BOSTON CREAM PIE
Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με τεράστιο κώκ ή με τούρτα κώκ, πολλοί μάλιστα την παρουσιάζουν σε ελληνικά blog και με αυτήν την ονομασία. Η τούρτα αυτή όμως έχει το δικό της όνομα και λέγεται Boston cream pie. Σύμφωνα και με την Wikipedia, δημιουργήθηκε το 1856 στο Parker House Hotel, στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών, απο τον αμερικανο-αρμένιο σέφ M.Sanzian. Η Tory Avery όμως, συγγραφέας και μελετητής της γαστρονομίας, που ασχολείται με τις παραδοσιακές αμερικάνικες συνταγές και την ιστορία τους, μας λέει οτι η Boston cream pie κακώς αποδίδεται ως δημιουργία της κουζίνας του συγκεριμένου ξενοδοχείου, αφού δεν υπάρχει καμία αναφορά για κάποιο παρόμοιο γλυκό στο μενού του, τουλάχιστον μέχρι το 1870, χρονολογία που η Boston cream pie ήταν ήδη γνωστή και αναγνωρισμένη σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ετσι η ιστορία της γέννησης της παραμένει λίγο σκοτεινή και μπρεδεμένη, το πιθανότερο είναι οτι ξεκίνησε απο τις παραδοσιακές γεμιστές αμερικάνικες τούρτες του 19ου αιώνα, με βασική γέμιση από μαρμελάδα φρούτων, και μετεξελίχθηκε στην σημερινή της μορφή με γέμιση κρέμα ζαχαροπλαστικής. Ακόμη και το μαλακό γλάσσο σοκολάτας είναι μεταγενέστερη προσθήκη, αφού στην αρχή ήταν πασπαλισμένη απλά με ζάχαρη άχνη. Γύρω στα 1960, είχε καταξιωθεί πλέον ως αμερικάνικο γλυκό, ενώ σήμερα αποτελεί το παραδοσιακό γλυκό της Μασαχουσέτης. Η σύσταση της είναι : δύο στρώματα από αφράτο παντεσπάνι, γέμιση κρέμα ζαχαροπλαστικής με άρωμα βανίλια και επικάλυψη απο μαλακό γλάσσο σοκολάτας.
Πηγές : Tory Avery, Wikipedia
Απο καιρό σκεφτόμουν να δοκιμάσω αυτήν την τουρτίτσα με την τόσο λαχταριστή όψη! Αφού πρόκειται για αμερικάνικο γλυκό, σκέφτηκα να συμβουλευτώ πρωτίστως τα αμερικάνικα site και blog. Βέβαια βρέθηκα πάλι αντιμέτωπη με το ίδιο θέμα : χρησιμοποιούσαν έτοιμο παντεσπάνι και έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής, ακόμη και έτοιμο γλάσσο, οι μόνες οδηγίες ήταν για την συναρμολόγηση της... Αυτό με τα πάντα όλα έτοιμα, μου το είχε επισημάνει μια πελάτισσα μου, που ο γιός της ήταν παντρεμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ή οποία διηγόταν ότι στο σπίτι δεν έβαζαν κατσαρόλα στην φωτιά και πως ότι έτρωγαν ήταν προμαγειρεμένο και κατεψυγμένο, και έλεγα απο μέσα μου οτι μου τα λέει όλα αυτά γιατί δεν χωνεύει την νύφη της που είναι αμερικάνα ... Να όμως που το βρίσκω και μπροστά μου... Τελικά απο τις λίγες ολοκληρωμένες συνταγές που βρήκα επέλεξα αυτή της Betty Crocker (παρεπιπτόντως, η Betty Crocker δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, δημιουργήθηκε απο το μάρκετινγκ μιας αμερικάνικης εταιρείας που παράγει άλευρα και έτοιμα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αλλά το ομώνυμο site θεωρείται απο τα πιο έγκυρα και καταξιωμένα). Βέβαια κάτι δεν μου πήγαινε καλά με την συνταγή για το παντεσπάνι, αλλά είπα να δοκιμάσω με τις δικιές της οδηγίες και αναλογίες, καθώς η φωτογραφία του γλυκού στο site ήταν δελεαστική... Μέγα λάθος! Το αποτέλεσμα ήταν το πιο αποτυχημένο παντεσπάνι ever! Ξαναδοκίμασα αλλά με διαφορετικές αναλογίες υλικών αυτήν την φορά και προσθέτοντας τα 4 ασπράδια που μου είχαν περισσέψει απο την κρέμα ζαχαροπλαστικής που ήδη είχα φτιάξει. Το παντεσπάνι βγήκε ιδιαίτερα αφράτο και όταν έπειτα το δοκιμάσαμε είδαμε ότι έγινε και πολύ νόστιμο. Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής ξεκίνησα εξ' αρχής με αλλαγές, βάζοντας μόνο τους κρόκους των αυγών και χρησιμοποιώντας άμυλο αντί για αλεύρι. Το γλάσσο σοκολάτας το έφτιαξα σε μεγαλύτερη ποσότητα, καθώς μας αρέσει η σοκολάτα και είπα λίγο να υπερβάλλω! Δεν ξέρω αν η δικιά μου Boston cream pie είναι ακριβώς η αυθεντική γεύση, αν και κατά βάση έμεινα πιστή στα συστατικά απο τα οποία αποτελείται. Το σίγουρο πάντως είναι οτι έγινε πεντανόστιμη και μετά βίας επιβίωσε μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας...
