19

ΝΤΟΜΑΤΟΠΙΤΑ // TORTA DI POMODORI IN PASTA FILLO


ΝΤΟΜΑΤΟΠΙΤΑ

Την ντοματόπιτα την είχα ακουστά, και όταν την είδα φτιαγμένη απο τα χεράκια της Ξανθής (εδω) πραγματικά την λιμπίστηκα! Απ΄οτι κατάλαβα, η συνταγή της ντοματόπιτας είναι νησιώτικης προέλευσης και μάλλον έτσι εξηγείται και το γεγονός οτι δεν μας την έφτιαξε ποτέ η γιαγιά Ανδομάχη.... Με τις ντομάτες έχω αναπτύξει μια μεγάλη αγάπη φέτος, και σ' αυτό συνετέλεσε και το γεγονός οτι ανακάλυψα εναν παραγωγό απο την Εδεσσα, με πολύ νόστιμη ντομάτα, τον οποίο ... ακολουθώ απο λαϊκή σε λαϊκή! Χρόνια είχαμε να απολαύσουμε ντοματοσαλάτα, ακόμη και οι ντομάτες απο τον μπαξέ του γείτονα είναι πλέον άνοστες, δεν ξέρω τι τρέχει με τους σπόρους και τα φυτα τους...
Ντοματόπιτα λοιπόν, λίγο με τις οδηγίες της Ξανθής, που είναι αναμφισβήτητα μεγάλη μαστόρισσα στις πίτες, και λίγο με τις δικές μου γευστικές πινελιές... Πολύ νόστιμη και σίγουρα διαφορετική. Η δόση είναι μειωμένη, γιατί δυστυχώς οι άντρες μου δεν μοιράζονται τον ενθουσιασμό μου για τις πίτες...

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για τα φύλλα : 300gr αλεύρι για πίτσα,
                           2 κ.σ. ξύδι,
                           2 κ.σ. ελαιόλαδο,
                           2-3 τσιμπιές αλάτι,
                           νερό όσο πάρει (εξαρτάται απο το αλεύρι, περίπου 180ml),
                           νισεστέ για το άνοιγμα.
για την γέμιση : 600gr ντομάτες - καθαρό βάρος μετά την επεξεργασία,
                              1/2 νεροκρέμμυδο Ζακύνθου,
                              1 1/2 μοτσαρέλλα,
                              2 τουφίτσες μαϊντανό,
                              3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη,
                              3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι,
                              2 κ.σ. κάππαρη,
                              2 κ.σ. ροδέλλες ελιάς,
                              λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                              αλάτι,
                              ελαιόλαδο παρθένο έξτρα (περίπου 1 φλ.).
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε τα φύλλα για την πίτα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Η δόση που χρησιμοποίησα στην ντοματόπιτα, είναι ακριβώς η μισή και είναι υπολογισμένη για ενα ταψάκι με δάμετρο 24 εκ. Για την πίτα θα χρειαστούμε κλασσικά 6 φύλλα.
Ετοιμάστε τις ντομάτες. Κατ' αρχην διαλέξτε ντομάτες σαρκώδεις, ώριμες αλλά σφιχτές. Εγω χρησιμοποίησα ντοματάκια Ρόμα, που είναι και η εποχή τους. Ξεφλουδίστε τες βουτώντας τες για λίγα λεπτά σε βραστό και έπειτα σε κρύο νερό. Κόψτε τες στα τέσσερα, αφαιρέστε κοτσάνια και σπόρους και βάλτε τες σε ενα τρυπητό. Αφήστε τες τουλάχιστον μια ωρίτσα να στραγγίσουν απο το νερό τους. Το ζουμάκι που θα προκύψει δεν το πετάμε, αλλά το προσθέτουμε σε κάποιο φαγητό με σάλτσα. 
Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες. Εγω χρησιμοποίησα νεροκρέμμυδο Ζακύνθου, που είνα μάλιστα η εποχή του. Αν δεν διαθέτετε, χρησμοποιήστε ενα μεγάλο λευκό κρεμμύδι. Σωτάρετε το κρεμμύδι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθεί, αλλα να μην πάρει χρώμα.
Κόψτε την μοτσαρέλλα σε κυβάκια και αφήστε την και αυτήν να στραγγίσει απο το νερό της.
Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό, το θυμάρι και την ρίγανη. Αν δεν έχετε φρέσκια ρίγανη και θυμάρι, μπορείτε βέβαια να βάλετε αποξηραμένα.
Σε ενα ευρύχωρο μπώλ, αναμείξτε τα υλικά της γέμισης : ντομάτες, κρεμμύδι, μοτσαρέλλα, μυρωδικά, ελιές, κάππαρη, πιπεράκι και αλατάκι.
Αλείψτε καλά το ταψί με ελαιόλαδο και στρώστε μέσα τα τρια φύλλα της βάσης, τα οποία θα πρέπει να προεξέχουν απο το ταψί. Εννοείται οτι κάθε φύλλο το αλείφετε με ελαίολαδο. Στρώστε την γέμιση της πίτας και περιχύστε την με 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Στρώστε απο επάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρίστε τις άκρες των φύλλων ώστε να σχηματιστεί ο κόθρος. 
Κόψτε την πίτα σε κομμάτια. Αλείψτε την επιφάνεια της με αρκετό ελαιόλαδο. Καθώς δεν χρησιμοποίησα καθόλου αυγά στη γέμιση της πίτας, προτίμησα να μην την αλείψω με αυγο, παρά μόνον με λαδάκι.
Ψήστε τη ντοματόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για μια ωρίτσα, μέχρι να ροδίσει ωραία.
Προσωπικά η ντοματόπιτα μου άρεσε πιο πολύ όταν κρύωσε τελείως.



