5

ΚΟΥΛΊ : ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΟΥΤΩΝ Ή ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ♦♦ LA COULIS


ΚΟΥΛΊ (COULIS):
ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΟΥΤΩΝ Ή ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Η coulis (προφέρεται κουλί) είναι ένας αραιός πουρές φρούτων ή λαχανικών, που χρησιμοποιείται ως σάλτσα. Η ονομασία της προέρχεται απο την αρχαία γαλλική λέξη couleis, που με την σειρά της προέκυψε απο το λατινικό colatus, παθητική μετοχή του colare που σημαίνει στραγγίζω. Η κουλί των λαχανικών συνήθως συνοδεύει κρεατικά, ενώ η κουλί των φρούτων γαρνίρει γλυκά επιδόρπια. 
Κουλί συνήθως φτιάχνουμε με φρούτα που έχουν μαλακή σάρκα, αλλά και έντονο χρώμα όπως οι φράουλες, τα φρούτα του δάσους (μύρτιλα, σμέουρα, φραγκοστάφυλα), τα βερίκοκα.
Στο σημερινό το πόστ θα περιγράψω πως ετοιμάζουμε την κουλί φράουλας, και η μέθοδος αυτή ισχύει και για τα υπόλοιπα φούτα. 
Η κουλί παρασκευάζεται τόσο με θερμή όσο και με ψυχρή μέθοδο. Την θερμή μέθοδο θα την περιγράψω αναλυτικά πιο κάτω. Στην ψυχρή μέθοδο, απλώς πολτοποιούμε τα φρούτα, προσθέτουμε ζάχαρη άχνη και λίγο χυμό λεμονιού και το περνάμε απο σίτα, ώστε να γίνει λεπτόρευστο και ομοιογενές. Ο χυμός λεμονιού βοηθάει στο να μην οξειδωθούν τα φρούτα και να διατηρήσουν το ζωηρό τους χρώμα. Η κουλί που παρασκευάζεται εν ψυχρώ, είναι πιο ευπαθές και πρέπει να καταναλωθεί άμεσα.
Οι δόσεις είναι ενδεικτικές.

Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 250 gr φράουλες,
                 50 gr ζάχαρη άχνη,
                 2 κ.σ. χυμό λεμονιού.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε φράουλες ώριμες αλλά όχι λιωμένες. Αφαιρέστε τα κοτσανάκια, πλύντε τες καλά και κόψτε τις μεγάλες σε κομμάτια. 
Βάλτε τες μέσα σε ένα τηγάνι και βάλτε το σε χαμηλή πρός μέτρια φωτιά. Σε λίγο θα αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους και να σιγοβράζουν. Προσθέστε την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και αφήστε να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν πολτός. 
Περάστε την σάλτσα απο ένα μάλλον χοντρό σουρωτήρι και μαζέψτε την μέσα σε ένα μπώλ. Πιέστε τον χυλό με ένα κουτάλι ώστε να στραγγίσει καλά.
Η κουλί είναι έτοιμο.
Διατηρείται στο ψυγείο για 1-2 μέρες.

- Αν θέλετε να έχει περισσότερη λάμψη η κουλί, μειώστε την ζάχαρη και προσθέστε και λίγο σιρόπι γλυκόζης.


LA COULIS 

La coulis è una semplice purea di frutta o verdura, di consistenza molto fine, che viene utilizzato come salsa. La parola viene dal francese antico couleis, derivato a sua volta dal latino volgare colaticus, partcipio passato di colare, cioè scolare. La coulis tdi verdure di solito condisce piatti di carne, mentre quello di frutta dei dessert dolci.
I frutti di solito utilizzati per preparare la coulis, sono di polpa molle e di colore intenso come le fragole, i ribes, i lamponi, i mitilli, le more e le albicocche. 
Esistono due metodi di preparazione. Il metodo a crudo è certo più semplice e si consiste di frullare la frutta, aggiungere zucchero e succo di limone (per impedire l' ossidazione e aiutare a mantenere il colore intenso dei frutti utilizzati) e poi il tutto viene passato da un colino a maglia rada. Questa coulis cruda deve essere consumata subito. 
In questo post spiegherò dettagliatamente il metodo a cottura.
Le dosi sono indicative.

Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 gr di fragole,
                              50 gr di zucchero a velo,
                              2 cucchiai di succo di limone.
Preparazione :
Scegliete delle fragole mature ma intere. Eliminate il picciolo, lavetele e tagliate le più grosse a pezzi.
Ponete le fragole in una padella e portate su fuoco moderato. Qualche minuto dopo cominceranno a rilasciare il loro succo e a cuocere. Aggiungete lo zuccero ed il succo di limone e lasciate cuocere per 2-3 minuti ancora, fino a spappolare.
Filtrate il composto con un colino e premete la polpa con un cucchiaio per rilasciare tutto il suo liquido.
La coulis è pronta
Si conserva nel frigo per un paio di giorni al massimo.

- Se volete una coulis brillante potete sostiutire parte dello zucchero con sciroppo di glucosio.


5 σχόλια:

  1. Είναι μια πολύ καλή λύση πάνω από γλυκά, τάρτες, παγωτά για να τους χαρίζει υπέροχο χρώμα και γεύση φυσικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι υπεροχη μεσα στην απλοτητα της και οπου προστεθει διακοσμει αλλα και νοστιμιζει!

      Διαγραφή
  2. Ciao! ieri sera ho preparato il pesce secondo la tua ricetta, con patate, olive nere ecc. però invece del baccalà ho usato i filetti di rana pescatrice. E' venuto così buono che lo ha apprezzato anche mio figlio che di solito non ama il pesce. Grazie ancora! Quando pubblico la ricetta posso fare riferimento al tuo blog?
    Spero di sì
    buon fine settimana
    amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao cara!
      Sono contenta che ti è piacuta la ricetta! Immagino che con la rana pescatrice è venuto molto saporito!
      Certo che puoi fare riferimento al mio blog - ringrazio in anticipo!!
      Buon fine settimana
      Abbraccio!

      Διαγραφή
  3. Την θέλω πάνω σε παγωτό βανίλια..διπλή και τριπλή δόση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.