17

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ // SARDINE "SPOSATE"


ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ

Ο Δ. τις σαρδέλες ουτε να τις δεί ούτε να τις μυρίσει! Μια μέρα έφερε στο σπίτι μια ολόκληρη κάσα σαρδέλες - για τι άλλο? για δόλωμα στα ψαρέματα του! - οι οποίες ήταν φρεσκότατες. Ετσι του "έκλεψα" μερικές και είπα να τις ... παντρέψω για να φτιάξω ενα μεζεδάκι για ουζάκι. Ε, αυτό ήτανε! Οι σαρδέλες, μόλις παντρεύτηκαν με τον μαϊντανό και το σκόρδο ... απέκτησαν άλλη γοητεία και απο τότε έγιναν το αγαπημένο του μεζεδάκι. 
Αυστηρή δοσολογία δεν υπάρχει γι' αυτην την συνταγή, παρ' όλα αυτά σημειώνω πανω κατω την αναλογία των υλικών.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 500 gr σαρδέλες φρέσκιες,
                1/2 ματσάκι μαϊντανό,    
                2-3 σκελίδες σκόδο,
                ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι,
                αλάτι.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε τις σαρδέλες, αφαιρώντας το κεφάλι μαζί με τα εντόσθια και ξυνοντας τα λεπια. Βάζοντάς τον αντίχειρα σας απο το επάνω μέρος του ψαριού και ακολουθώντας την διαδρομή απο την ραχοκοκκαλιά, ανοίξτε τες "γούνα" και αφαιρέστε την ραχοκοκκαλιά τους. Ιδανικά ξεπλύνετε τες με θαλασσινό νερό, αλλιως με νεράκι βρύσης. Αλατίστε τες και απο τις δύο πλευρές.
Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό μαζί με το σκόρδο (για ευκολία τα βάζω μαζί στο μούλτι, αλλα δεν τα κάνω αλοιφή!). 
Πάρτε μια σαρδέλα ανοιχτή (γούνα όπως την λένε), βάλτε επάνω περίπου ενα κουταλάκι του γλυκού απο την γέμιση και σκεπάστε την με μια δεύτερη, και πάλι ανοιχτή. Συνεχίστε κατά τον ίδιο τρόπο με τις υπόλοιπες σαρδέλες. Ρίξτε απο επάνω λιγο λαδάκι και πασπαλίστε με φρεκοτριμμένο πιπεράκι.
Ψήστε τις παντρεμένες σαρδέλες κατά προτίμηση στα κάρβουνα, αλλιώς σε μια σχάρα στο γκρίλ του φούρνου. Στα κάρβουνα εμείς τις ψήνουμε 1-2 λεπτά απο κάθε πλευρά (εξαρτάται και απο το πόσο δυνατή ειναι η φωτιά).
Σερβίρετε τες ζεστές. Τους ταιριάζει και το λεμονάκι! Συνήθως τις συνοδεύω με μια σαλτσούλα που φτιάχνω χτυπώντας στο μπλέντερ λαδολέμονο, ελάχιστο αλάτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό (θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε και "πέστο μαϊντανού" αλλα με πολλά εισαγωγικά!).



SARDINE "SPOSATE"

Le umili sardine vengono aperte a libro, sposate a due, farcite con un trito di prezzemolo e aglio e fanno una coppia irresistibile!
A D. le sardine non piacevano affato. Un giorno però si è rincasato portando un contenitore pieno di sardine freschissime,  destinate per essere utilizzarte come esca, siccome D. è un pescatore accanito! Visto che avevo già programmato per il pranzo di cuocere dei filetti di salmone alla griglia, me ne son aproffitata e gli ho "rubato" alcune sardine per arricchire il nostro pranzo e preparare un "mezès", cioè un antipasto, accompagnato da un biccherino di uzo!  Ho pensato di provare a preparare le sardine cosidette sposate, che avevo assaggiato anni fa e che mi avevano piaciuto un sacco. D., esitane all' inizio, dopo i primi bocconi è stato incantato da quelle povere sardinelle rese signore (!!) e da quel giorno sono ufficialmente catalogate tra i suoi "mezè" preferiti!
E difficile scrivere questa ricetta con dosi precise, vi riporto piuttosto le proporzioni degli ingredienti, calcolati ad occhio e corce!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di sardine freschissime,
                             1/2 mazzetto di prezzemolo,    
                             2-3 spicchi d' aglio,
                             olio extravergine di oliva,
                             pepe bianco macinato,
                             sale.
Preparazione :
Pulite le sardine staccando la testa insieme alle viscere e squamatele. Ponete il pollice dalla parte dove era la testa, e seguendo la lisca aprite il pesce a libro. Eliminate la lisca facendo attenzione a non rompere il pesce. L' ideale sarebbe sciacquare le sardine con acqua marina, ma anche quello dal rubinetto va bene! Cospargete con un po' di sale da entrambi i lati.
Tritate finemente il prezzemolo e l' aglio (per facilità potete metterli insieme nel tritatutto ma attenzione a non rendere il tutto a poltiglia!). 
Prendete una sardina, disponete ca un cucchiaino di trito sulla parte interiore e coprite con una seconda sardina. Continuate allo stesso modo con le sardine restanti. Irrorate con poco olio e cospargete di un pochino di pepe macinato.
Fate cuocere le sardine sposate alla griglia, preferibilmente sulle braci. Noi di solito le facciamo cuocere al barbeque 1-2 minuti da ciascun lato (dipende anche dalla potenza del fuoco!).
Servitele calde. Una bella spruzzata di limone ci sta bene. Di solito preparo un condimento con olio, limone, prezzemolo ed un pochino di sale che faccio amalgamare nel tritatutto (non oso chiamarolo pesto!). 



