ΠΑΤΑΤΕΣ Ο ΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΠΑΝΤΣΕΤΑ ΚΑΙ 3 ΠΙΠΕΡΙΑ
Ενα ευκολο και νοστιμο φαγακι. Στην συγκεκριμενη εκδοχη, χρησιμοποιησα τρια διαφορετικα ειδη πιπεριου.
Υλικα: 1 Kgr πατατες νεας σοδειας,
300 gr μανιταρια διαφορα φρεσκα,
1 κρεμμυδι,
300 gr παντσετα (ή μπεϊκον) σε μια φετα,
200 gr κεφαλογραβιερα τριμμενη,
4 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
2 κουταλακια του γλυκου τριμμενο δεντρολιβανο,
λευκο πιπερι τριμμενο,
αλατι και πιπερι.
για την μπεσαμελ : 500 ml φρεσκο γαλα πληρες,
50 gr βουτυρο,
50 gr αλευρι,
λιγο αλατακι,
1/2 κουταλακι του γλυκου παπρικα γλυκεια.
Παρασκευη :
Ετοιμαστε πρωτα την μπεσαμελ, χωρις να την δεσετε παρα πολυ.
Καθαριστε τις πατατες και κοψτε τες σε φετουλες, παχους 0,5εκ. Βαλτε τες σε ενα σκευος και πασπαλιστε τες με αλατι.
Καθαριστε τα μανιταρια, με ενα βρεγμενο πανακι, και κοψτε τα σε φετουλες.
Σε ενα τηγανι, βαλτε το λαδι και μαρανετε το κρεμμυδι, αφου το ψιλοκοψετε. Κοψτε την παντσετα (ή το μπεϊκον) σε κυβακια και προσθετε το στο τηγανι να ροδισει. Τελος, προσθεστε τα μανιταρια, το δεντρολιβανο, ασπρο και μαυτο πιπερι και αλατι. Σωταρετε για λιγα λεπτα, κατεβαστε το απο την φωτια και προσθεστε το στις πατατες. Ανακατεψτε να αναμειχθουν τα υλικα.
Σε ενα πυρεξ, στρωστε λιγες κουταλιες απον την μπεσαμελ. Ριξτε απο πανω το μιγμα με τις πατατες και ισιωστε την επιφανεια του. Περιχυστε με την υπολοιπη μπεσαμελ και πασπαλιστε με την κεφαλογραβιερα.
Ψηστε στους 220°C για μια ωριτσα, μεχρι να ροδισει ωραια η επιφανεια.
Σερβιρετε το ζεστο.
Ετοιμαστε πρωτα την μπεσαμελ, χωρις να την δεσετε παρα πολυ.
Καθαριστε τις πατατες και κοψτε τες σε φετουλες, παχους 0,5εκ. Βαλτε τες σε ενα σκευος και πασπαλιστε τες με αλατι.
Καθαριστε τα μανιταρια, με ενα βρεγμενο πανακι, και κοψτε τα σε φετουλες.
Σε ενα τηγανι, βαλτε το λαδι και μαρανετε το κρεμμυδι, αφου το ψιλοκοψετε. Κοψτε την παντσετα (ή το μπεϊκον) σε κυβακια και προσθετε το στο τηγανι να ροδισει. Τελος, προσθεστε τα μανιταρια, το δεντρολιβανο, ασπρο και μαυτο πιπερι και αλατι. Σωταρετε για λιγα λεπτα, κατεβαστε το απο την φωτια και προσθεστε το στις πατατες. Ανακατεψτε να αναμειχθουν τα υλικα.
Σε ενα πυρεξ, στρωστε λιγες κουταλιες απον την μπεσαμελ. Ριξτε απο πανω το μιγμα με τις πατατες και ισιωστε την επιφανεια του. Περιχυστε με την υπολοιπη μπεσαμελ και πασπαλιστε με την κεφαλογραβιερα.
Ψηστε στους 220°C για μια ωριτσα, μεχρι να ροδισει ωραια η επιφανεια.
Σερβιρετε το ζεστο.
PATATE GRATINATE CON FUNGHI, PANCETTA E 3 VARIETA' DI PEPE
Una ricetta facile, veloce e saporita. Ho usato ben 3 specie diverse di pepe.
Ingredienti : 1 Kgr di patate novelle,
300gr di funghi misti (champignons, protobello, agaricus),
1 cipolla,
300 gr di pancetta a cubetti,
200 gr di formaggio kefalograviera grattugiato,
4 cucchiai di olio di oliva,
2 cucchiaini di rosmarino tritato,
pepe bianco macinato,
sale e pepe.
per la besciamella : 500 ml di latte fresco intero,
50 gr di burro,
50 gr di farina,
qualche pizzico di sale,
1/2 cucchiaino di paprica dolce.
Preparazione :
Preparate la besciamella. Sbucciate le patate, tagliatele a fettine di 0,5cm di spessore, mettetele in un recipiente capiente e cosparegetele di sale.
Pulite i funghi con un panno umido, e tagliateli pure a fettine.
In una padella mettete l'olio e fate appassire la cipolla, tritata. Aggiungete la pancetta, fatela rosolare e alla fine, aggiungete anche i funghi. Fateli saltare per alcuni muniti, aggiungete il rosmarino, il pepe bianco, pepe nero e sale a piacere. Versate il sofritto alle patate e mescolate.
In una pirofila, mettete qualche cucchiaiata di besciamella e versate sopra il composto delle patate. Livellatelo e versate sopra il resto della besciamella. Cospargete con il formaggio (kefalograviera greca o pecorino).
Infornate a 220°C per un' oretta. Quando la superficie sarà bella dorata, sfornate e servite subito.
Preparate la besciamella. Sbucciate le patate, tagliatele a fettine di 0,5cm di spessore, mettetele in un recipiente capiente e cosparegetele di sale.
Pulite i funghi con un panno umido, e tagliateli pure a fettine.
In una padella mettete l'olio e fate appassire la cipolla, tritata. Aggiungete la pancetta, fatela rosolare e alla fine, aggiungete anche i funghi. Fateli saltare per alcuni muniti, aggiungete il rosmarino, il pepe bianco, pepe nero e sale a piacere. Versate il sofritto alle patate e mescolate.
In una pirofila, mettete qualche cucchiaiata di besciamella e versate sopra il composto delle patate. Livellatelo e versate sopra il resto della besciamella. Cospargete con il formaggio (kefalograviera greca o pecorino).
Infornate a 220°C per un' oretta. Quando la superficie sarà bella dorata, sfornate e servite subito.
che meraviglia!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara Barbara!
ΑπάντησηΔιαγραφή