ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ ΜΕ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙΣ, ΜΥΡΤΙΛΑ ΚΑΙ ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ
Είπα και φέτος να φτιάξω λίγη μαρμελάδα φράουλα που μας αρέσει ιδιαίτερα. Ξεκίνησα αρχικά να φτιάξω την κλασσική απλή μαρμελάδα (συνταγή εδώ). Αλλά οι πειρασμοί του διαδυκτίου ως γνωστόν είναι πολλοί, κάπου πήρε το μάτι μου μια συνταγή με γκότζι μπέρις (εδώ) και η περιεργεια να την δοκιμάσω ήταν μεγάλη. Ανοίγοντας το κουτί με τα αποξηραμένα φρούτα που έχω στο ντουλάπι μου, βρήκα και λίγα αποξηραμένα μύρτιλα, που τα είχα πάρει για να τα βάλω στα μίγματα τσαγιών που φτιάχνω για τον χειμώνα (εδώ). Μετά θυμήθηκα οτι η Cristine Ferber φτιάχνει και μια μαρμελάδα φράουλα με πιπέρι. Ολα αυτά ήρθαν και έδεσαν μαζί και το αποτέλεσμα είναι η μαρμελάδα που σας παρουσιάζω σήμερα.
Ευτυχώς χρησιμοποίησα όλες φράουλες που είχα αγοράσει (περίπου 2 κιλά) και έτσι η μαρμελάδα μου βγήκε αρκετή, γιατί μας άρεσε πάρα πολύ και μέσα σε λίγες μέρες ήδη το ένα βαζάκι του μισού κιλού έχει εξαφανιστεί! Η μαρμελάδα παρ' όλο που περιέχει πιπέρι δεν είναι καυτερή.
Δόση : 2250 gr περίπου
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 2 Kg φράουλες καθαρισμένες,
1,5 Kg ζάχαρη κρυσταλλική,
1 λεμόνι ακέρωτο,
75 gr μύρτιλα αποξηραμένα,
75 gr γκότζι μπέρις,
25 κόκκους κόκκινο (ρόζ) πιπέρι.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε τις φράουλες και κόψτε τες σε κομμάτια.
Βάλτε τες μέσα σε ένα σκεύος, προσθέστε την ζάχαρη, τον χυμό απο το λεμόνι και τις λεμονόκουπες (αφαιρέστε τα κουκούτσια!) και αφήστε τα να σταθούν για μια ωρίτσα.
Μεταφέρετε τις φράουλες με το ζουμάκι τους μέσα σε μια κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις πάει να βράσει και πρίν αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά. Μεταγγίστε το περιεχόμενο σε ένα σκεύος, κατά προτίμηση γυάλινο, και αφήστε το να κρυώσει. Σκεπάστε το με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, για να αποφύγετε την οξείδωση απο τον αέρα, και αφήστε το σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) για 12 ώρες.
Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, μεταγγίστε και πάλι το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Αφήστε να βράσει για 10 λεπτά σε ζωηρή φωτιά, αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματιστεί. Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και αφαιρέστε τις λεμονόκουπες. Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε την μαρμελάδα, χωρίς όμως να την κάνετε τελείως αλοιφή, καλό είναι να υπάρχουν διακριτά κομματάκια φρούτου. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά, προσθέστε τα αποξηραμένα φρούτα και το πιπέρι, αλεσμένο στον πιπερόμυλο. Αφήστε την μαρμελάδα να βράσει μέχει να δέσει, για 10 λεπτά περίπου.
Οσο είναι ακόμη καυτή, γεμίστε τα βαζάκια τα οποία έχετε ήδη αποστειρώσει. Κλείστε τα με τα καπάκια τους, αναποδογυρίστε τα και αφήστε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Καλύτερα να αφήστε την μαρμελάδα να σταθεί 2-3 μέρες, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Διατηρήστε την σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Τα βαζάκια όταν ανοιχτούν διατηρήστε τα στο ψυγείο.