TORTA DI POMODORI IN PASTA FILLO

Avevo sentito parlare della pìta (torta in pasta fillo) di pomodori, ma non l' avevo mai assagiata. E una ricetta che viene dalle isole greche, e così, noi, gente di terraferma, non la conoscevamo. Ma grazie ai food blogs le ricette circolano, e quanto, qualche settimana fa, l' ho vista preparata dalle mani abili della mia amica Xanthì (qui) non ho potuto resistere alla tentazione di provare a prepararla anch' io!
Questa estate sono rivelata una grande consumatrice di pomodori! Finalmente ho trovato dei pomodori veramente saporiti, da un coltivatore che ... lo seguo da mercato aperto a mercato aperto! Non so cosa succede con i pomodori, ma anche con altri ortaggi, che mentre appaiono belli invitanti, sono privi di sapore e odore. Sicuramennte è colpa dei semi utilizzati ma anche del modo di coltivazione...
Torta di pomodori con le istruzioni di Xanthì ma anche con l' aggiunta di alcuni ingredienti di mia ispirazione, come la mozzarella, i capperi ed il prezzemolo. Mooolto buona! Potete sostituire la mozzarella con la feta, ma anche omettere del tutto il formaggio (in Grecia, viene preparata senza latticini durante il periodo di mangiare di magro, pe. Quaresima), aggiungere della panna o crema acida. Le dosi sono dimezzate, rispeto ad una normale pitta greca casalinga, perchè i miei uomini non condividono la mia passione per le torte di pasta fillo!