Δόση : για 8-10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά :
για την κρέμα : 2 φλ. (440 ml ) γάλα φρέσκο πλήρες,
4 κρόκους αυγών,
2/3 φλ. (130 gr) ζάχαρη κρυσταλλική,
2 κ.σ. corn flour,
1 κ.σ. ρυζάλευρο,
1/2 λουβί βανίλιας.
για το παντεσπάνι : 150 gr αλεύρι γοχ.,
2 κ.σ. corn flour,
2/3 φλ. (130 gr) ζάχαρη κρυσταλλική,
2 αυγά + 4 ασπράδια,
1 φλ. καφέ (60 ml) ηλιέλαιο,
1/2 φλ. (120 gr) γάλα φρέσκο πλήρες,
1 1/2 κ.γ. baking powder,
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας,
1/2 κ.γ. αλάτι.
για το γλάσσο : 180 gr κουβερτούρα 50% κακάο,
150 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
1 κ.σ. μέλι ανθέων,
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας,
1 πρέζα αλάτι.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε με το παντεσπάνι. Χτυπήστε πολύ καλά τα αυγά και τα ασπράδια με την ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέστε το ηλιέλαιο και χτυπήστε το μίγμα για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέστε το αλάτι και το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking εναλάσσοντας το με το γάλα και αναμιγνύοντας με μια σπάτουλα και με κινήσεις απο κάτω προς τα επάνω.
Αλείψτε με λίγο λάδι μια φόρμα στρογγυλή με διάμετρο 25 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια του. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Πριν το βγάλετε κάντε το τέστ με την οδοντογλυφίδα.
Βγάλτε το παντεσπάνι απο τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει τελείως πρίν το ξεφορμάρετε. Καλύτερα να το αφήσετε να σταθεί 12 ώρες για να τραβήξει. Μπορείτε να το ετοιμάσετε και απο την προηγούμενη ημέρα.
Φτιάξτε την κρέμα. Εγώ την έφτιαξα στον μικροκυματικό. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ. Μόλις είναι έτοιμη, καλύψτε την επιφάνεια της με διάφανη μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο. Η κρέμα θα πρέπει να κρυώσει τελείως πρίν την χρησιμοποιήσετε.
Συναρμολογήστε την τούρτα. Αφού ξεφορμάρετε το παντεσπάνι, κόψτε το οριζόντια στα δύο. Τοποθετήστε την βάση επάνω σε έναν δίσκο σερβιρίσματος. Στρώστε απο επάνω την κρέμα. Καλύψτε με το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι. Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο.
Ετοιμάστε το γλάσσο. Ψιλοκόψτε την κουβερτούρα. Βάλτε την κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι, το εκχύλισμα βανίλας και το αλάτι σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά και πρίν βράσει, κατεβάστε το απο την φωτιά και ρίξτε το επάνω στην σοκολάτα. Αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί τελείως και να γίνει ομοιογενής. Αφήστε την γκανάς να χλιαρίνει λίγο, αλλά να είναι αρκετά ρευστή, και καλύψτε με αυτή την επιφάνεια της τούρτας.
Διατηρείται στο ψυγείο.
