9

ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΑΡΑΚΑ // PETTO DI POLLO AGLI ASPARAGI E PISELLI


ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΑΡΑΚΑ : 
ΕΝΑ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΙΑΤΟ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ

Μόλις περάσει το Πάσχα και ενώ το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, γίνεται και ο ... απολογισμός των θερμίδων που είχαν ο οβελίας, η μαγειρίτσα, τα τσουρέκια και εν γένει τα γιορτινά τραπέζια. Οπότε τίθεται και το θέμα της δίαιτας. Αλλά αν αρχίσει κανείς να τρώει μόνο μαρούλια και μήλα και δεν θα πάρει τα απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, ενώ σίγουρα θα κουραστεί γρήγορα και το πιο πιθανό είναι και να τα παρατήσει.
Η σημερινή μου πρόταση είναι για ένα πιάτο κατάλληλο για δίαιτα, πολύ πλούσιο σε πρωτεϊνες, με ικανή ποσότητα φυτικών ινών και μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη. Είναι ιδιαίτερα εύγευστο και αν το συνοδέψετε με μια πράσινη σαλάτα είναι ένα νόστιμο και χορταστικότατο γεύμα.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 στήθος κοτόπουλο (500 gr με το κόκκαλο),
                 10 πράσινα σπαράγγια,
                 100 gr αρακά φρέσκο καθαρισμένο,
                 100 gr γαλοπούλα καπνιστή σε μια φέτα,
                 1 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 1/4 από ένα λεμόνι τουρσί*,
                 1/2 κ.καφέ πράσινο μπούκοβο,
                 1 κ.γ. κοφτό κόλιαντρο τριμμένο,
                 πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε τα σπαράγγια (οδηγίες θα βρείτε εδώ) και κόψτε τα σε κομμάτια 3 εκ. περίπου. Καθαρίστε και τον αρακά; μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένο, αλλά αφού τώρα είναι η εποχή για τον φρέσκο αρακά γιατί να καταφύγετε στην λύση του συντηρημένου?.
Αφαιρέστε το κόκκαλο και την πέτσα απο το στήθος κοτόπουλο (μπορείτε να πάρετε και έτοιμο φιλέτο) και κόψτε το κρέας σε κυβάκια. Κόψτε και την γαλοπούλα σε κυβάκια. Προτίμησα μια γαλοπούλα με λιγότερο αλάτι.
Βάλτε το  ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το κοτόπουλο σωτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα, χωρίς όμως να τσιγαριστεί. Προσθέστε την γαλοπούλα, το μπούκοβο, το πιπέρι, το κόλιαντρο, το λεμόνι και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήστε το φαϊ να σιγοβράσει. Αφού περάσουν 10 λεπτά, προσθέστε τον αρακά και τα σπαράγγια. Αφήστε να βράσουν για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πιούν το ζουμάκι τους. Αλάτι δεν βάζουμε γιατί το λεμόνι τουρσί είναι ήδη πολύ αλατισμένο.
Οταν είναι έτοιμο, κατεβάστε το απο την φωτιά, αφαιρέστε το λεμόνι και αφήστε το να σταθεί ενα 20λεπτο.
Μπορείτε να το απολαύσετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.

* μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αλάτι και ένα κομματάκι ακέρωτο λεμόνι