17 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει πιο νόστιμο και καλοκαιρινό μεζεδάκι!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυαγαπημενο μας μεζεδάκι!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι ιδανικός μεζές για ουζάκι!
    Και αρκετά εύκολο πιάτο μπορώ να πω!
    Πολύ όμορφη παρουσίαση Μαρίνα!
    Φιλιά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιονη μου, αν εξαιρεσεις το φιλεταρισμα, ειναι πανευκολο! Αλλα και το φιλεταρισμα στην αρχη με προβληματισε, μετα βρηκα την ρεγουλα και ολα εγιναν γρηγορα!
      Καλη εβδομαδα καλη μου!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  4. Che golose queste sardine sposate..... Questa preparazione sembra proprio adatto ad un pranzo di nozze, quello delle sardine ;-)
    Sono sicura che la salsina sia il tocco finale da gran maestra.
    Un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nozze alla grande cara Anna siccome queste sardine sono proprio golosissime! Una ricettina tradizionale, semplice semplice ma di grande gusto!
      La salsina e venuta fuori a caso per accompagnare il salmone alla giglia ma è finita pure ... alle nozze delle sardine!
      Baci!

      Διαγραφή
  5. Τις σαρδέλες για δόλωμα?????Τσ,τσ,τσ!!!Αμαρτία!!!!!!
    Τέτοιον μεζέ τον πετάς στα ψάρια???Και μάλιστα τόσο όμορφα φτιαγμένο και τόσο έντεχνα σερβιρισμένο????
    Οι ψαράδες της οικογένειας φαίνεται πως καλόμαθαν στην μεγάλη ψαριά με τα ακριβά θαλασσινά πεσκέσια και ΄΄ειρωνεύονται΄΄τα φτωχά και ταπεινά ψαράκια!!
    Μαρίνα μου ,μου φαίνεται όμως ότι τους έβαλες τα γυαλιά...με τέτοια μερακλίδικη συνταγή ,άντε να αντισταθείς!!!
    Εκπληκτικής εμφάνισης το στρατιωτικό αράδιασμα της φρεσκότατης σαρδέλας!!!Γυαλιστερή και ασημένια,νομίζω ότι κερδίζει ,όχι απλά στο νήμα τα ακριβά ψάρια,αλλά προπορεύεται με χρυσό μετάλιο!!!
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mε γεια το καινούργιο, υπέροχων χρωμάτων και ενδιαφέροντος θέματος εικονίδιο, της αρχικής σου σελίδας!!!

      Διαγραφή
    2. Αχ οι ψαραδες της οικογενειας πανε για να πιασουνε το ψαρι που εφαγε τον Ιωνά, τα καλαμαρια να δεις που τα καταχωνιαζω στην καταψυξη για να μην τα βρουν και μου τα παρουν!
      Το αραδιασμα απλα προεκυψε - εχω και μια τρελλα με την ταξη...- και ομολογω οτι μου αρεσε, τοσο, που παρ' ολο που δεν φωτογραφιζω συνηθως τα ενδιαμεσα σταδια, δεν αντεξα στον πειρασμο! Η σαρδελλιτσα μετα απο ... τους γαμους της, βρηκε μια τιμητικη θεση αναμεσα στους αγαπημενους μας μεζεδες!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστω για το σχολιο για την καινουργια εικονα στον τιτλο του blog, απο καιρο το σκεφτομουν και περιμενα την εποχη που θα ειναι ανθισμενα τα μυρωδικα μου... Εχω ακομη καποιους προβληματισμους, γιατι συνηθως οι φωτογραφιες μου δεν μου αρεσουν απο την πρωτη στιγμη... Αν εχεις καποια πρατηρηση, θα το εκτιμουσα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  6. Μαρινάκι μου και πολύ καλά έκανες!!!Τέλειο μεζεδάκι,απλό και με πολύ λίγα υλικά!!!Απο τα ωραιότερα του καλοκαιριού!
    Καλή εβδομάδα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη εβδομαδα Ελενακι μου!
      Και ψημενο στα καρβουνα εγινε τελειο!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  7. Δεν θέλω πολλά... Να αυτό το πιατάκι με τις 4-5 σααρδελίτσες (βλέπω ήδη ένα απειλητικό πηρούνι!) Αααα! Και μια μπυρίτσα για να ολοκληρωθεί η απόλαυση!
    Καλά έκανες Μαρίνα μου και ξέκλεψες τις σαρδέλες. Βγήκε ένα πιάτο εύκολο και νόστιμο! Πολύ όμορφες φωτογραφίες, φάτε μάτια ψάρια που λένε! :) :)
    Πολλά πολλά φιλιά και να έχεις ένα ξεκούραστο βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικες σου οι σαρδελλιτσες Πηνελοπη μου! Εμεις ηπιαμε ουζακι, αλλα και μπυριτσα κρυα εχουμε και κερναμε!
      Αυτην την εποχη με το θερινο ωραριο ειμαστε αρκετα χαλαρα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  8. Κοίτα σύμπτωση, προχθές έφτιαξε η μαμά μου!
    Πραγματικά υπέροχος μεζές.
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.