BOSTON CREAM PIE
La cosidetta Boston cream pie, è una golosa trota di soffice pan di spagna (sponge cake), farcita con crema pasticcera e ricoperta di una golosa glassa al cioccolato. Secondo la Wikipedia, questa torta è stata creata nel 1856, dallo chef americano-armeno M.Sanzian, nella cucina dell' albergo Parker House Hotel, che si trova al Boston degli Stati Uniti. Tory Avery però, studiosa della storia di gastronomia e scrittrice, dopo una ricerca che ha fatto, ha scoperto che la Boston cream pie, non ha daffare tanto con la città di Boston nè con il Parker House Hotel. Pare che nei menu dell' albergo non ci sono tracce di qualche dolce simile, almeno fino l' anno 1870, quando la Boston cream pie ormai diventò un dolce rinomato per tutti gli Stati Uniti. Così le sue origini restano nell' oscurità, con l' ipotsei che questa torta è stata semplicemente l' evoluzione delle torte tradizionali americane dell' inizio '900, che erano farcite di marmellata di frutta. Con la mano di qualche cuoca ispirata, la marmellata è stata sostituita dalla crema pasticcera, mentre anche la glassatura è un aggiunta recente, siccome le prime torte del genere erano semplicemente spolverate di zucchero a velo. Nel 1960 è già affermata come un dolce tipico statunitese, mentre oggi è il dolce tradizionale del Massachusetts
Fonti : Tory Avery, Wikipedia
Già da parecchio tempo avevo in mente di realizzare questa torina golosa. E siccome si tratta di una ricetta statunitese, ho pensato di consultarmi blog e siti statunitesi per la ricetta originale. Certo il problema con le ricette statunitesi è sempre lo stesso : la maggior parte degli ingredienti si consiglia di acquistarli semi-pronti, già cotti o al massimo in poverine da mescolare con il latte o l' acqua. Questo tipo di pasticceria però non mi va affato, io voglio prepare tutto dalle materie prime, altrimenti che senso ne ha? Dalle poche ricette complete che ho trovato, ho pensato di provare quella di Betty Crocker, che certo è una persona immaginaria, creata per le esigenze di una industria di farine e preparati da pasticceria, ma nel suo sito si può trovare affermate ricette di cucina e pasticceria. Certo la ricetta a prima vista non mi ha convinto poi tanto, anche se l' ho vista ripetuta in vari blog, e così mi sono convinta a provarla. Big mistake, come direbbe la stessa Betty se fosse in persona... Il pan di spagna è stato il peggiore che abbia mai fatto... Ho cambiato le dosi, secondo a quanto ho imparato finora, e ho riprovato aggiungendo anche i 4 tuorli che sono avanzati dalla crema pasticcera. Il pan di spagna è risultato sofficissimo e molto buono. Per la crema pasticcera avevo già fatto i miei cambiamenti fin dall' inizio, mettendo solo i tuorli e sostituendo la farina con l' amido. Ho esagerato anche alla glassa di cioccolato, siccome i dolci al cioccolato ci piacciono un sacco! Non so se ho creato la vera Boston cream pie, sono stata però fedele abbastanza ai suoi componenti. La mia Boston cream pie è riusltata golosissima e nel giro di un paio di giorni non ne è rimasta una sola briciola!
Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per la crema pasticcera : 2 tazze (440 ml ) di latte fresco,
4 tuorli d' uova,
2/3 di tazza (130 gr) di zucchero semolato,
2 cucchiai di maizena,
1 cucchiaio di farina di riso,
1/2 bacca di vaniglia.
per il pan di spagna : 150 gr di farina 00,
2 cucchiai di maizena,
2/3 di tazza (130 gr) di zucchero semolato,
2 uova intere + 4 albumi,
1 tazzina del caffè (60 ml) di olio di semi,
1/2 tazza (120 gr) di latte fresco intero,
1 1/2 cucchiaino di lievito chimico,
1 cucchiaino di estratto di vaniglia,
1/2 cucchiaino di sale.
per la finitura : 180 gr di cioccolato fondente al 50% cacao,
150 gr di panna a 35% grassi,
1 cucchiaio di miele,
1/2 cucchiaino di estratto di vaniglia,
1 pizzico di sale.
Preparazione :
Si comincia dal pan di spagna. Sbattate le uova intere e gli albumi con lo zucchero e l' estratto di vaniglia, fino ad ottenere un composto spumoso. Aggiungete l' olio (io : di girasole) e sbattete per un paio di minuti ancora. Aggiungete il sale e la farina settacciata con il lievito chimico, alternando con il latte e mescolando il tutto con una spatola di silicone con movimenti dal basso verso l' alto.
Spenellate d' olio un stampo rotondo di 25 cm. di diametro. Versateci il composto e livellate. Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 50 minuti ca, fino a dorare. Fate la rpova stecchino prima di sfornare. Sfornate e lasciate raffreddare completamente prima di sformare. Lasciatelo riposare per 12 ore prima di utilizzarlo. Potete prepararlo anche il giorno prima.