Dosi : per 4 persone 
Difficoltà : media
Ingredienti
per la pasta  fillo : 300gr di farina 0 per pizza,
                                   2 cucchiai di aceto,
                                   2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                                   2-3 pizzichi di sale,
                                   acqua q.b. (dipende dalla farina ca. 180ml),
                                   maizena per tirare le foglie.
per il ripieno : 600gr di pomodori - peso netto dopo la scolatura,
                            1/2 cipolla giarratana,
                            1 1/2 mozzarella,
                            2 ciuffi di prezzemolo,
                            3 rametti di origano fresco,
                            3 rametti di timo fresco,
                            2 cucchiai di capperi in salamoia,
                            2 cucchiai di rondelle di olive nere,
                            un pochino di pepe macinato al mulino,
                            sale,
                            olio extravergine di oliva (ca. 1 tazza).
Preparazione :
Preparate la pasta fillo, con le istruzioni che troverete qui. Le dosi per la torta di pomodori è la metà di quella riportata, ed è calcolata per una teglia rotonda di 24 cm di diametro. La quantità di fogli separati rimane la stessa, cioè 6 fogli.
Preparate i pomodori. Prima di tutto scegliete dei pomodori carnosi, maturi e sodi. Sbucciateli, immergendo per qualche minuto prima in acqua bollente e poi in acuqa fredda. Tagliate a quattro, eliminate il picciolo e i semi e ponete in un colapasta. Lasciate sgocciolare per almeno un' oretta. Il sughetto raccolto non viene buttato, ma potete utilizzarlo nella preparazione di qualche piatto al sugo di pomodoro.
Tagliate la cipolla a fettine sottili. Ho utilizzato la cipolla di Zante, che rassomiglia tanto alla cipolla giarratana. Se non disponete, potete utilizzare una grossa cipolla, preferibilmente dolve. Fate appassire la cipolla in un tegamino con 2 cucchiai di olio.
Tagliate la mozzarella a cubetti e lasciatela scolare.
Tritate il prezzemolo, il timo e l' origano. Se non disponete timo e origano freschi, potete tranquillamente utilizzare quelli essiccati.
In un recipiente capiente, mescolate tutti gli ingredienti della farcitura : pomodori, cipolla, mozzarella, olive, capperi, pepe e sale.
Spenellate la teglia con olio e disponete i fogli di base, tutti spenellati d' olio. Questi fogli devono essere significamente più grandi dalla teglia per poter avvolgere la farcitura. Disponete la farictura, livellate e irrorate con 3 cucchiai d' olio. Coprite con i tre fogli restandi sempre spenellati di olio. Rigirate i bordi dei folgli verso il centro, formando un cordone lungo il bordi della teglia. 
Con un coltello affilato, tagliate la torta a pezzi. Spenellate la superficie con un po' d' olio. Siccome non ho utilizzato delle uova alla farcitura ho preferito di omettere la solita spenellatura al tuorlo sbattuto. 
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C per un' oretta, fino a dorare. Sfornate e lasciare raffreddare.
A me è piaciuta molto di più quando si è raffreddata del tutto!



19 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλό μήνα Μαρίνα μου!
    Απόλυτα του γούστου μου η πίτα σου, με υλικά υπέροχα που δένουν άψογα μεταξύ τους και πρωταγωνιστή την ντομάτα που τόσο πολύ αγαπώ!
    Δεν αρέσουν στους άντρες σου οι πίτες; Εντυπωσιακό πραγματικά :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλο μηνα Ερμιονη μου!
      Ο μικρος δεν δειχνει ιδιαιτερο ενδιαφερον για τις πιτες, ενω ο μεγαλος δοκιμαζει ευχαριστα μονο αυτες που περιεχουν κρεας.... Ισως τελικα να ειναι και θεμα του τι εχει συνηθισει να τρωει κανεις απο το σπιτι του ... Προσωπικα τρελλανομαι για καθε ειδους πιτα, και δυστυχως δεν μπορω να φτιαχνω συχνα γιατι δεν ειναι δυνατον να φαω ενα ταψι μοναχη μου!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  2. Μαρίνα ευχαριστώ πολύ κι από εδώ!!
    Υπέροχη σου έγινε,εγώ την έχω φτιάξει πολλές φορές φέτος πάντα και με μια παραλλαγή!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω ευχαριστω Ξανθη μου για την συνταγη! Δεν την ηξερα αυτην την πιτουλα και μολις την ειδα δεν αντεξα να μην την φτιαξω!
      Καλη εβδομαδα (καθυστερημενα, αλλα παντα αρχες του μηνα εχουμε εξτρα δουλεια στο μαγαζι...)

