6

ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΚΑΦΕ // GELATO AL CAFFE'


ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΚΑΦΕ

Παγωτό με έντονη γεύση και άρωμα καφέ!

Δόση : 750 ml
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 250 ml γάλα πλήρες φρέσκο,
                 3 κρόκους αυγών,
                 1 κοφτό κ.γ. χαρουπάλευρο,
                 110 gr ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο ραφιναρισμένη (λευκή),
                 100 ml καφέ εσπρέσο ristretto (δυνατό),
                 30 ml λικέρ κρέμα καφέ,
                 250 ml κρέμα γάλακτος 35%,
                 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ,
                 κόκκους καφέ.
Προετοιμασία :
Χτυπήστε του κρόκους των αυγών με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Ταυτόχρονα, βάλτε το γάλα σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις πάει να βράσει, προσθέστε το χαρουπάλευρο και ρίξτε το στο μίγμα των κρόκων, αφήνοντας το να ρέει σαν κλωστή και χτυπωντας το μίγμα με το σύρμα. Μεταγγίστε το μίγμα στο κατσαρολάκι και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Αναμιγνύετε συνεχώς, μέχρι να φτάσει στην θερμοκρασία των 85°C. Σε αυτό το σημείο κατεβάστε αμέσως το κατσαρολάκι απο την φωτιά, προσθέστε τον καφέ εσπρέσο και κρυώστε την κρέμ ανγκλέζ γρήγορα, μεταγγίζοντας την σε ενα σκεύος το οποίο θα τοποθετήσε μέσα σε ενα μεγαλύτερο, που θα έχετε γεμίσει με κρύο νερό και παγάκια. Αναμιγνύετε ώστε να κρυώσει η κρέμα ομοιόμορφα. 
Οταν κρυώσει η κρέμα, προσθέστε το λικέρ, σκεπάστε το σκεύος και τοποθετήστε το στο ψυγείο, στο πιο ψυχρό σημείο. Αφήστε την κρέμα να "ωριμάσει" για 3 ώρες.
Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή και αναμέιξτε την με την κρέμ ανγκλέζ. Ρίξτε το μίγμα στην παγωτομηχανή.
Μόλις το παγωτό αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση, βάλτε το στο σκεύος στο οποίο θα το φυλάξετε, εναλάσσοντας το με τον στιγμιαίο καφέ και μερικούς κόκκους καφέ. Σκεπάστε την επιφάνεια  του παγωτού με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και βάλτε το στην κατάψυξη. Αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον 2 ώρες.
Πρίν σερβίρετε το παγωτό, αφήστε το να σταθεί για 20 λεπτά στο ψυγείο (συντήρηση).


GELATO AL CAFFE'

Un gelato dall' aroma e sapore intenso del caffè!

Dosi : 750 ml
Difficoltà : media
Ingredienti : 250 ml di latte fresco intero,
                             3 turoli d' uova,
                             1 cucchiaino raso di farina di  polpa di carrube,
                             110 gr di zucchero di canna  raffinato (bianco),
                             100 ml di caffè ristretto,
                             30 ml di crema di liquore al caffè,
                             250 ml panna fresca,
                             1 cucchiaio di caffè liofilizzato,
                             chicchi di caffè tostati.
Preparazione :
Sbattete i tuorli con lo zucchero fino a prendere una crema spumosa.
Nel frattempo, versate il latte in un pentolino e portate sul fuoco. Appena sfiora il bollore aggiungete la farina di carrube, mescolate, e versatelo a filo sul composte dei tuorli, sbattendo con le fruste. Trasferite il composto nel pentolino e portate su fuoco dolce. Mescolate continuatemente per evitare la formazione dei grumi, e lasciate cuocere finchè la crema arrivi alla temperatura di 85°C. Ritirate dal fuoco e aggiungete il caffè. Abbattete rapidamente la temperatura della crema, versandola in un recipiente il quale ponete poi dentro un' altro recipiente, contenete dell' acqua fredda e cubetti di ghiaccio. Mescolate per fare raffreddare la crema inglese uniformemente. 
Una volta raffreddata la crema, aggiungete il liquore e mescolate. Coprite il recipiente e ponetelo nel frigo, sul punto più freddo. Lasciate maturare per almeno 3 ore.
Trascorso il tempo necessario, sbattete leggermente la panna e mescolatela con la crema al caffè. Versate il composto nella gelatiera, già in funzione, e lasciate mantecare per 40 minuti ca.
Trasferite il gelato nel recipiente dove sarà conservato, alternandolo con il caffè solubile e qualche chicco di caffè (se vi piace!). Coprite la sua superficie con un pezzo di carta forno e chiudete il coperchio. Ponete nel freezer e lasciate riposare per 2 ore, almeno.




6 σχόλια:

  1. Η επέλαση των παγωτών συνεχίζεται...σαν σήριαλ με αυτοτελή επεισόδια μοιάζει!!!Και μάλιστα όταν φτάνει το τέλος βιάζεσαι να έρθει η ώρα για το επόμενο επεισόδιο!!!
    Σήμερα έχουμε ένα με γεύση καφέ!Για τους λάτρεις αυτής της ενεργειακής βόμβας,για το θεσπέσιο άρωμα του ristretto[αν και μεταξύ μας,προτιμώ τον volluto],για την φανταστική επίγευση που εγκαταλείπει στο στόμα, η γεύση αυτού του παγωτού!!!
    Αύριο άραγε τι ακολουθεί????Ξανά Καλό Σαββατοκύριακο Μαρίνα μου!Είχες δίκιο ότι και σήμερα θα ΄΄γευόμασταν΄΄μία καινούργια νοστιμιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Πολυ μου αρεσε αυτη η παρομοιωση με σηριαλ... :))
      Αυριο νομιζω οτι ειναι το "κλου" του σηριαλ, το οποιο ομως αφηνει και ενα περιθωριο για sequel...
      Πολλα φιλακια, να περνας καλα και να πας καπου δροσερα, γιατι σημερα απο το πρωι επιασε η ζεστη...

      Διαγραφή
  2. Αγαπημένη γεύση για παγωτό και όχι μόνο! Ωραία υφή και ωραία παρουσίαση.
    Καλό σκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. adoro il caffè in ogni sua forma e quindi il gusto caffè del gelato è il mio preferito !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λατρεμένο παγωτό με γεύση καφέ! Υπέροχο! Γεια στα χέρια σου Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.