Preparate la crema. Io l' ho preparata al microonde. Istruzioni dettagliate troverete qui. Quando sarà pronta, coprite la sua superficie con pellicola transparente e ponetela nel frigo. Lasciatela raffreddare completamente prima di utilizzarla.
Montaggio della torta. Sformate il pan di spagna e tagliatelo in due, nel senso orizzotnale. Disponete la base su un vassoio da portata. Coprite con la crema e livellate. Disponete sopra il secondo disco di pan di spagna. Ponete la torta nel frigo.
Preparate la glassa. Trittate il cioccolato o utilizzate dei callets. Versate la panna in un pentolino, aggiungete l' estratto di vaniglia, il sale ed il miele e portate sul fuoco. Scaldate senza lasciarlo bollire. Versatelo sul cioccolate e mescolate fino a sciogliersi completamente. Lasciate la ganache ad intiepiedie e per quanto sia ancora abbastanza fluida versatela sulla torta.
Viene conservata nel frigo.
Τη γνωρίζω και την λιγουρεύομαι τη Κα Boston cream pie..χαχα το πρώτο κομμάτι της φωτογραφίας είναι έρωτας με την πρώτη ματιά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι ωραια η αφιλοτιμη, αν και με απογοητευσε λιγο στην αρχη με το αποτυχημενο παντεσπανι, τελικα εγινε πολυ νοστιμη...
ΔιαγραφήBoston pie το ξέρω κι εγώ αυτό το γλυκάκι, και κάπως με ξένιζε πάντα η ονομασία τούρτα κωκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι από τα ωραιότερα γλυκάκια ever!!
Και την έκανες σούπερ Μαρίνα μου!
Φιλιά!:
Ευχαριστω Ελενα μου!
ΔιαγραφήΔείχνει φοβερή και πολύ δελεαστική Μαρίνα μου και είμαι σίγουρη ότι θα είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ προτελευταία φωτογραφία απλά με πέθανε έτσι όπως βλέπω το γλάσο να ξεχειλίζει στην επιφάνεια.
Δεν ήξερα ότι η Betty δεν είναι αληθινό πρόσωπο, να λοιπόν που έμαθα και κάτι καινούριο!
Φιλιά!
Οντως Ερμιονη μου, οι πιο πολλοι νομιζουν οτι η Betty Crocker ειναι υπαρκτο προσωπο. Εμενα με ξενισε λιγο που δεν υπηρχε καποια φωτογραφια της εν λογω κυριας στο site, και ετσι αρχισα να το ψαχνω. Ολα ξεκινησαν το 1920, οταν μια μικρη αλευροβομηχανια των Ηνωμενων Πολιτειων, η General Mills, εβαλε στα προϊοντα της ενα κουπνι με μικρο παζλ, και οποιος απαντουσε επαιρνε μερος σε μια κληρωση με δωρα. Τα κουπονια ταχυδρομηθηκαν στην εταιρια κατα χιλιαδες, αλλα δεν περιειχαν μονο την λυση του παζλ, αλλα και μια σειρα απο ερωτησεις σχετικα με αποριες και συνταγες... Τοτε καποιος δαιμονιος μανατζερ σκεφτηκε να δημιουργησει ενα φανταστικο προσωπο, το οποιο θα απαντουσε σε ολα αυτα, δινοντας ενα τονο οικειοτητας. Το ονομα Betty ηταν ενα κοινο ονομα που γινοταν ευκολα αποδεκτο, ενω το επωνυμο Crocker ηταν το επωνυμο ενος πολυ καλου μανατζερ της εταιραιρειας, ο οποιος ειχε συνταξιοδοτηθει προσφατα. Για την χειρογραφη υπογραφη της Betty Crocker, εγινε ενας μικρος διαγωνισμος αναμεσα στις υπαλληλους της εταιρειας, και αυτη που κερδισε ειναι αυτη που υπαρχει μεχρι σημερα. Το ολο εγχειρημα ιεχε τραστια ανταποκριση, η εταιρεια αναπτυχθηκε ραγδαια και εφτασε να εχει δικη της ραδιφωνικη εκπομπη, που ασχολιοταν με ολα τα προβληματα και τις αποριες που μπορει να εχει μια νοικοκυρα σχετικα με την κουζινα... Η απηχηση της εκπομπης ηταν εκπληκτικη και η εταιρεια απασχολουσε 20 ατομα (!) για να απαντανε στα ερωτηματα και να δινουν συνταγες μαγειρικης. Οι συνταγες απο την αλλη μερια δεν