      Διαγραφή
  3. Αν έπρεπε να διαλέξω τη μοναδική τροφή που δεν θα μπορούσα να αποχωριστώ για κάποιο λόγο ,αυτή θα ήταν η πίτα!!!Μου έιναι αδύνατον να αντισταθώ στις πίτες.Τις αγαπάμε οικογενειακώς,τις κάνουμε διαρκώς και τις γευόμαστε επαρκώς!Μου φαίνεται απίστευτο πως οι δικοί σου μπόρεσαν να αδιαφορήσουν στη θέα και μόνο αυτής της ξεροψημένης,τραγανήςπίτας!Δεν μπορεί να μην αισθάνθηκαν την καταπληκτική και ασυναγώνιστη μυρωδιά της πίτας που μόλις βγήκε από τον φούρνο και μοσχομυρίζει όλο το τετράγωνο !Απίστευτο!
    Τουλάχιστον ,ελπίζω να την ευχαριστήθηκες εσύ..Μπράβο στην Ξανθή για την αρχική υλοποίηση και συγχαρητήρια σε σένα για την επανεκτέλεση !Υπέροχη φαίνεται και είναι αλήθεια ότι έχω καιρό να φτιάξω τέτοια πίτα.Η γέμιση εξαιρετική,το φύλλο καλοψημένο και τραγανό,η επιθυμία τεράστια για ένα μεγάλο και μάλλον κρύο κομμάτι !Το επιθυμώ όπως και εσύ!ΜΜπράβο και πάλι Μαρίνα μου!
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω θα διαλεγα μαλλον την πιτσα Φωτεινη μου, αλλα δεν μπορω να κρυψω την λατρεια μου για τις πιτες!
      Αν σου πω οτι ουτε δοκιμασαν! Οχι εχει τυρι (που δεν ειχε, γιατι την μοτσαρελλα την τρωει) οχι δεν εχει κρεας, οχι εχει πολυ ντοματα!!!! Και ψηθηκε τοσο ωραια, ηταν πραγματικο θεαμα οταν βγηκε απο τον φουρνο! Αστους αυτοι χανουν!
      Τωρα εχει τυροπιτα το προγραμμα, με μιση δοση μειον κανα κομματι που θα δωσω στην γειτονια, το παλευω το υπολοιπο μονη μου!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Μια διαφορετική πίτα, που δείχνει πολύ πολύ νόσιμη!
    Η αλήθεια είναι ότι φέτος, πέτυχα κι εγώ (παραδόξως) καλές ντομάτες και τις ευχαριστηθήκαμε!
    Φιλιά Μαρινάκι, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι, ειναι Ελενα μου!
      Φετος, ας εχει καλο το παλληκαρι, αλλα και ο πελατης μου που μου τον συστησε, μετα απο πολυ καιρο ευχαριστηθηκαμε ντοματα! Μιλαμε για 4-5 κιλα την εβδομαδα μονο για σαλατα, ρεκορ για τα δικα μας δεδομενα!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  5. Έχω φτιάξει άλλη μια φορά ντοματόπιτα και παρ΄όλο που δεν είμαι φίλη της ντομάτας, τη βρήκα πολύ εύγευστη! Κι αυτή που έφτιαξες σε παραλλαγή της Ξανθής, φαίνεται πολύ νόστιμη και καθόλου δύσκολη! Ειδικά στη δεύτερη φωτογραφία, φαίνεται θεϊκή! Γεια στα χέρια σας κορίτσια!
    Πολλά φιλιά και να έχεις έναν υπέροχο μήνα Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. cara Marina, questa torta mi ha conquistata! Ho la pasta fillo a casa e voglio provare a farla, di certo sarà buonissima !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. E veramente molto buona cara! L' ho vista al blog della mia amica e non ho resistito alla tentazione di provare a farla anch' io!

      Διαγραφή
  7. Πω-πω πάρα πολύ ωραία εκδοχή πίτας διάλεξες Μαρίνα μας, από την καλή μας την Ξανθή.
    Εύγε φυσικά και στις δυό σας τις καλο-νοικοκυρές που με βάζετε σε νέους γευστικούς μπελάδες πρωί-πρωί.
    Τους χαιρετισμούς μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Πηνελοπη μου!
      Η Ξανθη με τις πιτες και τις μαρμελλαδες το 'χει, πως να το κανουμε!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  8. Ως λάτρης της ντομάτας, σου λέω μπράβο για την επιλογή σου, να προτιμήσεις αυτήν την πίτα! Δεν αμφιβάλω καθόλου για την νοστιμιά της! Φέτος, από φίλο μας που ζει στην Κρήτη και διατηρεί δικό του λαχανόκηπο, έμαθα ότι υπήρχε ένα γενικότερο πρόβλημα με τα λαχανικά, κυρίως δε τις ντομάτες. Δεν ξέρουν γιατί, ίσως να οφείλεται στις απανωτές λασποβροχές της άνοιξης, από ότι υποθέτει. Καλοφάγωτη η πίτα.
    Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ciao cara, scusa ma non vedo la data di pubblicazione della ricetta, se è quella scritta in fondo al post e cioè il 9/02/2013 non posso accettarla perchè le ricette partecipanti al contest devono essere pubblicate dal 20 febbraio 2014 al 14 aprile 2014. se vuoi le puoi ripubblicare, ma così non le posso inserire. Grazie mille e scusa il ritardo nella risposta!
    Maddalena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao Maddalena, ho visto che gli altri proponevano delle ricette già pubblicate e ho pensato che così andrebbe bene! Le pubblico tutte e due di nuovo e ben presto! Grazie!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.