0

ΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΑΡΓΥΡΩΣ ♦♦ TIROPITTAKIA (TORTINE DI FROLLA AL FORMAGGIO) DA MAMMA ARGYRO


ΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Τυροπιτακια κουρου, σπεσιαλιτε της μαμας Αργυρως...

Υλικα  για 12 τυροπιτακια :
για τη ζυμη : 2 1/2 φλυτζανια αλευρι 
                         (κατα προτιμηση μισο σκληρο, μισο για ολες τις χρησεις),
                          1/2 φλυτζανι τσαγιου ελαιολαδο,
                          1/2 κουταλακι του γλυκου αλατι,
                          1/2 φλυτζανι τσαγιου νερο.
για τη γεμιση: 150 gr φετα,
                             100 gr ανθοτυρο ή μυζηθρα,
                             1 αυγο,
                             αλατι και πιπερι.
Παρασκευη : 
Ετοιμαζετε πρωτα τη ζυμη : κανετε ενα βουναλακι με το αλευρι, ανοιγετε στη μεση μια λακκουβα, και ριχνετε μεσα το λαδι. Δουλεψτε το αλευρι με το λαδι, ωστε να παρετε μια ζυμη τριφτη, σαν ψιχουλα. Επειτα, προσθεστε το αλατι και λιγο νερακι. Πλαθετε καλα τη ζυμη, να γινει ελαστικη, προσθετοντας λιγο νερο ακομη, αν χρειαστει. Την αφηνετε να ξεκουραστει για μιση ωρα, σε δροσερο μερος. 
Ετοιμαζετε την γεμιση : σε ενα σκευος, χτυπατε λιγο το αυγο, προσθετετε τα υπολοιπα υλικα και ανακατευετε καλα. Δοκιμαστε πριν προσθεσετε αλατι, γιατι η φετα ειναι ηδη αλμυρη. 
Χωριστε τη ζυμη σε 12 μπαλλακια. Αλευρωστε μια επιφανεια, και με τον πλαστη ανοιξτε ενα μπαλακι σε δισκο, με παχος 0,2 εκ. Βαλτε στο κεντρο του δισκου ενα γεματο κουταλακι γεμιση. Αλειψτε τις ακρες του δισκου με λιγο νερο (ή χτυπημενο αυγο) και διπλωστε τον στη μεση, ωστε να σχηματισετε ενα μισοφεγγαρο. Το επανω μερος του φυλλου, διπλωστε το 0,5 εκ πιο μεσα απο το κατω, αφηνοντας ετσι ενα περιθωριο. Το κομματι αυτο που περισσευει, διπλωστε στο επανω, σχηματιζοντας ενα κορδονακι. Πιεστε το να κολλησει καλα, για να μην ξεχειλισει η γεμιση. 
Βαλτε τα τυροπιτακια σε μια λαμαρινα φουρνου, στρωμενη με αντικολλητικο χαρτι. Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C μεχρι να ροδισουν ( περιπου μιση ωριτσα).


I TIROPITTAKIA CURU (TORTINE DI FROLLA AL FORMAGGIO) DI MAMMA ARGYRO 

Tiropittàkia curù, cioè tortine di pasta frolla, farcite di formaggio, preparati dalla mia madre, Argyrò.

Ingredienti per 12 fagottini :
per l'impasto : 2 1/2 tazze di farina (meglio metà di forza, metà 00),
                             1/2 tazza di olio di oliva,
                             1/2 cucchiaino di sale,
                             1/2 tazza d' acqua.
per la farcitura : 150 gr di formaggio greco feta,
                                  100 gr di formaggio greco anthòtyro (o  ricotta),
                                  1 uovo,
                                  sale e pepe qb.
Preparazione : 
Versate la farina sulla spianatoia, fate la fontanella e versate dentro l'olio. Irrorate la farina con l'olio, fino ad avere un impasto sbriccioloso. In questo punto aggiungete il sale e l'acqua, ed impastate, fino ad avere un impasto omogeneo, aggiungendo poca acqua ancora, se necessario. Lasciate riposare in luogo fresco, per mezz'oretta. 
In un recipiente mescolate gli ingredienti per la farcitura, aggiustando di sale, se necessario ( la feta e gia salata, quindi assagiate prima di mettere piu sale).  
Dividete l'impasto a 12 palline, piu o meno uguali. Spolverate un po'di farina sulla spianatoia e con l'aiuto del matterello, stendete una pallina d'impasto in un disco, sottile 0,2cm. Ponete al centro del cerchio di pasta una cucchiaiata colma di farcitura. Spennellate con un po' d’acqua (o con uovo sbattuto), i bordi del cerchio di pasta e richiudetelo su se stesso formando una mezzaluna, lasciando pero 0,5cm di bordo dalla parte di pasta che sta sotto. Arrotolate questa parte che fuoriesce, sopra l'altra meta, premendo bene, per evitare che fuoriesca la farcitura durante la cottura, per formare un cordoncino. 
Disponete i tiropittakia su una leccarda foderata di carta da forno antiaderente, e spalmateli con un po'di acqua.  Cuocete in forno preriscaldato ai 180°C fino a dorare (ca mezz'oretta).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.