0

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ, ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΟΥΖΟ ♦♦ GAMBERI IN "SAGANAKI", CON FETA E OUZO


ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΟΥΖΟ

Το σαγανακι, πηρε το ονομα του απο το γωστο τηγανακι με τα δυο ημικυκλικα χερουλια, που γυρω στο '60 ηταν ενα must εργαλειο στην κουζινα. Τωρα μαλλον αντικατασταθηκε απο τα τηγανια, ή ακομη χειροτερα, τα γουοκ! Το σαγανακι, σαν παρασκευασμα, περιεχει τυρι. Το απλο σαγανακι, ειναι τυρακι τηγανητο, σε λιγο λαδακι, τραγανο και ροδισμενο απ'εξω, τρυφερο, λιωμενο απο μεσα. 
Ειναι ιδανικος μεζες για ουζακι, και μεγαλος πειρασμος για μακροβουτια με φρεσκο ψωμακι!

Υλικα : 500 gr γαριδες,
                 1 σκελιδα σκορδο,
                 1/2 κρεμμυδι ψιλοκομμενο,
                 1 καυτερη πιπεριτσα, 
                 2 κουταλιες σουπας ψιλοκομμενο μαϊντανο,
                1 1/2 φλυτζανι σπιτικη πασσατα ντοματας (ή ετοιμη ντοματα στον τριφτη),
                4-5 κουταλιες σουπας ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
                1 σφηνακι ουζο,
                1/2 κουταλακι γλυκεια παπρικα,
                150 gr φετα, 
                αλατι και πιπερι. 
Παρασκευη : 
Πλυντε τις γαριδες, και αφαιρεστε το κελυφος, αφηνοντας ομως το κεφαλι. Αφαιρεστε και το εντερακι, με την βοηθεια μιας οδοντογλυφιδας. 
Βαλτε το λαδι σε ενα τηγανι και μαρανετε το κρεμμυδι, μαζι με το σκορδο και την πιπεριτσα, τα οποια εχετε προηγουμενως "τσακισει". Προσθεστε τι γαριδες και σωταρετε τες μεχρι να παρουν χρωμα. Σβυστε με το ουζο. Αφηστε 1-2 λεπτα, να εξατμιστει το αλκοολ, και προσθεστε την ντοματα, την παπρικα, λιγο μαυρο πιπερι και αλατι. Αφηστε να σιγοβρασει για 7-8 λεπτα. 
Προσθεστε τον μαϊντανο και την φετα, τριμμενη, αφηστε τα για 1-2 λεπτα ακομη, κατεβαστε απο την φωτια και σερβιρετε αμεσως.

 
GAMBERI IN "SAGANAKI", CON FETA E OUZO

Il "saganàki", in verità è, il recipiente dove si prepara questo pιatto. Il saganàki e una padellina con due manici a semicerchio, molto in voga durante gli anni '60-'70 nelle cucine delle case greche. La pietanza poi che ne prende il nome, contiene sempre formaggio, di solito fèta. Il saganàki semplice è un pezzo di formaggio (fèta, kefalogravièra, formaèlla o halùmi cipriota) fritto in poco olio. Di solito, viene servito come antipasto o accompagna l'aperitivo greco per eccelenza : l'uzo. 
Non esistate di inzuppare dei bocconi di pane nel sughetto tanto buono!

Ingredienti : 500 gr di gamberi,
                              1 spicchio d'aglio,
                              1/2 cipolla tritata,
                              1 peperoncino piccante, 
                              2 cucchiai di prezzemolo tritato,
                              1 1/2 tazza di passata di pomodoro,
                              4-5 cuchiai di olio extravergine di oliva
                              1 biccherino (3 cucchiai) di ouzo,
                              1/2 cucchiaino di paprica dolce,
                              150 gr di formaggio feta,  
                              sale e pepe. 
Preparazione : 
Lavate i gamberi e sgusciateli, lasciando solo la testa. Con l'aiuto di uno stuzzicadenti eliminate anche la budellina. 
In una padella, mettete l'olio e fate appassire la cipolla insieme all'aglio ed il peperoncino, che avete prima schiacciati. Aggiungete i gamberi, saltate per qualche minto, fino che prendano colore, e sfumate con l'ouzo. Lasciate evaporare l'alcool, e aggiungete la passata, la paprica, sale e un pizzico di pepe nero macinato. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 6-7 minuti. 
Aggiungete la feta, sbricciolata grossolanemente con le mani, ed il prezzemolo, lasciate per un paio di minuti, ritirate dal fuoco e servite subito.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.