναι ένα νόστιμο γλυκάκι, που όταν το φτιάχνω εξαφανίζεται μέσα σε μερικές ώρες. Υπάρχει βέβαια και η κλασσική εκδοχή του με αυγό και κακάο ή σοκολάτα (εδώ). Αυτήν την φορά όμως έψαχνα τρόπο να αξιοποιήσω ένα ληξιπρόθεσμο μασκαρπόνε και επιπλέον ήθελα να φτιάξω κάτι γρήγορο και εύκολο, καθώς δεν είχα πολύ χρονο στη διάθεση μου. Ετσι δημιουργήθηκε αυτό το "σαλάμι" (ή κορμός) το οποίο αφού πέρασε απο την ... επιτροπή των δοκιμαστών μου, βγήκε το πόρισμα οτι "ήταν ο πιο νόστιμος κορμός που έχουμε δοκιμάσει"!
Γίνεται γρήγορα και πανεύκολα, το μόνο που θέλει είναι να μείνει αρκετές ώρες στην κατάψυξη για να σφίξει.
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : 250 gr μπισκότα (petit beurre και Μιράντα),
250 gr μασκαρπόνε,
250 gr νουτέλλα,
50 gr καραμελλωμένα αμύγδαλα,
3 κ.σ. μαύρο ρούμι.
Προετοιμασία :
Για να ετοιμάστετ τα καραμελλωμένα αμύγδαλα, θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ. Βάλτε τα σε γουδί ή στο μούλτι και σπάστε τα, αλλά όχι σε πολύ ψιλά κομμάτια.
Σπάστε τα μπισκότα με το χέρι. Εγω χρησιμοποίησα ανάμεικτα petit beurre και Μιράντα.
Βάλτε το μασκαρπόνε σε ένα σκεύος και χτυπήστε το λίγο με τον αυγογδάρτη να αφρατέψει. Προσθέστε την νουτέλλα και το ρούμι και αναμείξτε. Αν η νουτέλλα είναι πολύ σφιχτή ζεστάνετε την λίγο στον μικροκυματικό. Προσθέστε τα καραμελλωμένα αμύγδαλα και τα σπασμένα μπισκότα και αναμείξτε. Ζάχαρη δεν χρειάζεται να προσθέσετε, γιατί τόσο τα μπισκότα όσο και η νουτέλλα είναι ήδη αρκετά γλυκά.
Μπορείτε να στρώστε το μίγμα μέσα σε μια φόρμα, κατά προτίμηση σιλικόνης. Εγώ το έβαλα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί, του έδωσα το σχήμα σαλαμιού (για να μπορώ και να το λέω άνετα σαλάμι και όχι κορμό!!! :)) και το τύλιξα σφιχτά. Με όποιο τρόπο και να το μορφοποιήσετε, βάλτε το έπειτα στην κατάψυξη και αφήστε το να σταθεί για τουλάχιστον 3 ώρες, ή ακόμη καλύτερα για όλο το βράδυ.
Οταν θελήσετε να το σερβίρετε, κόβεται πολύ εύκολα σε φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφού μοιάζει πιο πολύ με σεμιφρέντο και δεν παγώνει.
SALAME ALLA NUTELLA E MASCARPONE
Il salame al cioccolato è un dolcetto che lo preparavano spesso le nostre mamme, siccome facile e sempre gradito da tutti. In Grecia si preferisce la definizione "tronchetto" anzi che salame. C' è la ricetta classica (vedi qui), ma sempre si può sperimentare con ingredienti nuovi. Avevo nel frigo un mascarpone che tra qualche giorno sarebbe definitvamente scadente, e siccome non avevo tempo a mia dispisizione per preparare qualcosa di più complicato, ho fatto questo salame semplice ma tanto buono! E piaciuto un sacco ai miei uomini, tutti e due hanno affermato che è stato il salame più buono che abbiano mai assagiato, e l' ho capito anch'io, perchè il suo soggiorno nel nostro freezer è stato brevissimo, non ha durato più di 24 ore!