CONFETTURA DI FRAGOLE CON BACCHE GOJI, MIRTILI E PEPE ROSA
La confettura di fragole ci piace un sacco, e così ogni anno preparo una buona quantità. Quest' anno volevo preparare una confettura semplice semplice (ricetta qui), senza innovazioni. Le tentazioni dei blog sono tanti però, e così da qualche parte ho visto una confettura di fragole alle bacche di goji (qui), frutto essiccato miracoloso, da quelli che spuntano ogni tanto e vengono alla moda culinaria... Quando ho aperto la scatoletta di latta dove metto la frutta essiccata, ho trovato anche una manciata di mirtili essiccati, comprati tempo fa per utilizzarli alle mie miscelle di tè (qui). Mi sono ricordata poi, che anche Christine Ferber prepara una confettura di fragole al pepe. La combinazione di tutto quanto ha avuto come risultato la confettura che vi presento oggi. Meno male che ho utilizzato tutte le fragole comprate (ca. 2 Kg) e la mia preparazione era 5 vasetti. Questa confettura è risultata tanto buna, il primo vasetto è già consumato nel giro di un paio di giorni!
Dosi : 2250gr ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 2 Kg di fragole,
1,5 Kg di zucchero semolato,
1 limone non trattato,
75 gr di mirtilli essiccati,
75 gr di bacche goji,
25 grani di pepe rosa.
Preparazione :
Pulite le fragole e tagliatele a pezzi.
Ponetele in un recipiente, aggiungete lo zucchero, il succo del limone e le bucce del limone intere e lasciate riposare per un' oretta.
Trasferite il composto in una pentola e portate sul fuoco. Appena sfiori il bollore ritirate dal fuoco, travasate in un recipiente, preferibilmente di vetro, e lasciate raffreddare. Coprite con un pezzo di carta antiaderente per impedire l' ossidazione dal contatto con l' aria. Lasciate macerare per 12 ore in lugo fresco (preferibilmente non nel frigo).
Trascorso il tempo necessario, trasferite nella pentola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 10 minuti. Ritirate dal fuoco ed eliminate le scorze del limone. Sminuzzate - non troppo! - con un frullatore ad immersione. Aggiungete le bacche di goji, i mirtilli essiccati ed il pepe macinato al mulino. Portate sul fuoco e lasciate cuocere fino a rapprendere - 10 minuti ca.
Ritirate dal fuoco e per quanto sia ancora scottente invasate in barattoli precedentemente sterilizzati. Tappate con i coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Meglio assagiare la confettura un paio di giorni dopo, per lasciare insaporirsi.
Si conseva in luogo fresco e buio. Una volta aperto il barattolo, si conserva nel frigo.
Ωωωω! Ενισχυμένη η μαρμελάδα σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει!
Μιλάμε για το "απόλυτο πορφυρό" χρώμα, Μαρίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου αρέσει ο όλος συνδυασμός.
Θα προτιμουσα να εχω και φρεσκα μυρτιλλα, αλλα οι μυρτιλιες μου μονο φυλλα βγαζουν...
ΔιαγραφήΧαιρομαι που σου αρεσε Πηνελοπη μου!
Από τις πιο ιδιαίτερες που έχω δει τον τελευταίο καιρό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Μαρινάκι μας εντυπωσίασες και πάλι με την πρωτοτυπία σου!
Φιλιά
Ευχαριστω Ερμιονη μου!
ΔιαγραφήΦουλ των αρωμάτων είναι αυτή η μαρμελάδα Μαρίνα! Πραγματικά πρωτότυπη, νόστιμη και ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό μας, αφού περιέχει και το superfood goji berry! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ελεαννα μου!
ΔιαγραφήΕγινε και πολυ νοστιμη, τοσο τα γκοτζι οσο και τα μυρτιλλα ταιριασαν πολυ με την φραουλα!