ηταν τυχαιες, δοκιμαζοντουσαν ολες πριν δοθουν στην δημοσιοτητα, μεσα σε επαγγελματικες κουζινες, οι οποιες ηταν επισκεψιμες για το κοινο. Υπολογιζεται οτι μεχρι σημερα πανω απο 2.000.000 ατομα εχουν επισκευτει αυτες τις κουζινες. Παραλληλα εκδοθηκαν βιβλια με συνταγες μαγειρικης, τα οποια ενημερωνοντουσαν συνεχεια και εκαναν χρηση των νεων ηλ. συσκευων κουζινας που σιγα σιγα κατεκλυζαν τις Ην. Πολιτειες. Επισης ξεκινησε και ενα θεσμος διαγωνισμων μαγειρικης με μονη προϋποθεση την χρηση των προϊοντων της Geneal Mills, οι οποιο μαλιστα στην αρση ειχαν καποια μικρα βραβεια αλλα καποια στιγμη εφτασαν να δινουν επιταγες με αξιλογα ποσα. Καποιος σκεφτηκε επισης να φτιαξει ενα πορτραιτο της Betty Crocker, το οποιο αλλαζε καθε λιγα χρονια, υπολογιζοντας την πραγματικη ηλικια που θα ειχε η Betty αν ηταν υπαρκτο προσωπο (η τελευταια ενημερωση ειναι του 1996) . Και μην νομιζετε οτι μονο στην Ελλαδα μας εχει μπερδεψει το καλοστημενο μαρκετινγκ .... μεγαλο ποσοστο των Αμερικανιδων, πιστευουν οτι η Betty Crocker ειναι υπαρκτο προσωπο...
ΔιαγραφήΕίναι πολύ ωραία Μαρίνα μου!!! Αλήθεια δεν υπάρχει η Betty;;;; Σούπερ γλυκό ετοίμασες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ευχαριστω Κικη μου!!!
ΔιαγραφήΑπό τα πιο νόστιμα γλυκά και εσύ το έχεις κάνει υπέροχο! Μακάρι να είχα ένα κομμάτι :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Μαρια μου! Κριμα που ειμαστε μακρυα...
ΔιαγραφήΜε πήγες πολλά χρόνια πίσω με τούτο το γλυκό Μαρίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγενικό πρόσωπο, που είχε ζήσει πολλά χρόνια στην Αμερική, το έκανε τόσο επιτυχημένο με αφορμή μια ονομαστική γιορτή.
Πως και πως περίμενα κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία, για να το γευτώ :-))
θα την κάνω σίγουρα την προσπάθεια.
Καλό μεσημέρι εύχομαι.
Πρεπει να ειναι πολυ δημοφιλες στην Αμερικη αυτο το γλυκο και εδω που τα λεμε, δεν εχουν και αδικο...
ΔιαγραφήΤο έχω φτιάξει μία φορά με κάποια άλλη συνταγή και ναι.........είναι υπέροχο!!!!θα το δοκιμάσω όμως με την δική σου γιατί οι συνταγές σου είναι πολύ ψαγμένες!!Μαρίνα μου,ευχαριστούμε πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαμπρινη μου ευχαριστω για τα καλα σου λογια!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Ciao Marina, finalmente torno a leggerti!
ΑπάντησηΔιαγραφήContingenze tristi e meno tristi mi hanno tenuta lontana dal mio blog e dai blog che seguo più in generale.
Concordo sul fatto che molte ricette USA indichino l'utilizzo di preparati pronti, ma anche alcune ricette europee lo fanno, però che senso ha scrivere una bella ricetta e usare preparati pronti?
Io non so se la tua sia la vera Boston Cream Pie, sono certa però che se la presentassi a Boston tutti si leccherebbero baffi e dita!
Buona serata col sorriso
Ciao cara Fabi!
ΔιαγραφήMi dispiace la ragione della tua assenza, spero che ora tutto è a posto!
Appunto che senso ha riprodurre una ricetta realizzata con i preparati pronti? E poi io sono contro ogni polverina che con l' aggiunta di acqua si trasforma in crema pasticcera o pan di spagna, chissa quante cose nocive contengono.... Non è meglio utilizzare dei prodotti freschi? E poi credo che tutti possono impiegare un po' di tempo in più, pur per offrifre ai loro cari un doce vero e non di plastica...
Un abbraccio!