10

ΕΥΚΟΛΗ, ΑΦΡΑΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ // TORTA DI MELE FACILISSIMA


ΕΥΚΟΛΗ, ΑΦΡΑΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
 
Αν και δεν τρώμε πάρα πολλά μήλα στην οικογένεια, οι μηλόπιτες είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά! Υπάρχουν διάφορες συνταγές για μηλόπιτα, άλλες πιο απαιτητικές και άλλες πιο εύκολες. Η απόλυτα αγαπημένη μας είναι η τριφτή μηλόπιτα που φτιάχνω με συνταγή από την γιαγιά Ανδρομάχη (εδώ). Αυτή που θα σας παρουσιάσω σήμερα, φτιάχτηκε στα γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, με υλικά που είχα στο σπίτι, καθώς είχαμε διάθεση για να φάμε γλυκό και καμία διάθεση να πάμε στο ζαχαροπλαστείο! Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε εσάς αυτό το φαινόμενο : από την στιγμή που άρχισα να φτιάχνω γλυκά στο σπίτι, σχεδόν ανελλιπώς κάθε εβδομάδα, δεν μας αρέσουν πλέον τα έτοιμα γλυκά του ζαχαροπλαστείου και ακόμη περισσότερο τα τυποποιημένα... 
Η μηλόπιτα μου έγινε ιδιαίτερα αφράτη, νόστιμη και αρωματισμένη και σας την παρουσιάζω!

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 150 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,
                100 gr + 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη demerara,
                3 αυγά μέτρια,
                200 gr αλεύρι γοχ.,
                10 gr χημική μαγιάbaking powder),                 
                1 πρέζα αλάτι,
                1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη,
                1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη,
                4 μέτρια μήλα.
Προετοιμασία :
Χτυπήστε το βούτυρο με τα 100 gr ζάχαρη, μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέστε τα αυγά ενα-ενα και το αλάτι. 
Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking. Εγώ χρησιμοποίησα την χημική μαγιά που έφτιαξα μόνη μου (δες εδώ το πώς) και πλέον την έχω καθιερώσει. Προσθέστε τα στο μείγμα των αυγών, μαζί με το μισό κουταλάκι κανέλα και το τζίντζερ και αναμείξτε.
Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. Ρίξτε μέσα το μείγμα. 
Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε λεπτές φετούλες. Μπήξτε τις φετούλες όρθιες μέσα στην ζύμη του κέικ. Πασπαλίστε με τις 2 κουταλιές ζάχαρη και την υπόλοιπη κανέλα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε την μηλόπιτα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.               


TORTA DI MELE FACILISSIMA
 
Anche se in famiglia non siamo grandi consumatori di mele, le torte alle mele ci piacciono un sacco! La nostra prediletta è la sbrisolona alle mele, ricetta di nonna Andromaca (qui). La torta che vi presento oggi, è stata coniata velocemente, con gli ingredienti che si trovavano a casa, in un momento che avevamo voglia di dolce, e invece nessuna voglia di andare alla pasticceria o al forno e procurarsi. Non so se capita anche a voi, dal momento che ho cominciato a preparare dei dolci a
casa molto regolarmente, non ci piacciono tanto i dolci della pasticceria e ancora di pià quelli confezionati dei supermercati...
La mia torta di mele è venuta soffice, saporita e profumata ed io vi rivelo i suoi segreti ...

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 150 gr di burro a temperatura ambiente,
                            100 gr + 2 cucchiai di zucchero di canna demerara,
                            3 uova medie,
                            200 gr di farina 00,
                            10 gr di lievito chimico (io : lievito autoprodotto),                 
                            1 pizzico di sale,
                            1/2 cucchiaino di zenzero macinato,
                            1 cucchiaino di cannella in polvere,
                            4 mele di media grandezza.
Preparazione :
Sbattete il burro con i 100 gr di zucchero ed il sale, fino a prendere un composto cremoso. Aggiungete le uova, uno alla volta, sempre sbattendo. 
Settaciate la farina con il lievito chimico. Aggiungeteli al composto delle uova, insieme allo zenzero e mezzo cucchiaino di cannella e mescolate.
Imburrate una piccola teglia rotonda di 24 cm di diametro. Versateci il composto.
Sbucciate le mele, eliminate il torsolo e tagliate a fettine sottili. Inserite le fettine nel composto della torta. Cospargete con lo zucchero restante e la cannella.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 45 minuti ca. fino a dorare. Fate la prova stecchino.
Sfornate el lasciate raffreddare.

10 σχόλια:

  1. adesso con il caffè una fetta la mangerei volentieri, buon we Marina, un abbraccio !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι όντως καταπληκτική! Μου αρέσουν οι μηλόπιτες καθώς αυτός ο συνδυασμός μήλου και κανέλας νομίζω ότι απλά δεν παίζεται.
    Η δικιά σου έχει πολύ ζύμη και μάλιστα φουσκωτή που την κάνει πολύ του γούστου μου. Πραγματικά φοβερή!!
    Καλή σου μέρα Μαρίνα !!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντα ναι λέω στη μηλόπιτα, ειδικά σε μια τόσο νόστιμη!! Μαρινάκι, μου αρέσει που έβαλες τζίντζερ μέσα! Το λατρεύω και δεν το έχω δοκιμάσει σε μηλόπιτα! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Της ταιριαζει το τζιντζερ Λιλια μου, οσο και η κανελα!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Le torte di mele sono sempre il dolce per eccellenza.
    Buon fine settimana Marina e a rileggerci col sorriso :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρίνα, η μηλόπιτα αυτή μου άρεσε από την πρώτη στιγμή που την είδα! Το τζίντζερ σίγουρα θα έδωσε λεμονάτο τόνο στην γεύση της. Ωραίο το αποτέλεσμα και με την χρήση της σπιτικής χημικής μαγιάς. Τουλάχιστον να ξέρουμε ως ένα σημείο, τι τρώμε!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ειρηνη μου! Την χημικη μαγια την εχω πλεον καθιερωσει, εφτιαξα και μια ποσοτητα και γλυτωσα απο τα φακελακια φακελουδια με το μπεϊκιν...
      Φιλακια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.