PETTO DI POLLO AGLI ASPARAGI E PISELLI

Dopo Pasqua e i suoi pranzi festivi ricchi e supercalorici, si rende conto che l' estate avvicina e si comincia a pensare anche alla propria linea. Una dieta troppo drastica però, sarà anche troppo povera in sostanze nutritive, essenziali per il nostro corpo, ma se insipida e monotona, fa stancare presto e forse anche abbandonarla prima di ottenere il riusltato desiderato.
Oggi vi propongo un piatto saporito che può fare parte anche di una dieta dimagrante. Contiene perdippiù proteine, fibre ed è povero in grassi e carboidrati. Potete accompagnarlo con un' isalata verde, per evitare gli carboidrati.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 petto di pollo (500 gr con l' osso),
                              10 asparagi verdi,
                              100 gr di piselli freschi sgranati,
                              100 gr di tacchino affumicato,
                              1 cucchiaio di olio extravergine di oliva,
                              1/4 da un limone sotto sale *,
                              1/2 cucchiaino del caffè di paprica di peperoncini vedi a fiocchi,
                              1 cucchiaino raso di semi di coriandolo macinati,
                              pepe macinato al momento.
Preparazione :
Pulite gli asparagi (istruzioni qui) e tagliateli a pezzi di 3 cm ca.
Sgranate i piselli; potete anche utlizzare i piselli surgelati, ma siccome i piselli sono proprio di stagione io certo preferisco quelli fresci.
Disossate il pollo, eliminate anche la pelle (potete utilizzare il filetto di petto di pollo gia pronto) e tagliatelo a cubetti. Tagliate il tacchino affumicato a cubetti. H utilizzato uno affumicato con meno sale. 
Versate l' olio in una casseruola e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete il pollo e saltate fino a cmbiare colore, ma non lasciare rosolare. Aggiungete il tacchino affumicato, la paprica, il pepe, preferibilmente macinato al momento, il coriandolo, il pezzo del limone sotto sale e 1 tazza di acqua calda. Coprite la casseruola e lasciate cuocere a fuoco moderato. Trascorsi 10 minuti, aggiungete gli asparagi e i piselli. Lasciate cuocere per ca. 10 minuti ancora, fino ad intenerire ed evaporare il liquido di cottura. Siccome il limone sotto sale è già abbastanza salato, non necessita di aggiungere del sale. 
Ritirate dal fuoco e lasciate riposare 20 minuti prima di servire.
Potete assaporarlo sia caldo che freddo.

* Se non disponete il limone sotto sale, potete semplicemente aggiungere del sale e la buccia da 1/2 limone non trattato.


9 σχόλια:

  1. Νοστιμότατο πιάτο για δίαιτα... έχεις δίκιο Μαρίνα!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν ειναι και νοστιμη η διαιτα Κικη μου, δυσκολα τα πραγματα... Γλυκο διαιτητικο που να μου αρεσει δεν εχω βρει ακομη, αλλα το ριχνω στα φρουτα...

      Διαγραφή
  2. Εκπληκτικό φαγητό!!!!!!Το κοτόπουλο αποτελεί μία ελαφριά επιλογή για όλες τις εποχές και αν το μαγειρέψεις σωστά,παύει να είναι μία άνοστη πρόταση διαιτητικού πιάτου.Το συνήθως άγευστο κομμάτι του στήθους όλοι μας σχεδόν το συνδέουμε με το φιλέτο-σόλα που υποχρεωτικά προτείνουν κάποιοι διαιτολόγοι!
    Να λοιπόν ένας ιδιαίτερα εύγευστος και ευφάνταστος τρόπος για να καταναλώσουμε αυτό το μάλλον άνοστο μέρος του κοτόπουλου και να δικααιώσουμε την απόφασή μας να κάνουμε μία μικρή αποτοξίνωση εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου που ακολουθεί!!!
    Προσωπικά λατρεύω το φιλέτο και φροντίζω να το μαγειρεύω... ζουμερό.Με καρότα,μανιτάρια,χρωματιστές πιπεριές και κρασί,δίνοντας του την ευκαιρία να αποδείξει την κρυμμένη νοστιμιά του,μαζί με την ευελιξία του στον χαμηλό θερμιδικό δείκτη.
    Τα σπαράγγια ,υπέροχη επιλογή και θα τη δοκιμάσω,δίχως άλλο!!!!!!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτην την εποχη το εχω ταραξει το κοτοπουλο, αλλα ομολογω οτι μου αρεσει. Βεβαια αν δεν ξεκουνηθω να περπατησω κιολας δεν βλεπω να γινονται πολλα πραγματα με την διαιτα... Αυτο το φαγακι εγινε νοστιμο, και μου το τσιμπολογουσαν και οι αντρες, παρ' ολο που γι' αυτους ειχα ετοιμασει το γνωστο ψητο κοτοπουλακι που γινεται σαν του κοτοπουλαδικου.
      Πολλα φιλια καλη μου φιλη!

      Διαγραφή
  3. Πολύ μου αρέσει ο συνδυασμός των υλικών σου Μαρίνα.
    Και με αρώματα ιδιαιτέρως ξεχωριστά χάρη στα μπαχαρικά που επέλεξες.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πλήρες πιάτο και ελαφρύ, Μαρίνα μου! Χρωματιστό και σίγουρα πολύ νόστιμο!! Όσο για τον απολογισμό των θερμίδων.....ας μην θίγουμε τέτοια......λεπτά ζητήματα!!! Χιχιχιχί!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέτοια πιάτα μας κρατάνε κομψές και χορτάτες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Buono, saporito e leggero! Ottimo per i miei pranzi take-away al lavoro! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.