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : molto facile
Ingredienti : 250 gr di biscotti secchi,
250 gr di mascarpone,
250 gr di nutella,
50 gr di mandorle caramellate,
3 cucchiai di rum scuro.
Preparazione :
Per preparare le mandorle caramellate (croccante) istruzioni dettagliate troverete qui. Trittatele grossolanemente nel triatutto o nel mortaio.
Trittate i biscoti con le mani, abbastanza grossolanemente. Ho utlizzato biscotti petit beurre misti con biscotti secchi per i bimbi.
Ponete il mascarpone in una ciotola capiente e sbattete brevemente con le fruste. Aggiungete il rum e la nutella e sbattete per omogeneizzare. Se la nutella è dura e non cola, riscaldatela per qualche secondo al microonde. Aggiungete i biscotti e le mandorle e mescolate. Non ho aggiunto zucchero, siccome sia i biscoti che la nutella sono già abbastanza zuccherati.
Potete mettere il composto in uno stampo a silicone. Io l' ho versato su carta antiaderente, gli ho dato la forma di salame e poi l' ho avvolto strettamente nella carta. Posizionate poi nel freezer e lasciate riposare per almeno 3 ore, o meglio ancora per tutta la notte.
Per servirlo tagliatelo a fette con un coltello, siccome ha la consistenza di semifresso si taglia facilmente.
Νομίζω ότι η ίδια "διαφωνία" περί της ονομασίας του υπάρχει σε πολλά σπίτια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως και να το πεις όμως, αυτό το γλυκάκι είναι πάντα εγγύηση!
Και το μασκαρπόνε θα του πηγαίνει σίγουρα πολύ!
Καλή εβδομάδα!
Α, δεν ειμαστε οι μονοι τοτε που διαφωνουμε! Παντως ηταν μεγαλη ανακαλυψη αυτο το γλυκο, ευκολο και παντα νοστιμο!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Γνωστό το "σαλάμι" ως γλυκό ψυγείου αλλά το μασκαρπόνε θα του δίνει άλλη γεύση!! Θα ήθελα να το δοκιμάσω γιατί προβλέπεται να είναι πολύ νόστιμο!! Φιλούρες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Λιλια μου, σιγουρα εχει αλλη γευση με το μασκαρπονε και την νουτελλα, μοιαζει για πιο κρεμωδες γλυκο.
ΔιαγραφήChe bontà dev'essere il connubbio mascarpone e nutella... l'aspetto è magnifico. E' vero il salame di cioccolato quello classico,lo faceva spesso anche la mia mamma.
ΑπάντησηΔιαγραφήComplimenti.
Grazie cara! E una versione italianissima! Il salame è stato uno dei primi dolci che io abbiia preparato all' età di 12-13 anni. Forse troppo calorico con la margarina, ma allora che pensava alle calorie?
ΔιαγραφήΣαλάμι, κορμός, μωσαϊκό…
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως και να το πούμε είναι ένα πραγματικά υπέροχο και πάντα καλοδεχούμενο γλυκό!
Καλή εβδομάδα Μαρίνα!
Ετσι ειναι Ερμιονη μου, μονο που ακουνε οτι παω να ετοιμασω σαλαμι ... ενταξει κορμο, αρχιζουν και τους τρεχουν τα σαλια...
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα Ερμιονακι!
Είσαι γλύκα, και το σαλάμι σου επίσης, Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλα Μαρθουλα!
ΔιαγραφήΠάντως Μαρίνα μου εμένα δε με νοιάζει πώς το λένε αλλά πόσο νόστιμο είναι!! Και ο συνδυασμός των υλικών που χρησιμοποίησες είναι φοβερός!!!!!!!!!!!!!!!! Φοβερή νοστιμιά έφτιαξες!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήMamma mia che cosa super golosa! Questo è assolutamente da provare! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή